13 találat a(z) ingatlan adásvétel cimkére

Ingatlanértékesítés Kérdés

Kúriai határozat nem lakás céljára szolgáló helyiség adásvételéről Cikk

Egyedi ügyben hozott határozatot a Kúria, melyben kimondta, hogy a nem lakás céljára szolgáló helyiségre nem terjedt ki a per tárgyává tett adásvétel – olvasható a Kúria honlapján.

Lakóház eladása válás után – példák az ingatlanátruházás adózására Cikk

Az ingatlanpiac élénkülésével megszaporodtak az eladással összefüggő adózási kérdések. Cikkünkben példákkal mutatunk be két esetet.

Ingatlanvásárlás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vásároltam egy ingatlant mint magánszemély egy kft.-től. Foglalóztam, majd havonta fizettem vételárrészleteket. Kérdésem az lenne, hogy várhatok-e számlát az eladótól, vagy csak a birtokbaadáskor? Köszönettel: Erősné

Továbbszámlázott E-On közműfejlesztés Kérdés

Ügyfelünk (egy kft) az ingatlanát el kívánja adni. A földterület bérlemény, a felépítmény a társaság tulajdona. A potenciális vevő csak abban az esetben vásárolja meg a felépítményt, ha a földterületet is meg tudja vásárolni annak tulajdososától, valamint "építési engedélyt" kap átalakításra. Ezen feltételekkel előszerződést kötöttek. Az átépítés feltétele az E-On kapacitásbővítése, amit most csak a jelenlegi tulajdonos tudott megigényelni. Az E-On kiszámlázta ügyfelemnek a kábellétesítési és csatlakozási díjat, amit az a potenciális vevőnek szerződésük alapján továbbszámlázott. A vevő közvetlenül az E-On-nak utal (hármas megállapodás alapján). Amennyiben az eladás valamely okból nem valósul meg, úgy azt az összeget vissza kell térítenie a vevőnek, amit az E-On visszatérít neki. Az általam könyvelt cég mikrogazdálkodói beszámolót készítő társaság. Kérdésem: hová kell könyvelni az E-On által kiszámlázott összeget, és annak továbbszámlázását? Köszönettel: Sz. Rozália

Több ingatlan értékesítéséből származó jövedelem adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni. 2015 augusztusában vettem egy ingatlant 15 500 000 Ft-ért, melyet 2016 áprilisában eladtam 15 000 000 Ft-ért, tehát 500 000 Ft-os veszteséggel. 2016 áprilisában vettem egy másik ingatlant 20 700 000 Ft-ért, melyet szeptemberben 22 500 000 Ft-ért értékesítettem, tehát 1 800 000 Ft-os nyereséggel. Erre a vételre 828 000 Ft illetéket fizettem. 2016 nyarán vettem egy újabb ingatlant 17 265 517 Ft-ért, melyre 286 160 Ft illetéket fizettem. Ezt az ingatlant nem adtam el. Azt szeretném kérdezni, hogy a 2016. évi szja bevallásomban ezt a vételi-eladási folyamatot hogyan kellett volna beállítanom, mennyi lenne az adófizetési kötelezettségem? Köszönöm szépen a segítségüket!

Ingatlanbeszerzés, -eladás, -bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. szeretne kijelentkezni az ingatlanbeszerzés, -értékesítés, -felújítás eseteiben az áfakörből. Ez a kft. a meglévő ingatlanjaira visszaigényelt áfát. Lehet-e átjelentkezni, és az átjelentkezés előtti időszakban beszerzett ingatlanokra eladás esetén kell-e áfát fizetni? Az ingatlan-bérbeadásnál továbbra is az áfa hatálya alá szeretne tartozni. Segítségét köszönöm Ildi

Ingatlan-felújítás, -eladás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó, aki áfakörös, ingatlant vásárolt azzal a céllal, hogy felújítja, bővíti és továbbértékesíti. Szükséges-e a tevékenységei közé az ingatlan-értékesítést mint tevékenységet felvenni? Továbbá egyéb bejelentési kötelezettsége van-e ezzel kapcsolatban? A bővítéssel és felújítással kapcsolatos költségszámlákat milyen módon számolhatja el? Az ingatlant adásvételi szerződéssel vásárolja meg magánszemélytől. Milyen áfakulcs kell, hogy szerepeljen a számlán továbbértékesítéskor? Köszönöm válaszát!

Ingatlan illetéke cserepótló vásárlás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! El akarom adni a lakásomat és helyette másik lakást vagy házat szeretnék venni. Nem szeretnék a kelleténél több illetéket fizetni. A kérdésem az illetéktörvény következő rendelkezésére vonatkozik: "lakástulajdon vásárlása esetén, ha a magánszemély vevő a másik lakástulajdonát a vásárlást megelőző vagy azt követő egy éven belül eladja, az illeték alapja az elcserélt lakástulajdonok, illetve a vásárolt és az eladott lakástulajdon – terhekkel nem csökkentett – forgalmi értékének a különbözete." Hogyan kell értelmezni és mihez viszonyítva az "egy éven belül"-t? 1.) Az ingatlan adásvételi szerződés dátuma (ekkor általában csak a foglaló fizetése történik meg), vagy a teljes vételár megfizetésének a dátuma, vagy a tulajdonjog bejegyzés dátuma, esetleg más számít? 2.) Az "egy éven belül" alatt 365 napot értenek vagy mást? 3.) A törvényben "lakástulajdon vásárlása esetén" szerepel, ha házat vásárolok, akkor már nem alkalmazhatom ezt az illetékkedvezményt?

Számlázás szerződés megszüntetése esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésre szeretnék választ kapni: Ingatlan-adásvételi szerződés közös megegyezéssel történő megszüntetése esetében mi a helyes eljárás a számla kiállításánál? Az adásvétel 2014. évben történt, a vevő részletekben fizetett (több mint 80 százalékát kifizette a vételárnak), a földhivatal a tulajdonjogot széljegyként bejegyezte. 2015. évben – 11 hónappal az adásvételi szerződés megkötése után – közös megegyezéssel megszüntették a szerződést, egymás között kölcsönösen elszámoltak. Ebben az esetben sztornó számlát állít ki az eladó? Ennek mi legyen a teljesítési időpontja, mivel a megszüntetés közös akaratnyilvánítás, amely alapján jövőre szűnik meg a szerződés, a teljesítési időpont a közös megegyezés megszüntetésének időpontja vagy az eredeti teljesítési időpont? Esetleg a vevő állít ki számlát? Köszönöm válaszukat. Nagy Magdolna

Beépítetlen ingatlan – értékesítés számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ingatlan adásvétellel foglalkozó vállalkozás, aki nem tette áfakötelessé az értékesítést, végrehajtási eljárásban vásárolt egy beépítetlen belterületi ingatlant. A kérdésem az lenne, hogy amennyiben ugyanebben az állapotában értékesítené a cég az ingatlant, akkor az áfatörvény 86. § k) pontja szerint áfamentesen állíthat-e ki számlát?

Illeték több lakás vétele, eladása esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az lenne, hogy az Itv. 21. § (4) bekezdését hogyan kell értelmezni? (4) Ha a magánszemély több lakástulajdont cserél, illetve egy éven belül több lakástulajdont vásárol, értékesít, az illeték alapját képező értékkülönbözet megállapításánál minden egyes lakáscserével, lakásvásárlással szemben – a szerzést közvetlenül megelőző vagy követő, azonos jogcímű – a fizetésre kötelezett számára kedvezőbb illetékalapot eredményező egyetlen cserét, értékesítést lehet figyelembe venni. Ha a magánszemély a további lakáscseréivel, lakásvásárlásaival szemben az előbbi feltételeknek megfelelő, további lakáscserét, lakásértékesítést nem tud igazolni, e lakáscserék, lakásszerzések illetékkötelezettsége az általános szabályok szerint alakul. E bekezdés alkalmazásában nem minősül tehernek a lakástulajdonhoz kapcsolódó haszonélvezet, használat joga. Példám az alábbi: egy magánszemély januárban "A", februárban "B" és márciusban "C" ingatlant vásárol, majd ugyanebben az évben júniusban "C", júliusban "B", augusztusban "A" ingatlant értékesíti. A kérdésem az, hogy a fentiek alapján csak egy ügyletre, például a márciusi C vétel és a júniusi C eladás tekintetében lehet az illetékkedvezményt alkalmazni, vagy mindhárom ingatlan esetében, tehát: C-C, B-B, A-A vételek-eladások vonatkozásában? Köszönöm!

Ingatlan: részleges illetékmentesség és szigorítás Cikk

Illetékmentesség az örökölt vagyon egy részére, büntetés a piaci ártól túlságosan elrugaszkodó ingatlan-adásvételi szerződésekre – ezek a legfontosabb elemei a nemrég módosított illetékszabályoknak. A szabályok összefoglalását a változások ismertetésével egészítettük ki.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

0 forintos megbízás

dr. Nagy András Zoltán

ügyvéd

Dr. Nagy András Zoltán Ügyvédi Iroda

275/2020. kormányrendelet

Lepsényi Mária

adószakértő

Felmondási védelem közalkalmazottnál

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close