285 találat a(z) jövedéki adó cimkére

Postán is fizetheti a szeszadót Cikk

Változnak a bérfőzésre vonatkozó szabályok – emlékeztet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleménye.

Csökken a gázolaj adókedvezménye Cikk

A kereskedelmi gázolaj felhasználásához kapcsolódó adókedvezmény mértékének csökkenésére hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleménye.

Nagy adó-átalakításra készül a kormány Cikk

Összesen 46 törvényt módosítana, illetve új jogszabályt fogadna el az Országgyűlés tavaszi ülésszaka a Ház elnökének benyújtott törvényalkotási program szerint.

Kenőolaj forgalmazása Kérdés

Egy kft. interneten keresztül autóalkatrész-kereskedelemmel foglalkozik. Szeretne kenőolajakat is forgalmazni. Azt olvastam, hogy ehhez külön engedély nem kell, és speciális „jövedéki adózás” sem kapcsolódik hozzá, amennyiben végfelhasználók részére értékesít. Szeretném megkérdezni, hogy helyesek-e a fenti információk, illetve van-e még valami tudnivaló ezzel kapcsolatban? Köszönettel: Vágner Emília

Minden tizedik járművel lebuktak Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei kéthetes akciósorozatot zártak a napokban Békés megyében. A közúti ellenőrzések alkalmával összesen 951 járművet vizsgáltak át, 101 esetben indítottak eljárást és megközelítőleg 27,5 millió forint bírságot szabtak ki.

Borforgalmazás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi kft. Olaszországból hozna be folyó, illetve palackozott borokat, és azokat kiskereskedőként boltban/üzletben értékesítené. Kérdéseim: Ebben az esetben milyen engedélyekre van szükség? Milyen áfa adózása van? Milyen az egyéb adózása? Illetve hogyan működik a jövedéki rendszer? Megtisztelő segítségét előre is köszönöm!

Jövedéki adó visszaigénylése Kérdés

Kereskedelmi gázolaj jövedéki adójának visszaigénylésével kapcsolatban kérdezném, hogy a visszaigénylési jog 12 hónapon belüli érvényesítése akkor is lehetséges, ha a nyilvántartásba vétel 6 hónappal ezelőtt történt, de a gépjármű már 10 hónapja is az adott társaság tulajdonában volt, üzemanyagkártyával, kilométeróra-állás feljegyzése mellett tankoltak? Úgy értem, hogy csak a vámhatósági nyilvántartásba vételt követően tankolt üzemanyag vonatkozásában lehet visszaigényelni a jövedéki adót, vagy a nyilvántartásba vételt követően ugyan, de visszamenőlegesen, a nyilvántartásba vételt megelőző tankolásokra is (természetesen maximum a visszaigénylés időpontját megelőző 12 hónapig)? Válaszát előre is köszönöm.

Jövedéki termék kóstolásra, dokumentálás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Három kérdésben szeretném álláspontját megismerni, az első a következő: Egy étteremben különleges alkoholtartalmú italt állítanak ki dekorációs céllal oly módon, hogy az üveg mellett félig teli poharat helyeznek el, mintha épp fogyasztaná valaki. Az üveg távoli országból származik, jövedéki matrica nincs rajta, magyar kereskedelmi forgalomban – tudomásunk szerint – nem kapható. Az üvegből senki sem fogyaszt és fogyaszthat, természetesen és nem is kapható ilyen ital az üzletben. Nekünk (mint könyvelőknek) ezzel problémánk van, mégpedig olyan, hogy véleményünk szerint nem zárjegyes termék egyáltalán nem szerepelhet semmilyen jogcímen sem az étteremben. Kérem, legyen kedves megadni álláspontját arról, hogy vonhat-e maga után jövedéki vagy más hasonló bírságot a fenti kiállított darab? A másik problémánk ezzel kapcsolatban az, hogy, ha szeretnének árulni is a kiállított italból, akkor az miképpen oldható meg úgy, hogy ne legyen törvénysértő? Tudomásunk szerint a távoli forgalmazó ország nem használ sem zárjegyet, sem a jövedéki adó fogalmát, tehát unión kívüli harmadik országról van szó. Nem kívánnak kereskedelmi mennyiséget értékesíteni a tervek szerint. Utolsó kérdésem az lenne, hogy egy étterem (üzlet) köteles-e az általa forgalmazott szeszes és nem szeszes italok beszerzéseiről a számláinak másolatát az üzletben tartani, vagy elegendő, ha a jövedéki vagy adóellenőrzés során arra hivatkozik, hogy az iratok őrzési helyén találhatók a bizonylatok? Válaszát köszönöm.

Áfacsökkentés és más adómódosítások Romániában Cikk

A szenátus után a bukaresti képviselőház is megszavazta csütörtökön az új adótörvényt, amelynek értelmében jövőre 20 százalékra, 2017-ben pedig 19 százalékra csökken az általános forgalmi adó Romániában a jelenlegi 24 százalékról.

Adók bevallása Esemény

Adóemelést javasol a spanyoloknak az IMF Cikk

Spanyolországban idén az eddig várt 2,5 százalék helyett 3,1 százalékos gazdasági növekedésre lehet számítani – közölte a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hétfőn közétett jelentésében.

Jövedéki adó előleg befizetése Esemény

Adók bevallása Esemény

Jövedéki adóelőleg befizetése Esemény

Üzemanyag jövedéki adójának visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A jövedéki törvény 57/C paragrafus (5) bekezdése szerint „Az adó-visszaigénylési jog a vásárlás, illetve a telephelyen történt tankolás napján keletkezik, s legfeljebb a vásárlás, illetve a telephelyen történt tankolás hónapját követő 12 hónapon belül érvényesíthető.” Amennyiben nem egyidőben történik az üzemanyag kiszállítása (a telephelyre), illetve kártyás tankolás esetén a tankolás, és az üzemanyag vételárának kiegyenlítése, úgy a jövedéki törvény ezen szabálya értelmében a 12 hónapos határidőt a tankolás (kiszállítás) vagy a vételár kiegyenlítésének időpontjától kell számítani? Amennyiben az üzemanyag-számla összege csak részben kerül kiegyenlítésre, és ezen kifizetett összeg fedezi a számla jövedékiadó-tartalmát, úgy ezen számla a visszaigénylés alapját képezheti-e, vagy csak a teljes ellenérték kiegyenlítését követően?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kiküldetés?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Áfa levonhatósága

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close