22 találat a(z) illetékmentes cimkére

Illetékmentes lett a testvérek közötti öröklés és ajándékozás Cikk

2020. július 8. óta értéktől függetlenül illetékmentes a testvérek közötti öröklés és ajándékozás. Korábban csak az egyenes ági rokonok, tehát a szülő és gyermek, valamint az özvegy és házastárs örökrésze és ajándéka mentesült az illeték alól – írja honlapján a NAV.

Illetékmentesen kérhető a babaváró hitel és az autóvásárlási támogatás Cikk

Megszavazta ma az Országgyűlés az illetéktörvény módosítását, mely szerint már a július 1-jétől benyújtott babaváróhitel-igényekre, illetve autóvásárlási támogatásra vonatkozó kérelmekre is illetékmentesség vonatkozzon. A változtatás a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Illetékmentes ingatlanátruházás Kérdés

Tisztelt Szakértő, kérem szíves tanácsát a következő kérdésben. Amennyiben egy ingatlannal rendelkező társaság, amely főtevékenysége nem "ingatlanforgalmazás, vagy saját tulajdonú ingatlan bérbeadása" egyedüli tulajdonosa egy külföldi cég, aki eladná egy belföldi kapcsolt vállalkozásnak a belföldi ingatlannal rendelkező cégben lévő 100 százalékos részesedését, amennyiben a külföldi cég és az új tulajdonos kapcsolt vállalkozás főtevékenysége "ingatlanforgalmazás, vagy saját tulajdonú ingatlan bérbeadása, alkalmazható-e az illetékmentesség, vagy mindhárom cég főtevékenységének ingatlanforgalmazás, vagy saját tulajdonú ingatlan bérbeadása kell lennie? Tanácsát előre is köszönöm.

Ingatlan: illetékmentesség Kérdés

Magánszemély tulajdonába került két egymás melletti belterületi ingatlan, megnevezésük: "kivett beépítetlen terület". Az a kérdés, hogy ahhoz, hogy mindkét ingatlan vonatkozásában megillesse a tulajdonost az illetékmentesség (megkezdi az építkezést hamarosan), előbb össze kell-e vonatni a két telket, vagy elkezdheti az építkezést az egyik ingatlanon és utólag ráér majd összevonatni a két telket és akkor a másikra is megilleti az illetékmentesség? Megtisztelő válaszukat előre is köszönjük.

Elengedett kötelezettség kivaalanynál Kérdés

Gazdasági társaságok között taoalanyok esetében Itv.17. § (1) j.) pont alapján illetékmentes a kötelezettség elengedése. Mi a helyzet akkor, ha a megajándékozott társaság a kiva alanya? Vonatkozik-e rá mentesség vagy neki meg kell fizetnie az ajándékozási illetéket? Köszönöm válaszát.

Új illetékmentességek Cikk

Megjelent a Magyar Közlöny 30. számában a 2017. évi II. törvény, amely a közigazgatási ügyintézéshez kapcsolódó egyes illetékek és díjak megszüntetéséről rendelkezik.

Illeték telekvásárlás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk 2014-ben vásárolt egy belterületi telket, amelyre 2018-ig illetékmentességet kaptunk, hogy amennyiben beépítjük, úgy mentesülünk az illetékfizetés alól. A vállalkozás egy helyrajzi számon lévő telket vásárolt, amelyet felparcellázott 38 telekre. amelyeket beépítenek és eladnak. A célunk, hogy az összes ingatlan értékesítésre kerüljön. Kérdés: ha 2018-ig 1-2 ingatlant értékesítünk, akkor is mentesül a vállalkozásunk az illetékfizetés alól? Köszönettel: Égei Emese

Záródó kiskapuk és könnyítések az illetéktörvény módosításában Cikk

A kormány által beterjesztett adócsomag több javaslatot tartalmaz az adminisztráció csökkentése érdekében, valamint bezár néhány kiskaput a törvények által biztosított jogokkal visszaélők előtt. Ezek a törekvések megmutatkoznak az illetéktörvény módosításában is.

Használtautó-értékesítés illetékmentessége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Használtautó-értékesítéssel is foglalkozó, 2015-ben alakult kft. megkapta az illetékmentességet 2015. 12. 31-áig, azonban nem volt ilyen értékesítése egy sem, csak szolgáltatásból származott árbevétele. 2016-ra megkérheti-e újra az illetékmentességet, mert szeretne ezzel a tevékenységgel is foglalkozni, de az előző évi árbevétele alapján nem teljesítette a vállalt 50 százalékos használtautó-értékesítéséből származó bevételt, ezt a GJFORGNYIL nyomtatványom le kell jelenteni, ezzel nem felel meg a feltételeknek. Kérem segítségét, hogyan lehet illetékmentes 2016-ban, vagy ez csak kezdőknek lehetséges? Tisztelettel: Géczi Sándorné

Illeték – fellebbezés Kérdés

Köszönöm az illetékkel kapcsolatos választ. Sajnos a NAV megállapította a vagyonátruházási illetéket az átalakulási vagyonmérlegben szereplő ingatlanra. Most még a fellebbezési határidőn belül vagyunk. Szeretnék segítséget kérni, milyen jogszabályra hivatkozva kérhető az illetékmentesség a korábbi kérdésemben leírt esetre? Korábbi kérdés: Egyéni cég 1997 áprilisában cégformaváltással korlátolt felelősségű társasággá alakult át. Az átalakulást az illetékes cégbíróság bejegyezte. A kft. azóta is eredményesen működik. Az átalakulási vagyonmérlegben/vagyonleltárban ingatlan is szerepelt. Akkor elmaradt az átalakulás miatti tulajdonváltás földhivatalnál történő bejegyeztetése. Ez sajnos csak napjainkban derült ki a tulajdonos számára. Most kérte a kft. a tulajdonjog bejegyzését az illetékes földhivatalnál. Az átalakulás 1997-ben adó- és illetékmentes volt. Kérdés, hogy alkalmazandó-e ez az illetékmentesség most, az utólagos bejegyzési kérelemre tekintettel?

Tagi hiteles cég megszüntetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik korábbi cikkükben (Így lehet kimászni a csapdából – avagy tagi hiteles bt. megszüntetése) olvastam, hogy amennyiben felszámolás során egyezség keretében történik a tagi hitel elengedése, akkor mentes az illeték alól. Az illetéktörvény 17 §. u) pontja szerint a csődegyezség keretében, valamint a felszámolási eljárásban a követelés elengedése, feltéve, ha a követelés jogosultja nem a csődeljárás, felszámolási eljárás alá vont gazdálkodó szervezet tagja mentes az ajéndékozási illeték alól. Kérdésem az lenne, hogy mivel a tag a követelés jogosultja, így mégis ajándékozási illetékfizetései kötelezettség keletkezik? Köszönettel: Szűcs Krisztina

Csak így lehet illetékmentes a telekvásárlás Cikk

Milyen építmény minősül lakóháznak és mi teleknek az illetékkedvezményre, -mentességre vonatkozó szabályok szerint – kérdezte olvasónk. A példaként említett telken egy befejezetlen ház áll, amelyet még sehová nem jegyezte be, sőt semmiféle lakhatási, illetve egyéb engedélyt nem kértek rá. A kérdésekre dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó szakértőnk válaszolt.

Készpénzajándék gyermekeimnek Kérdés

Van három gyermekem, és több éve örökölt ingatlanomat végre eladva a bevétel nagy részét gyermekeimnek ajándékozom. Gyermekeimnek fejenként 3,5 millió forintot szeretnék a bankszámlámról az ő bankszámlájukra átutalni. Én úgy tudom, hogy egyenesági rokonok között az ajándékozás illeték- és szja-mentes. Jól tudom, vagy van esetlegesen a gyerekeimnek fizetési vagy bejelentési kötelezettsége a NAV felé?

Pénzügyi adomány Kérdés

Tísztelt Adózóna! Olvastam, hogy az adományozó külföldi bankszámlájáról az adományozott, szintén külföldi bankszámlájára történő átutalás illetékmentes. Ez így van? Bejelentési kötelezettség van? Köszönöm a választ.

Ingatlan ajándékozás egyeneságbelinek Kérdés

2013-ban ingatlan-ajándékozás történt egyeneságon illetékmentesen. Kérdés: kell-e a megajándékozottnak az adóbevallásában szerepeltetni és adózni utána? Válaszukat köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

GDPR – adatmegőrzési idők külföldön

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Adattovábbítás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Egyszerűsített foglalkoztatás esetén létszámszámítás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close