296 találat a(z) igazolás cimkére

Uniós adómentes értékesítés igazolása 2020-tól Kérdés

eToro utáni adózás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alaposan utánaolvastam már a témának, de szeretnék egy szakértői megerősítést is szerezni. Az eToro nevű, online tőzsdei kereskedésre lehetőséget adó oldalon szeretnék befektetni. Itt lehet részvényekkel, kriptovalutákkal, ETF-ekkel, stb... kereskedni. Az oldal tételesen lebontott igazolást is kiállít adott időszakra a lebonyolított trade-ekről, tehát legjobb tudomásom szerint minden szempontból beleillik a brókercég definíciójába. Számos magyar felhasználó is megtalálható az oldalon. Kérdésem: jól tudom, hogy az eToro-n lebonyolított ügyleteket az adóbevallás határidejéig kell befizetni az szja alapján, minden ügylet nyereségének 15 százalékát befizetve adóként? Előre is köszönöm a választ! Üdvözlettel Hári Dániel

Gyed extra folyósítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A gyed extrában részesülő dolgozónk munkaviszonya 2020.03.31-én megszűnt. A folyósításról kiadtuk az igazolást. Az új munkaviszonya 2020.04.06-án kezdődött, ahol szintén működik tb-kifizetőhely. Kérdésem az lenne, hogy a kieső idő alatt 2020.04.01-04.05-ig terjedően ki fogja folyósítani a gyed ellátását?

Nyílt végű lízing Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. (Lízingbevevő) elektromos személygépkocsit vásárolt az alábbi kondíciókkal: Eladó az új elektromos személygépkocsit bruttó 11 222 ezer Ft-ért adta el, a Lízingbeadónak. Nyílt végű lízingszerződés összefoglalva: Futamidő 24 hó. Első lízingdíj Bruttó: 6 733 ezer Ft (ebből a támogatás 1 500 ezer Ft). Folyósítandó összeg: bruttó: 4 488 ezer Ft. Finanszírozott összeg: 3 534 ezer Ft + Áfa (ebből maradványérték: 1 767 ezer Ft + Áfa). Utolsó esedékes lízingrészlet: 2022.03.17. havi részlet és 2022.03.17-én esedékes a 1 767 244 Ft + Áfa. Támogatást kapott a Lízingbevevő, mely összeget (1 500 ezer Ft). A Lízingbevevő a támogatás Kedvezményezettje. A Támogatói okirat része: "A Kedvezményezett vállalja, hogy a Pályázati kiírásban foglaltaknak megfelelőlen biztosítja a támogatásból beszerzett elektromos gépjármű 3 éven át történő használatát és üzemben tartását. A fenntartási időszak kezdete az elektromos gépjármű forgalomba helyezésének napja, lízing esetén a gépjármű Kedvezményezett üzembentartóként történő bejegyzésének napja.NAV állásfoglalás részlete: "Felhívjuk a figyelmét továbbá, hogy amennyiben a felek valódi ügyleti akarata nem a személygépkocsi időleges használatára (nyílt végű lízingjére) irányult, hanem a futamidő lejártával a lízingbe vevő tulajdonszerzését kívánták biztosítani zárt végű lízing keretében." Kérdésem, hogy az áfa levonhatósága szempontjából fentiek alapján igazolható-e a NAV felé, hogy a felek valódi akarta a nyílt végű lízingszerződés és ez nem egy zárt végű lízing?

DDP szállítás: kínai áru spanyol raktárból Kérdés

Az Alibaba nagykereskedelmi portálról rendelt cégünk árut próbaképpen, továbbértékesítésre. Az áru EU-s, spanyol raktárból érkezett. Az előzetes egyeztetéskor azt közölte az eladó, hogy a számla kínai lesz, de minden vámmal kapcsolatos ügyintézést elvégeznek. Két dokumentummal rendelkezem: a kínai számlával és az Alibaba oldaláról letölthető rendelési részletezéssel, melyekben szerepel a DDP információ. 1: A számlán, amit kaptam, a következő fontosabb adatok szerepelnek: Proforma Invoice DELIVERY TERM: DDP eladó címe: (kínai cím) nincs EU adószám áru típusa, mennyisége, értéke szállítási díj megjegyzéssel: "Shipping from Spain" minden összeg áfarészletezés nélkül. 2: Az Alibaba hivatalos rendelést részletező és nyomkövető letöltött dokumentuma: kereskedelmi és szállítási feltételek: "DDP:You can receive the goods at the destination place, your supplier will do the import customs clearance at the destination port and also afford all the fees including import duty." szállítási részletezés: szállító cég (GLS), csomagszám, útvonal (Spanyol - Magyarország) fizetési részletek Kérdéseim: Ez így megfelelő-e, és ha igen, akkor akkor kereskedelmi forgalomba helyezés előtt van-e bármi teendőm (például áfát kell-e befizetni vagy csak értékesítés után)? Ha nem megfelelő, akkor hogy tudom legalizálni (például kell-e egyéb igazolás a DDP ügyintézésről)? Köszönettel

Nem árt ellenőrizni a NAV által készített bevallástervezeteket Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerint érdemes az szja-bevallási tervezet átnézni, összehasonlítani a munkáltatóktól, kifizetőktől kapott igazolásokkal és szükség esetén módosítani, majd beküldeni, a tervezetek már két hete elérhetőek a webes felületen – közölte az adóhivatal szerdán az MTI-vel.

Adóügyekben nem hosszabbítja a határidőket a rendkívüli ítélkezési szünet Cikk

A kormány 2020. március 15-étől rendkívüli ítélkezési szünetet rendelt el. Ítélkezési szünet esetén a bírósági eljárásra vonatkozó határidők főszabályként nem kezdődnek meg és a már megkezdett határidőkbe a rendkívüli ítélkezési szünet időtartama nem számít bele – emlékeztet közleményében a Deloitte Legal.

Külföldi szülés utáni itthoni ellátások Cikk

Milyen ellátásokra jogosult az az anya, illetve család, ahol a szülő(k) külföldön éltek és dolgoztak, gyermekük is ott született, majd úgy döntöttek, hogy hazaköltöznek Magyarországra? Összefoglaltuk.

Szja-bevallás – amikor nem kér igazolásokat a NAV Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén már negyedik alkalommal készíti el több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét, a folyamat automatikus, ezért nem kell kérni az adóhivatalt a tervezet elkészítésére, valamint a kedvezményekre jogosító igazolásokat sem kell beküldeni a hivatalhoz – közölte a NAV csütörtökön az MTI-vel.

Közösségen belüli értékesítés, hulladék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tisztelt Adózóna! Egy magyar áfaalany társaság közösségi adóalany (gazdasági társaság) részére értékesít az áfatörvény 142. §(1) d) szerint (áfatörvény 6. számú melléklet) hulladékot. Kell-e és milyen módon igazolni a közösségen belüli termékértékesítést, kiszállítást? Ezen értékesítések belföldön fordított adózás alá eső ügyletek? Köszönettel:

Négygyermekes anyák szja-kedvezménye Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2020.0101-től hatályos, négygyermekes anyák szja-kedvezmény igénybevételéhez kell-e munkáltatónak igazolást bekérni a 12 éven keresztül fennálló családipótlék-jogosultságról? A munkavállaló már egy gyermek után sem jogosult családi pótlékra, hosszú évek óta. Válaszát előre is köszönöm.

Az orvosoknak január 31-éig kell adatot szolgáltatniuk a NAV felé Cikk

A személyi kedvezmény a személyi jövedelemadóból vehető igénybe. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján tájékoztat arról, hogy a háziorvosoknak, szakorvosoknak, a tavaly kiállított személyi kedvezményre jogosító igazolásokról 2020. január 31-éig kell elektronikusan adatot szolgáltatniuk.

Dolgozó nem jogosult táppénzre Kérdés

Tisztelt Szakértő! Dolgozó keresőképtelenségével kapcsolatban szeretném a segítségét kérni. A munkavállaló 2019.09.16-tól a cégünk alkalmazottja, 2019.11.07-től veszélyeztetett terhesként keresőképtelen, a háziorvos 2019.12.28-i dátummal adta ki az utolsó táppénzes papírját, mivel a NEAK tájékoztatása alapján 2019.12.28-ig folyósítják neki a táppénz, mert több ellátásra nem jogosult, mivel nem rendelkezik a megfelelő biztosításban töltött idővel. Úgy gondolom, hogy az orvosnak, ha indokolt, akkor attól függetlenül, hogy folyósítható-e részére táppénz a keresőképtelenségről szóló orvosi igazolást ki kell állítani. A kérdésem az lenne, hogy a 08-as bevallásban, hogyan kell szerepeltetni, igazolt nem fizetett távollét, vagy attól függetlenül, hogy nem kap táppénz , táppénzt kell jelölni? A biztosítása attól függetlenül fennáll-e, hogy semmilyen ellátásban nem részesül? Köszönettel: Andrea

Nem akar fizetni a munkáltató: kinek kell igazolni a ki nem vett szabadságot? Cikk

Köztisztviselőként dolgoztam, a szabadságot évekre visszamenően nem vettem ki, nem volt rá lehetőségem. A munkáltató felmondta a munkaviszonyomat, de nem ismeri el a bennmaradt szabadságnapjaimat, azt a választ kaptam, hogy forduljak bírósághoz. Úgy tudom, a bíróságon nekem kell bizonyítanom, hogy nem vettem ki a szabadságomat; hogyan tehetem ezt meg, ha a munkáltató nem adja ki az igazolást? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Filmtámogatás Kérdés

Tisztel Szakértő! Arra a kérdésre szeretnék választ kapni, hogy adott A társaság, amely megrendel egy filmgyártást B társaságtól. A filmiroda ügyfele B lesz, a támogatási igazolást is B kéri meg. Az A társaság mint megrendelő lehívhatja-e a támogatást abban az esetben, ha a támogatást C társaság adja A társaságnak? Köszönettel: Somogyi Katalin

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi cég munkavégzése Magyarországon munkaügyi szempontból

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

2020. évi CXL. törvény értelmezése

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close