236 találat a(z) ingatlanértékesítés cimkére

Ingatlanértékesítés miatti áfakorrekció Kérdés

Egy társaság 2012-ben külső vállalkozóval építtetett egy műhelyt, az ehhez kapcsolódó áfát levonásba helyezte. 2017-ben értékesíteni kívánja ezt az ingatlant. Az ingatlanértékesítést adókötelessé teszi a 88. paragrafus alapján. A vevő adóalany, így ebben az esetben fordított áfás számlát bocsát ki a részére. A 135-136. paragrafusokban leírt korrekcióval kell-e számolnunk?

Alanyi adómentes társasház építési területének értékesítése Kérdés

Alanyi adómentes társasház még el nem készült részt értékesíteni kíván. Az értéke meghaladja a 8 millió forintot. Kérdés: áfával vagy mentesen kell kiállítani a számlát?

Áfakötelessé tétel év közben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk 2017. januárban használati megállapodást kötött egy budapesti telek külföldi tulajdonosával, miszerint a telek tulajdonosa a telek használati jogát átengedi társaságunknak, annak érdekében, hogy ott lakóingatlant építsen. A beruházás eredményeként létrejövő építmény társaságunk tulajdona lesz, míg a telek tulajdonosa továbbra is a külföldi cég marad. A létrejövő lakóingatlant elsődlegesen bérbeadással kívánjuk hasznosítani, de kedvező ajánlat esetén az értékesítése is szóba jöhet. Jelenleg társaságunk áfakötelezettségét az általános szabályok szerint állapítja meg, eddig nem választotta az áfatörvény 88. §-a szerinti adókötelessé tételt az ingatlanértékesítésre és -bérbeadásra. Jelenleg az építési engedély megszerzésének folyamatánál tartunk. A beruházás során vásárolt termékek és szolgáltatások vonatkozásában szeretnénk a ránk háruló áfát visszaigényelni. Kérdésünk, hogy most (májusban, évközben) megtehetjük-e jogszerűen az adókötelessé tételről a bejelentést az adóhatóságnál, és így az év hátralévő részében vissza tudjuk igényelni az áfát például a tervezői díj, illetve a kivitelezési munkák után? Vagy csak 2018-ra élhetünk a bejelentéssel ez év végén? Válaszukat előre is köszönöm.

Ingatlanértékesítés jövedelme Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély 2016-ban 8 millió Ft-ért értékesített egy családi házat. Az értékesített házat 2014-ben építette, nagyrészt saját kivitelezésben. A telekről rendelkezik egy adásvételi szerződéssel (2 millió Ft, szerzés éve: 2014), az építési költségekről viszont nincs számlája. Választhatja-e a magánszemély ebben az esetben, hogy a bevételt annak 75%-ával csökkenti, és a fennmaradó 25%-ot tekinti jövedelemnek? Ha ez a módszer nem alkalmazható, lehetőség van-e egy független szakértői véleményt kérni az ingatlan felépítésének költségére vonatkozóan, és az így megállapított értékkel csökkenteni a bevételt? Köszönettel: Erdélyi Andrea

Ingatlanértékesítés áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem, szíveskedjen tájékoztatást adni az alábbiakban körülírt áfakérdésről. (Könyvelő irodaként keresem Önöket, az adott kérdésben több ellentmondásos véleményt ismerek szakmai körökből.) Beruházó cég a saját tulajdonában lévő építési telkén társasházat építtet, több alvállalkozó közreműködésével. (A beruházó nem végez építőipari tevékenységet, csupán szerződik a közreműködő tervezőkkel és kivitelezőkkel.) Az épített társasházak földszinti lakásaihoz kizárólagos kerthasználat (nem tulajdon csak birtok!) és garázs tartozik, a felső lakásokhoz csak garázs. (A garázs és a kert tulajdonjoga a társasházé, ezek birtokjoga az adásvételi szerződés alapján a lakástulajdonosoké a szerződés 2.1 és 2.2 pontja alapján.) Kérdés az, hogy az adásvételi szerződésben, valamint a számlában fel kell-e tüntetnünk tételesen a kert, az épület alatti építési telek, garázs, lakás árait és áfatartalmát, vagy elegendő a teljes vételár és a kedvezményes, 5 százalékos áfatartalom feltüntetése? Amennyiben fel kell tüntetni, akkor a kert, az épület alatti építési telek, valamint a garázs árának mennyi lesz az áfakulcsa? Milyen módon állapítom meg a kert és a garázs birtokjogátadásának értékét? (Mert itt nem tulajdonjogot adunk át.) Hogyan árazom be, és osztom meg az építmény alatti építési telket? A fölső lakások értékesítéséhez kapcsolódik telekár? Amennyiben szükséges az elkülönítés, megadható-e irreálisan alacsony telekár a hozzá kapcsolódó alacsony áfaösszeggel? Tisztelettel: Mátrai Zoltán

Ingatlanértékesítés adója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vejem 2 éve vett egy lakást, melyet idén értékesítenének. A bevételből a már meg lévő telken építkeznek. Tudja-e érvényesíteni és ha igen milyen módon az adóbevallásában a lakás építésére fordított összeget? Köszönettel: Bleier Györgyi

Társasági ingatlanvagyon egy részének értékesítése Kérdés

2014-ben anyám halála után örököltem egy kft. üzletrészének a felét. A társaság vagyonába több önálló ingatlan is tartozik. Az egyik raktárt a földterülettel együtt el kívánjuk adni. Vita van a tulajdonosok között, hogy ez milyen formában történjen, minthogy az elképzeléseknek más-más adóvonzata van. A társaság fele ezt az ingatlant először magántulajdonba akarja kivinni, és úgy értékesíteni, a másik fele azt állítja, hogy ez adózási szempontból hátrányos, inkább a társaság értékesítse. Ebben az esetben ugyanis olyan egyéb bevétel keletkezik, amelyik kedvezően adózik, minthogy az ingatlanértékesítés e körbe tartozik. A vevő elsősorban társaságként szeretné megszerezni az ingatlant, de egy pontig kompromisszumra hajlandó. Kérdésem: 50 millió forintos ingatlanértékből kiindulva milyen adóvonzata van adónemenként az első és a második verziónak? Hogyan kell megállapítani a szerzési értéket? Számít-e, hogy ezt a társasági vagyonrészt örököltem? Van-e a két említettnél kedvezőbb adóvonzattal járó megoldás, és az mi lenne? Köszönöm segítségét, tanácsát.

Az egyéni vállalkozó és a pénzforgalmi szemlélet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném a segítségét kérni: Egyéni vállalkozó ingatlanfelújítással foglalkozik. Megvásárolja, felújítja, majd eladja az ingatlanokat. A vásárlás és a felújítás 2015. évben történt. Az eladásról 2015 decemberében kötötték meg az adásvételi szerződést, melyre foglaló és előleg címén beérkezett az eladási ár egy bizonyos része, ám a fennmaradót csak januárban kapta meg az adott egyéni vállalkozó. Amennyiben a pénzforgalmi szemléletre alapozzuk az elszámolást, úgy 2015. évben nagy vesztesége keletkezik, mivel az értékesítésből származó, decemberben beérkezett összeg jóval kevesebb, mint az ingatlan bekerülési és felújítási értéke. A következő évben viszont, amikor a bevétel nagyobb részét megkapja, akkor pedig (mivel a kapcsolódó kiadásokat az előző évben elszámolta) rengeteg nyeresége keletkezik, melyre hatalmas összegű adót kell fizetnie amiatt, hogy az áthozott veszteségből csak az adóalap 50 százalékáig tud elszámolni összeget. Az lenne a kérdésem, hogy van-e bármilyen jogszabály, ami ez esetben a pénzforgalmi szemléletet felülírja, és megengedi, hogy az értékesítés teljes ellenértékét az előző év decemberében vegye az adott egyéni vállalkozó figyelembe? Abban az évben, amikor a kapcsolódó kiadások is felmerültek? Hiszen ellentétes esetben jelentős mértékű adófizetési kötelezettsége keletkezik amiatt, mert a pénzforgalmi szemléletet kell figyelembe venni! Köszönöm a választ!

Tevékenység- vagy ingatlanértékesítés egyéni vállalkozóként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék érdeklődni, hogy amennyiben egy egyéni vállalkozó szeretné értékesíteni a vállalkozását, akkor milyen adóterhek terhelik? Továbbá, ha befejezi a vállalkozását, és az ingatlanjait, gépeit értékesíti, akkor milyen kötelezettségek terhelik? Az ingatlanokat eltérő időszakban szerezte, de a megszerzés az összes esetében 2012. előtti. Milyen módon tudja a fentieket megtenni a lehető legkisebb adóteher mellett? Várom mihamarabbi válaszukat!

Ingatlanértékesítés Kérdés

2016 augusztusában eladtam az ingatlanomat, ami 11 éve volt a tulajdonomban. Vettem egy ingatlant szeptemberben, de végül eladtam, mert nem felelt meg számomra. Az eladás és a vétel közti különbség 1 100 000 Ft, ami után adóznom kell. A teljes vételár kifizetése 2017. január végén várható. Melyik évben kell adóznom?

Szja – ingatlanértékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Értékesítettünk egy ingatlant, melynek 1/1 tulajdonosa van, és haszonélvezeti jog van rajta. A szerzés 2016. január ajándékozással és haszonélvezettel. Értékmegosztás történt, a tulajdon 70%, a haszonélvezet 30%. 2016. december 29-én írtuk alá az adásvételi szerződést. Ekkor a vevő foglalót és vételárelőleget fizetett, ami a vételár 20%-a. Kérdésem az lenne, hogy a 2016. évi szja-bevallásban ezt a részösszeget vallani kell, vagy 2017. évben kell az egészet, amikor a teljes összeget már megkaptuk ? Válaszát előre is köszönöm.

Ausztráliában élő magyar állampolgár ingatlanértékesítése Kérdés

A Magyar Köztársaság és Ausztrália között a kettős adóztatás elkerüléséről szóló 1993. évi XXXVI. törvény alapján nem jelentkezik adófizetési kötelezettség Ausztráliában, ha életvitelszerűen több mint öt éve Ausztráliában él a tulajdonos?

Alanyi mentes ingatlanértékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném a segítségét kérni: Egy áft. áfaalanyként 2002. évben ingatlant vásárolt, az áfát levonta. Majd 2012-től alanyi mentes lett. Most szeretné értékesíteni az ingatlant, de nem tudjuk, hogyan van ez ebben az esetben? Főszabályként a "régi" ingatlan értékesítése adómentes ügylet, ugyanakkor az alanyi mentes a tárgyi eszközök értékesítésekor nem járhat el mentes minőségben, és az értékesítéskor áfafizetése keletkezik. Ráadásul a figyelési időszak szabályait sem alkalmaztuk 2012-től. Sajnos erre is most derült fény. (Évenként a levont áfa 1/20-ad része bevallásra és befizetésre kellett volna, hogy kerüljön.) Eléggé elvesztünk a törvények útvesztőjében. Előre is nagyon köszönöm a válaszát. Üdvözlettel: Léderer Györgyné

Iparűzési adó alapja ingatlanforgalmazóknál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ingatlanforgalmazással foglalkozó kft. franchise hálózatban van. Ő köt szerződést egy magánszeméllyel ingatlanvásárlásra. Elad neki egy lakást 1 millió forint jutalékért, ő ad róla számlát a magánszemélynek. De mivel ez nem az ő lakása volt, hanem a franchise hálózaton belül egy másik kollégáé, így ő is kap számlát 500 ezer forintról. (A másik kolléga állt szerződésben az eladóval.) Végül ezen a lakásértékesítésen 500 ezer forint volt a jövedelme. A kiállított számlára ráírja, hogy közvetített szolgáltatást tartalmaz. Kérdésem: az 1 milliós bevételből levonhatja-e az 500 ezer forintos alvállalkozói számla összegét? Köszönettel: Fidler Gáborné

Több ingatlan értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély egy naptári évben kettő lakást értékesít. A megfelelő egyedi szabályok figyelembevételével az egyiken egymillió forint jövedelme a másikon egymillió forint vesztesége lesz. Ebben az esetben az szja-bevallásában kompenzálhatja a két összeget (0 forint adóalapra), vagy a nyeresége után meg kell fizetnie az szja-t, a másik esetben pedig a költségeket csak a bevétel összegéig veheti figyelembe? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Árfolyamnyereség és tao

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close