69 találat a(z) jogosultsági idő cimkére

Szolgálati nyugdíj – nők 40 Kérdés

Winkler Róbert Így lesz a szolgálati járandóságból öregségi nyugdíj (2017.10.03.) írása alapján a következőkre keresem a választ: 1.) Részemre 2004.08.01-től folyósítottak szolgálati nyugdíjat. Ezt megelőzően 2004.05.31-ig voltam állományban. Minek minősül a köztes 2 hónap? 2.) Szolgálati nyugdíj mellett 2011.12.31-ig kiegészítő tevékenységű egyéni vállalkozóként és kiegészítő tevékenységű társas vállalkozóként munkát végeztem. A "nők 40" szempontjából a fentiek keletkeztetnek-e jogosultsági időt? Mielőbbi válaszukat köszönöm: Cserey Zsófia

Gyes beszámítása a 32 év szolgálai időbe Kérdés

Tisztelt Szakértő úr! Ezen a linken találtam meg válaszát kérdésemre:http://adozona.hu/kerdesek/2017_9_27_Gyedevek_beszamitasa_a_32_ev_szol_nfj Köszönöm, hogy válaszolt! Időközben az Ön "tollából" megjelent egy e témával foglalkozó újabb cikk: http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Nok_kedvezmenyes_nyugdijazasa_fontos_a_resz_ESPELR Kérdezem, jól olvasom, hogy esetemben - "A kedvezményes nyugdíjra való jogosultság tekintetében ez azt jelenti, hogy annak a nőnek, aki 1998. január 1-je előtt a fenti jogcímen volt fizetés nélküli szabadságon – gyermeknevelési ellátásban részesülés nélkül – és ezen jogcím alapján kerül részére szolgálati idő és jogosultsági idő elismerésre, akkor a kedvezményes öregségi nyugdíj megállapításához a 40 évi jogosultsági időn belül 32 év helyett minimum 30 év kereső tevékenységgel szerzett jogosultsági idővel kell rendelkezzen." A 32 év helyett 30 év vehető figyelembe? Köszönettel: Erika

Nyugdíjazásnál a napi négy órát miként veszik figyelembe? Kérdés

Tisztelt Szakértő! A nők 40 évvel való nyugdíjba vonulásához 10 hónapom hiányzik, sajnos időközben beteg lettem, egészségkárosodásom 67 százalékos, ami mellett 4 órás munkát vállalhatok. Kérdésem, hogy ezt az időt egy vagy csak fél nap jogosultsági időnek veszik figyelembe esetemben? Válaszát előre is köszönöm.

Nők kedvezményes nyugdíjazása: fontos a részletek ismerete Cikk

Számos olyan részletszabálya van a köznyelven „nők 40” néven használt kedvezményes nyugdíjazásnak, amely befolyásolja az ellátásra való jogosultságot.

Jogosultsági idő-e a nagyszülői gyes időtartama? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkanélküli nagyszülő igényelhet-e nagyszülői gyest? Ha igen, milyen feltételekkel, illetve milyen jogosultságot keletkeztet? Beleszámít például a nők 40 événél alkalmazott jogosultsági időbe, amennyiben a nagyszülő már rendelkezik 32 év keresőtevékenységből származó jogosultsági idővel? Köszönöm mielőbbi válaszát!

Nők kedvezményes nyugdíja, munkaviszony megszüntetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018 tavaszán a nők kedvezményes nyugdíjba vonulási lehetőségével nyugdíjba szeretnék menni. A nyugdíjbiztosítási hatósági nyilvántartás szerint 2014.12.31-ével lezárt, illetve elismert adatok szerint összesen 38 év 223 nap nyugdíjjogosultság-elbíráláshoz figyelembe vehető szolgálati, ezen belül 38 év 216 nap nők kedvezményes öregségi nyugdíjára jogosító idővel rendelkeztem. Munkaviszonyom, keresőtevékenységem azóta is folyamatos. Számításaim szerint a nők kedvezményes nyugdíjazásra jogosító feltételével, a 40 év jogosultsági idővel ma már rendelkezem. Kérdésem: munkaviszonyom megszüntetéséhez melyik évhez és naphoz igazodóan kell számolni a napokat ahhoz, hogy a nyugdíjam alapját képező kereset – 42 év munkaviszony után – 84 százalékos megállapítására legyek jogosult? Köszönettel: 1958.

Nincs 40 év szolgálati idő. Jogosult lehet nők kedvezményes nyugdíjára? Cikk

A feltett kérdés talán provokatívnak tűnik, hiszen még a nyugdíjbiztosítással érdemben nem foglalkozók is tudják, hogy a nők kedvezményes nyugdíjazásához szükséges jogosultsági idő szabályai lényegesen szigorúbbak, mint a szolgálati idő szabályai. Másként fogalmazva minden jogosultsági időként elismert időtartam szolgálati idő, de nem minden szolgálati idő minősül jogosultsági időnek. Gondoljunk például a megállapodás alapján szerzett szolgálati időre vagy éppen (az 1998. január 1. előtt folytatott) felsőfokú tanulmányok idejére.

Nők kedvezményes nyugdíja: nem mindegy, miből jön össze a 40 év Cikk

A nők kedvezményes nyugdíjszabályainál sokan összetévesztik a jogosultsági időt a szolgálati idővel. Ezért csalódnak, amikor kiderül, hogy a tervezettnél csak később lehetnek nyugdíjasok.

Ápolási díj: mikor számít bele a nyugdíjra jogosultsági időbe? Cikk

Az ápolás díj – nem tekintve, a gondozásra, ápolásra szoruló személy érdekeit – sokak számára szinte az egyetlen megélhetési forrás, ráadásul a folyósításának tartama szolgálati időnek számít, egészségügyi szolgáltatásra is jogosultságot nyújt, és így mentesít az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetése alól. Ugyanakkor tudni kell, hogy az ápolási díj a nyugellátásra való jogosultságot nem minden esetben „hozza előrébb”, hiszen a nők kedvezményes nyugdíjához nem pusztán 40 év szolgálati idő, hanem annak „minősített esete”, 40 évnyi jogosultsági idő szükséges.

Nagymamanyugdíj 200 milliárdért, nagypapanyugdíj egyelőre nem lesz Cikk

Eddig mintegy 186 ezren éltek a Nők 40 program, azaz a "nagymamanyugdíj" lehetőségével – közölte sajtótájékoztatóján Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára.

Munka nyugdíj mellett: ami nem számít bele a jogosultsági időbe Cikk

A kétezres évek elején öt évig baleseti rokkantsági nyugdíjban részesülő magánszemély három évig dolgozott az ellátás mellett. Ez az időszak beleszámít-e a jogosultsági időbe? – kérdezte olvasónk. Winkler Róbert nyugdíjszakértőnk válaszolt.

Baleseti rokkantsági nyugdíj ideje alatti munkavégzés jogosultsági időnek számít? Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2000-2005. között a magánszemély baleseti rokkantsági nyugdíjban részesült. Ezen belül 3 évig munkaviszonyban állt. A Tny. szerint a jogosultság feltétele a keresettel járó munkavégzés, illetve az azzal egy tekintet alá eső biztosítás. Ezzel ellentétben a szolgálati idő esetében a Tbj. szerinti biztosítotti jogviszony számít. Az említett időszakban a hatályos törvényeknek megfelelően állt alkalmazásban. Mindent összevetve számomra nem egyértelmű a szabályozás. Várva válaszukat, tisztelettel.

Nők 40 éves nyugdíjjogosultsága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az illető jelenleg katás egyéni vállalkozó, havi 50 ezer forint katát fizet. Kérdésem, hogy a nők kedvezményes, 40 éves nyugdíjjogosultságához szükséges szolgálati időnél kell-e arányosítani a szolgálati időt, vagy pedig egy katás év egy évnek számít a jogosultság szempontjából? Tisztelettel várom szíves válaszát.

Nők 40 éves nyugdíja rehabilitációs ellátás mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! A "nők 40 éves nyugdíjjogosultságába" beleszámít-e a rehabilitációs ellátás alatti, 4 órás munkaviszony, amikor a havi jövedelem bruttó 180 ezer forint volt, tehát meghaladta a minimálbért? Másik kérdésem, hogy a munkaviszony alatti táppénz az szolgálati és jogosultsági időnek is egyaránt beszámít-e ebbe a nyugdíjba? Köszönettel: Szné

Mi számít bele a 40 év jogosultsági időbe? Kérdés

Tisztelt Adózóna! Szeretném megkérdezni, hogy a táppénzen töltött időszak beleszámít-e a nőknél a 40 év kedvezményes jogosultsági időbe? A táppénzes állomány alatt és előtte is folyamatos munkaviszonyban áll.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakmunkástanuló utáni kedvezmény könyvelése

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Nemzetközi fuvar áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close