21 találat a(z) ingatlanáfa cimkére

Ingatlanáfa új ingatlan vásárlásakor, bérbeadás esetén Kérdés

Ingatlanáfa kezelése Kérdés

5 százalékos ingatlanáfa Kérdés

Ingatlanáfa Kérdés

Ingatlanáfa Kérdés

Ingatlanáfa utólagos korrekciója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság az ingatlanjait áfás bérbeadással hasznosította eddig, és a vásárlás, az aktiválás és a karbantartás-üzemeltetés költségeinek áfáját is visszaigényelte. 8 évvel ezelőtt az ingatlanértékesítésre is az általánostól eltérő szabályt választotta. 2020 májusában az általános szabály szerint mentesen kívánja értékesíteni az ingatlant. Kérdéseink a következők : 1. Év közben is be tud jelentkezni a NAV-nál az általános szabály szerinti értékesítésre? (Az öt év letelt.) 2. Az évek során az aktiválási összegre jutó levonásba helyezett áfa is vizsgálandó, mint kvázi beszerzési áfa? 3. A karbantartás és rezsiköltségek áfáját nem kell bevonni a 240 hónapos vizsgálatban, ezt jól gondoljuk? 4. 2008. 01. 01. előtti beszerzésű ingatlanra a 120 hónapos figyelési időszak vonatkozik, az azt követő beszerzésekre pedig a 240 hónap? 5. Egy 2009-ben vett ingatlan beszerzési számlájával kell-e hogy rendelkezzen a cég? Ha nem, mi a teendő? Válaszukat előre is köszönöm.

Ingatlanáfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt hallottam, hogy bizonyos településeken a 2020-ban kezdett építkezések esetében is alkalmazható továbbra is az 5%-os áfakulcs az ingatlan értékesítése során. Ha tényleg nem kell minden településen 27%-os áfával értékesíteni az újépítésű ingatlanokat, akkor hol található ez meg az áfatörvényben? Köszönettel várom válaszát!

5% ingatlanáfa 2020-ban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem generálkivitelező cég, amely 2020-ban kötne szerződést egy magánszeméllyel lakóingatlan felépítésére. A magánszemély 2018. november 1. előtt kapott építési engedélyt és megfelel az egyéb feltételeknek is: – lakóingatlan, – új építésű, – egylakásos lakóingatlan esetében legfeljebb 300 négyzetmétert nem haladhatja meg, – generálkivitelezési szerződéssel kerül átadásra. Kérdésem, hogy az Áfa tv. 327. § átmeneti szabálya alapján ügyfelem 5% áfával megkötheti-e a szerződést a magánszeméllyel?

Ingatlanáfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-nek a székhelye kapcsolt vállalkozásától bérelt. Az ingatlan a kapcsolt vállalkozás tulajdona és havi bérleti díj kerül számlázásra. Ezen a telephelyen 2016-ban épült egy csarnok, ami fizikailag kapcsolódik az eredeti üzemcsarnokhoz, raktár funkcióval. Az épitési engedély a kapcsolt vállalkozás nevére szól, a földterület a kapcsolt vállalkozásé, de a bérlő építette fel, fordított áfás számlát kapott a kivitelezőtől. A bérlő ezt használta 2019-ig, majd fordított áfával értékesítette a kapcsolt vállalkozása részére a célból, hogy a teljes ingatlan a kapcsolt vállalkozás – amely egy ingatlanvagyon-kezelő cég – tulajdonában legyen. Helyesen került fordított áfával kiszámlázásra ez az ügylet? Köszönettel:

Ingatlanáfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság ingatlanépítéssel foglalkozik. Még 2019-ben előlegeket vesz fel a jövő évi értékesítésekre 5%-os áfával. Amennyiben a vevő jövőre eladja a követelését egy másik magánszemélynek és ténylegesen már az új vevő veszi meg a lakást, ebben az esetben az előleg beszámításnál alkalmazható lesz-e az 5%-os áfa, vagy részére az ingatlan teljes értékét 27%-kal kell elszámolni? Az előleg beszámítása milyen áfakulccsal történik? Köszönettel: Simonné

Ingatlanáfa Kérdés

Tisztelt Szakértő, azt szeretném tudni, hogy az alábbi, korábban megjelent bekezdés végül bekerült-e az 5%-os áfakulcsú ingatlanokkal kapcsolatos szabályok közé, mert sajnos én nem találom... "Az őszi adócsomagról szóló javaslat benyújtásakor az áfatörvény egy olyan paragrafussal egészült ki, amely szerint a kedvezményes, 5%-os áfakulcsot kell alkalmazni azon lakóingatlanok értékesítésére, melyeknél a tulajdonjog ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésének céljából az ehhez szükséges okiratot (különösen az adásvételi szerződést) az ingatlanügyi hatósághoz 2019. december 31-ig benyújtották, továbbá ugyanezen időpontig a lakóingatlan legalább szerkezetkész állapotúnak minősül és erről az értékesítő az állami adóhatóság részére az e célra rendszeresített nyomtatványon nyilatkozatot tesz. Vagyis, a társasházi lakások értékesítésekor a kedvezményes lakásáfa bizonyos esetekben 2019 után is alkalmazható."

Ingatlanáfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődnék, hogy jól értelmezem-e a következőket. A vevő telkén generálkivitelezőként építünk egy ingatlant. Ez az ingatlan megfelel az 5%-os áfakulcsnak, és mivel generálkivitelezésről van szó, ezért alkalmazható is még idén az 5%-os áfa, jól gondolom? A vevő két részletet idén fizet meg, de az utolsó részletet csak 2020 januárjában. Nem előleget fizet, hanem részleteket, ahogy a munka üteme halad. Tehát kiállíthatjuk az első két részletről az 5%-os számlát, majd a januárban fizetendő utolsó részletre pedig 27%-os áfát tartalmazó számlát adunk ki? Ez így megfelelő? Valamint hallottuk, hogy lehet mégis lesz olyan törvénymódosítás, hogy még 2020-ban is 5%-os lesz az ingatlanáfa, ez igaz? Előre is köszönöm a válaszát!

Társasház értékesítése Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Egy építési telken, ami a kivitelező tulajdona, társasházat épített és most értékesíteni szeretné. A lakásokat a telekkel együtt kiszámlázhatja-e 5%-os áfával? Az építési engedélyeket az elmúlt évben megkapták. Amennyiben külön számlázzák a telek hányadot és külön a lakóingatlant, az egész akkor is mehet 5%-os áfával? Válaszukat köszönöm.

Ingatlanáfa és illeték kérdése átalakulás során Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az átalakulás során átadott ingatlanok áfájával és illetékével kapcsolatosan a következő kérdésem lenne. Az ingatlanértékesítés szabályai az átalakulás során is érvényesek, vagyis, ha az ingatlant átadó cég nem jelentkezik be az áfás értékesítés szabálya alá, akkor felmerülhet a mentes átadás miatt a 240 hónapos szabály alkalmazása, vagyis ebben az esetben megvalósulhat a korábban levonásba helyezett áfa részbeni visszafizetésének esete? Ha igen, akkor ez minden átalakulásra igazz, vagy vannak esetleg kivételek? Amennyiben az átadó bejelentkezik áfásnak az ingatlanértékesítés tekintetében, és az ingatlant a jogutódban részt venni nem kívánó magánszemély tag kapja meg, akkor az egyenes áfa felszámítása lép életbe az átadó adóalany részéről? A kedvezményezett átalakulás illetékmentessége minden esetben fenn áll-e, ha készpénzt nem visznek ki a kiváló tagok? Illetve, ha ugyanazon magánszemélyek törzsbetétjük egy részével maradnak a jogutódban, egy részével pedig kiválnak, és egy már létező társaságba viszik be az ingatlanokat, az esetben feltétel ez illetékmentességhez, hogy mind a fogadó cégben, mind az átadó cégben a törzsbetétjük aránya ugyanolyan maradjon, mint a kiválás előtt ? Válaszukat előre is köszönöm! Tisztelettel: Földesi Péter

Ingatlan áfája Kérdés

Építőipari cég 2018. november 1. után kapott építési engedélyt. Az ingatlan 2019-ben elkészül. Kérdésem, hogy az 5 százalékos áfát mikor alkalmazhatja: ha megkapja a használatba vételi engedélyt, vagy amikor a számlát kiállítja, vagy az ingatlan árát is meg kell-e kapnia a vevőtől?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pénztárgép használata

Bunna Erika

adótanácsadó

Facebook-hirdetés számlájának elszámolása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Nem számlázott szolgáltatás könyvelése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close