40 találat a(z) haszonbérlet cimkére

Saját ingatlan haszonbérbe adása utáni értékesítés Kérdés

Termőföldbérlés: fontos változás 2022-ben Cikk

Idén január 1-jétől a termőföld bérleti díját banki átutalással vagy belföldi postautalvánnyal kell megfizetni, tehát megszűnik a készpénzes fizetés lehetősége. Az új szabályt nemcsak az újonnan kötött, vagy ezután módosítandó szerződések esetén kell alkalmazni, hanem a korábban megkötött és jóváhagyott szerződésekre is vonatkozik, amennyiben a haszonbérlet ellenszolgáltatása pénzfizetés.

Felülírhatják a haszonbérleti szerződéseket a nemzetgazdaságilag kiemelt beruházások Cikk

Lejártuk előtt megszüntethetők a haszonbérleti szerződések a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások miatt a Nemzeti Földalapról szóló 2010. évi LXXXVII. törvény napokban hatályba lépett módosítása nyomán. Az érintett bérlőkkel az állam – a későbbiekben rendeletbe foglalt szabályok szerinti – kompenzációs megállapodást köthet.

Termőföld ingatlan értékesítésének szja-mentessége Kérdés

Termőföld bérbeadása: amikor adómentes a bevétel, és amikor nem az Cikk

Mostanában fizetik meg a bérlők a termőföld-tulajdonosoknak a 2020. évi bérleti díjakat. Mikor adómentes a kapott összeg, és mikor kell utána adózni? Ugyan az erre vonatkozó rendelkezések az elmúlt egy évben nem változtak, érdemes újra felidézni az alkalmazandó szabályokat.

Praxisjog Kérdés

Haszonbérleti szerződés: adómentes vagy nem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem 17 évig bérelt egy földterületet, amely szerződés lejárt. Most további 3 évre hosszabbítana ugyanarra a területre. Véleményem szerint nem áll fenn az adómentesség feltétele, miszerint a határozott időre kötött megállapodás (szerződés) időtartama nem éri el az 5 évet, hiába bérli már hosszú ideje. Helyes-e a gondolatmenet? Köszönettel: József

Közös képviselő - erdőgazdálkodó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági őstermelő, aki magánszemélyek által megbízott erdőgazdálkodó is. Erre az évre szeretnének kifizetni ~ 2 M forintot a tagoknak. Az erdőgazdálkodásról szóló törvény alapján, én úgy értelmezem, hogy többlet haszonbérletet lehet fizetni. Osztalékot semmiképpen, mert nem erdőbirtokossági társulatról van szó. Véleményem szerint mindenkivel haszonbérleti szerződést kell(ett) kötni, továbbá az erdőgazdálkodó mint őstermelő, meg kell hogy fizesse a 2 M forint költség után a 15 százalék szja-t és a 17,5 százalék szochót. A fennmaradó összeget lehetne felosztani a tagok között. Kérdésem önök felé az, hogy jól értelmezem-e a jogszabályt? Amennyiben igen, egy megerősítést kérnék erre vonatkozóan. Amennyiben nem, úgy tisztelettel kérem, szíveskedjenek a helyes megoldást részemre megírni. Várom válaszukat! Köszönettel és tisztelettel: egy könyvelő

Földbérleti díj áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A" nevű Zrt. mezőgazdasági (0111 Gabonafélék termesztése) tevékenységet folytató általános szabályok szerint adózó áfaalany. Lakó- és nem lakóingatlan bérbeadására vonatkozóan az áfakötelezettséget választotta. Több magánszeméllyel földbérleti szerződéseket kötött. Az "A" nevű zrt. a bérbeadók hozzájárulásával egy "B" nevű mezőgazdasági tevékenységet folytató, általános szabályok szerinti áfaalany kft. művelésébe, alhaszonbérletbe ad több földterületet is. Az "A" nevű zrt. fizeti ki a földbérleti díjakat valamennyi magánszemély földtulajdonosnak, azon területek után is, amelyeket alhaszonbérlet keretében művelésre átengedett "B" nevű kft.-nek. Az "A" nevű zrt. az alhaszonbérbe adott területek után az általa kifizetett földbérleti díjat "B" nevű kft. részére tovább szeretné hárítani. Az lenne a kérdésem, hogy "A" nevű zrt.-nek az alhaszonbérbe adott területek után továbbhárítandó földbérleti díjat "B" nevű kft. részére áfakötelesen kell-e megtennie, tekintettel arra, hogy az általános szabályok szerinti adókötelezettséget választotta nem lakóingatlan bérbeadására vonatkozóan?

Termőföld haszonbérbe adása: adózik-e az örökös a kapott díj után? Cikk

Magánszemély haszonbérleti szerződést kötött 2018-ban, és később elhunyt. Az örökösök kapják meg az idei haszonbérleti díjat, és folytatják tovább a bérbeadást. Az szja-törvény szerinti adómentességi feltételek az örökhagyó szerződésében fennálltak. Kérdés, hogy az örökösök "érvényesíthetik"-e az adómentességet? Vagy az örökhagyó halálával megszűnik 5 éven belül a szerződés, és így adókötelessé válik az örökösök haszonbérbe adásból származó jövedelme? – kérdezte olvasónk. Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

Termőföld haszonbérbeadása örökösök esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz. Magánszemély, aki haszonbérleti szerződést kötött 2018-ban, idén elhunyt. Az örökösök kapják meg az idei haszonbérleti díjat, és folytatják tovább a bérbeadást. Az szja-törvény szerinti adómentességi feltételek az örökhagyó szerződésében fennálltak. Kérdés, hogy az örökösök "érvényesíthetik"-e az adómentességet? Vagy az örökhagyó halálával megszűnik 5 éven belül a szerződés, és így adókötelessé válik az örökösök haszonbérbe adásból származó jövedelme? Válaszukat előre is köszönöm. Üdv.: Kiss András

Tervezett termőföldeladás nehézségei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemélyként felesbérleti szerződéssel 2018-ban 10 évre bérbe adtam 12 éve a tulajdonomban lévő szántót földműves magyar állampolgárnak. (Egy településen lakunk, de nem vagyunk földszomszédok.) A kapott terményt adómentesen eladom. (Évi 600 ezer forint alatti a bevételem.) A felesbérleti szerződés tartalmazza, hogy azt rendes felmondással nem lehet megszüntetni, csak közös megegyezéssel. Jelenleg viszont anyagi okok miatt el kellene adnom a szántóterületet. Az általam igényelt eladási árat a bérlő és a helyben lakó ingatlanszomszéd is megadná. De a bérlő csak 3 év múlva venné meg a földet, akkor kerülne az elővásárlási sorrendben a szomszéd elé. Jelenleg a szomszédnak vagy más vevőnek a bérlő javára bejegyzett 10 éves földhasználati jog miatt nem tudom eladni a földet, amiről a bérlő nem kíván lemondani. Az agrárkamara is soknak találhatja az eladási árat. (Sokan évek óta pereskednek ilyen miatt.) Közös megegyezés hiányában van-e mód a felesbérleti szerződés megszüntetésére, a földhasználati jog töröltetésére? Van-e bármilyen lehetőségem a termőföld maximum 1 éven belüli eladására? Mit tudok tenni, hogy az agrárkamara miatt ne kelljen a földet alacsonyabb összegért eladnom, mint amit azért a vevők megadnának? A felesbérleti szerződés megkötését követő 5 éven belüli eladás esetén mennyi adó, késedelmi kamat, egyéb közteher megfizetése válik esedékessé, milyen bevallási és befizetési határidőkkel? Várom javaslatát legkésőbb 2018.11.18-ig.

Haszonbérlet Kérdés

Harmadik országbeli magánszemély haszonbérbe adott termelőberendezés havi díja után hogyan adózik? Ki állapítja meg az adót, az előleget ki fizeti?

Termőföld hasznosításából származó jövedelem és adója Cikk

A termőföld olyan különleges ingatlan, amelynek bérbeadása esetén a magánszemély adókötelezettségét a személyi jövedelemadó törvény (szja tv.) külön szabályokban határozza meg.

Illetékmentesség Kérdés

Termőföld vásárlása esetén az illetékmentesség megilleti-e a termőföldet vásárló földművest, ha a szóban forgó termőföld 5 éves haszonbérlettel terhelt, és a bérlő nem mond le a bérleményéről? Várom válaszukat. Köszönettel: Csné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Zálog tevékenység

Nagy Norbert

adószakértő

Csed összegének számítása munkahelyváltás esetén

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Egyesület végelszámolásának nyomtatványai

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs