236 találat a(z) ingatlanértékesítés cimkére

Ingatlanértékesítés: adóköteles-e a késedelmi kamat? Cikk

Mi minősül ingatlanértékesítésből származó bevételnek? Hogyan kell számolni, ha a vevő a vételárat részletekben fizeti meg? Mely nap tekintendő a vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelemszerzés időpontjának? Milyen jogcímen válik adókötelessé a vevő késedelme miatt kifizetett késedelmi kamat? Írásunkból megtudhatja.

Ingatlanértékesítés részletfizetéssel Kérdés

Tisztelt Adótanácsadó! Cégünk egy kétszintes, egylakásos lakóházat értékesít. Az ingatlan még még épül, az adásvételi szerződésben a következők lettek meghatározva: 1.) Magánszemély vevő az adásvételi szerződés aláírásával egyidejűleg x millió forintot foglalóként fizet meg az eladó részére. 2.) A vevő vételárelőleget fog fizetni részletekben a teljes ház megépítéséig (használatba vételéig), az ingatlanátadásra 2018. december végén kerül sor. Kérdésem, hogy a számlákat a szerződésben meghatározott foglaló átadásakor és a vételárelőlegek átutalásakor kell-e kiállítani az utalás teljesítési időpontjával? Továbbá a teljes vételár tartalmazza a garázs árát is (a garázs a ház része, és egy helyrajzi számon van), ami 27 százalék áfás, a vevő részteljesítésekben utal, így a garázs vételárát mikor kell érvényesítenem? Köszönettel.

Magánszemély ingatlanértékesítésének adókötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Feleségemnek van 10 db földingatlana, melyek besorolása: kivett zártkerti művelés alól kivett terület. Az ingatlanok több mint 5 éve a tulajdonában vannak. A települési önkormányzat döntött az ingatlanok belterületbe vonásáról. A belterületbe vonás feltétele, hogy a helyi rendeletben megállapított településfejlesztési hozzájárulást meg kell fizetni. Első lépésként a 10 db ingatlan egy ingatlanná lesz összevonva, egy db új helyrajzi számot kap. Az új ingatlan kialakulásakor a tulajdoni lapon szerepelni fog, hogy milyen helyrajzi számok összevonásával keletkezett az új ingatlan, a folytonosság követhető lesz. A terület egy részét nejem térítésmentesen átadja az önkormányzatnak útszélesítéshez, közpark kialakításához. A megmaradó területet belterületbe fogják csatolni, besorolása ezután beépítetlen terület lesz, később lakótelkeket lehet belőle kialakítani. Lényegében a jelenlegi 10 ingatlan helyett 1 kisebb területű, belterületi ingatlan jön létre. Kérdésem, hogy ha ezt az új helyrajzi számot kapott, belterületbe csatolt ingatlant nejem a belterületbe vonást követően másnap eladja, akkor keletkezik-e szjabevallási, -fizetési kötelezettsége? Válaszát előre is köszönöm!

Ingatlanértékesítés áfavonzata Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Egyéni vállalkozó ügyfelem 1992-ben vásárolt egy éttermet, amelyet most szeretne eladni. A beszerzésről és minden ráfordított költségről áfás számlát kapott és az áfát levonásba helyezte. Most magánszemély felé értékesíti az ingatlant. Ingatlanértékesítésre nem jelentkezett be az áfakörbe, csupán ingatlan-bérbeadásra. Szeretném megkérdezni,hogy ebben az esetben áfás vagy mentes számlát kell kiállítania az értékesítéről. Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm.

Ingatlanértékesítés figyelési ideje Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy vállalkozás, mely bérelt ingatlanban végezte tevékenységét. Az ingatlanon több beruházást, felújítást hajtottak végre, melyet vállalkozó fizetett és fel is vette könyveibe bérelt ingatlanon végzett beruházásként. Az áfát levonásba helyezte. Ez éveken keresztül így ment, több beruházás is volt. A bérlet megszűnt, mert saját telephelyet vásároltak. A könyveiből kivezetésre került a beruházás értéke. A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben is felmerül-e a 240 hónapos figyelési idő? Ha igen, ezt hogyan kell megállapítani akkor, ha a beruházások időben eltérnek egymástól, folyamatosak voltak? Válaszát előre is köszönöm!

Katás bt. – ingatlan értékesítése II. Kérdés

Tisztelt Szipszer Tamás! Katás bt. – ingatlan értékesítése témában kapott válaszát nagyon köszönöm. Egy dologra nem tértem ki a kérdezés során, mert még nem tudtam, hogy ez is kérdés lehet: ha nem katás bevétel az ingatlanértékesítés, akkor a bt.-nek milyen jogszabályok alapján kell az ingatlanértékesítésből származó eredményt leadóznia? A taotörvény alapján és osztalékadóval terhelten vehetik ki a tulajdonosok a nyereséget? (Társaságiadó-bevallást is kell készíteni?) És még egy kérdés: ha egy ingatlanról van szó, az értékesítése nem egy folyamatosan végzett tevékenység lesz, csak egyszeri eset, akkor is be kell jelenteni, mint tevékenységi kört? Hol van ez lzabályozva (mivel ez meglepett)? Válaszát előre is köszönöm.

Katás bt. ingatlant értékesít, ezt kell tudni az áfáról Cikk

Katás bt. értékesítené a korábban, még nem katásként, fordított adózással vásárolt ingatlanát, hogyan kell számláznia? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Katás bt. – ingatlan értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2006-ban alakult betéti társaság két éve kata szerint adózik. Jelenleg áfamentes, de várhatóan ebben az évben meghaladja a bevétel az alanyi mentesség határát, tehát áfás lesz. 2012. évben vásárolt egy tulajdoni lapon „iroda” címen szereplő ingatlant, a telekárat 27 százalék áfával, a felépítményt fordított adósan. Mivel a munkája jelenleg és hosszú távon a fővároshoz köti, szeretné a bt.-ben lévő ingatlant eladni. Hogyan kell kiszámláznia (már ez évben az áfakörbe tartozást, valamint a kata szerinti adózást figyelembe véve, valamint azt, hogy az ingatlanértékesítésre nem választotta az áfakörössé tételt), és milyen adózási szabályokat kell figyelembe venni még (például az ingatlanértékesítésnél az áfatörvény 135. paragrafusa szerinti 240 hónapos utánkövetési időszakot, fordított adózással vásárlás esetén hogyan kell alkalmazni)? Válaszát köszönöm.

Nem lakóingatlan értékesítéséből származó bevétel Kérdés

Magánszemély 2005-ben vásárolt egy ingatlant, a tulajdoni lapon a tulajdonjog jellege lakóingatlan. Az ingatlant két éve bérbe adja egy társaságnak, a társaság az ingatlant fogorvosi rendelő céljára hasznosítja. A bérlő szeretné megvásárolni az ingatlant, de csak abban az esetben, ha a földhivatalnál a tulajdonjog jellegét orvosi rendelőre megváltoztatja a tulajdonos. Ingatlanértékesítés esetén keletkezik-e adófizetési kötelezettsége a magánszemélynek?

Ingatlan értékesítéséből származó jövedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2017-ben történt ingatlanértékesítéssel kapcsolatban az alábbi a kérdésem: az eladó megkapta a teljes vételárat a vevőtől. Az adásvételi szerződést az "ingatlanügyi" hatósághoz benyújtották a 2017. évben. Formai okokra hivatkozva az ingatlanügyi hatóság, majd a bíróság is elutasítja a bejegyzést. Az új adásvételi szerződés a 2018. évben kerül benyújtásra. Melyik év bevétele lesz az értékesítés? Köszönöm.

Örökléssel, tartási szerződéssel szerzett ingatlan értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mi az ingatlan megszerzésének időpontja az alábbi helyzetben? 2018. évben értékesítettek egy lakóingatlant. Szerzések: 2001.: öröklés 1/4 rész 2001.: tartási szerződés a lakás fejében, holtig tartó haszonélvezeti joggal 1/2 részre. Ekkor a földhivatal bejegyezte az eltartót tulajdonosként az 1/2 részre, jogosultságként tartást jegyeztek be. 2014.: az eltartott elhunyt. 2016.: a közös tulajdon megszüntetésére került sor szerződés alapján, a fennmaradó 1/4 részre a másik örökössel. A közös tulajdon megszerzéséért fizettek. Kérdésem, hogy melyik rész adózik? A tartással megszerzett résznek a szerzése 2001. év véleményem szerint, nem 2014. év, amikor birtokba is vehette a lakást a tulajdonos. Jól gondolom, hogy csak a 2016. évben megszerzett rész után kell adót számítani, fizetni?

Ingatlanértékesítés Kérdés

Ingatlanértékesítés témában kérném az alábbi példán keresztül útmutatásukat! A magánszemély 2017-ben lakóingatlant értékesít 30 millió forintért. Az ingatlant 2013-ban vásárolta, mely akkor az ingatlan-nyilvántartásban telekként szerepelt, valójában egy alapzattal és falakkal rendelkező ún. félkész ingatlan is található volt a telken. A telek beszerzési értéke 10 millió forint volt. A magánszemély az építést befejezte és használatbavételi engedélyt kapott 2016-ban. Az építésről semmilyen számlával nem rendelkezik, azokat nem őrizte meg. Hogyan történik az adózás? A 2013. vagy a 2016.é vet kell a beszerzés évének tekinteni? A fenti adatok alapján helyes-e az alábbi levezetés? bevétel: 30 000 ezer forint költség: 10.000 ezer forint jövedelem: 20.000 ezer forint 30% (2013): 6.000 ezer forint 15% szja: 900 ezer forint.

Szja-kötelezettség ingatlanértékesítés után II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdést tettem fel az alábbiak szerint, melyre választ is kaptam: http://adozona.hu/kerdesek/2018_4_10_szja_kotelezettseg_ingatlanerteke_nav#utm_source=dailypost&utm_medium=email&utm_campaign=notice Kérésem az lenne, hogy legyen szíves kifejezetten a kérdésemet megválaszolni, mert ezeket, amiket Ön leírt, magam is olvastam a szja-törvényben. Az olvasás után merült fel a kérdésem, amit feltettem, viszont sajnos még most sem látok világosan. Köszönöm újabb segítségét!

Ingatlanértékesítés – szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2011-ben örököltem a testvéremmel édesapám halála után a szülői ház 1/2-ed részét (azaz 1/4-1/4 részét), amelynek akkori értéke 10 millió forint volt a hagyatéki papíron. 2017-ben ajándékozási szerződéssel a fennmaradó részt édesanyánktól megkaptuk a testvéremmel (azaz a fennmaradó 1/4-1/4 részét). Most 2018-ban 15 millió forintért értékesítjük az ingatlant. Kérdésem, hogy a 2018-as szja-bevallásban, hogyan kell az értékesítésből származó bevételünket elszámolni? Előre is köszönöm a válaszukat.

Áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfás egyéni vállalkozó megszűnésével kapcsolatban kérném tájékoztatását. A vállalkozó 2003. évben saját tulajdonú, kizárólag üzleti célra használt (raktározás) ingatlanján felújítást végzett, melynek értékét ingatlanként nyilvántartásba vette, és amortizálta, a hozzá kapcsolódó áfát levonta. Most megszűnik a vállalkozás, az ingatlan továbbra is a magánszemély tulajdonában marad. Az áfatörvény 11. § (2) d) pontja alapján ez az eset is termékértékesítésnek minősül. Kérdésem, hogy az értékesítés ebben az esetben a 86. § alapján áfamentes értékesítés lesz-e? Ugyanis nem választotta a 88. § szerinti adókötelessé tételt, és így az ingatlanértékesítésre vonatkozó 86. § szerinti adómérték vonatkoznak rá? A rá vonatkozó 10 éves figyelési időszak is eltelt már. Az áfabevallásban áfa alapként a 68. § szerinti teljesítéskori (megszűnéskori) beszerzési ár megállapítására kell-e ingatlan esetében hivatalos értékbecslési irat, vagy elegendő a vállalkozó által készített becslés az ingatlan piaci értékéről? A NAV állásfoglalása szerint 27%-os áfamértéket kell alkalmazni. Véleményem szerint ugyanakkor mentesen kell szerepeltetni az áfabevallásban, ugyanis ha "simán" értékesítem, akkor mentes, ha a 11. § alapján "értékesítem", akkor pedig 27%-os? Szerintem ugyanazon termékre nem lehet kétféle adókulcsot alkalmazni. Várom szíves válaszukat. Tisztelettel: Arany Tamás

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyéb bérjellegű jövedelem

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close