58 találat a(z) jogdíj cimkére

75 ezer előadóművész 1,2 milliárd forint jogdíjat kapott Cikk

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) mintegy 1,2 milliárd forint jogdíjat fizet ki több mint 75 ezer magyar és külföldi előadóművésznek műsoraik 2020-as felhasználása után.

EU-n belüli jogdíj-értékesítés adóvonzata Kérdés

Jogdíj a bevallásban Kérdés

Jogdíj 08-as bevallás Kérdés

Külföldről származó jogdíjbevétel adóvonzata Kérdés

Mikortól jogdíj a találmány hasznosításából elért bevétel, eredmény? Cikk

A szabadalmi eljárások a szabadalmi oltalom bejelentésével kezdődnek és a szabadalom bejegyzésével végződnek. E kettő között azonban több év is eltelhet. Írásomban arra keresem a választ, hogy mikortól minősülhet a társasági adó és az iparűzési adó rendszerében „jogdíj”-nak a találmány hasznosításának engedélyezése révén elért eredmény.

Francia adóügyi illetőségűnek fizetett jogdíj Kérdés

Nyugdíjasnak fizetett jogdíj utáni szociális adó 2020.07.01 után Kérdés

Hétezernél több magyar dalszerzőnek fizetett jogdíjat az Artisjus Cikk

A televíziókban és rádiókban tavaly elhangzott dalok után összesen 1,967 milliárd forint jogdíjat fizetett ki az Artisjus 7477 magyar dalszerzőnek május közepén. Az utalások 44 ezer magyar zenemű után történtek.

Németországból kapott jogdíj adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi illetőségű cég németországi illetőségű cégtől jogdíjat kap. A jogdíj után a német cég levonta a Németországban a jogdíjra vonatkozó adót. Kérdésem, hogy a magyar cégnek a jogdíj után a német vagy a magyar szabályok szerint kell-e a társasági adót megfizetnie? Illetve mentesítéssel vagy beszámítással figyelembe veheti-e a Németországban levont német társasági adót a magyar társasági adó meghatározásakor? Köszönöm a választ.

EU-n belüli jogdíj fizetés Kérdés

Az Európai Unió egyik tagállamában székhellyel, adószámmal rendelkező adóalany alkotóművész részére Magyarországon bejegyzett adóalany Kft. jogdíjat fizet. A művész áfás számlát állít ki a jogdíjáról. Magyarországon színdarabot rendezett és a darab játszása után a bevétel arányában jogdíj szedésére jogosult. A kérdésem az lenne, hogy milyen módon kell számlát kiállítani? Milyen áfatartalom kerül a számlára?

Jó hír az előadóművészeknek Cikk

A kormány az elmúlt napokban több neves magyar előadóművésszel konzultált a médiatörvény Országgyűlés előtt lévő módosításával összefüggésben – közölte az Országos Sajtószolgálattal a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Játékszoftver-fejlesztés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Játékszoftver-fejlesztő cég számviteli és adózási kérdéseivel kapcsolatban kérném szíves segítségét. A társaság önállóan fejlesztett egy játékszoftvert, első verzióját feltöltötte több külföldi internetes oldalra, az ezekkel kapcsolatos bevételeket EU-s és harmadik országbeli adóalanyok utalják a bankszámlájára. 1. Ezzel a tevékenységgel kapcsolatban egy szellemi termék jött/jön létre, amelyet aktiválásig befejezetlen beruházáson, majd szellemi termékként kell nyilvántartanunk? Amennyiben igen: 2. Az összes felmerülő kiadását (bérköltség, szoftverfejlesztő vállalkozói díj, felhasznált szoftverek) befejezetlen beruházásként kell nyilvántartanunk? 3. Mikor aktiválhatjuk a szellemi terméket? Az első verzió már felkerült internetes oldalakra, a felhasználói visszajelzések alapján folyamatosan javításra kerül a szoftver, amit mi karbantartásként látunk helyesnek kezelni. 4. Hogyan kell elszámolni az értékcsökkenést? 5. A szoftverek szerzői joga a törvény erejénél fogva automatikusan keletkezik. Ezek alapján mindenféle további igazolás nélkül tekinthetjük-e jogdíj bevételnek a fenti, külföldi oldalakkal történt licence szerződés alapján keletkező bevételeket? 6. Az értékesítésről a partnerek nem kérnek számlát, helyesen járunk-e el, hogy ha a beérkezett utalások dátumát teljesítési dátumként feltüntetve, a beérkezett összegekről 15 napon belül állítunk ki számlát, amit ki nem küldünk, hiszen a partner nem igényli, csak a mi nyilvántartásainkban lesz benne?

Jogdíj kedvezménye Kérdés

Egy kft. megrendelésre végez szoftverfejlesztéseket, ezen szerzői jogvédelemben részesülő szoftverek felhasználási engedélyéből származó eredményének kiszámítása során a teljes bevételt kell alapul venni, vagy a bevétel nem minősülhet teljes mértékig jogdíjnak, hiszen az a szerzői jogi joggyakorlat szerint munkadíjat is tartalmaz. Hasonlóan a régi gyakorlathoz, az ilyen jellegű bevételeket továbbra is meg kell osztani a kedvezményre jogosító jogdíj, illetve az arra nem jogosító munkadíj között ( 70 és 30 százalékos arányban)? Ha a bevételt meg kell osztani, akkor a vele szemben elszámolható költségeket (alvállalkozók, értékcsökkenés) is a teljes költség 70 százalékában kell figyelembe venni?

Jogdíj adóterhe Kérdés

Tisztelt Szakértő, Társaságunk felhasználási szerződés alapján jogdíjat fizet egy magánszemélynek. Mivel munkadíjat a szerződés nem tartalmaz, 2018-ban a magánszemély részére fizetett jogdíjból levontuk a 15 százalék szja-t, illetve társaságunk megfizetett a jogdíj után 19,5 százalék ehót. Kérdésünk az, hogy 2019-ben a jogdíjat milyen adók terhelik? A magánszemélytől továbbra is levonjuk a 15 százalék szja-t, társaságunk pedig fizet 19,5 százalék szochót? Kell-e fizetnünk szakképzési hozzájárulást is? Válaszukat előre is köszönjük.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Magánszemély termékbeszerzése EU-ból

Nagy Norbert

adószakértő

Külföldi autó tartós bérlet

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs