4 találat a(z) jövedelem megosztása cimkére

Családi gazdaságok: így kell kiszámítani a tagok jövedelmét Cikk

A családi gazdaság tagjainak jövedelme az adóév utolsó napján meglévő létszám alapján állapítható meg, ezért is érdemes a legfontosabb tudnivalókat már most áttekinteni. Gyakori eset, hogy a családi gazdaság létszámát bővítik a kedvezőbb adózási feltételek miatt.

Ingatlan értékesítése, szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemélyek ingatlant vásárolnak majd 5 hónapon belül eladják. A szerződésben az összeg fele-fele arányban szerepel a feleség tulajdonos, a férj haszonélvező. Ebben az esetben a bevallásban is fele-fele arányban kell figyelembe venni az értékesítés árát vagy a haszonélvezeti jogot a kor alapján kell megállapítani kiszámítani?

Családi gazdálkodó Kérdés

Szeretném kérdezni, hogy családi gazdálkodásban és közös őstermelői igazolvánnyal őstermeléssel foglalkozó házaspár tagjai között hogyan kell megosztani a jövedelmet a 2018-évre? A feleség az év utolsó két hónapjában lépett be a családi gazdaságba, és váltott őstermelői igazolványt. Addig az apa és a fiuk szerepelt a gazdaságban. Az apa a kilépésekor nem kért jövedelmet, azt a fiának adta, mert nem is dolgozott a gazdaságban ténylegesen. Kérdésem: hogyan osszam meg a jövedelmet a feleség és férj között? És a támogatást? Az asszonynak nincs MVH regisztrációs száma, csak a férjnek. Köszönöm válaszukat.

Családi gazdaság jövedelmének megosztása Kérdés

Családi gazdaság bevétele és költségei megoszthatók-e, ha a tagok az áfa tekintetében nem azonos adózási módot választottak? A családi gazdaság vezetője általános szabályok szerinti áfaalany, a másik két tagja pedig kompenzációs felárat választott áfa tekintetében. Mindhárom tag rendelkezik adószámmal. A bevételi és kiadási számlák, bizonylatok a családi gazdaság vezetőjének nevére szólnak. Tekintve, hogy az áfajogállásuk nem azonos, az szja-bevallásban megoszthatók-e a családi gazdaság bevételei és költségei a tagok között? A NAV honlapján közzétett, a mezőgazdasági őstermelők adózásáról szóló 6. számú információs füzet 3. oldalának bekeretezett része az alábbiakat tartalmazza: "Amennyiben az általános forgalmi adó tekintetében az adószámmal rendelkező tagok az őstermelői tevékenység után nem azonos adózási módot választottak, akkor az őstermelésből származó bevétel és költségek családtagok közötti egyenlő felosztására nincs mód, a bevétel után annak kell adóznia, aki azt kézhez kapta, mellyel szemben csak az adózó nevére kiállított bizonylatok alapján számolható el költség." Jól értelmezzük-e, hogy jelen esetben megosztásra nincs lehetőség, illetve csak akkor lenne, ha mindhárom tag általános szabályok szerinti áfaalany lenne? Köszönettel: Szécsi László

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Termőföld átminősítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Mezőgazdasági telephely – földértékesítés

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlan bérbevétele magánszemélytől

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close