136 találat a(z) jutalék cimkére

Jutalék elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunknál jutalékos rendszer került bevezetésre, mely 2 dolgozót érint. A jutalékok havonta kerülnek elszámolásra. Az egyik dolgozó írásban lemondott a jutalékáról a másik dolgozó javára, így a havi kimutatásban a számfejtéshez csak egy dolgozó jutalékát mutatják ki. Szabályos az, hogy egyik dolgozó a másik javára lemond a jutalékáról, illetve az, hogy a havi kimutatásban csak az a dolgozó szerepel, akinek a jutalékot számfejteni kell?

Sörgyári jutalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó borozó (szja alá tartozó) sörgyártól jutalék címen 8 M Ft-os támogatást kapott 2019. 05. hóban. A bankszámlára beérkezett az összeg. Az egyéni vállalkozó által kiállított jutalékszámla alapján utalt a sörgyár. A támogatási szerződés 5 évre szól évenként meghatározott mennyiségű sör forgalmazására, ha nem történik meg a meghatározott mennyiség forgalmazása, akkor visszafizetési kötelezettség terheli az egyéni vállalkozót a sörgyár felé, ez a szerződésben rögzített kritérium. Kérdésem: a bevétel a 2019-es adóévet érinti és a nyereséget itt adóztatják, vagy elhatárolható 5 adóévre és a nyereség 5 évben időarányosan adóztatható?

Svájci cégnek jutalék számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy alanyi mentes, katás egyéni vállalkozó a Bicom cégnek számláz havonta jutalékot. A cég svájci székhelyű, a a szolgáltatás teljesítési helye Magyarország (úgy gondolom). Az áfa kulcsához alanyi mentes vagy áfa területi hatályán kívüli megjegyzéssel kell a számlát kiállítani? Be kell-e ezt havonta vallani az áfabevallás 91. sorában. A NAV telefonos munkatársa évekkel ezelőtt azt az információt adta, hogy nincs vele teendő, nem kell a bevalláson feltüntetni és AM-et kell a számlára írni, mert Svájc ugyan 3. országnak de az unió és a Svájc közötti egyezményeket is figyelembe kell venni. Több cikket olvastam és elbizonytalanodtam, hogy helyes volt-e ez a gyakorlat, vagy javítani kell ezeket a számlákat és pótolni az áfabevallásokat? A másik kérdésem szintén ehhez kapcsolódik. Amennyiben egy magyar cég, amely az általános szabályok szerint adózik az áfában és a fenti svájci céggel szerződést köt, akkor neki a számlájára áfa területi hatályán kívül-t kell írni és a bevallási gyakoriságának megfelelően a 65-ös áfa bevallás 01. és 91. sorában kell feltüntetni? Vagy mivel a szolgáltatás Magyarországon történik akkor normál áfával kell bevallani? Válaszukat előre is köszönöm.

Svájcba számlázott jutalék Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy alanyi mentes egyéni vállalkozó a Biocom részére számláz ügynöki jutalékot. A kérdésem az lenne, hogy a számlára jól van-e feltüntetve, hogy alanyi mentes az áfatartalomhoz, vagy azt kell ráírni, hogy áfa területi hatályán kívüli. Áfabevallást kell-e emiatt benyújtani és milyen időszakonként, és melyik sorban kell adatot feltüntetni? Havonta számláz a svájci cég felé. A másik kérdésem szintén ezzel kapcsolatos. Ha áfás cég számláz ugyanide, akkor neki szintén áfa területi hatályán kívüli értékesítést kell a számlára írni az áfa mértékénél és amilyen gyakoriságú az áfabevallása, aszerint kell a 91. sorban feltüntetni ezeket az ügyleteket? Válaszukat előre is köszönöm.

Kata szüneteltetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyugdíjas katás vállalkozó vagyok. Az alábbi kérdéseimre szeretnék választ kapni: 1.) Évek óta egyetlen szerződött partnertől (biztosítótól) kapok havonta két esetben jutalékot. Amennyiben több mint egy hónapig (kb. fél évig) szüneteltetem a vállalkozásomat, be kell azt jelenteni a biztosító felé? 2.) A szüneteltetés alatt utalhatja-e a havi két folyamatos jutalékot a biztosító? (Tényleges tanácsadói munkát nem végzek, de a szerződés szerint a folyamatos jutalék jár.) 3.) A szüneteltetés tartama alatt, kell-e fizetni a havi 25 ezer forintot, illetve a 25 ezer forint iparűzési adót? 4. Kell-e fizetni a kamarai tagdíjat? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Egyéni vállalkozó mint magánszemély jövedelme Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségek kérek az alábbi esetben. Katás, főállású egyéni vállalkozó alanyi mentes, szórakozásból kitalált egy alkalmazást, amolyan játékfélét (semmi köze a tevékenységéhez). Feltette a netre, és keresett forgalmazót. Talált is, aki értékesíti az érdeklődőknek, neki pedig jutalékot ad, amiről majd a forgalmazó állít ki számlát. Elkülönülhet ez a bevétel, és mint magánszemélynek, önálló tevékenységből származó jövedelemként kell csak bevallania majd az szja-bevallásban? Van valamilyen bejelentési kötelezettsége a NAV felé, a T101E-n?

Pénz ajándékozása magánszemélyek között Kérdés

Két (nem rokoni kapcsolatban lévő) magánszemély közötti pénz ajándékozása után milyen adót és/vagy illetéket kell fizetni, milyen bejelentési kötelezettségek vannak? Az egyik fél segít a másik fél ingatlanának eladásában, ami után az eladási árból kap egy bizonyos százalékot.

Jutalék meghatározása euróban Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Egy magyar kft. a következő módon szeretne bért fizetni alkalmazottainak: a forintban meghatározott alapbéren felül jutalékot is szeretne fizetni az alkalmazottak által lebonyolított forgalom alapján. A forgalom euróban keletkezik, így a jutalék is, de forintban szeretnék kifizetni. Van-e erre lehetőség, és ha igen, akkor milyen árfolyamot kell használni? Válaszukat köszönöm.

Forgalom utáni jutalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk egy magánszemély által írt könyvet forgalmaz. A forgalom után jutalékot fizetünk a magánszemélynek. Az lenne a kérdésem, hogy ezen kifizetett összeg után milyen járulékokat kell vonni a kifizetőnek, és mit kell még fizetni utána? Köszönettel várom válaszukat.

Egyéni vállalkozás a kata alanyaként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Problémám a következő: egyéni vállalkozó edzőtermet üzemeltetne katásként. Együttműködési szerződést kötne más edzőkkel, akik szintén vállalkozók. Milyen címen számlázhat nekik, ha a bérbeadás nem jöhet szóba? Jutalék a bevétel után? Esetleg lenne más javaslata? Válaszát előre is köszönöm!

Jutalék Kérdés

Lengyel cégnek a termékét egy magyar cég adta el Magyarországon, ezért jutalékot kap. A lengyel cég kiállított egy számlát a euróban a jutalékról! A magyar cégnek nem kell számlát kiállítani? Hogyan könyveljük a jutalékot, és mi van az áfával? Köszönöm Bakonyváriné

Jutalék, számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó, legyen A, szerződést köt B céggel. A szerződés tárgya árueladás, amiért 500 egység jutalékot kapott az egyéni vállalkozás, amely időközben megszűnt, így a szerződésben foglalt kötelezettségét nem tudta teljesíteni, ezért vissza kellene fizetnie az 500 egységnyi jutalékot. Ezt a kötelezettséget egy harmadik cég, legyen C átvállalná, mivel B szintén kötne szerződést 1000 egység jutalék fejében. C 1000 egységről számlát állít ki B-nek.. B pedig 500 egység mínusz előjelű számlát adna C-nek. A teljesítés ugyanazon a napon történik. Milyen számlaszámra kell könyvelni az egyes ügyleteket? Köszönöm a választ.

Cseh-magyar kettős adóztatást kizáró egyezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 1996. évi XCIII. törvény (cseh-magyar kettős adótatást kizáró egyezmény) 5. cikkének 4., 5. és 6. pontja kapcsán szeretnék kérdést feltenni. Ügyfelem, aki Magyarországon bejegyzett, uniós adószámmal rendelkező kft., Csehországban raktárt szeretne bérelni, és egy független cseh kft.-t szeretne megbízni termékei csehországi értékesítésével, amely havonta üzletszerzési jutalékot számlázna a magyar kft.-nek, az eladott áru a magyar kft. tulajdonában maradna, és ő adná el a termékeket a cseh vevőknek cseh áfa felszámításával. Az árukat Németországból vásárolná a magyar kft. a cseh uniós adószámával. Helyesen értelmezem a fenti törvény előírásait, hogy a bérelt ingatlan miatt az 5. cikkely 2. pontja, a független képviselő kapcsán pedig az 5. és a 6. pont miatt nem jön létre a magyar kft.-nek Csehországban telephelye, és így csak áfafizetési kötelezettsége keletkezik Csehországban? Köszönettel.

Szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésre kérem megtisztelő válaszát: Egy magánszemély (nem vállalkozó, nem rendelkezik adószámmal sem) kötött egy szerződést egy cégtulajdonos magánszeméllyel, mely szerződés értelmében segít eladni a cégtulajdonos magánszemély 100% üzletrészét. A szerződés értelmében a sikeres közvetítésért jutalékot kap. A jutalékot kapó magánszemély nem üzletszerűen végzi ezt a tevékenységet, ez egy egyedi alkalom volt. A magánszemély a kapott jutalékot szeretné az szja-bevallásában szerepeltetni. Az szja-bevallásban hol kell feltüntetnie a kapott jutalékát, és milyen egyéb terheket kell a 15% szja mellett még fizetnie? Válaszukat előre is köszönöm!

Airbnb ifa különbözet, jutalék, Kérdés

Egy cég airbnb-n keresztül ad ki lakásokat. A számlákat átutalással fizetik ki a vendégek, illetve az airbnb jutalékról számlát állít ki. 1) Az idegenforgalmi adót a vendégek a helyszínen készpénzben fizetik ki. Erről elég nyugtát kiállítani? (Pénztárgépköteles tevékenység.) Az idegenforgalmi adó összege 350 forint, de a vendég csak 1 eurót fizet. A különbözetet a cég fizeti meg az önkormányzatnak. Ez a taóban elismert költség? 2) Az airbnb a foglalással egyidőben kiállítja jutalék számláját, de a vendég lehet, hogy csak egy évvel később érkezik. Elszámolható azonnal költségként? Előre is köszönöm

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Belföldi és külföldi munkavégzés

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Társas vállalkozó heti 36 órás munkaviszonya lecsökken

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Veszélyhelyzettel összefüggő csökkentett munkaidő

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close