9 találat a(z) ingatlan bérlése cimkére

Bérleti díjhoz kapcsolódó továbbhárított áram számlázása Cikk

Hogyan, milyen hivatkozással és fizetési esedékességgel kell kiállítani a bérleti díjhoz kapcsolódó áram számláját? Olvasói kérdésre Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

Hipacsökkentés telephely Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdés

Egy kft. magánszemélytől bérelne ingatlant. A magánszemélynek van adószáma. Megteheti, hogy nem állít ki számlát a bérleti díjról. Ebben az esetben a kft. elszámolhatja-e költségként a bérleti díjat?

Ingatlanbérlés ösztönzése Kérdés

Ingatlan-bérbeadásnál a bérbeADÓ fizet bérlőnek a bérlet kezdetén egy nagyobb összeget, amiből az iroda berendezéseit kell hogy a bérlő megvegye. A szerződés szerint ezen tárgyi eszközök tulajdonjoga a bérbeADÓnál marad,és csak ha lejár a 10 éves bérleti idő, akkor kerül a bérlő tulajdonába. A bérbeADÓnak a pénzt át kell utalnia rá, és a bérlőnek ki kell számláznia a bérbeADÓ felé. A kérdés, hogy milyen szolgáltatásként/termékértékesítésként és áfásan számlázható-e? Illetve hogy a könyvelésben (aktiválás, écs) hogyan kezeljük a bérlő oldaláról ezeket a TE-ket? A szerz. szerint: „A Bérbeadó egyszeri XXX EUR + áfa összegű hozzájárulást biztosít a Bérlő részére az iroda bebútorozására és egyéb ingóságok beszerzésére számla ellenében.” És a birtokbaadás elhalasztása esetén „a Bérbeadó további YYY EUR+Áfa összegű kialakítási hozzájárulást fizet Bérlőnek számla ellenében.” Itt már nincs megkötés, hogy ez mire szolgál, azaz ebből már bútoron kívül egyéb kialakítási munkálatokat is lehet finanszírozni. Ez utóbbi kötbér jellegű dolognak tűnik, így az is kérdéses,hogy ezt az összeget miért kellene áfásan számlázni. „Felek kifejezetten megállapodnak, hogy a Bérbeadói hozzájárulás keretében vásárolt bútorok és ingóságok a Bérbeadó tulajdonát képezik a Kezdőnaptól számított 9. év végéig, ezért amennyiben a szerződés a Kezdőnaptól számított 9. év végéig bármely okból megszűnik ezen bútorok és ingóságok Bérleményből való elvitelére a Bérlő semmilyen körülmények között nem jogosult.” Milyen jogcímen számlázza ki?

Munkásszállás idegenforgalmi adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy gazdasági társaság idényjellegű tevékenységéhez ingatlant bérel, ahol dolgozói részére biztosít szállást. Az ingatlan frekventált üdülőhelyen helyezkedik el, így a bérbeadót megkereste az önkormányzat a személyforgalom láttán, ezért bérbeadó benyújtotta a bérleti szerződést. A bérbevevő társaságot levélben kereste meg az önkormányzat azzal, hogy jelentkezzen be szálláshely-szolgáltatásra és fizessen idegenforgalmi adót. A bérbevevő társaság ezen a településen telephellyel nem rendelkezik, iparűzési adót nem fizet. A társaság válasz levélben nyilatkozatot tett, amely szerint 1.) kereskedelmi szálláshely szolgáltatást nem végez, 2.) a bérelt ingatlant munkásszállásként használja, 3.) a szállásért munkavállalóitól szállásdíjat nem szed, mindezek miatt fizető-vendéglátási tevékenység nem valósul meg az ingatlanban, ezért nem kötelezett idegenforgalmi adó bevallására és megfizetésére. Az önkormányzat újabb levélben fordult a társasághoz, a tevékenység NAV felé történő bejelentését firtatja és felhívja a társaságot adóbevallás benyújtására. Kérem Önöket a fenti eset véleményezésére, Önök szerint helyesen járt-e el a társaság? Üdvözlettel: Pintér László

Ingatlan-bérbeadás és -bérlés szja-vonzata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem magánszemélyként két ingatlant ad bérbe és külföldön egy másik ingatlant bérel. A bérelt ingatlan bérleti díja meghaladja a két bérbe adott ingatlan származó bevételt. Kérdésem, hogy a két bérbeadás szembeállítható-e az egy bevétellel? Ha nem, akkor az szja-bevallás melyik sorában kell szerepeltetni a szembe nem állítható ingatlanból származó bevételt? Köszönettel, várom a válaszát.

Térítés nélkül nyújtott ingyenes szolgáltatás könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nonprofit közhasznú kft. egy oktatási intézmény fenntartója. Az intézmény által használt épületek a kft. tulajdonát képezik. Bérleti díj felszámítása nélkül ingyenesen használja az intézmény az épületeket. A szolgáltatás bekerülési értékét az értékcsökkenésnek megfelelően állapítottuk meg. Az intézmény esetében pedig piaci értéken a törvény előírásai szerint. Kérdésünk: milyen módon kell könyvelni a kft. oldalán ezt a tételt az egyéb ráfordításokkal szemben? Valamint szükség van-e átvezetési számlára az intézmény könyvelésében a 4-esek közt, vagy közvetlenül könyvelhető az egyéb bevételekkel szemben a szolgáltatás? Válaszát köszönjük!

Szépségszalon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretnék segítséget kérni. Van egy szépségszalon, és úgy alakult, hogy a bérbeadó csak 1 ember nevére akarja kiadni a helyiséget, csak 1 darab számlát hajlandó kiállítani havonta. Jelen esetben a fodrásznak, aki katás egyéni vállalkozó. A szalonban van műkörmös és kozmetikus is. Mindegyikőjük katás egyéni vállalkozó. Azt tudom, hogy ingatlan-bérbeadás esetén nem lehet az egyéni vállalkozó katás. Milyen megoldás létezik, hogy a körmös és a kozmetikus is jogosan legyen a szépségszalonban? Köszönöm előre is a segítséget!

Áfavisszaigénylés Kérdés

Egy vállalkozás ingatlant bérel, a bérbeadó áfás számlát állított ki annak ellenére, hogy nem jelentkezett be az áfás bérbeadási körbe. A NAV jogosulatlan visszaigénylés címén bírságolni akarja az ingatlan bérlőjét azzal az indokkal, hogy nem volt körültekintő, és nem győződött meg a bérbeadó áfabesorolásáról. Jogos-e a NAV megállapítása, és van-e esetleg valamilyen bírósági állásfoglalás már ilyen esetről? A NAV részéről jogos, hogy a vásárolt gépek áfatartalmát jogosulatlan visszaigénylésként kezeli, mert ilyen jellegű gépek forgalmazása és működtetése nem szerepelt a vállalkozás tevékenységi körében. Kérdezem, hogy ezzel kapcsolatban van-e valamilyen gyakorlat a NAV-val szemben, esetleg bírósági ítélet?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Használt tárgyi eszközök átvétele és vámolása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

9 személyes személygépjármű vásárlás

Bunna Erika

adótanácsadó

Román magánszemélynek számlázás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close