1890 találat a(z) járulék cimkére

Egyéni vállalkozó járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az oldalukon olvastam, hogy júliustól általános járulékmentesség illeti meg a saját jogú nyugdíjasokat, függetlenül a foglalkoztatás formájától. Az lenne a kérdésem, hogy az új szabályozás érinti-e az egyéni vállalkozói havi kivétet, vagy az változatlan marad? Júliustól csak az szja-t kell megfizetni a kivét után az egyéni vállakozónak? Köszönöm a válaszát!

Fiatal gazda az 5 év elteltével a gazdálkodást őstermelőként szeretné folytatni Kérdés

Segítséget szeretnék kérni az egyik fiatal gazda egyéni vállalkozó 2014.11.03-tól. Most lejár 5 év, meg szeretné szüntetni az egyéni vállalkozást, és a továbbiakban őstermelőként folytatná a gazdálkodást 2017.01.01-től katás vállalkozó. Most december 31-ével megszünteti a katát, januárban megszünteti a vállalkozást, az őstermelőit kiváltja. Kezdő őstermelőnek minősűl-e és a járulékot hogyan fizeti meg? A megszűnt vállalkozásból a gépek hogyan kerülnek át az őstermelésbe ? A 2019-ben beadott fagykár, ha megkapja, 2020-ban kerül kifizetésre Őstermelés bevétele lesz 2020-ban? Előre is kőszőnőm a segítséget K.Gabriella

Külföldről származó jövedelem – előadóművész hajón Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy óceánjárón dolgozó előadóművész külföldről, nem egyezményes harmadik országból származó jövedelme után milyen magyar közterheket szükséges megfizetni Magyarországon? Az előadóművész várhatóan az év nagyobb részében külföldön fog tartózkodni, az óceánjárón. A hajó egy nem egyezményes országba van bejegyezve, ahogy a hajót üzemben tartó és jövedelmet fizető cég is. A magánszemély egyébként magyar állampolgár, magyar lakcímmel rendelkezik. Egészségügyi ellátást kap külföldön, de a béréből semmilyen adót vagy társadalombiztosítási járulékot nem vonnak majd le, a megkötött szerződés szerint. Milyen adónemek és közterhek jöhetnek szóba, és mik a mérlegelendő szempontok? Köszönettel.

Nyugdíjas, nem nyugdíjas: kinek nem kell majd járulékot fizetnie? Cikk

A nyugdíjas státusznak jelenleg is meghatározó jelentősége van a társadalombiztosítással összefüggő terhek vonatkozásában, 2020. július 1-jétől pedig (amikortól várhatóan valamennyi jogviszony esetében megszűnik a nyugdíjasok biztosítási és járulékfizetési kötelezettsége) még hangsúlyosabbá válik. Nagyon fontos tehát annak ismerete, hogy kit tekinthetünk, illetve kit nem sajátjogú nyugdíjasnak.

Nők 40 nyugdíj munkaviszony mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ismerősünk 40 éves közalkalmazotti (óvónői) jogviszonyát betöltötte 2019. július 31-én. Azóta a 4 hónapos felmentési idejét töltötte, 2019. december 1-jéig tehát bért kapott. Kérdés: az önkormányzati óvoda volt dolgozója kérheti a nők 40 nyugdíját 2019. augusztus 1-jétől, attól függetlenül, hogy kapott járandóságot? Mi úgy gondoljuk, hogy igen, kérheti, egyrészt, mert 6 hónapon belül van, másrészt ezt semmi nem tiltja, nem köztisztviselő. Igaz, a 4 hónap alatt levont járulékokat már nem fogja visszakapni. Tisztelettel: Maróthiné

Baleseti járadékban részesülő foglalkoztatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkaviszonyban szeretnénk alkalmazni egy személyt, aki baleseti járadékban részesül. Kérdésem, hogy milyen járulékokat kell vonni a munkaviszonyában? Nyugdíjas munkavállalónak minősül-e? Ha az egészségkárosodás mértéke befolyásolja a járulékok levonását, kérem részletezni szíveskedjen! Válaszát előre is köszönöm!

Szíriai állampolgár magyar kft. tulajdonosa és ügyvezetője járulékfizetései Kérdés

Magyar kft.-nek egyszemélyes szíriai tulajdonosa és ügyvezetője után kell-e, illetve mennyi járulékot kell számfejteni és NAV felé bejelenteni? Köszönöm előre is segítségüket!

Külföldi személy magyarországi vagyonkivétje Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. egyik tagja nyugdíjas, német, a másik tagja nyugdíjas, magyar állampolgár. Jelenleg egyszerűsített végelszámolás alatt áll a cég, a vagyoni kivét adó- és járulékfizetési kötelezettségének számításában kérném segítségüket. Eddig a külföldi állampolgárnak nem volt osztalékjövedelme vagy egyéb kivétje, szükséges-e beszerezni bármilyen igazolást az adózás miatt? Illetve milyen adó- és járulék terheli a vagyoni kivét összegét a külföldi, illetve a belföldi nyugdíjas esetén? Külföldi esetén is van bevallási kötelezettség a 08-as nyomtatványon? Van-e bármilyen egyéb kötelezettsége ezzel kapcsolatban a kft.-nek? Válaszukat előre is köszönöm! S.M.

Megjelent a decemberi VálaszAdó Cikk

Az új év új tb-törvényt is hoz, amelyben egységes szerkezetbe kerülnek a jelenlegi Tbj. és az annak végrehajtását segítő rendelet szabályai, kiegészítve új, módosító rendelkezésekkel.

Végelszámolás, járulékfizetés 2. Kérdés

A cég képviselője társas vállalkozóként megfizette a járulékait 2019.07.31-éig. Az ügyvédi hiánypótlás elmulasztása miatt lett ismét társas vállalkozó. Van-e valamilyen lehetősége még a tulajdonosnak, hogy mentesüljön a járulékfizetés alól?

Végelszámolás, járulékfizetés 1. Kérdés

Cégalapítás 2018 januárjában. Az alapítók egy magánszemély és élettársának egyik cége. 2019. januárjában az élettársi kapcsolat megszűnik. Megegyezés születik, hogy a magánszemély 100 százalékos tulajdonossá válik. Ő lesz a cég képviselője is. A cégbíróságon bejelentik a változást. Ugyanezen a napon az új tulajdonos bejelenti a tásaság egyszerűsített végelszámolással történő megszűnésének kezdetét, ezt az eseményt szintén az ügyvédi iroda jelenti be. Az egyszerűsített végelszámolás befejezésének dátuma 2019 július közepén járt volna le, de sajnos a tulajdonos nem tudta kifizetni teljes egészében a járuléktartozását. A járulékokat 2019.07.31-éig megfizette, ezen a napon nem volt már adótartozása. Az egyszerűsített végelszámolás így normál végelszámolásba ment át. A tulajdonos a végelszámolás záró dátumának a 2019.07.31-ei dátumot nevezte ki. A záró bevallások minden hatósághoz benyújtásra kerültek, melyeket fel is dolgoztak. A cégbíróságtól azonban 2019. szeptemberében érkezett egy hiánypótló végzés a jogi képviselőhöz, hogy a végelszámoló személyét jelentse be a cégbíróságnak. (Valószínű, hogy a végelszámolás zárásának bejelentésével egyszerre szerette volna az ügyvéd bejelenteni, de figyelmeztette a cégbíróság, hogy ezt csak két külön bejelentéssel lehet megtenni). Sajnos az ügyvéd ezt a hiánypótlást nem teljesítette a cégbíróság felé, így a társaság a végelszámolás befejezése helyett tovább működik (törölték a nevéből a "végelszámolás alatt" jelzőt.) folyt.

Szállásdíj adószámos magánszemélytől Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. adószámos magánszemélytől kap számlát, szállásdíjról. A számla összege meghaladja a minimálbér 30 százalékát. Kérdésem, hogy kell-e járulékot vonni a számla összegéből, ha igen, pontosan mennyit? Illetve be kell-e jelenteni T1041-en, és ha igen, milyen időszakra? Válaszát előre is köszönöm!

Nők 40 év jogosultsági idős nyugdíja melletti keresetkorlát Kérdés

Szeretném kérdezni, hogy a nők kedvezményes nyugdíja mellett munkaviszonyban dolgozónak is csak szja-t kell fizetnie, igaz? És az éves keresetkorlát rá vonatkozik?

Nyugdíjas egyéni vállalkozó – jövedelemkivét járulékai Kérdés

Kérdésem a következő: egy 65. életévét betöltött nyugdíjas egyéni vállalkozó jövedelmet szeretne kivenni a vállalkozásából. Jól értelmezem-e, hogy ebben az esetben az egyéni vállalkozónak csak a 10% nyugdíjjárulékot és a 15% szja-t kell maga után megfizetnie? Márkus Jánosné

Ügyvezető járuléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft.-ben 100 százalékos tulajdonos munkaviszonyban látja el a feladatokat (ügyvezetést is), erre megfizeti a járulékokat. Egy másik kft.-ben 50%-ban tulajdonos, mint tag – mindennemű juttatás nélkül – végzi az ügyvezetési feladatokat, kell-e ebben az esetben valamilyen járulékot fizetnie? Vagy egyáltalán végezhet-e ebben a kft.-ben – juttatás nélkül – ügyvezetésen kívüli munkát is?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cégautó értékesítése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlan áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Lakásingatlan-hányadok értékesítése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs