400 találat a(z) jövedéki adó cimkére

Jövedéki adó előlegének befizetése Esemény

Közösségen belüli jövedékitermék-beszerzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk közösségen belüli jövedékiadó-köteles termékeket szerez be, amelyek Magyarországon adóraktárba kerülnek. Az lenne a kérdésem, hogy az áfabevallás 16. sorában a közösségen belüli beszerzés után fizetendő adót mikor kell szerepeltetni? A teljesítést tanúsító számla kibocsátásakor, vagy amikor az adóraktárból szabad forgalomba bocsátásra kerül a termék? Az áfabevallás 48-as sora arra utal, hogy a közösségen belüli jövedékitermék-beszerzés esetén az adó alapját meg kell növelni a jövedéki adó összegével. Kire vonatkozik ez? Akkor is meg kell ezt tenni, ha adóraktárba kerül a beszerzést követően a termék? Válaszát előre is köszönöm.

Jövedéki adó: bírságolt a NAV, itt a tavalyi mérleg Cikk

A jövedéki eljárások esetszáma és a jogerősen megállapított bírságok összege is csökkent tavaly: 11,6 ezer esetre jutott 7,45 milliárd forint bírság, szemben az egy évvel korábbi 13,2 ezer esetre jutó 8,4 milliárd forintos bírsággal – írja a Világgazdaság hétfőn a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által közölt adatok alapján.

Nő a cigi és csökken a motorok adója Cikk

Az adótörvények július 20-án megszavazott módosítása jövedéki adóban a cigaretta és fogyasztási dohány adómértékének többlépcsős emelését, regisztrációs adóban pedig a motorkerékpárok adótételének csökkentését tartalmazza. Ezen túl a jövedéki törvény egyéb módosításai adminisztrációcsökkentésre, valamint jogtechnikai pontosításokra irányulnak.

Növelnék a cigaretta adóját, szigorítanák a bevándorlási különadót Cikk

A többi között az adótörvény-, az infótörvény, a magánélet védelméről valamint a gyülekezési jogról szóló törvények, a választási törvény és a Bethlen Gábor Alapról szóló jogszabály módosításán is változtatásokat fogadott el az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága csütörtöki ülésén.

Nettó árbevétel, NAK Kérdés

Tisztelt Szakértő! A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a vállalkozó tárgyévet megelőző lezárt üzleti év nettó árbevétele után kéri megfizetni a tagdíjat. A nettó árbevételbe beletartozik-e a területalapú támogatás, mely december 31-éig mindig csak előleg, egyáltalán beletartozik-e? A gázolaj után járó jövedéki adó bele számít-e? Többletként elhasznált gázolaj, melynek a jövedéki adóját nem lehetett visszaigényelni, levonható-e a NAK-nak fizetendő nettó árbevételből? Válaszát köszönöm szépen.

Jövedéki adóelőleg befizetése Esemény

Jövedéki adó – sörértékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Étteremben szeretnénk kézműves sört értékesíteni. Milyen bejelentési, bevallási kötelezettség alá tartozunk? Kell-e egyáltalán jövedéki adót fizetnünk? Van-e bejelentési, engedélyezési kötelezettségünk? Válaszát köszönöm: Tamásiné

Módosítaná az áfa és a jövedéki adó szabályait az Európai Bizottság Cikk

Az Európai Bizottság javaslatot tett a hozzáadottérték-adóra (általános forgalmi adó – áfa) vonatkozó szabályok módosítására, valamint az alkoholra kivetett jövedéki adóra vonatkozó uniós szabályok reformját szorgalmazza – közölte az uniós bizottság.

Jövedéki adó befizetése Esemény

Kereskedelmigázolaj-visszatérítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kereskedelmi gázolaj visszatérítésével kapcsolatban kérem válaszukat. 2017. április havi gázolaj-felhasználás után igénylem vissza a jövedéki adóból a 7 forint/liter összeget (a visszaigénylés egyéb engedélyhez kötött feltétele megvan több éve). 2018. május 2-án nyújtottam be az igényemet. A régi jövedéki törvény 57/C § (5) bekezdése alapján az adó-visszaigénylési jog a vásárlás napján keletkezik, és legfeljebb a vásárlás hónapját követő 12 hónapon belül érvényesíthető. 2018. április 30-a – a visszaigénylési jog utolsó napja – nem volt munkanap, áthelyezett pihenőnap volt, a következő munkanap május 2. Kérdésem: jogos-e a 2017. április hónapra vonatkozó visszaigénylésem vagy sem? Ezt a határidőt is az Art. szabályozza? Köszönöm!

Közúti fuvarozó – gázolaj jövedéki adójának visszaigénylése Kérdés

Igen Tisztelt Szakértő! Közúti teherfuvarozásban felhasznált kereskedelmi gázolaj jövedéki adójának visszaigénylésével és a BEV_J02 nyomtatvány kitöltésével kapcsolatban felmerült kérdések megválaszolásában szeretném szíves segítségüket kérni. Társaságunk a visszaigénylést 2017. évre szeretné benyújtani. Az üzemanyagkártyás tankolásokról adott hónap végén egy számlát kapunk, amely az egyes tankolások adatait is tartalmazza. Szeretném megkérdezni, hogy – a visszaigényelhetõ adó mértékének és kódjának meghatározásakor az egyes tankolások idõpontját vagy a számla kiállításának dátumát kell figyelembe vennem, – illetve a 2017.04.01. elõtti (régi jövedéki törvény hatálya alá tartozó) számlák illetve tankolások esetében igényelhetek-e vissza támogatást, ha a számla, illetve a tankolás 12 hónapnál korább? Szíves segítségüket nagyon köszönöm! Maradok tisztelettel: Nyitrai Tamás

Nem változik az üzemanyagok jövedéki adója áprilistól Cikk

A Brent olajfajta napi jegyzési adatai alapján 50 dollár fölött maradt az ásványolaj hordónkénti átlagára az adóhatóság által vizsgált időszakban, így áprilistól nem változik az üzemanyagok jövedéki adója.

Kereskedelmi gázolaj – változásbejelentés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kereskedelmi gázolaj jövedéki adójának éves visszaigénylését kezdeményezem a 2017. évre. 2017. januárban lett nyilvántartásba véve egy Mol-kártyás autó, 2017 novemberben pedig lett egy másik autó, szintén nyilvántartásba lett véve egy Shell-szerződés. A NAVJ21 nyomtatványon a D lapon csak a Shell üzemanyagkártyát tüntettem fel. Mindkettőre megy a tankolás. Kérdés: változás esetén ismételten fel kell tüntetni minden kártyakibocsátót? Úgy gondoltam, hogy ha bejelentettem, az már a rendszerben van. Tartok tőle, hogy az éves visszaigénylésem jogtalan lehet, mert a változásbejelentő felülírta az elsőt e tekintetben. Van-e teendőm ebben az esetben, és mire kell odafigyelni? Köszönettel.

Jövedéki termék behozatala Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy jövedékiital-nagykereskedő, aki EU-ból és harmadik országból kíván jövedéki italt behozni Magyarországra, értékesítési céllal. Hogyan történik a folyamat? Milyen adófizetési kötelezettség keletkezik, és azt mikor kell bevallani? Részletesen szeretném kérni a segítségét, hogy mi a teendő. Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Felügyeleti intézkedés

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Őstermelő tárgyi eszköz

Lepsényi Mária

adószakértő

Bérleti díj

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs