28 találat a(z) jelentési kötelezettség cimkére

Bérletidíjszámla közlése a NAV-nak Kérdés

Online számlázás és a PTGSZLAH Kérdés

Ekáer Kérdés

Pénztárgépcsere Kérdés

A vállalkozó pénztárgéphasználatra kötelezett, ami az üzembe állítástól kezdve már többször elromlott. A szerviz azt jelezte vissza, hogy a pénztárgépet kicseréli, a vállalkozó kérjen új regisztrációs számot. Ezzel kapcsolatban milyen teendői vannak a vállalkozónak, a régi és az új pénztárgéppel kapcsolatban? NAV felé van-e valamilyen jelentési kötelezettség?

Agresszív adópolitika bejelentése: sok még a kérdőjel Cikk

Nemcsak adótanácsadókra, hanem bankokra, könyvelőkre és egyéb tanácsadókra is kiterjed az adóstruktúrák bejelentésének kötelezettsége – derült ki a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara és a Jalsovszky Ügyvédi Iroda közös konferenciáján.

Egyszerűsített végelszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves (igen sürgős) válaszát az egyszerűsített végelszámolás menetének során beadandó jelentési kötelezettségekről a NAV, a cégbíróság és egyéb szervek felé. Köszönöm segítségüket. Tisztelettel: Borosné Fazekas Mária

Szélesebb körű jelentési kötelezettséget róna a NAV a vállalkozásokra Cikk

A végéhez ér a türelmi időszak, az adóellenőrök megkezdték azoknak a társaságoknak a vizsgálatát, amelyek továbbra sem tudják magas üzembiztonsággal, valós időben eljuttatni számlaadataikat az adóhatósághoz. A vállalkozások helyzetét nehezíti, hogy az adóhivatal egy még szélesebb körű jelentési kötelezettség bevezetését is tervezi – figyelmeztet az EY.

Áfa összesítő jelentés (1965M) Kérdés

Tisztelt Szakértő! Üzemanyag-értékesítő cég – havi összesítésben – számlát bocsát ki, mely számlában rendszám szerint tételesen felsorolt üzemanyag áfa alap és az áthárított áfa összege szerepel (befogadott számla). A számlaösszesítés szerint az áfa összege a 100 ezer forintot meghaladja. Az adólevonási jog csak részben – két gépjármű vonatkozásában – történik. Kérdés: amennyiben a visszaigényelt előzetesen felszámított áfa összege nem éri el a 100 ezer forintot, van-e jelentési kötelezettség: a számla teljes összegéről? Amennyiben – a két gépjármű vonatkozásában – eléri a visszaigényelt előzetesen felszámított áfaösszeg a 100 ezer Ft-ot, kérdés, hogy a számla teljes összegéről vagy a visszaigényelt összegről van jelentési kötelezettség. Köszönöm.

Kisadózó felirat elmaradása Kérdés

Egyik partnerünk 2018. márciustól kataalany, azonban a számláin nem tüntette fel a kisadózó feliratot. Ezt a hiányosságot egy 2019. februárban kiállított nyilatkozattal kívánta (kívánja) pótolni felénk. A vállalkozó felé kataalanyiságának időszakában vállalkozásunk 1 millió forintot meghaladó kifizetést teljesített, így jelentési kötelezettségünk lenne. Elfogadható-e ez a nyilatkozat vagy más módon kellene rendezni ezt a helyzetet? Illetve lehet-e utólag bármilyen módon javítani a kisadózó felirat elmaradását? Segítségüket előre is köszönöm.

Személygépkocsi-vásárlás és -értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. 2017 decemberében vásárolt egy nagy értékű új személygépkocsit. A gépkocsit Ausztriában vette, tárgyi eszközként aktiválta, az áfát megfizette önadózással, a cégautóadót ugyancsak fizette. Majd ezt a gépjárművet 2017 május végén értékesítette egy ausztriai magánszemély részére. Kérdésünk az lenne, hogy helyesen járt-e el el a cég a gépjármű értékesítésekor, amikor is áfa nélkül állította ki a számlát az ausztriai magánszemély részre, illetve, hogy az értékesítéssel kapcsolatban lett volna-e egyéb jelentési kötelezettsége (áfa és egyéb adónemek szempontjából, vagy új közlekedési eszköz szempontjából) az adóhivatal felé?

Tárgyi mentes tevékenység mellett áfa fizetési kötelezettség keletkezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk fő tevékenységi köre egészségügyi szolgáltatás, tárgyi mentes státuszt választottunk a cég alapításakor. Most azonban felvettünk egy új tevékenységi kört 7490 TEAOR kóddal. November hónapban számláznánk erre a tevékenységi körre vonatkozóan, 480 ezer forint bruttó összegben. Kérdésem: november hónapra be kell adnunk egy áfabevallást, melyben jelöljük, hogy mentes státuszunk mellett fizetési kötelezettségünk keletkezett, ebben az időszakban arányosan áfa-levonásba helyezhetjük az ehhez a tevékenységhez kapcsolódó költségeinket? Mivel a számlában 100 ezer forintot meghaladó áfatartalom van, így jelentési kötelezettségünk is keletkezik? Ha a következő hónapban nincs ilyen tevékenység, akkor az eredeti állapot szerint nem adunk be áfabevallást mindaddig, amíg újra nem állítunk ki a fenti TEAOR kódú számlát? Válaszát köszönöm! Tisztelettel : T. Ildikó

Onlineszámla-regisztráció Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben egy adott ügyletre vonatkozóan az ügyfél a számláit úgy állítja ki, hogy azok áfatartalma számlánként nem éri el a 100 000 Ft-ot, de tudottan egy ügyletre és egy szerződésre vonatkoznak a számlák, akkor fennáll a jelentési kötelezettség? Vagy ez csak az áfabevallás tételes lapján szerepeltetendő? Ha jelentettük a számlát az online rendszerben, akkor szükséges még a tételes lapon is jelenteni az áfabevallásban? Ha számlázóprogramot használ a vállalkozás, akkor használhat mellette papíralapú számlatömböt is? Ilyen esetben kétszer kell regisztrálni a NAV honlapjáról induló számlázórendszerben?

Hasznos a NAV számlázóprogramja, de hátrányai is vannak Cikk

A papíralapú számlákat is jelenteni kell majd július 1-jétől az adóhatóságnak, ha azok áfatartalma meghaladja a százezer forintot – hívja fel ismételten a figyelmet a LeitnerLeitner tanácsadó cég. A NAV által kínált, bárki részére elérhető számlázó program egyszerűsítheti a most még számlatömböt használó vállalkozások adatszolgáltatását, azonban tudni kell, hogy a program nemcsak a 100 ezer forintot meghaladó áfatartalmú számlákat jelenti, hanem mindet.

Katás vállalkozó Amerikába számlázott, milyen lejelentési kötelezettsége van? Kérdés

Ügyfelem orvos, tárgyi adómentes a tevékenysége. Amerikába számlázott, a katán kívül kell-e még más bevallást teljesítenem?

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném szíves segítségét annak eldöntésében hogy a következő esetben fennáll-e a kapcsolt vállalkozás fogalma: egy bt. (fém, érc, vasanyag nagykereskedelem) beltagja személyesen közreműködik a társaság tevékenységében, 2018. január 1-jétől egy szinte ugyanilyen tevékenységet végző kft.-ben ügyvezetői feladatokat fog ellátni heti 40 órában (tulajdonrészt nem szerez, tag nem lesz). Bt. beltagként lehet ezt így végezni, kapcsolt vállalkozás, ha igen, van jelentési kötelezettség? köszönöm a segítséget.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi beszerzés

Bunna Erika

adótanácsadó

Levonható áfa önrevíziója

Bunna Erika

adótanácsadó

Fuvarozás láncügylet esetén

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close