1886 találat a(z) járulék cimkére

Tanulmányi szerződés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég felvesz egy alkalmazottat, az alkalmazottal tanulmányi szerződést köt, hogy tanulmányaiban támogatja X összeggel annak fejében, hogy tanulmányai befejezése után visszatér y időre a céghez dolgozni. A dolgozó tanulmányait külföldön folytatja, így ténylegesen nem tud munkát végezni a cég mindennapi életében. Kérdéseim: A cég köthet-e tanulmányi szerződést a munkavállalóval, ha igen, milyen feltételekkel? A támogatást a cég költségként elszámolhatja-e? Kell-e a támogatás után adót és járulékot fizetni? A munkavállaló tanulmányi ideje alatt lehet-e a cégnél fizetés nélküli szabadságon? Ha lehet, akkor annak milyen bejelentési, adó és járulékfizetési vonzata van? A támogatás így is költségként elszámolható-e? Vagy munkát kell végeznie a cégben a munkavállalónak, akivel tanulmányi szerződést köt a cég? Válaszukat előre is köszönöm! Köszönettel: Lászlók Éva

Autó juttatása térítésmentesen vagy kedvezményesen Cikk

Munkáltató egyik dolgozójának térítés nélkül vagy piaci ár alatt szeretne kedvezményesen személygépkocsit átadni. Olvasónk azt kérdezte, hogy milyen adóterhek lépnek fel a munkáltató és a munkavállaló oldaláról, térítésmentes, illetve kedvezményes átadás során? Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Tanulmányi támogatás nem munkavállaló részére Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy hajótervezéssel foglalkozó cég egy volt alkalmazottját szeretné tanulmányaiban támogatni. Az alkalmazott határozott munkaviszonnyal volt alkalmazva a cégben, ennek lejárta után szeptemberben kezdi meg külföldi tanulmányait. A cég nem szeretné elveszíteni, mert megbízható munkaerő, ezért szeretné támogatni, annak fejében, hogy a tanulmányai befejezése után visszatér a X időre a céghez dolgozni. Kérdésem, hogy mivel nincsen a cégnél alkalmazásban, ezért a cég támogathatja-e a tanulmányait, a támogatás fejében kötelezheti-e, hogy tanulmányai befejezése után X ideig a cégnél dolgozzon? Milyen szerződést kell egymással kötniük? A támogatást a cég költségként elszámolhatja-e? Kell-e a támogatás után adót, járulékot fizetni? Nem gond-e, hogy nincsen munkaviszonyban a cégnél? Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel: Lászlók Éva

Mezőgazdasági őstermelő 600 ezer forint alatt Kérdés

Tisztelt Adózóna! Mezőgazdasági őstermelő heti 36 órát elérő munkaviszonya megszűnt, munkaügyi központba lejelentkezett. Előző évi őstermelői bevétele 600 ezer forint alatt volt. Álláskeresési segélyt kapott 3 hónapra. Újabb munkaviszony, majd annak megszűnése után már nem kapott álláskeresésit, de nyilvántartásba vették, és támogatással tudják majd alkalmazni az újabb munkahelyén. Amíg álláskeresőként nyilvántartásba vették, de segélyt már nem kap, hogyan kell az egészségbiztosítási járulékot megfizetni utána? Előző évben 600 ezer forint alatt volt a bevétele őstermelésből. 600 ezer forint (vagy annál kevesebb) 20%-a egytizenkettedének a 7+10%-a(havonta)? Vagy havi 7500 forint? Válaszukat előre is köszönöm!

Ügyvezető rokkantsági ellátása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tulajdonos és ügyvezető megbízási jogviszonyban tevékenykedik, nulla forint díjért. Rokkantsági ellátásban részesül, ami mellett 40 órás közalkalmazotti jogviszonyban dolgozik. Ebben az esetben kell bármilyen járulékot vagy a 7500 forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie a vállakozásban? Köszönettel.

Így csökkentheti költségeit a kivás társaság Cikk

A magyar kkv-szektorban nem ritka, hogy egy vállalkozás (egyik, tipikusan többségi) tulajdonosa a tagság mellett ügyvezető is a cégben, sőt, a járulékterhek racionalizálása végett munkaviszonyban is áll a társasággal. Az ilyen vállalkozások sincsenek kizárva a kisvállalati adó választásának lehetőségéből, amennyiben a belépési és bent maradási feltételeket teljesítik. És az ilyen „céges mindenes” vállalkozók is elérhetik a nyugdíjkorhatárt.

Katás és őstermelő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy katás alanyi mentes egyéni vállalkozó családi gazdasági tag szeretne lenni. A családi gazdaság az általános szabályok szerint áfaalany. Lehetséges-e az, hogy a katás egyéni vállalkozásban alanyi mentes marad (a családi gazdaságban nem lesz számlakiállító és befogadó), attól függetlenül, hogy egy olyan családi gazdaság tagja, ahol az áfát az általános szabályok szerint állapítják meg? A másik kérdésem a járulékfizetésre vonatkozik. Jól gondolom-e, hogy főállású katás vállalkozó maradna, és őstermelőként nem lenne biztosított, így járulékfizetési kötelezettsége sem keletkezne? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Erdélyi Andrea

Tanulók szakmai gyakolat dijazása Kérdés

Kft.-énk megállapodást kötött az iskolával 2019. június 15-étől augusztus 31-éig tanulókat fogad szakmai gyakorlatra. 2 fő. Heti minimális dijazásuk meghatározott. (Minimálbér 15 százalékának a 3 szorosa). Az ügyvezető meg van elégedve a tanulókkal, ezért magasabb összegű dijazást szeretne adni nekik. Hogyan kell számfejteni, milyen levonás terheli, és mennyi járulékbefizetés terheli díjazásukat? Köszönettel: Farkasné Kiss Edit Beszámoló Készitő Kft.

Munkavállaló sportolásának munkáltatói támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató szeretné támogatni a munkavállalói sportolási lehetőségét. Ennek keretében a munkáltató szerződést kötne egy szolgáltatóval (például fitneszterem) a munkavállalói javára sportolási lehetőség kedvezményes igénybevételére. Eszerint a munkáltató bármely dolgozója által a szolgáltatónál megváltott bérlet, illetve egyszeri díj árából sportolási alkalmanként 500 forint kedvezményt adna a szolgáltató. A munkavállalóknak adott kedvezmény összegéről személyenkénti bontásban havonta utólag egy összesített számlát bocsátana ki a szolgáltató. Hogyan adózik ebben az esetben az így biztosított juttatás? Személyenként és havonta le kell vonnunk az adott dolgozó által érvényesített kedvezmény mint adóköteles juttatás szja-előlegét és egyéni járulékait az adott munkavállaló munkabéréből, továbbá szochót is kell fizetnünk a havi juttatási összeg után a szolgáltató számlája alapján? Válaszát előre is nagyon köszönöm. Tisztelettel B.Gy.

Lengyel ügyvezető díjazása utáni járulékfizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk egy lengyel társaság 100 százalékos tulajdonában van. A anyacég lengyel ügyvezetőt is választott a magyar mellé, aki megbízási díj ellenében látja el a tisztségét. Az ügyvezető hazájában rendelkezik biztosítással, ételvitelszerűen kint él. Kérdésünk, hogy az őt megillető díjazás után kell-e bárminemű levonást eszközölnünk (szja, nyugdíjjárulék stb.), illetve kell-e utána szakképzési és szociális hozzájárulást fizetnünk? Köszönettel.

Forgalom utáni jutalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk egy magánszemély által írt könyvet forgalmaz. A forgalom után jutalékot fizetünk a magánszemélynek. Az lenne a kérdésem, hogy ezen kifizetett összeg után milyen járulékokat kell vonni a kifizetőnek, és mit kell még fizetni utána? Köszönettel várom válaszukat.

Diákok tb-je: ki, mikor, hol biztosított? Cikk

A diákstátusz mind az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságot, mind pedig – keresőtevékenység folytatása esetén – a biztosítási és járulékfizetési kötelezettséget közvetlenül érintheti. Ugyanakkor az egyes jogviszonyokban más-más feltételekkel, illetve időtartamban vehetjük figyelembe a tanulói, illetve hallgatói jogviszonyt. A következőkben most ezt tekintjük át.

Átalányadó bevallása Kérdés

Üdvözlöm! Heti 36 órát meghaladó munkaviszonyom mellett egyéni vállalkozó is vagyok. Átalányadózást választottam, a jövedelmem a bevétel 60%-a. Hogyan kell bevallani a jövedelem után fizetendő szociális hozzájárulási adót, nyugdíj és egészségbiztosítási járulékot? Milyen nyomtatványon, és milyen határidővel kell bevallani? Válaszát előre is köszönöm!

Temetési segély Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk férje balesetben elhunyt ,és szeretnénk a temetés költségeihez hozzájárulni. Nincs kollektív szerződésünk. A munkavállalónak fizetett összeg valóban adó- és járulékmentes? Valamint a munkáltatót milyen adó- és járulékfizetés terheli? Válaszát köszönöm.

Lengyel magánszemélynek kifizetett megbízási díj Ukrajnában végzett munkáért 2. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lengyel magánszemély részére szeretnénk megbízási díjat kifizetni Ukrajnában elvégzett munkáért, mely szakértői feladatok ellátására vonatkozik. Kifizetőként milyen járulékfizetési kötelezettsége van társaságunknak a megbízási díj kapcsán? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Iskolakezdési támogatás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs