58 találat a(z) jogdíj cimkére

Amerikai állampolgár jogdíja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amerikai állampolgárnak kell jogdíjat fizetni, 1000 dollárt. Fel kell-e osztani az összeget személyes tevékenységre és felhasználásra? Szja-t, járulékot kell-e levonni? Be kell-e vallani a 1608-as bevalláson? Köszönettel: Fidler Gáborné

Jogdij üres pendrive utan Kérdés

Tisztelt Szakértő, Üres adathordozót vásároltunk EU országból. A pendrivokat külföldre (3. ország és EU) promóciós célból vásároltuk. Munkavállalóink marketing eseményre utaznak és viszik magukkal. Hogyan tudjuk hitelt érdemlően bizonyitani a hatóságnak, hogy az adathordozók elhagyták az országot? Ha szállító céggel juttatjuk ki az országból, akkor az magas költséget képvisel (például USA-ba). Ha 8 napon belül nem hagyja el az országot, akkor a nyilatkozatot meg kell küldeni az ArtisJus részére, és meg kell fizetnünk a jogdijat, majd visszaigényelni, amikor az országot elhagyja a vásárolt adathordozó? Amennyiben saját dolgozó kapja munkájához a pendrivot, abban az esetben milyen alátámasztó bizonylattal lehet az adóhatóságnak ezt bizonyitanunk? Tájékoztatásukat köszönöm.

Szerzői jogdíjat apportként szeretne vállalkozásba bevinni Kérdés

Az általam könyvelt zenei kft. tagjának szerzői jogdíj alá eső szerzeményei vannak. A probléma az, hogy nem itthonról van a besorolás, és nem is tudja, mi alapján kap pénzeket. Itthoni kft.-jébe szeretné bevinni, és a jogdíját megállapíttatni, mert apportként akarja szerepeltetni. Mivel a törzstőkét fel kell emelni, arra gondolt, ebből megoldhatná. Magyarországon hogyan lehet eszmei értéket megállapíttatni, és apportként be tudja-e vinni a vállalkozásba?

Számlázás stock oldal felé Kérdés

Kedves Szakértő! Katás, alanyi adómentes egyéni vállalkozóként érdeklődnék. Stock oldalakra (USA cég) feltöltött grafikai munkákból származó bevétel után szeretnék számlát kiállítani. Igyekeztem tájékozódni, s bár a legtöbb dolog világos, de a biztonság kedvéért szeretnék egy-egyre rákérdezni. 1. A stock oldalon keresztül érkezik a bevétel, a pénzt majd az fizeti ki. A tulajdonképpeni vevők adataihoz nincs hozzáférés, így helyes a számlán vevőként a stock oldalt megadni? 2. A képek használati joga kerül eladásra, ez vehető jogdíjnak? Tehát a megnevezéshez írható ez? 3. Amennyiben a képek folyamatosan elérhetőek, ez folyamatos teljesítésű szolgáltatás? Ha igen, a számlán a mennyiséget napokban-hónapokban lehet megadni? (Vagy minden egyes letöltést és az összeget külön értékesítésként kellene megadni? Ez nagyobb számú letöltés esetén sokkal bonyolultabb lenne.) 4. Az egységárat a mennyiség után hogyan lehet kifejezni, lehetne mondjuk adott összeget egy egységként feltüntetni? (Ha például 100 dollár a bevétel és a mennyiség egy hónap, akkor az egységár is lehet 100 dollár?) A segítséget előre is köszönöm szépen!

Jogdíjkedvezmények a kutatás-fejlesztés függvényében. Példákkal Cikk

A 2016. június 16-ától hatályos módosítások szerint a társaságiadó-alapban érvényesíthető jogdíjkedvezmények mértéke függ a kedvezményt érvényesíteni szándékozó adózó által végzett kutatás-fejlesztési (K+F) tevékenységtől, illetve annak mértékétől.

Jogdíjszabályok módosítása a NAV értelmezésében Cikk

Az Adózóna már több alkalommal foglalkozott a jogdíj fogalmával, elszámolhatóságával kapcsolatos júniusi módosításokkal. Ezúttal a NAV értelmezését közöljük.

Kevesebb kedvezmény érvényesíthető a jogdíj alapján Cikk

Az OECD BEPS cselekvési tervének részeként hazánk átalakítja a jogdíjkedvezmények rendszerét. Az új szabályok 2016. július 16-ától léptek életbe, melynek hatására lényegesen csökkennek a kapott jogdíj alapján érvényesíthető kedvezmények. A módosítások a társasági adón kívül a helyi iparűzési adót is érintik – olvasható a LeitnerLeitner adózásrólérthetően című blogjában.

Saját zenegép üzemeltetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Italboltot üzemeltet egy egyéni vállalkozó. Vásárolt egy zenegépet, tehát az ő tulajdona. A bevételről – elmondása szerint – bizonylatot nem állít ki a gép. Kérdésünk az lenne, hogy ebben az esetben a vállalkozó mi alapján számolja el a bevételét illetve, hogy az üzemeltetéssel kapcsolatban terheli-e egyéb, például jogdíjfizetési kötelezettség?

Stock fotózás adózási kérdései Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésekben kérnék segítséget: 1) Egy magánszemély stock fotókat tölt fel egy USA-ban működő weboldalra. A feltöltött képeket bárki, díjazás ellenében letöltheti, mely után a weboldalt működtető vállalkozás –információnk szerint – jogdíjat fizet. Kell-e ez után a magánszemélynek Magyarországon adóznia? Hogyan, és milyen formában? Időszakos elszámolás készül, és az eladásból az USA-beli vállalkozás levon valami adót (US Backup withholding tax) és szerzői díjat( Author Fees). Ez utóbbiról számlát is kiállít. Egy másik USA-beli weboldal-üzemeltető a levont költségekről kiállított számlában a magyar áfát is felszámítja, helyes ez így? 2) Egy magánszemély szintén USA vállalkozás által üzemeltetett weboldalon különböző grafikai munkákat vállalna el. A munkáért járó összegből levonásra kerül az üzemeltető cég jutaléka, azt nem tudjuk, hogy nem USA beli magánszemélynél egyéb adókat vonnak-e?. Kell-e ezen összeg után Magyarországon adóznia? Mindkét jövedelem hogyan érinti a magyarországi áfa-t? Köszönettel:

Önálló tevékenységgel kapcsolatban kapott támogatás adózása Kérdés

Magánszemély Hollandiában kiadott nemzetközi újság értékesítése után eddig jogdíjat kapott. 2016-tól 5 éven át a holland kiadóvállalat "főszerkesztői titkársági támogatást nyújt", amit titkárság működtetésére, szerkesztői bizottság létrehozására, újság szerkesztéséhez szükséges kiadások fedezetére adnak. Számlával való elszámolási kötelezettség jelenleg – tudomásom szerint – nincs a kiadó felé. Hogyan kell az adóalapot megállapítani, milyen adó terheli, ha van elszámolási kötelezettség, és ha nincs? Köszönettel.

Szabadalom adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély 2015. augusztis 31-éig egy szlovák cég alkalmazásában állt. A magánszemély egy új technológiát fejlesztett ki, amit szabadalmaztatott. Miután a magánszemély munkaviszonya megszűnt a szlovák cégnél, és a cég tovább alkalmazta a technológiát, hosszas egyeztetés után a szabadalom átvétele miatt a szlovák cég 10 millió forintot utalt a magánszemély bankszámlájára. A kifizetett összegből adót nem vont le, elszámolást nem adott. (10 millió forint volt a megállapodott összeg, ezt teljes mértékben ki is fizették neki.) Jelenleg a magánszemély egy magyar cég alkalmazásában áll, semmilyen jogviszony nincs közte és a volt szlovák munkáltatója között. Kérdésem az lenne, hogy terheli-e valamilyen bejelentési, bevallási, adófizetési kötelezettség a magánszemélyt? Köteles-e a szlovák cég adatot szolgáltatni az ügylettel kapcsolatban a szlovák, esetleg a magyar adóhatóságnak? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Erdélyi Andrea

Stock fotózás az USA-ba – számlázás, áfabevallás Kérdés

Amennyiben alanyi mentes, katás egyéni vállalkozó stock fotózással szeretne foglalkozni (USA-beli cég, képügynökség részére), akkor konkrétan mit kell írni a számlára a termék/szolgáltatás megnevezéséhez, amit a vállalkozó az ügynökség részére állít ki, az ügynökségtől járó díj (jogdíj, jutalék) után? (Például fotózás, stock fotók készítése, stock fotózás, fotószolgáltatás stb.) Milyen egyéb plusz dolgot kell még feltüntetni a számlán (például "áfa területi hatályon kívüli")? Szükséges-e áfabevallást benyújtani az ügyletről annak ellenére, hogy áfa területi hatályán kívüli (harmadik országbeli cég részére történik a szolgáltatásnyújtás), és emiatt nem kell áfát felszámítani? Ha igen, akkor az áfabevallásban hol kell szerepeltetni az összeget (úgy tudom, a 91. sorban), illetve a fő lapon mely rubrikákat kell kitölteni? Köszönöm!

Társasági adó szerinti jogdíj Kérdés

Ügyfelem (kft.) építészeti tervezéssel foglalkozó cég, a tao-törvény 4. § 20. c) jogdíj értelmezése és a 7. § (1) s) alapján csökkentette eddig a tao-alapját. A 07.16-ai változatban már a 4. § 20-nál sem találok olyan jogdíjértelmezést, ami vonatkozna az építészeti tervekre. Ha elolvasom a szakmai iránymutatásokat az évközi változásokra vonatkozóan, csak az adóalap csökkentésének megváltozott számítását említik, magára a fogalomváltozásra nem találtam példát. Rosszul értelmeztem valamit? Köszönöm, ha válaszolnak, üdvözlettel, VB.

Már két hét sincs a társasági adó változásáig Cikk

Július közepétől újabb változás lesz a társasági adóban. A jogdíj új definíciójáról, az adóalap-korrekcióról és az átmeneti szabályokról tájékoztatót adott ki a NAV.

Jogdíj a társasági adóban Kérdés

Építész ügyfelem társaságiadóalap-csökkentő tételként számolta el évek óta bizonyos építészeti tervek után járó (kiszámlázott) jogdíjat a Tao törvény 4. § 20. jogdíj fogalma alapján. Úgy tűnik, hogy 2016.07.16-ától ez a joga megszűnik a jogdíj fogalmának változásával. Jól gondolom? Üdvözlettel, CsK

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Magánszemély termékbeszerzése EU-ból

Nagy Norbert

adószakértő

Külföldi autó tartós bérlet

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs