693 találat a(z) iparűzési adó cimkére

Bt. helyi iparűzési adója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy bt., amelynek könyveiben 469. számú számlája Tartozik (100 ezer Ft) egyenlegű, azonban az önkormányzati folyószámla alapján (50 ezer Ft) kötelezettség mutatkozik. Ebben az esetben lehet úgy korrigálni, hogy T86-K469 150 000 Ft? Így a 469 egyenlege (50 ezer Ft) Követel lenne, ami a valóságnak megfelel. Köszönöm szépen a segítséget!

Katás vállalkozó iparűzési adó bevétel Kérdés

Katás egyéni vállalkozó iparűzési adónál számított bevételének része-e a vállalkozóvá váláshoz nyújtott támogatás?

Koronavírus: így kérhet adófizetési kedvezményt Cikk

Ha a járvány következtében a vállalkozások jelentős bevételtől esnek el idén, lehetőségük van meghatározott adófizetési kedvezményeket is igénybe venni. Jelen cikkünkben a részletfizetési, fizetési halasztási, valamint az adóelőlegmérséklési szabályokat mutatja be a Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda.

Katás vállalkozó tételes iparűzési adó mentessége Kérdés

Tisztelt Adózóna! Van egy tételes iparűzési adót választó katás vállalkozónk, aki a 2,5 millió forint adóalap után fizette meg Budapesten 2019-ben az ipát. Egész évben működött, végül úgy alakult, hogy csak 1,3 millió Ft bevétele jött össze neki 2019-re. Ezért beadtuk január 15-éig a bevallást és kértük az adó törlését, hiszen Budapesten nincs 1,5 forint alatt iparűzésiadó-fizetési kötelezettség. Az önkormányzat le is könyvelte és mínuszolta is a kivetett adót. Mi ezt a kedvezményt a helyi adó törvény 39/C paragrafusa alapján kértük meg neki. Most viszont szakmai körökben az a hír járja, hogy szabálytalanul jártunk el, mert őt nem illeti meg ez az utólagos kedvezmény. Kérdésük az lenne, hogy kinek van igaza. Jól jártunk el ez esetben? Köszönjük szépen előre is a segítségüket!

Iparűzési adó építőipari cégnél Kérdés

Tisztelt Tanácsadó! Cégünk tevékenysége: 6810 - Saját tulajdonú ingatlan adásvétele. A kft. lakóparkban családi és ikerházakat épít, amiket magánszemélyeknek értékesít. Két kérdésünk az iparűzési adóra vonatkozna. Elsőként az adóalap meghatározásában kérnénk segítséget. Az értékesítés árbevételével szemben milyen csökkentő tételeket vehetünk figyelembe? Második kérdésünk az lenne, hogy a cég székhelye Pomázon található, de a házak építését Mogyoródon végzi, generálkivitelező igénybevételével. Mogyoródon nem rendelkezik telephellyel és Pomázon nem végez tevékenységet. Ebben az esetben hova kell megfizetni az iparűzési adót? Megosztás esetén milyen módszer használata szükséges az arányosításhoz? Válaszát előre is köszönve: M.Gabriella

Kereskedelmi képviselet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék információt kérni a kereskedelmi képviseletek adózási, számviteli és könyvelési kérdéseiről, legfőképpen a lent említett konkrét kérdésekre. Adott egy cseh cég, amely Magyarországon kereskedelmi képviseletet létesített, amely szerződéseket fog közvetíteni az "anyacég" felé. A kereskedelmi képviselet 1-es, alanyi adómentes adószámmal rendelkezik. Kérem, erősítsen meg, hogy a kereskedelmi képviselet nem alanya a kamarai hozzájárulásnak és a helyi iparűzési adónak (ha nem végez semmilyen más tevékenységet a szerződésközvetítésen kívül), így ezen szervezetek felé bejelentkezési kötelezettsége sincs? Az üzletmenet során felmerülő szerződéseket (bérleti szerződés, könyvelési szerződés stb.) a kereskedelmi képviseletnek kell megkötnie vagy a cseh anyacégnek? A számlákat a kereskedelmi képviselet nevére és adószámára, vagy a cseh anyacégnek a nevére és adószámára kell kiállítani? Ha jól értem a törvény szövegéből, a felmerülő bizonylatokat nem a kereskedelmi képviseletnél, hanem a cseh anyacégnél kell könyvelni? Köszönöm válaszát előre is!

Társasházépítés eredményre gyakorolt hatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. társasházépítésbe kezd. Abban kérném a segítségüket, hogy milyen könyvelési tételek keletkeznek az egyes adóévekben, és hogy társasági adó és iparűzési adó szempontjából a több éven át tartó építkezés miatt hogyan jelentkeznek az eredményre és az iparűzési adóra gyakorolt hatások az egyes években? Hogyan lehetne optimalizálni az egyes évek eredményre gyakorolt hatásait, hogy ne az utolsó évben keletkezzen magas adóalap a végszámlák kiállítása miatt? Segítségüket előre is köszönöm!

Iparűzési adó csökkentése: bírálja az elképzelést Székesfehérvár fideszes polgármestere Cikk

Hibának tartja a Versenyképességi Tanács és Parragh László kamarai elnöknek az iparűzési adó csökkentésére vonatkozó elképzeléseit facebook-bejegyzése szerint dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere.

Iparűzési adó: ezért sürgeti a mielőbbi átalakítást az iparkamara Cikk

Új befektetőket csalogathat Magyarországra az iparűzési adó átalakítása – mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Magyar Nemzetnek. Egyre több nagyvállalat dönt úgy, hogy Kínából visszaköltözteti Európába a termelést, s célpontként Magyarország is szóba jöhet, ezért most van óriási szükség adócsökkentésre – ecsetelte Parragh László.

Közérdekű nyugdíjas szövetkezet iparűzésiadó-fizetési kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy közérdekű nyugdíjas szövetkezet csak alaptevékenységet végez. Kell-e iparűzési adót fizetnie a végzett alaptevékenység után? Társaságiadó-fizetési kötelezettsége nem keletkezett a gazdálkodási forma miatt. Vállalkozási tevékenységet nem végez.

VOSZ: időszerű változtatni az iparűzési adó szabályain Cikk

Nagyon időszerű változtatni a helyi iparűzési adó jelenlegi szabályozásán, főleg a magyar mikro- és középvállalkozások érdekében – mondta Perlusz László, a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára ma reggel az M1 aktuális csatornán annak kapcsán, hogy a Nemzeti Versenyképességi Tanács az iparűzési adó gazdasági növekedést ösztönző átalakítását javasolja a kormánynak.

Iparűzési adó Kérdés

A következőben szeretném a segítségüket kérni: van egy kft.-t aki kiva szerint adózik. Van-e lehetőség arra, hogy az iparűzési adóban minden évben változtassa az adózási módszerét? Például 2018. évben az iparűzési adót kiva adóalanyként fizette meg és 2019. évben pedig a normál szabályok szerint vallja be és fizesse meg. Van-e erre valamilyen szabály mint például az áfánál, ha túllépi az alannyi adómentes határt akkor két évig nem jelentkezhet ki az áfa hatálya alól? Elég-e ha a bevalláson jelzi hogy ő abban az évben melyik adózási módszert választja? Köszönöm előre is a segítséget!

Időszakos iparűzésiadó-bevallás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egyéni vállalkozás év közben szünetel, de vannak olyan bevételei, amelyek a szünetelés kezdetéig nem érkeztek meg. Az évközi iparűzésiadó-bevallásba ezeket a bevételeket bele kell tenni? Válaszukat előre is köszönöm.

Katás egyéni vállalkozó 2,5 millió forint utáni iparűzésiadó-alap Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó iparűzési adóját tekintve a székhelyén a 2,5 millió forint utáni adózásra bejelentkezett. A telephelye ugyanezen időponttól kezdődően más településen van, ahol bejelentkezési kötelezettségének nem tett eleget. A telephely önkormányzata most azt mondta, hogy nem választható a 2,5 millió forint utáni adózás a telephelyi önkormányzatnál, mert a választás jogvesztő határidejű. Én azt gondolom, az lehet, hogy bejelentkezési kötelezettségének nem tett eleget, de a választásra vonatkozóan nincs jogvesztő határidő, mert nincs választási lehetősége, vagy rosszul gondolom? Ha valahol 2,5 milliót választottam, akkor mindenhol 2,5 millió forint után adózom, választás nélkül. Köszönöm segítő válaszát!

Rezsitámogatás háziorvosi szolgálat Kérdés

Tisztelt Szakértő! NEAK-kal finanszírozási szerződésben álló egészségügyi szolgáltató betéti társaság minden hónapban rezsitámogatás címen fix összegű díjazásban részesül. Az egészségügyi ellátást folytató vállalkozás részére a társadalombiztosítás (NEAK) által történő finanszírozás szolgáltatás ellenértéke, ezért azt a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (Szt.) szerint árbevételként kell elszámolni. A rezsitámogatás hasonlóan a finanszírozás elemeihez a számviteli törvény szerint szintén árbevételnek minősül (így az iparűzési adó alapját képezi)? Köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás vállalkozó tárgyieszköz-vásárlás

Szipszer Tamás

adószakértő

Kilépés kata alól

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs