5 találat a(z) ingatlan-adásvétel cimkére

Ingatlanértékesítés 88. § Kérdés

Ingatlan-adásvételi előszerződés számviteli és adójogi hatása Kérdés

Szja-bevallás éve Kérdés

Kedves Szakértő! Most kértek fel egy szja-bevallás elkészítésére, ingatlanértékesítés volt, ebben kérnék segítséget. Az ingatlan-adásvételi szerződés kelte: 2018. 12. 10. Földhivatalhoz benyújtás időpontja: 2018. 12. 12. Az adásvételi szerződés aláírásával egyidejűleg kifizettek 1 900 000 forint foglalót, majd decemberig 10 000 000 forintot. A fennmaradó 8 000 000 forintot a 2019. évben utalták. Kérdésem, hogy a 2019-es évre adjuk be a bevallást, fizetendő szja keletkezett, vagy véleményem szerint 2018-ra kellett volna és így önrevíziót kell készítenünk? Köszönettel várom a választ.

Saját tulajdonú ingatlan értékesítésének teljesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft saját tulajdonában lévő ipari ingatlanját értékesíteni kívánja a következő formában. 2019. november elején köt az eladó és a vevő egy előszerződést, mely előszerződés keretében foglaló tényleges átadása is történik. Az előszerődés alapján vevő bankja hitelvizsgálatot végez és meghatározza, milyen arányban finanszírozza vevő részére az ingatlan-adásvételt. Amint a banki indikatív ajánlat elkészül, a vevő és az eladó megköti a végleges adásvételi szerződést. Az adásvételi szerződés várhatóan a foglaló mellett fog még további vételárrészletet is tartalmazni és a bank a birtokbaadáskor fogja az eladó részére megfizetni a maradék vételárat. Ennek várható ideje: 2020. június vége. A kérdésem az, hogy mikor kell kiállítani a számlát az eladónak? Mikori lesz a számviteli, illetve az áfa szerinti teljesítés dátuma? A NAV ügyféltájékoztatója szerint a társasági adó szempontból a számviteli teljesítés számít, ami szerintük az első összeg (foglaló/1. vételárrészlet) átvételekor történik meg. Ebben az esetben a teljes eladási ár az idei év eredményét fogja képezni, függetlenül attól, hogy a vételár teljes kifizetése és a birtokbaadás csak 2020-ban valósul meg. Kérem írják meg szakmai véleményüket a helyzettel kapcsolatosan! Köszönöm.

Ingatlan-adásvétel fordított áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi, áfatörvénnyel kapcsolatos kérdéssel fordulok önhöz: adva van egy "lakás" megnevezésû ingatlan, melynek használatbavételi engedélye 2018. április 6-án kelt, tehát új építésűnek minõsül. Az ingatlan egymással kapcsolt vállalkozás viszonyban álló két áfaalany között kerül értékesítésre, mind az eladó, mind a vevõ kft. A kérdésem az, hogy ebben az esetben az ügylet egyenes adózás vagy fordított adózás hatálya alá tartozik? Mielőbbi válaszukat elõre is megköszönve: dr. Losonczy Levente, Új Európa Zrt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szoftvervásárlás Ausztriában

Kelemen László

adószakértő, jogász

Előlegszámla lejelentése a NAV felé

Kelemen László

adószakértő, jogász

Személy- vagy tehergépkocsi

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close