1938 találat a(z) járulék cimkére

Nők 40 év jogosultsági idős nyugdíja melletti keresetkorlát Kérdés

Szeretném kérdezni, hogy a nők kedvezményes nyugdíja mellett munkaviszonyban dolgozónak is csak szja-t kell fizetnie, igaz? És az éves keresetkorlát rá vonatkozik?

Nyugdíjas egyéni vállalkozó – jövedelemkivét járulékai Kérdés

Kérdésem a következő: egy 65. életévét betöltött nyugdíjas egyéni vállalkozó jövedelmet szeretne kivenni a vállalkozásából. Jól értelmezem-e, hogy ebben az esetben az egyéni vállalkozónak csak a 10% nyugdíjjárulékot és a 15% szja-t kell maga után megfizetnie? Márkus Jánosné

Ügyvezető járuléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft.-ben 100 százalékos tulajdonos munkaviszonyban látja el a feladatokat (ügyvezetést is), erre megfizeti a járulékokat. Egy másik kft.-ben 50%-ban tulajdonos, mint tag – mindennemű juttatás nélkül – végzi az ügyvezetési feladatokat, kell-e ebben az esetben valamilyen járulékot fizetnie? Vagy egyáltalán végezhet-e ebben a kft.-ben – juttatás nélkül – ügyvezetésen kívüli munkát is?

Észtországi cégnél magyar ügyvezető Cikk

Ha egy észtországi bejegyzésű cég magyar ügyvezetőt alkalmaz, be kell-e jelenteni a magyar ügyvezetőt, illetve mi a teendő ebben az esetben a járulékokkal? Olvasói kérdésre dr. Radics Zsuzsanna társadalombiztosítási szakértő, jogász válaszolt.

Átalányadózó egyéni vállalkozó járuléka munkaviszony mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó az eva megszűnése miatt áttér a személyi jövedelemadó hatálya alá. Átalányadózást választ január 1-jétől, mivel költsége nem lesz, így viszont a 40%-os költséghányad érvényesíthető. Van 36 órát meghaladó munkaviszonya, a vállalkozásból jövedelmet (bért) nem realizál. A kérdésem az, hogy ebben az esetben kell-e járulékot fizetni az átalányadózás miatt? A törvényben azt olvastam, hogy a járulék alapja az átalányból származó jövedelem. Köszönöm: Buriánné

Aktív korúak álláskeresési támogatásában részesülő társas vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: aktív korúak álláskeresési támogatásában részesülő személy egyszemélyes társas vállalkozás alapítását tervezi. Milyen mértékű járulékokkal kell számolni? Köszönöm válaszát.

Észtországi cég magyar ügyvezető tb-je Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy észtországi bejegyzésű cégnek egyetlen magyar állampolgár tagja és egyben ügyvezetője van. A magyar ügyvezető kizárólag Magyarországon tevékenykedik, itt van egyedül lakcíme is. Kérdésünk az, hogy az észt cégnek emiatt be kell a magyar ügyvezetőjét Magyarországon jelenteni és a járulékokat megfizetni utána? Ha van heti 36 órát elérő magyar munkaviszonya akkor is be kell őt jelenteni mint mellékállású társas vállalkozót?

Orosz ügyvezető biztosításának adója és járulékai Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy magyar székhelyű és bejegyzésű cég orosz tagja és ügyvezetője ügyében kérdeznék. A nevezett orosz személy lakhelye Svájcban van, nem tartózkodik Magyarországon, nincs bejelentett magyar lakcíme. Svájcban rendelkezik heti 40 órás munkaviszonnyal. A svájci hatóság nem adhatja ki az A1-es igazolást, mert nem svájci állampolgár. Leírja, hogy Svájban biztosított, és erről kiállított egy pecsételt igazolást. Magyarországon milyen adót és járulékokat kell fizetnie, mint tagi ügyvezetőnek? Hogyan (milyen kóddal) kell őt bejelenteni a T41-es nyomtatványon? A 08-as bevalláson lehet-e jelölni, hogy nincs taj száma? Köszönettel.

Táncművészeti életjáradék Kérdés

Kedves Adózóna! Meg szeretném kérdezni, hogy ha valaki táncművészeti életjáradékot kap, és teljes munkaidőben foglalkoztatott, akkor milyen járulékokat kell utána vonni?

Társas vállakozó – rokkantsági ellátás után öregségi nyugdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg rokkantsági ellátásában részesülő, de az öregségi korhatárt elérő és annak feltételeivel rendelkező társas vállalkozó a nyugdíjigényének személyes beadásakor azt a tájékoztatót kapta, hogy amennyiben a nyugdíja kisebb lesz, mint a jelenlegi rokkantsági ellátása, és emiatt nem a nyugdíj összegét választja, hanem továbbra is a rokkantsági ellátás folyósítását kéri, úgy mint társas vállalkozó nem minősül nyugdíjasnak. Szeretném kérni a tájékoztatásukat erre vonatkozóan. Ezen vállalkozó ebben az esetben mindig főállásúnak minősül a járulékok fizetése szempontjából? Ilyen esetben újabb bizottsági felülvizsgálatra is számíthat? A későbbiekben megváltoztathatja-e jelen döntését és milyen módon? Segítségüket és válaszukat előre is köszönöm.

Rokkantsági ellátás melletti munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Rokkantsági ellátás mellett való munkavégzés mint munkavállaló tb jogviszonyt keletkeztet? Be kell jelenteni a 19T1041 nyomtatványon mint munkaviszonyt? A járulék fizetése megegyezik a sima munkavállalóéval? Lehet a munkáltatónak bármilyen kedvezményt igénybe vennie? Köszönettel Ibolya

Nyugdíjas egyéni vállalkozó járulékfizetése Kérdés

Nyugdíjas egyéni vállalkozónő (nők 40 éves kedvezményes nyugdíjával ment nyugdíjba) jövedelmet szeretne kivenni a vállalkozásából. Kérdésem az volna, hogy rá is vonatkozik, hogy csak a 15% szja-t, valamint a havi 7500 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot kell megfizetnie, vagy egyéb járulék is terheli? Márkus Jánosné

Szja és szocho tagi kölcsön engedményezése esetén Cikk

Magyarországon bejegyzett kft.-t a magánszemély tulajdonos eladja egy másik magánszemélynek. A vevő az üzletrészt az eladó törzsbetétének értéke alatti áron értékesíti, ezzel együtt az eladó a céggel szembeni kölcsönkövetelését is engedményezi a vevőre. Az engedményezés "vételára" pedig kevesebb lesz, mint az engedményezett kölcsön összege. Az üzletrész megszerzésekor, illetve a követelés engedményezésekor a vevőnek keletkezik-e szja-, illetve járulékköteles jövedelme? Változik-e a helyzet, ha az eladó a tagi kölcsön összegével apportként jegyzett tőkét emel, és a megemelt jegyzett tőkével együtt megnőtt törzsbetétének megfelelő összegért adja el a kft.-n belüli részesedését? – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Kamatjövedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. tulajdonosai (akik nem vezető tisztségviselők, nem személyesen közreműködő tagok, nem állnak munkaviszonyban a társasággal) a társaságnak kölcsönt nyújtanak, melyre negyedévente kamatfizetés történik, szerződés szerint. Szeretném megkérdezni, hogy ebben az esetben milyen járuléklevonási kötelezettség terheli a társaságot? Köszönöm!

Őstermelők járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Széles Úr! Köszönöm szépen válaszát! Az őstermelőkre vonatkozó járulékfizetési szabályokat megértettem. A kérdésem további részében – elnézését kérem, hogy nem megfelelően fogalmaztam – azt szerettem volna megtudni, hogyan alakul a járulékfizetési kötelezettség a családi gazdálkodók esetében. Konkrétan azon családi gazdaságnál, ahol a családi gazdálkodás vezetője őstermelői igazolvánnyal rendelkezik, de a családtagok, akik tagjai a családi gazdaságnak, az őstermelői igazolványon nem szerepelnek, az ő esetükben (például nagykorú diákok) kell-e járulékot fizetni? Továbbá annál a családi gazdaságnál, ahol a családi gazdaság vezetője egyéni vállalkozói igazolvánnyal rendelkezik, a többi tag köteles-e járulékot fizetni, konkrétan itt is a nagykorú diák lenne az érdekes.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Egyszerűsített végelszámolás befejezése

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Haszonélvezeti jog

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Osztalék

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs