107 találat a(z) járvány cimkére

A koronavírus a számlázás és könyvelés menetét is átírta, de van megoldás! Cikk

A koronavírus-járvány felértékelte a digitális, online kapcsolattartási formákat. Vagyis, amikor nincs szükség személyes kontaktusra a cégek és a könyvelők, illetve a szállítók között. Szerencsére már léteznek olyan megoldások, amelyek érintkezésmentesen teszik lehetővé a kis- és középvállalkozásoknak az ügyek intézését. Például annak a kötelezettségnek a teljesítését, hogy július 1-jétől a számláikat immár összeghatártól függetlenül feltöltsék a NAV-hoz.

Az EU igazságügyi biztosa kiemelt figyelemmel kíséri a magyar felhatalmazási törvényt Cikk

Nem elégszik meg csupán a magyar felhatalmazási törvény szövegének vizsgálatával, hanem annak gyakorlati alkalmazását, halmozott, így az uniós jogra gyakorolt hatását is nyomon követi majd – közölte kedden egy online beszélgetésen Didier Reynders, az EU igazságügyi biztosa.

A februári ipari termelési statisztikában még nem érezni a járvány hatását Cikk

2020 februárjában az ipari termelés volumene 4,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munka- és szökőnaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 1,7 százalékkal emelkedett. A koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági folyamatok hatása ebben az időszakban még nem jelentkezett, olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorselemzésében.

Baromfitelepeken intézkedett a Nébih Cikk

Rendkívüli ellenőrzést tartott két Bács-Kiskun megyei baromfitartó telepen a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A helyszínen tapasztalt, a madárinfluenza-járvány okán különösen kockázatos járványvédelmi hiányosságok miatt azonnali forgalmi korlátozást és az állatok zártan tartását rendelték el a szakemberek.

Baleset után az e-kárbejelentőt javasolja a járvány miatt a Mabisz Cikk

Az ingyenes parkolás, a szép idő és az ünnepi hosszú hétvége hatására ismét megnövekedhet a gépjárműforgalom, s ezzel együtt – márciushoz képest – a balesetek száma is. A válsághelyzetben különösen fontos lehet, hogy ilyen esetekben a résztvevők közötti távolság tartására is alkalmas e-kárbejelentőt használjuk, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).

Járvány miatti szociális célú pénzadomány juttatás adózása Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Foglalkoztatóként a járványhelyzet miatt nem tudunk munkát adni a munkavállalónknak. Amennyiben a munkavállaló szociális helyzete indokolja, adhatunk-e a kieső munkalehetőség miatt adómentes pénzbeli juttatást? (Létezik valamilyen speciális jogszabályhely a katasztrófahelyzetek idejére?) Ha nem, akkor megoldható lenne ugyanez olyan alapítványon keresztül, amelynek cél szerinti tevékenysége között szerepel a szociális célú adományozás (a vállalkozásunk adományozna ennek a civil szervezetnek, amely szervezet adná ezt a pénzösszeget a kieső munkalehetőségre tekintettel)? Előre is köszönöm segítségüket!

Kormánytisztviselői jogviszony Kérdés

Tisztelt Címzett! Szeretném megérdeklődni, mit lehet tenni abban az esetben, ha kormánytisztviselőként az adott szervezetnél nem megengedett a távmunka-lehetőség. Tájékoztatták a kormánytisztviselőket írásban, hogy a munka elvégzése – bár hozzáteszem a távmunka megoldható lenne, hiszen teljes mértékben szellemi munkáról van szó, és a járvánnyal egyáltalán nem összefüggő ágazatban történik a munkavégzés – az adott államháztartási szervezetben kell, hogy történjen és nincs lehetőség távmunkára. Ebben az esetben mit tehet egy kormánytisztviselő? Milyen lehetőségei vannak? Családi okok miatt indokolt lenne az otthoni távmunkavégzés. Úgy általánosságban milyen jogai, lehetőségei vannak a munkavállalónak, ha a munkahelyét meg szeretné őrizni, ámbátor erre a rendkívüli helyzetre a munkáltató nem teszi meg a szükséges lépéseket?

Koronavírus: újabb fertőzöttek, jön a rendkívüli állapot az oroszoknál is Cikk

Aláírta Vlagyimir Putyin orosz elnök azt a törvényt szerdán, amely felhatalmazza a kormányt, hogy rendkívüli állapotot hirdessen ki az új koronavírus terjedésének megfékezése érdekében, és egyúttal jóváhagyta a hamis információk tudatos terjesztése miatti büntetés megszigorítását.

Online borkóstoló, házhoz szállítás, csökkentett üzemmód – így próbálnak túlélni a vállalkozások Cikk

A legkülönfélébb ötletekkel próbálnak meg a vállalkozók alkalmazkodni a járvány körülményeihez, köztük nem egy olyan is lehet, amely a kilábalás után is fennmaradó üzleti modellé válhat, persze sok cégnek az egyetlen lehetősége a folytatáshoz, az átmeneti kivárás, olvasható az MTI oldalán.

Így tartsuk meg munkavállalóinkat a járvány utáni időre! Cikk

A járványügyi helyzet következtében a munkáltatók többsége a túlélésért küzd. Ennek keretében első körben lazítanak a foglalkoztatás feltételein, majd pedig annak eredménytelensége esetén a munkaviszony megszüntetésének eszközéhez nyúlnak. Az alábbiakban azt vizsgáljuk meg, milyen módozatok léteznek a munkaerő átmentésére a veszélyhelyzet elmúltát követő időre.

Fizetés nélküli szabadság próbaidő alatt Kérdés

Kedves Tanácsadó! Arra szeretnék választ kapni, hogy a még próbaidő alatt lévő dolgozó fizetés nélküli szabadságra akar menni a koronavírus által kialakult helyzett miatt (óvodai bezárás miatt a gyerekeknek otthon kell lenniük), amit a munkáltató is engedélyez, ilyenkor mennyi idő lehet a fizetés nélküli szabadság (30 nap) és a próbaidő ideje hogy alakul, mikor jár le pontosan, a fizetés nélküli szabadság bele tartozik-e? Gyors válaszát előre is megköszönve.

Próbaidő hossza járvány alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő Hölgy/Úr! Oktatással foglalkozó kft. februárban megállapodott a leendő munkavállalóval, hogy 2020. 04. 01-jétől irodavezetőként alkalmazza. A kialakult helyzet miatt az intézet bezárt. Ezért a munkavállaló egyelőre otthonában fog dolgozni, de csak akkor ha azt igényli a munkáltató, mivel a munkavállalót még nem tudta megismertetni a végzendő feladatokkal, működésével. A munkavállaló munkaköre fizikai jelenlétet igényel, ezért azt, hogy hosszú távon megfelel-e a munkáltató elvárásainak, akkor fog kiderülni amikor újra kinyit az oktatóintézet. Azt szeretném megtudni, hogy a leendő munkavállaló próbaideje indulhat-e az első valóban munkával töltött nappal – amikor megjelenik a munkahelyén – vagy mindenképpen a munkaviszony kezdetétől – azaz 04. 01-jétől – kell számolni a maximum 3 hónap próbaidőt. Milyen megoldást tud javasolni? (Kollektív szerződés nincs.) Köszönettel: Kauker Zsoltné

Adózás koronavírus-járvány idején: gyakori eljárási kérdések és a NAV válaszai Cikk

A koronavírus-járvány miatt felmerülő gyakori adózási kérdésekre válaszol a honlapján indított rovatában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, Az adóhatóság azt ígéri, hogy folyamatosan frissíti az oldalt az újonnan felmerülő problémákra adott válaszokkal.

Vállalkozások megszűnése: mi lesz a munkavállalókkal? Cikk

A járvány egyre erőteljesebben érezteti gazdasági hatását: likviditási tartalék hiányában számos vállalkozás kénytelen szüneteltetni tevékenységét vagy véglegesen bezárni kapuit. Ez az egyéni vállalkozók, a kisvállalkozó cégek mellett egyre inkább érinti a nagyobb gazdasági társaságokat is. Milyen teendők vannak és milyen munkajogi következményekkel kell számolni? Mi lesz a munkavállalókkal?

Kié lesz az egyéni tb-járulék csökkentése miatti többletpénz? Cikk

A napokban kihirdetett 61/2020. kormányrendelet szerint meghatározott tevékenységeket végző munkáltatóknál foglalkoztatottak egyéni járulékfizetési kötelezettsége csökken. Kié lesz a többletpénz: a munkavállalóé vagy a munkáltatóé? – kérdezte olvasónk. Dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Útdíj, túlsúlydíj, iparűzési adó

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close