140 találat a(z) innovációs járulék cimkére

Innovációs járulék átalakulás esetén Kérdés

Tisztelt Adózóna! Adott egy cég amely 2018. július 1-jétől kft. formából zrt. formába alakult át. A foglalkoztatottak száma egészen 2018. július 1-jéig alatta volt az 50 főnek és a bevételi adatai is a 10 millió eurónak. 2018. július 1-jétől a foglalkoztatottak száma 50 fő fölé emelkedett és jelenleg is a felett található. Kérdésünk az, hogy a cégforma változás miatt ezen vállalkozás már középvállalkozásnak minősül-e, és 2018. júliustól vagy 2019. januártól innovációs járulékot kell-e fizetnie? Vagyis a cégformaváltás miatt a 2 éves szabály nem érvényesül, s mint új céget kell besorolni?

Innovációs járulék hibák Kérdés

Tisztelt Adózóna! Szakmai egyeztetési céllal keresem meg Önöket. A mai nap több elektronikus sajtóban megjelent, hogy a társasági adózás tekintetében milyen tipikus hibákat követnek el az adózók. Ennek utolsó bekezdésében az innovációs járulékot hozzák fel, mint tévedési területet. Ennek a cikknek a zárójeles részében azt rögzítik, hogy az innovációs járulék attól függ, hogy az év első napján alkalmazok-e 50 főt, vagy sem. https://www.portfolio.hu/gazdasag/adozas/elarulta-a-nav-hol-hibaznak-sokat-az-adozok.5.324057.html A mi eddigi gyakorlatunk az volt ezen a téren, hogy a kkv törvény alapján végeztük el a minősítést, azaz minden egyes éves beszámoló benyújtása után a mérlegfőösszeg, az árbevétel és a létszám alapján illetve a kapcsolódási viszonyokat is figyelembe véve megvizsgáltuk, hogy két egymást követő évben megváltozott-e a kkv minősítésünk, és ha igen, akkor azt alkalmaztuk az adott év beszámoló benyújtása után, azaz tárgyévet követő hó májusa után. Így az év eleji relációnk mindig a beszámoló benyújtása utáni viszonyoktól függött. Arra kérem legyenek segítségünkre abban, hogy ezt a zárójeles részt egyszerűen alkalmazni kell, vagy a kkv törvény alapján kell ezt vizsgálni.

Társasági adó, rehabilitációs hozzájárulás, innovációs járulék: erre figyeljen a bevalláskor! Cikk

Összegezte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a társasági adóalapra és adókedvezményre, az innovációs járulékra és a rehabilitációs hozzájárulási adóra vonatkozó szabályokat 2018-ban nem megfelelően alkalmazó adózók ellenőrzésekor tapasztalt jellemző hibákat. Az adóhatóság honlapján közzétett összeállítás adónemenként és a kockázatelemzéssel feltárt anomáliák szerinti bontásban mutatja be a problémákat.

Innovációs járulék: itt az ideje előleget fizetni! Cikk

Idén 2019. április 23-a a határideje (a hétvége és a húsvéti ünnepek miatt) a naptári év szerint működő, a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (Szt.) hatálya alá tartozó gazdasági társaságok esetén az első negyedévi innovációsjárulék-előleg megfizetésének.

Innovációs járulék 2019 – kapcsolódó vállalkozások Cikk

Alanya lesz-e az innovációs járuléknak 2019-től az Adózóna olvasójának mindkét cége: kapcsolódó vállalkozásokról van-e szó esetükben? Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

Innovációs járulék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Férj és feleség tulajdonosa "A" és "B" cégnek. Tulajdoni hányaduk 50-50% mind a két vállalkozásban.Az "A" cég eddig is az innovációs járulék alanya volt, ellenben a "B" cég nem. Az "A" cég építőipari kivitelezéssel foglalkozik, a "B" cég vagyonkezeléssel, ingatlan-bérbeadással. Az "A" cég irodát és műhelyeket bérel a "B" cégtől. 2019-től a "B" cég is az innovációs járulék alanya lesz? Válaszát előre is köszönöm.

Innovációs járulék Kérdés

Korábban feltett kérdésünkel kapcsoaltban érdeklődnék, hogy történt-e valamilyen változás, készült-e iránymutatás: A 2019. évtől megváltozik az innovációs járulék esetében a mikro- és kisvállalkozás értelmezése. A kérdésünk arra vonatkozik, hogy a kétéves szabályt hogy kell alkalmazni. 2019 elején a besorolást újra el kell végezni a 2017-2018. évre az új szabályok alapján? Ha egy társaság (saját adatait tekintve) nem volt adóalany, de a 2019. évben a kapcsolt vállalkozásokkal együtt már túllépi az értékhatárt, akkor már a 2019. évben adóalany lesz (vagy majd csak két év után)? Köszönettel. SZAKÉRTŐNK VÁLASZA volt Tisztelt Kérdező! A megoldás nincs jogszabályban elrendezve. Tudomásom szerint a minisztériumban vizsgálják, hogy mi legyen az eljárás. Feltételezem, hogy amint megtörténik a metodika kidolgozása, azt a NAV közzé tesz a honlapján.

Innovációs járulék – Kkv. törvény szerinti besorolás Cikk

Az innovációs járulék szempontjából hogyan kell megállapítani a Kkv tv. szerinti besorolást, ha a kft. egy európai holding része? – kérdezte az Adózóna olvasója. Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

Innovációs járulék 2019 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Innovációs járulék kérdésében elakadtam. Adott egy külföldi cégcsoport magyar leányvállalata, ahol az anyacég 100%-ban tulajdonos. A magyar cég a saját mutatószámai alapján mikrovállalkozásnak minősült eddig. A cégcsoport konszolidált mutatószámai alapján már középvállalkozásnak, azaz 2019-re a besorolása már középvállalkozás lesz. Kérdésem az lenne, hogy a kétéves szabály alapján tud-e mentesülni még idén a cég az innovációs járulék alól? A kétéves szabályra tekintettel a korábbi éveket újra be kell-e kategorizálni a konszolidált adatokkal (2016-2017), vagy pedig ott az egyedi mutatószámok még az irányadók? Köszönöm a segítségét előre is!

Kkv-törvény szerinti besorolás, innovációs járulék II. Kérdés

Tisztelt Pölöskei Pálné! Köszönöm szépen gyors válaszát. A partner- vagy kapcsolódó vállalkozás megállapítására szeretnék visszatérni. Abból a tényből adódóan, hogy a különböző cégek a holding 100 százalékos tulajdonában vannak, ezáltal partner- vagy kapcsolódó vállalkozásnak minősülnek-e? Ezen túlmenően a tőkeérdekeltségi, illetve a szavazati arányok nem ismertek. Partnervállalkozások vagy kapcsolódó vállalkozások a holding cégei? És a kkv-törvény mely pontja alapján? Előre is nagyon köszönöm a segítségét.

Április 23-áig kell befizetni az innovációs járulék első előlegét Cikk

Április 23-áig kell befizetni az innovációs járulék első előlegét, a járulékfizetők köre pedig egy tavalyi törvénymódosítás hatására idén több ezer mikro- és kisvállalkozással bővülhet – hívja fel a figyelmet a BDO Magyarország az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Innovációsjárulék-kötelezettség 2019-től Kérdés

"A" vállalkozásnak 100 százalékos részesedése van "B" vállalkozásban. "A" vállalkozás létszáma az elmúlt 3 évben 55-70 fő között volt, B vállalkozás létszáma 20-22 fő volt. A nettó árbevétel vagy mérlegfőösszeg 10 millió euró alatt volt. Kérdésem: "B" vállalkozás kötelezett lesz-e 2019. évben innovációsjárulék-fizetésre? ("A" vállalkozás eddig is kötelezett volt a járulékfizetésre a létszáma alapján.)

Kkv-törvény szerinti besorolás, innovációs járulék Kérdés

Adott egy magyar kft., saját mutatószámai alapján kisvállalkozásnak minősül. Egy európai holding része, oly módon, hogy e magyar kft. tulajdonosa 100%-ban az EU tagállamában bejegyzett holding. A holdingnak klf európai országokban vannak cégei, szinte valamennyinek 100%-ban a holding a tulajdonosa. A magyar kft. a holding néhány cégével áll üzleti kapcsolatban. Ez esetben a magyar kft.-nek hogyan kell megállapítania a kkv tv. szerinti besorolást? 2019-től az innovációs járulék miatt van jelentősége. A holding külföldi, vélhetően készít konszolidált beszámolót, annak az adatait kell felhasználni? Vagy külön-külön kell minősíteni a cégeket a saját, nemzeti beszámolójuk alapján? Előre is köszönöm gyors válaszukat. Ui: véleményem szerint ez egy általános probléma, az Adózóna külön anyagban foglalkozhatna ezzel a kérdéssel. Köszönöm.

Innovációs járulék – önkormányzati tulajdon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az önkormányzat 100%-os tulajdonos egy zrt.-ben. Ez a zrt. 50%-os tulajdonos egy kft.-ben. Jól gondolom, hogy eddig nem volt a kft. alanya az innovációs járuléknak, viszont 2019-től már az és érinti az első, április 23-áig esedékes előlegbevallási és -fizetési kötelezettség? Válaszát előre is köszönöm.

Egyesületi tagdíj elszámolása és annak hatása az adófizetésre Cikk

Kérdések merültek fel azzal kapcsolatban, hogyan kell kezelni az egyesületeknél a tagdíjbevételt a számviteli elszámolásban és az adózásban.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyházból egyesület – ingatlanok

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Alapítvány átad

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Mezőgazdasági vállalkozóból őstermelő

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs