485 találat a(z) járulékfizetés cimkére

Járulékfizetési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Rokkantsági ellátást állapítottak meg, az egészségi állapot 59 százalékos (B2). Kérdésem, hogy amennyiben a) szja szerinti egyéni vállalkozó lesz, a kivét után milyen járulékok megfizetésére kötelezett, illetve milyen kedvezmény illeti/illetheti meg? b) Kata szerinti egyéni vállalkozó lesz, főállású vagy nem főállású katás lesz? Köszönettel: OÁ

Hallgatói szerződéssel foglalkoztatott egyetemista Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. hallgatói szerződéssel szeretne foglalkoztatni egyetemistát (cél azonban, hogy az egyetem elvégzése után az egyetemista 25 év alatti, támogatható, pályakezdőnek minősüljön!) havi 300 ezer forint díjazással. Kérdésünk az alábbi: – Keletkezik-e járulékfizetési kötelezettség (tudomásunk szerint csak a minimálbér 15 százalékát meghaladó összeg után szükséges fizetni a 15 százalék szja-t, más járulékot és adót nem kell még ez után sem, valamint önálló tevékenységként kell a felettes összeget számfejteni)? – Jól gondoljuk-e, hogy a 1041-esen nem kell bejelenteni, hiszen nem keletkezik biztosítási jogviszony? – A 08-ason jelentjük CSAK a minimálbér 15 százalékát meghaladó részt önálló tevékenységből származó jövedelemként (melynek teljes összege jövedelem, költséget nem számolunk el utána)? Szíves válaszát köszönjük!

Kezdő őstermelő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az idén (2017-ben) szeretném kiváltani a mezőgazdasági őstermelőt igazolványt. Jelenleg regisztrált álláskereső vagyok, szociális segélyben részesülök. Munkaviszonyom 2016. november 30-án megszűnt, ez közfoglalkoztatás volt. 2016. december 7-étől 2017. május 17-éig munkaügyi központ által indított tanfolyamon vettem részt, ami úgy tudom, nem számít munkaviszonynak. Kérdésem az lenne, így milyen kedvezményre vagyok (ha vagyok) jogosult, milyen járulékfizetési kötelezettséggel kell számolnom? Válaszát előre is köszönöm. Maradok tisztelettel.

Ügyvezetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. tagja, ügyvezetője, heti 36 órát meghaladóan munkaviszonyban, ugyanebben a társaságban munkát végez. A munkaviszony díjazása után a járulékokat megfizetik. Az ügyvezetés díjazás nélkül történik. A fenti jogviszonyok a 08-as bevallásban az alábbiak szerint vannak feltüntetve: munkaviszony heti 40 órával a megfelelő FEOR-kóddal és munkabérrel, illetve külön az ügyvezetés 35-ös kód, az alkalmazás minősége (társas vállalkozó munkaviszony mellett) és 1452 FEOR társas vállalkozó, heti 36 órát elérő munkaviszony mellett nulla forint. Kérdésem, hogy a fentiekben taglalt jogviszonyok díjazása és bevallása, az utánuk megfizetett járulékok megfelelőek-e?

Kft. ügyvezetője: kell-e megbízási szerződés, lehet-e ingyen dolgozni? Cikk

Kell-e külön megbízási szerződést készíteni az ügyvezetői tevékenységek ellátására, van-e lehetőség díjazás nélkül végezni ezeket a feladatokat? Milyen bejelentési és járulékfizetési kötelezettség terheli a kft.-t a megbízási jogviszony alapján? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász szakértőnk válaszolt.

Bt-ben kültag a képviselő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni. Adott egy bt., ahol a beltag nyugdíjas, de a társasági szerződés szerint a képviselő a kültag, aki rendelkezik máshol heti 40 órás főállású munkaviszonnyal. Tehát a kültag után nem kell járulékokat fizetni. Az egyik kérdés az lenne, hogy a beltag után (aki nyugdíjas), jövedelmet nem vesz fel, kell az egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni így, hogy nem ő a képviselő? A másik kérdés pedig az lenne, hogy a 08-as bevalláson a beltagot be kell-e jelenteni? Gondolom, a kültagot igen, a képviselet miatt, még ha nem is vesz fel jövedelmet. Köszönöm szépen a segítségét!

Tagi járulékfizetés Kérdés

Tisztelt Szakértők! "A" Kft.-ben egy ügyvezető van (természetes személy), akinek tagi jogviszonya nincs egyidejűleg. Ez az "A" vállalkozás ügyvezetője lesz egy olyan "B" Kft.-nek, ahol az előbbi természetes személy tagi jogviszonnyal rendelkezik. Bejegyezték a cégjegyzékben, hogy "A" vállalkozást ő képviseli, akinek a tagi jogviszonya is fennáll "B"-ben. Feltételezhetően a vállalkozások ezáltal kapcsolt vállalkozásnak tekinthetők? Továbbá magánszemélynek B vállalkozásnál, amennyiben nem működik közre, nincs minimum szerinti tagi járulékfizetési kötelezettsége?!

Kft.-tag tb-kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Meglévő kft.-ben szeretne a tulajdonos felesége tulajdonostárs lenni. A feleség Ausztriában biztosított (ausztriai lakcíme van, de magyar állampolgár). Kérdésem az lenne, hogy így neki milyen járulékfizetési kötelezettsége lenne Magyarországon, ebből a jogviszonyból? Az ausztriai biztosítási jogviszonyt milyen formában igazolja le a könyvelés felé? Bognárné

Katás adóalany egyben kft. 100 százalékos tulajdonosa Kérdés

Kedves Szakértő! Főállású katás adóalany, aki egyéni vállalkozó, egyben egy kft. 100 százalékos tulajdonosa is, az ügyvezető nem ő, de családtag az illető. Azt szeretném kérdezni, hogy lehet-e abból probléma adójogilag, tb szempontjából, hogy "csak" az 50 ezer forintos kisadózók tételes adóját fizeti meg, s a kft.-ben, ahol ugyan nem végez tevékenységet, nem fizet járulékot? Köszönettel.

Kezdő őstermelő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha az őstermelő igazolványa és értékesítési betétlapja 2016. 12. 31-én automatikusan lejárt, és utána 2017. 06. hónapban váltotta ki újra a betétlapot a 2017. évre, akkor kezdő őstermelőnek minősül vagy sem? 2016. 12. 31-ével automatikusan megszűntek a régi, papír alapú őstermelői igazolványok. Azoknak folyamatos az őstermelői tevékenysége, akik 2016. 12. 31-éig kérték a kártya alapú igazolványt, és a betétlapot megkapták. Mivel neki a folyamatossága megszakadt, ezért minősülhet-e tevékenységet kezdő őstermelőnek járulékfizetés szempontjából? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Gulácsi Jánosné

Szállásköltség – járulékfizetés Kérdés

Társaságunkhoz a gépek karbantartására érkező szerelők (nem állnak a céggel munkaviszonyban, nincs megbízási jogviszonyuk) szállásköltsége után kell-e járulékot fizetni? A karbantartó cégekkel kötött szerződésekben meghatározott vállalási ár nem tartalmazza ezen költségeket.

Külföldi tulajdonos ügyvezető járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Külföldi állampolgár Magyarországon szeretne céget alapítani. Romániában is van cége, ahol mint ügyvezető után megfizetik a kötelező járulékokat. Kérdésem, hogy a magyar cégben is meg kell-e fizetni a tag és ügyvezető után kötelezően fizetendő járulékokat, vagy elegendő egy nyilatkozat a romániai cégtől, hogy ott megfizetik a kötelező járulékokat? Amennyiben Magyarországon is fizetni kell, mi az a minimális összeg, ami után ezt meg kell tenni, és milyen járulékokat kell megfizetni? Köszönöm válaszát!

Bt. beltag járulékfizetése főállású munkahellyel, ahol fizetésnélküli szabadságon van Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni. Egy bt. beltagja/képviselője vagyok. Van főállású munkahelyem, ahonnan 3 éve elmentem szülni. Sajnos gyermekemet év közben nem vették be a bölcsibe/oviba, így a főállású munkahelyem engedélyezett részemre fizetés nélküli szabadságot. Azt tudom, hogy a fizetésnélküli szabadság idején nem vagyok biztosított, így fizetem magam utána a havi egészségügyi szolgáltatási járulékot. De abban szeretném a segítségét kérni, hogy mivel van egy jelenleg nem működő bt.-m, ugye ott nem terhel a minimálbér járuléka azért, mert fizetés nélküli szabadságon vagyok a kicsivel? Köszönöm szépen a segítségüket!

Másodállásból főállású egyéni vállalkozó Kérdés

Heti 36 órát meghaladó munkaviszony melletti egyéni vállalkozó munkaviszonya 2017.03.29-ével megszűnik. 2017.03.30-án főállású egyéni vállalkozónak minősül. A fennmaradó két napra (03.30., 03.31.) vállalkozói kivétet nem vesz fel. Szja-fizetési kötelezettsége nem keletkezik. Tb-fizetési kötelezettsége hogyan alakul? Legalább a minimálbér, illetve a garantált bérminimum után, vagy annak 30-ad része * 2 nap után kell a tb-járulékokat megfizetnie? Válaszukat előre is megköszönve: Timi

Végelszámolás Kérdés

Ha egy egyszemélyes kft. tulajdonosa, ügyvezetője a végleszámolás kezdetével katás egyéni vállalkozást indít, és a végelszámoló NEM ő lesz, főállású katássá válik-e, és így mentesül-e a végelszámolás alattii dőszakban a cég a társas vállalkozói járulékfizetés alól?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Beolvadás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szállítmányozó áfája

Tüske Péter

vámszakértő

Üdülő, fejlesztési tartalék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close