350 találat a(z) jövedéki adó cimkére

Új szabályok a jövedéki adózásban júliustól Cikk

Számos változást hoz a jövedéki szabályozásban az új jövedéki törvény, amely július 1-jén lép hatályba – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Könnyítések a jövedéki adó adminisztrációjában és bevallásában Cikk

A személyi jövedelemadóhoz hasonlóan a jövedéki adóbevallás tervezetét is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) készíti el 2018-tól, miután július elsején hatályba lép az új jövedékiadó-törvény – mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára az MTI-nek.

Jövedéki adózás: NAV-tájékoztató az elektronikus ügyintézésről Cikk

Felhívást tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a jövedéki bevallási, bejelentési és adatszolgáltatási kötelezettségek elektronikus úton történő teljesítéséről.

Újabb adónemek bevallás-tervezeteit készíti el az adóhivatal Cikk

Már söralátét méretű bevallásra sincs szükség, az szja-kitöltési korszak az idén véget ért – mondta a nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek a személyi jövedelemadó idei bevallási időszakát értékelve.

Gázolaj jövedékiadó-visszatérítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A mezőgazdaságban felhasznált gázolaj jövedékiadó- visszatérítést a számviteli törvény hatálya alá tartozó alanynál költségcsökkentő tételként kell elszámolni, míg az szja törvény hatálya alá tartozóknál egyéb bevételként. A számviteli törvény szerint adózónál így egyértelműen csökken a költség, magasabb lesz az iparűzési adó alapja. A szja törvény hatálya alá tartozóknál nem tartozik bele az árbevételbe az egyéb bevételként elszámolt visszatérítés, de csökkenteni kell-e vele az elszámolt üzemanyagköltséget? Különbséget kell tenni a fentiek szempontjából a visszatérített jövedéki adó és az adott esetekben az MVH által a felhasznált gázolajhoz nyújtott csekély összegű támogatás között? Köszönöm előre is válaszukat!

Önköltségszámítás esetén az árbevétel meghatározása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az önköltségszámítás értékhatárainak vizsgálata során a szeszgyártással foglalkozó társaság árbevétele csökkenthető-e az ötös számlaosztályban elszámolt jövedéki adó és népegészségügyi termékadó összegével? Esetlegesen milyen feltételek esetén vonhatók le a nettó árbevételből? Segítségüket köszönjük.

Itt a legújabb adócsomag! Benyújtotta Varga a törvényjavaslatot Cikk

Benyújtotta a nemzetgazdasági miniszter az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot.

Itt a 2017. évi költségvetés módosítása! Cikk

A tervezettnél magasabb bevételt vár a kormány az idei évben személyi jövedelemadóból, jövedéki adóból és lakossági illetékekből. A társasági adóból várt bevételi terv ugyanakkor jelentősen elmarad az eredeti várakozásoktól.

Új jövedéki adó Kérdés

A 2017.07.01-től életbe lépő 2016. évi LXVIII. törvényhez kérném állásfoglalásukat. Esetleírás: Ügyfelem egy benzinkút tulajdonosa és üzemeltetője, önkormányzati működési engedély alapján végzi a tevékenységet, jövedékiengedély-száma nincsen, kizárólag kiskereskedelmi értékesítést végez. Az üzemanyagkúton kettő csoportra oszthatók az értékesített termékek. Vannak saját beszerzésű termékek (kenőolaj, autógáz, egyéb shopban árult termékek, köztük alkoholtermékek is), amelyeket megvásárol, és a saját neve, adószáma alatt értékesít. A másik a bizományi termékek (benzin, gázolaj) amelyet nem vásárol meg, hanem az OMV kiszállítja azokat, és az nagykereskedő adószámával történik az értékesítés is, az ügyfelem havonta ezért jutalékot kap. A 2016. évi LXVIII. törvény 72. § (3) értelmében üzemanyagtöltő állomás forgalmáról havi adatszolgáltatást kell készíteni. A kérdésem, hogy ügyfelemre vonatkozik-e ez az adatszolgáltatási kötelezettség, és mely termékeit érinti: a bizományit, a sajátot vagy mindegyiket? További kérdésem, hogy az ügyfelemnek van-e esetleg valamilyen bejelentési, engedélykérelmi kötelezettsége a 2016. évi LXVIII. törvény értelmében? Az ügyfél jövedéki terméket nem állít elő, kizárólag vásárolt, illetve bizományi termék kiskereskedelmi értékesítését végzi.

Jövedékiadó-visszatérítés könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A mezőgazdaságban felhasznált gázolaj után visszaigényelt jövedéki adót egyéb bevételként vagy költségcsökkentő tételként kell elszámolni? Köszönettel: Szombati Imréné

Jövedéki adó előlegének befizetése Esemény

Így főzhet otthon gyümölcspárlatot Cikk

Mi tekinthető magánfőzésnek, ki a magánfőző és mit nevezünk párlatnak?

Új jövedékiadó-mentességi szabályok Cikk

A 2017. július 1-jén hatályba lépő jövedéki adóról szóló 2016- évi LXVIII. törvény (a továbbiakban: Jöt.) alapján megváltoznak a jövedéki adó adókötelezettségre, adófizetési kötelezettségre, adómentességre és adó-visszaigénylésre vonatkozó fizetési kötelezettség alóli mentesülés szabályai.

Jövedéki adó: 17 új információs füzet a NAV-tól Cikk

A NAV a mai napon közzétette "A jövedéki adóval kapcsolatos adózási szabályok és a jövedéki ügyekben alkalmazandó eljárási szabályok" című 76., valamint "A jövedéki adókötelezettség és adófizetési kötelezettség általános szabályai" című, 77. számú információs füzetét – további 15 másik, a témában kiadott útmutató mellett.

Útmutató az új jövedékiadó-ellenőrzési szabályokhoz Cikk

2017. július 1-jén lépnek hatályba a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény (a továbbiakban: Jöt.) és az új Jöt. egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 45/2016. (XI. 29.) NGM rendelet (a továbbiakban: Vhr.) ellenőrzésekre és jogkövetkezményekre vonatkozó szabályai.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elvont pihenői pótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Számlán két vevő neve

Kelemen László

adószakértő, jogász

Tao szerinti écs változtatása

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs