350 találat a(z) jövedéki adó cimkére

Kereskedelmi gázolaj II. Kérdés

SZAKÉRTŐJÜK VÁLASZA előző, azonos című kérdésemre: "Tisztelt Kérdező! A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló törvény 57/C. § alapján adó-visszaigénylés a beszerzéskor megfizetett adó után érvényesíthető. A NAV vélhetően ezen rendelkezésből kiindulva minősíti jogtalan visszaigénylésnek azt az adó-visszaigénylést, ahol a számla még nem került kiegyenlítésre, és ebből következően az adó még nem került ténylegesen megfizetésre. Üdvözlettel: az Adózóna csapata " Köszönöm válaszukat, de az alábbi merült fel bennem: a jövedéki adót nem a gázolaj felhasználója fizeti meg, ő csak jövedéki adót is tartalmazó számlaértéket fizet ki. A jövedéki adót a gyártó/forgalmazó fizeti, tehát annak megfizetése nem a visszaigénylő dolga. Visszaigénylési jogát a számla birtokában gyakorolhatja, írja a törvény. Erről mi a véleményük? Köszönettel HI

Jövedéki adó visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem mezőgazdaságban felhasznált gázolaj jövedéki adójának visszaigénylését a NAV jegyzőkönyve szerint, jogosulatlanul tette. A földterület használatát a közhiteles nyilvántartásban 04.03-án jegyezték be. A visszaigénylésben az egész hónapot figyelembe vettük, 9 hónapra arányosan. A NAV szerint ez nem jogszerű, 8 hónapra lehet visszaigényelni. A 341/2007.(XII.15) kormányrendelet 2. § (3) bekezdésére hivatkozva, a tört hónap nem vehető figyelembe. A haszonbérleti szerződés január 8-án kelt, ezt követően a kifüggesztés, egyeztetés eljárások zajlottak és a jogszerű földhasználatot 04.03-án jegyezték be. A NAV azon indoklása, hogy a visszaigénylésre az jogosult, aki a területet a hónapban elsőként használja. Véleményem szerint ügyfelem a megkezdett hónapban elsőként használó mezőgazdasági termelő, tehát jogosult a 4. hóra is visszaigényelni. Nem volt, nem lehetett más földhasználónak az adott hónapban joga. A rendelet nem azt írja, hogy csak egész hónapot lehet az igénylésben szerepeltetni, nem a tört hónapot követő hónaptól, nem az adott hónap első napján használónál! Az adott hónapban elsőként használó feltétel véleményem szerint megvalósul. Kérem véleményét, jó -e az érvelésem, megállja-e a helyét? A jkv-re 8 napon belül tehetek észrevételt. Kérem, ha lehet a gyors választ, segítve az észrevételemet. Köszönettel: KM

Jövedéki adóelőleg befizetése Esemény

Ebből főzhet Magyarország: változik az idei, kész a 2017. évi költségvetés Cikk

Elfogadta az idei költségvetés módosítását a parlament: változatlan hiány mellett több mint 420 milliárd forinttal növelte meg a büdzsé kiadási és bevételi oldalait. Nem sokkal később a jövő évi költségvetést is megszavazták a kormánypárti képviselők.

Varga Mihály az adómódosításokról: sokkal kevesebbet kell fizetni jövőre Cikk

Lényegesen kevesebb adót kell fizetni jövőre, mint 2016-ban – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatóján, miután az Országgyűlés megszavazta a 2017. évi költségvetéshez kapcsolódó adótörvény-módosításokat. A miniszter figyelmeztette a munkáltatókat: ne trükközzenek a béren kívüli juttatás egy részének – kedvezményes adózás mellett – készpénzben engedélyezett kifizetése nyomán azzal, hogy az így juttatott összeget beépítik a fizetésekbe.

Emelnék az idegenforgalmi adót, az üzemanyag jövedéki adóját is módosítanák Cikk

Az üzemanyag jövedéki adóját egyértelműsítő, egyes egészségügyi szolgáltatások adómentességét biztosító, az idegenforgalmi adó emelésére lehetőséget adó, valamint a cafeteria szabályait meghatározó módosításokat fogadott el a jövő évi adótörvény-javaslatokon az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága részben a kormány, részben a kormánypártok kezdeményezésére.

Jövedéki adóelőleg befizetése Esemény

Nemcsak üst, de még ezek is kellenek pálinkafőzéshez Cikk

Egy kft. a pálinkafőzést szeretné fő tevékenységi körébe felvenni. A kft. most alakulna. Milyen speciális szabályok (bejelentési kötelezettségek) vonatkoznak a pálinkafőzésre, ha valaki üzletszerűen szeretne ezzel foglalkozni? A kérdésre dr. Verbai Tamás jogász válaszol.

Jövedéki adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. adalékolatlan gázolajat szerez be, amelyet a megrendelő részére továbbszámláz aggregátor üzemeltetéséhez. Szükséges-e jövedéki engedély az értékesítéshez? Hogyan jár el helyesen a kft.? Válaszukat előre is köszönjük.

Jövedéki adóelőleg befizetése Esemény

Óriási drágulás, növekvő feketekereskedelem és összeomlás fenyegeti a dohányipart Cikk

A Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége (DBMSZ) szerint a piac teljes összeomlásához vezetne, ha elfogadná az Országgyűlés a dohánytermékekre vonatkozó új jövedékiadó-emelési javaslatot – közölte a szakmai szervezet az MTI-vel.

Brüsszel elfogadta a pálinkát, ám újabb jogi eljárást indított a jövedéki adó miatt Cikk

Megszüntette a pálinka jövedéki adójának ügyében indított kötelezettségszegési eljárását az Európai Bizottság, ugyanakkor újabb jogi eljárást indított Magyarország ellen – közölte az uniós bizottság sajtószolgálata csütörtökön. Az NGM szerint a kérdéses szabályozás nem diszkriminatív.

Jövedéki adó áfaalapot képez-e? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy szeszfőzde, mely bérfőzetéssel foglalkozik. A kérdésem a következő: a bérfőzetőktől beszedett jövedéki adó a bérfőzésről kiállított számla adóalapját képezi-e, ha a főzde csak akkor fizeti be a vámhatóság felé a jövedéki adót, ha elérte az 500 ezer forintos értékhatárt? Válaszát előre is köszönöm!

Kereskedelmi gázolaj utáni visszaigénylés önellenőrzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Könyvelőként kereskedelmi gázolaj után havi gyakorisággal igényeltem vissza vállalkozás részére jövedéki adót. A visszaigénylés feltétele a gépjármű adatainak és üzemanyagkártyájának haladéktalan bejelentése. Feledékenységből a bejelentést elmulasztottam megtenni. Úgy tájékoztattak, hogy havi bevallásokról erre az autóra vonatkozó visszaigénylés összegét havi gyakorisággal önrevízióval mínuszoljam le. Majd a bejelentést követően a visszajáró jövedéki adó megfizetése után ismételjem meg a visszaigénylést minden hónapra vonatkozóan. Kérdésem: ha egy éven belül vagyok a mulasztással, akkor miként tudom szabályosan megtenni a jövedéki adó önrevízióját, és ismételt megigénylését? Köszönettel.

Jövedéki adóelőleg befizetése Esemény

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó anyuka gyed, gyes, táppénz

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szlovák cég belföldi ingatlanon végez építési munkát

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Hatósági díj továbbszámlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs