689 találat a(z) iparűzési adó cimkére

Katás vállalkozás – iparűzésiadó-megállapítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás ügyfelem tevékenysége megkezdésekor a helyi iparűzési adó megállapítási módjaként – a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 39/B § (3) bekezdése alapján – a tételes iparűzésiadó-fizetést választotta. 2020 januárjában az illetékes önkormányzatnak bejelentést tett a választott hipamegállapítás módjának 2020. évtől való lemondásáról. A kérdésem az lenne, hogy ha az ügyfelem 2020-tól nem él a tételes hipamegállapítás módjával, akkor 2020-ban milyen iparűzésiadó-, illetve adóelőleg-fizetési kötelezettsége keletkezik, ha a 20-as évi hipabevallást csak 2021 tavaszán kell benyújtania az illetékes önkormányzatnak? Válaszát és segítségét előre is köszönöm!

Műszaki vizsgaállomás könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Műszaki vizsgaállomás gépkocsik vizsgáztatását végzi hatósági engedéllyel. A vizsgadíj egy része a hatóságot illeti meg, melyről számviteli bizonylatot állít ki a vizsgáztatást végző cég részére. Majd a vizsgaállomás teljes egészében kiszámlázza a teljes vizsgadíjat a saját és a hatósági díjjal együtt és ezt adják oda a gépkocsi tulajdonosának. A vizsgaállomásnak szerződése van a hatósággal, hogy ezt a tevékenységet végezhesse, de a vizsgaállomásnak is van szerződése a gépkocsi tulajdonosával, melyben meg bizza hogy a vizsgáztatást elvégezze. A gépkocsi tulajdonosának kiadott számlán rajta van, hogy közvetített szolgáltatás. Kérdésem, hogy a hatóságot megillető díj levonható-e az iparűzési adóból mint közvetített szolgáltatás? Válaszukat köszönöm.

Mikor csökkenthető az ipa a közvetített fuvardíjak összegével? Cikk

Figyelembe vehető-e az ipaalap meghatározásakor közvetített szolgáltatásként a külföldi partnernek továbbszámlázott fuvarozási költség? – kérdezte az Adózóna olvasója. Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Szerzői jogdíj Kérdés

Egy egyszemélyes kft. tulajdonosa és egyben ügyvezetője írói tevékenységet folytat a kft.-n belül. A felhasználási jogokat (royalty) a kft. értékesíti 99 százalékban uniós és harmadik országokba. Az iparűzési adó alapja csökkenthető-e a jogdíjakból származó bevétellel?

Megszüntetett katás egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném a segítségét. Adott egy alanyi adómentes, katás egyéni vállalkozó (2019. 02. hóban lett egyéni vállalkozó), akinek a kormányhivatal székhelyigazolás hiányában megszüntette az egyéni vállalkozását (2019. július hónapban), és a jogorvoslati lehetőség ideje is lejárt. Az egyéni vállalkozó erről nem tudott (a tárhelyére érkező leveleket nem olvasta el), a szolgáltatásait (adatfeldolgozás) a megszüntetés óta is folyamatosan kiszámlázta, és meg is kapta megrendelőitől az ellenértéket. Mi ilyenkor a teendő? A megszüntetése óta kapott bevételei milyen jogcímen és hogyan adókötelesek? A megrendelői felé mi a teendője? Mikor lehet újra katás egyéni vállalkozó, ha most, december hónapban újrakezdi az egyéni vállalkozói tevékenységét? Ha 2020. január hónapban kezdi újra az egyéni vállalkozói tevékenységét, akkor mikor lehet újra katás egyéni vállalkozó? Milyen plusz kötelezettsége lenne, ha áfásan végezte volna a tevékenységét? Az iparűzési adó tekintetében hogyan kell eljárnia? Köszönettel: Kauker Zsoltné

Adózási határidők 2019. december 16-22. Cikk

Adózási határidők a NAV tájékoztatása szerint.

Bevallási határidő Esemény

Konténerház (bemutatódarab) elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy normál áfaalany kft. konténerházak tervezésével és értékesítésével szeretne foglalkozni. Egy bérelt telken szeretne egy bemutatódarabot fölállítani. A konténerházhoz alapozás nem szükséges, speciális csavarral lenne rögzítve, víz és villany bevezetésre kerülne. Nem építési bejelentésköteles és nem is minősül ingatlannak. Kérdéseim: - számviteli elszámolása hogyan történik? - tao elszámolása, értékcsökkenés? - áfa levonásba helyezhető? ...figyelési időszaka? - iparűzési adó szempontjából telephelynek minősül? Köszönettel:

Iparűzési adó feltöltés bevallása, ha az előlegfizetés nem történt meg Kérdés

Tisztelt Szakértők! Szeretném megkérdezni, hogy a helyi iparűzési adó előleg kiegészítéséről 2019.12.20-ig benyújtandó bevallás II. pontját hogyan kell kitölteni, ha az adózó a bevallás benyújtásáig nem fizette/fizeti meg likviditási okokból a 2019. II. félévi iparűzési adó előleget? A bevallott előlegek fedezik a 2019. évi várható iparűzési adó összegét, a ténylegesen megfizetett azonban nem éri azt el. Ilyen esetben a teljes évre kalkulált adóból az előlegként megfizetett vagy előlegként bevallott összegeket kell levonni és bevallani mint még fizetendő adót? Köszönöm segítségüket!

Iparűzésiadó-feltöltés Kérdés

Kérdésem az, hogy a társaságiadó-feltöltésével összhangban megszűnt-e az iparűzésiadó-feltöltési kötelezettség, és az ezzel kapcsolatos bevallási kötelezettség is.

Iparűzési adó vagy más adó Kérdés

Tisztelettel köszöntöm. Van egy kft., amely elvitte a székhelyét a településről, de a telephelye maradt a településen. Fuvarozó cégről van szó, illetőleg benzinkutat is üzemeltetnek. Ez a lépésük egyértelműen az iparűzési adó kikerülése miatt történt. Van-e olyan lehetőség, hogy valamilyen jogcímen adóztatható legyen a cég? Köszönöm a válaszukat. Tisztelettel: Horváthné Kati

Hipafeltöltés kivás cégnél 2019 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az eddigi években annak kellett iparűzésiadó-előleget feltölteni, akinek társasági adóban is keletkezett ilyen kötelezettsége. Ebből következőleg – mivel egy kivaalany nem társaságiadó-alany – nem vonatkozott rá feltöltési kötelezettség. A 2019.júliusi törvénymódosításnak köszönhetően a társaságiadóelőleg-feltöltési kötelezettség megszűnt, az iparűzési adóé viszont nem. A kérdésem, hogy most már a kivaalanyoknak is keletkezik-e iparűzésiadó-feltöltési kötelezettsége? Köszönettel.

Feltöltési kötelezettség – iparűzési adó Kérdés

A társasági adóban megszűnik a feltöltési kötelezettség. Hogyan alakul a feltöltési szabály az iparűzési adóban?

Katás egyéni vállalkozó iparűzési adójának megosztása Kérdés

Adott egy katás egyéni vállalkozó, akinek van egy székhelye, és van három telephelye. A székhelyén nem végez tevékenységet, csak a telephelyeken. Az egyik telephelyén nincs helyi iparűzési adó. Az egyéni vállalkozó egyedül végzi tevékenységét (védőnő). A telephelyeken biztosítják számára a helyiséget – minden berendezéssel együtt – a tevékenysége végzéséhez, térítés nélkül. Kérdésem, hogy hogyan osszam meg az iparűzési adóját? Az éves árbevétele kb. 6 millió forint, így nem igazán szeretne 10 millió forint (7,5 millió forint után sem) iparűzési adót fizetni. Válaszukat előre is köszönöm.

Iparűzési adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Iparűzési adó kapcsán merült fel kérdés, melyben segítségét kérném: A településen, ahol a fuvarozó telephelye és a székhelye van, nem kell fizetni iparűzési adót. A fuvarozó egy állami erdőgazdasággal mint egyéni vállalkozó áll szállítási szerződésben 2002 óta. Az erdőgazdaság iparűzési adót fizet minden településnek, amelynek közigazgatási területén az erdők állnak. Az egyik önkormányzat fizetési felszólítást küldött ki a fuvarozónak, hogy fizessenek iparűzési adót, erre még nem volt példa egy állami erdészet részéről sem. A hangsúly, hogy az erdőgazdasággal állunk szerződésben. Példaként hoznám fel: cigarettaszállítás, kenyérkiszállítás, az építkezéseken is a kivitelező fővállalkozó fizet. Jogosan kéri-e az önkormányzat az iparűzési adó megfizetését a fuvartozótól?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bevétel

Szipszer Tamás

adószakértő

Osztalékelőleg után fizetendő szocho

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs