1886 találat a(z) járulék cimkére

Bér kivétele nyugdíj melletti válalkozásból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. ügyvezetését az elmúlt 3 évben megbízási jogviszonyban látta el az ügyvezető. 68 évesen nyugdíjasként fizette a havi egészségbiztosítási díjat, amely havi 7710 forint, de havonta nem vett fel munkabért. Ettől az évtől kezdve viszont szeretne változtatni, olyan módon, hogy az ügyvezetést munkaviszonyban, havi munkabér ellenében végezné. A kérdésem az, hogy százalékos arányban milyen járulékot és szja-t kell fizetni a felvett munkabér után? A kérdésnek utánajárva ellentétes válaszokat kaptam könyvelőktől: az egyik azt mondta, hogy 15% szja-t kell fizetni, és abban benne van minden, a másik azt mondta, hogy 15%, plusz a havi 7710 forint egészségbiztosítási járulék. A bizonytalan információk miatt fordultam Önökhöz. Válaszukat előre is köszönöm!

Katás egyéni vállalkozó mint munkáltató Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó, akinek banki tevékenységről van végzettsége, ingatlanközvetítést szeretne folytatni. Jelenleg a tevékenységhez a tanulmányait végzi. Közben felvett egy ingatlanközvetítői végzettséggel rendelkező személyt, heti 1 órában, havi bruttó 4100 forint összegre határozatlan időre. Az ügyfelem tájékoztatása szerint a felvett hölgy is katás, de semmi írásos papír nincs a kezünkben, hogy az alkalmazott személynek lenne főállása, azaz heti 36 órát elérő munkaviszonya, vagy főállású katás lenne. Kérdésem, hogy ez esetben mi a teendő? Milyen összegre kell bejelenteni a munkavállalót? Milyen járulékfizetési kötelezettség terhelné az ügyfelemet? Ha valóban a beosztott is katás, akkor a 25 ezer forint kötelező adót meg kellene fizetni? Válaszát előre is köszönöm. Betty

Őstermelő járulékfizetése Kérdés

Tisztelettel kérem, hogy az alábbi gazdasági tevékenységre vonatkozó kérdéseimre válaszolni szíveskedjék! 2019. évben közös őstermelői igazolvánnyal két fő (az egyik főállású őstermelő, a másik 36 órás munkaviszonnyal rendelkező személy) mezőgazdasági tevékenységet és dísznövénytermesztést folytatott. A mezőgazdasági tevékenységből származó 2019. évi árbevétel nem éri el egyenként a 600 000 forintot (összesen az 1 200 000 forintot), így őstermelőként nem keletkezik sem bevallási, sem pedig fizetési kötelezettségük. A dísznövénytermesztésből 2019-ben az elért bevételük külön-külön is meghaladta a jogszabályban elfogadott mértéket (250 000 Ft), így az ebből a tevékenységből származó bevételt és ráfordítást a 1953 SZJA bevallás 7. sorában önálló tevékenységből származó jövedelemnek tüntetjük fel. A főállású őstermelő minden negyedévben bevallotta és befizette a minimálbér után fizetendő szociális hozzájárulást, az szja-t, a nyugdíjjárulékot valamint az egészségbiztosítási járulékokat (8,5 százalék). Kérdéseink: Hogyan adózik a fentiek alapján a dísznövénytermesztésből származó jövedelem? A főállású őstermelőnek milyen bevallási és fizetési kötelezettsége keletkezik a 2019. évi dísznövénytermesztési tevékenysége után a szociális hozzájárulás vonatkozásában? Figyelembe lehet-e venni az év közben minimálbér után bevallott és megfizetett szociális hozzájárulás összegeit? A 36 órás munkaviszonnyal rendelkező őstermelőnek a dísznövénytermesztés jövedelme után keletkezik-e szocho?

Járulékfizetés, ha a kft. tag külföldön munkavállaló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-ben az egyik tag nem fizet járulékot mert, máshol 36 órát meghaladó munkaviszonya van. A másik tag a garantált bérminimum alapján kap juttatást, és azután fizet járulékot mint társas vállalkozó. Ez a tag 2020. 01.13-ától Hollandiában dolgozik, ott van teljes körű biztosítása és munkaszerződése. A szükséges nyomtatvány le lett adva az Egészségpénztárhoz. A NAV-nál azt a felvilágosítást kaptam,hogy őt ki kell léptetnem, és idehaza ezentúl nem kell járulékot fizetnie. Kicsit bizonytalan vagyok, ez a kft. grafikai tervezéssel foglalkozik a munkát itthon tovább folytatná számlát bocsátana ki. A munkát az a tag végzi, aki külföldön munkát vállalt. Ilyenkor kell valamilyen juttatást adni, és járulékot fizetni neki, vagy elég ha év végén osztalékot fizetnek mind a két tagnak az eredményből? Köszönöm a segítséget!

Járulékfizetés Kérdés

Tisztelt Adózóna! Katás egyéni vállalkozás és kft. (egyszemélyes,és többszemélyes kft. esetében, de a katás vállalkozó tulajdonos a kft.-ben) járuléka. 1.Járulékfizetés szempontjából melyik az úgynevezett "erősebb". Muszáj-e minden esetben megfizetni a kft.-ben legalább a minimálbér után a járulékot abban az esetben is, ha a katás egyéni vállalkozásban 75 ezer forint katát fizet. 2. Egyéni vállalkozó (75 ezer forint katafizetés mellett) többszemélyes kft.-nél, ahol ő is tulajdonos, a feladatát részmunkaidős munkaviszonyban elláthatja-e? Köszönöm válaszát!

Tagi munkaviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. személyesen közreműködő tagja munkaviszonyban látja el az ügyvezetést és a vállalkozói tevékenységet. Más jogviszonya nincs. Meg kell-e fizetnie maga után a rá irányadó minimális járulékot, tehát heti 40 órás munkaviszonyban kell, hogy bejelentve legyen, vagy lehet részmunkaidős is, ha a tevékenysége belefér az alacsonyabb óraszámba? Köszönöm válaszát.

Jövedelem külföldi személynek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy pakisztáni állampolgár Magyarországon nappali tagozatos egyetemi hallgató. Emellett Magyarországon megbízási szerződést köt. A megbízási díja meghaladja a minimálbér 30 százalékát. Kell-e tőle járulékot vonnunk? Válaszát köszönöm.

Ekhózó nyugdíjas – ellentmondás a fogalmakban Cikk

Ki minősül nyugdíjasnak? Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény fogalomrendszere elbizonytalaníthatja a jogalkalmazót.

Már kapható a HVG 2020-as Tb-különszáma Cikk

A 2020-ban követendő társadalombiztosítási szabályokat meghatározza, hogy július 1-jétől teljesen új tb-törvény lép hatályba, amely magában foglalja a korábbi végrehajtási rendelet szabályait is. Az év első felében viszont még a „régi” járuléktörvényt kell használni. Éppen ezért a HVG tb-különszáma mindkét tb-törvényt tartalmazza, külön magyarázatokkal az első és a második félévre, s megfelelő táblázatokkal, példákkal is segítjük az előírások értelmezését.

Hallgató foglalkoztatása Kérdés

T. Szakértő! A kérdésem az lenne, hogy változnak-e 2020-ban az egyetemi hallgatók foglalkoztatásának szabályai és milyen járulékfizetési terhek vonatkoznak rájuk?

Járulékfizetési kötelezettség rehabilitációs ellátás mellett Kérdés

T. Szakértő! Azt szeretném kérdezni, hogyan változnak a járulékfizetési kötelezettségek az egyes öregségi típusú ellátások melletti munkavégzés esetén? Konkrétan a rehabilitációs ellátásban részesülőkre, illetve a kiegészítő tevékenységet folytató nyugdíjas vállalkozókra gondolok. Válaszát előre is köszönöm

Passzív hallgató tag Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kft. melynek tagja az ügyvezető (nincs más bejelentett munkaviszonya). A kérdésem, hogy passzív hallgatói jogviszony mentesíti-e az ügyvezetőt a járulékfizetés alól? Érdekelne az az opció, ha munkaviszonyban, illetve ha megbízásban látja el az ügyvezetést. Köszönöm a válaszukat.

Adószámos magánszemély Kérdés

Szeretnék nyáron 2 hétre gyerekek napközis foglalkoztatása TEÁOR 8891, napközis tábort nyitni. Művelődésszervezői diplomám van. Kérdéseim: Kell-e kiváltanom adószámot, ha csak 2 hétig lesz a tábor? Milyen adókat, járulékokat kell fizetnem a bevétel után? Szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettségem keletkezik-e? Válaszukat előre is köszönöm.

25 év feletti diák dolgozhat-e iskolaszövetkezeti tagként? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdés merült fel egy iskolaszövetkezettel kapcsolatban: 1. Nappali, aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező diák 25. életévének betöltése után dolgozhat-e iskolaszövetkezet tagjaként? Amennyiben igen, csak szja-levonási kötelezettség merül fel vagy egyéb járulékfizetési kötelezettség is keletkezik? 2. Nappali, passzív hallgatói jogviszonnyal rendelkező diák 25. életévének betöltése után dolgozhat-e iskolaszövetkezet tagjaként? Válaszát előre is köszönöm szépen!

Itt az idő a munkáltatói/kifizetői igazolások elkészítésére Cikk

Az adóhatóság minden olyan magánszemély számára elkészíti az adóbevallási tervezetet, akire vonatkozóan 2019-ben érkezett munkáltatói, kifizetői adatszolgáltatás. Összefoglaltuk, hogy a kötelezetteknek milyen igazolásokat, milyen tartalommal kell január végéig kiadniuk.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Főállású átalányadózó

Széles Imre

tb-szakértő

Katabevétel

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs