26 találat a(z) ingyenes átadás cimkére

Ingyenes termékátadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy, a személyi jövedelemadó hatálya alá tartozó, az áfafizetési kötelezettséget az általános szabályok szerint megállapító egyéni vállalkozó üzleti partnerei részére (társaság és magánszemély egyaránt), illetve rendezvényekre alkalmanként ingyenesen terméket ad át, mellyel az általa árult termék gyártóját népszerűsíti. Jelen esetben 0,75 literes kiszerelésű borról van szó, melyet ugyanilyen formában áruként szerzett be és a beszerzésnél az áfát levonta. Kérdésem, hogy az ingyenes átadás után áfafizetési kötelezettsége keletkezik-e, ha igen, mi az áfa alapja. Hogyan kezelendő az szja tekintetében az átadott termék értéke? Hogyan kell bizonylatolni az átadást? A számviteli bizonylaton értékkel kell szerepeltetni az átadott termékeket? Köszönöm előre is segítségét!

Természetbeni árengedmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnénk egy olyan akciót, ahol bizonyos termékek vásárlásakor vagy bizonyos mennyiség felett kapna a vevő ajándékba ingyen terméket. A múltkor egy áfa előadáson úgy fogalmaztak, hogy ez természetbeni árengedmény, aminek az a lényege, hogy legyen meghirdetve az akció, minden vevő számára hozzáférhető legyen, azonos feltétellel, és feltétele az ellenértékes ügylet. Illetve az ingyenesen adott terméknek szerepelnie kell a számlán, és az engedmény nem előzheti meg az ellenértékes ügyletet (vagy egy időben vagy utólag adhatjuk). Milyen egyéb feltételei kell, hogy legyenek, illetve ha ezek a feltételek fennállnak, akkor nem keletkezik fizetendő áfa az ingyenesen átadott terméken? Esetlegesen felmerül-e egyéb adózási kérdés a természetbeni árengedmény tekintetében? Illetve milyen módon kell számlázni az ilyen akciókat? A számlán nullával szerepeljen, vagy szerepeljen az értéke plusszal és mínusszal is? Előre is köszönöm a segítségüket!

Ingyenes átadás – áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2015.01.20.-án jelent meg az Adózónán egy cikk "Potyára fizettek áfát? Kúria dönt az ingyenes átadásokról" címmel. Szeretném kérdezni, hogy döntött-e a Kúria, és, ha igen, mi lett a döntés? Mi most a jogi helyzet ebben a kérdésben? Válaszát előre is köszönöm.

Víziközmű ingyenes átadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A Kfv.I.35.012/2015/6.számú ügyben 2015. július 6-án tette közzé a Kúria azt a döntését, amely egy adóalany 2012. évben megvalósított víziközművek önkormányzatnak történő kötelező átadásához kapcsolódó áfa problémát tárgyalja. A döntés szerint a víziközművek átadása a víziközmű szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. tv. (a továbbiakban: Tv.) 8.§ (1)-(4) bekezdés szerinti szabályok alapján az áfa szempontjából közcélú adománynak minősül. Itt a Kúria hivatkozik az áfatörvény 11. § (3) bekezdésének, illetve a 14. § (3) bekezdésének 2010. június 17-étől történő módosítására, illetve a törvény rendelkezéseire. Az adóalany a víziközmű beruházás megkezdése előtt tudatában volt annak, hogy az eszközöket közcélú adományként át kell ruháznia az önkormányzatra. Ez a típusú átruházás nem tartozik az áfatörvény hatálya alá, ennek következtében az adóalany a viziközművek megvalósításához kapcsolódó számlák alapján nem jogosult áfalevonási jog gyakorlására, de áfafizetési kötelezettsége sem keletkezett. Fenti Kúriai döntésben foglaltakat hogyan értelmezhetjük a vállalkozásnál 2005-ben megvalósított víziközmű 2016. évi önkormányzatnak történő ingyenes átadására vonatkozóan? A víziközmű megvalósítása során a vállalkozás az előzetesen felszámított áfát minden bizonnyal visszaigényelte, de ennek ellenőrzésére a vállalkozás részéről sincs mód. Mi a teendője az ingyenes átadással kapcsolatban a vállalkozónak áfa és társasági adónemben?

Ingyenesen használatba kapott közoktatási célú eszközök Kérdés

Egyházi fenntartású intézmény részére egy önkormányzat ingyenesen használatba adta – kizárólag közoktatási célra – a tulajdonát képező oktatási ingatlant, teljes felszerelésével együtt. A számviteli törvény szerint a használatra átadott eszközöket a használatba vevő intézménynél, illetve a használatba adó önkormányzatnál miként kell a könyvekben nyilvántartani, illetve az amortizációt hol kell elszámolni? Az intézmény bérleti díjat sem fizet. Köszönöm válaszukat.

Áfalevonás, ingyenes átadás Kérdés

Tisztel Szakértő! Áfalevonási jog tárgyi eszköz ingyenes használata esetén című cikkhez kapcsolódva szeretnék kérdést feltenni. Egyéni vállalkozás üzletet bérelt, a szerződése szerint 5 évre. A bérelt ingatlanon karbantartási és elkülönülten felújítási munkákat is végzett a saját tevékenységének megfelelően. Az előzetesen felszámított áfa levonásba került, a felújítás nem volt építésiengedély-köteles. A felmerült felújítási költségeket nem számolta el a felmerülés évében, azt aktiválta. A vállalkozás nem hozta a várt eredményt, ezért az egyéni vállalkozó a tevékenységét megszüntette, az ingatlant, üzlethelyiséget visszaadta a bérbeadónak, ingyenesen, mert nem volt hajlandó fizetni érte. A NAV ezt ingyenes átadásnak nevezve adóhiányt állapított meg áfa vonatkozásában. Kérdésem, hogy az EU Bíróság ítélete az ingyenes visszaadás miatt nem értelmezhető-e erre az esetre is? Válaszukat köszönve, dblaszlo

Áfalevonási jog tárgyi eszköz ingyenes használata esetén Cikk

Levonható-e az ingyenesen a nyilvánosság használatára bocsátott ingatlan általános forgalmi adója? Az Európai Unió Bírósága nemrég foglalkozott ezzel a kérdéssel a C126/14. számú ügyben.

Búza ingyenes átadása Kérdés

Egy gazdasági társaság a gazdasági tevékenysége érdekében tárolt búzát egy másik gazdasági társaság részére térítés nélkül átadja. Az átvevő társaság ezt a termeléséhez használja fel. Amennyiben a búzát termékértékesítés keretében adnák át, a fordított adózás szabályai szerint kellene számlázni. Kérdésem, hogy a búza térítés nélküli átadása esetén melyik áfaszabályt kell alkalmazni? Segítségüket köszönöm.

Kft. saját üzletrészének ingyenes átadása tao, szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. a saját üzletrészét ingyenesen kívánja átadni a magánszemély tagok részére. A saját üzletrész névértéke: 2 millió forint, a könyv szerinti értéke: 15 millió forint, az üzletrész 30 millió forintot képvisel a kft. saját tőkéjéből. Úgy gondolom, hogy a magánszemélyeknek az így megszerzett értékpapír után az egyéb jövedelmekre vonatkozó rendelkezések szerint kell adózniuk (16 százalék szja, 27 százalék eho). Kérdés: Kell-e, és milyen összeggel növelni a kft. társaságiadó-alapját? A magánszemélyeknek milyen összeg után kell adózni a megszerzett üzletrésszel összefüggésben? Köszönettel.

Kft. üzemeltetője egy kisbusznak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi problémára keresem a megoldást. Magánszemély tulajdonában van egy 9 főt szállító kisbusz és egy hozzá akasztható vontató. A magánszemély ingyenesen átadná a saját kft.-jének a kisbusz és vonató üzemeltetési jogát. Több kérdés is felmerül ezzel kapcsolatban. A kisbusz nem cégautóadó-köteles, viszont az áfatörvény szerint személygépkocsinak minősül. Ez alapján a költségeket a személygépkocsikra vonatkozó szabályok alapján számolhatom el? A kft. üzemeltetőként jogosult értékcsökkenési leírást igénybe venni, vagy a könyveiben az eszközöket vagyonértékű jogként piaci áron tartja nyilván? Az ingyenes átadás ténye nem keletkeztet adófizetési kötelezettséget mindkét félnél? válaszát előre is köszönöm Üdvözlettel: Tislérné

Potyára fizettek áfát? A Kúria dönt az ingyenes átadásokról Cikk

Újra a Kúria elé viszi a térítés nélküli közmű- és útátadások áfa-kezelésének kérdését a NAV. A Kúria már több hasonló ügyben állást foglalt, a döntés mégis várhatóan precedens értékű lesz, mert kifejezetten a vállalkozási tevékenységhez szükséges infrastrukturális beruházások, így elsősorban a közművesítés és a közúti hálózathoz csatlakozás adójogi kezelésében fog iránymutatást adni. Az ítélettel egy több mint fél évtizede húzódó jogértelmezési bizonytalanság zárulhat le végérvényesen. A Kúria kedvező döntése esetén a vállalkozásokat sokmilliárd forint értékű áfa-visszatérítés illetheti meg.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tartós bérlet

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close