27 találat a(z) használt lakás cimkére

Lakóngatlan bérbeadása és az áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. vásárol lakásingatlant bérbeadás céljából. Bejelentkezett a NAV-nál áfa alá a lakásbérbeadás tekintetében. A cég, amelytől veszi alakást, nem áfásan értékesíti azt (használt lakásról van szó, valamint a vállalkozás nincs bejelentkezve áfa alá). A kérdésem az lenne, ha bérbe adja a kft. ezt a lakást, akkor a bérleti díjat áfával növelten számlázza, igaz? És mivel a lakást a bevételszerző tevékenységéhez vásárolja, a lakás karbantartási és felújítási számláinak áfája visszaigényelhető?

Csok: alig kell a 10 plusz 10 millió, használt lakás a sláger Cikk

Eddig mintegy 1100 igényelést nyújtottak be az új családi otthonteremtési kedvezményre (csok) a bankokhoz, elsősorban használt lakáshoz igényelték a támogatást – tudta meg a hitelintézetektől az MTI. A bankok arra számítanak, hogy az igénylések száma az év második felében, az új lakások építésének felfutása után ugrik meg.

Használt lakás vásárlásához csok Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődni szeretnék, hogy lehet-e csok-ot igényelni, és kaphat-e az az igénylő, aki 2015. évben banki hitel segítségével vásárolt használt lakást? Az eladónak saját erőből és banki hitelből kifizetésre került a vételár, jelenleg csak a banknak tartoznak a hitellel. Még nem telt el az 1 év a lakás megvásárlásától. Mielőbbi válaszukat köszönöm.

Csok használt lakásra Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy amennyiben használt ingatlanra szeretné valaki a csok-ot igénybe venni, akkor hogyan kell értelmezni a lakástulajdonra vonatkozó korlátozást? Számomra nem egyértelmű, hogy amennyiben a férj és a feleség a jelenleg tulajdonukat képező ingatlanban 50-50 százalékban tulajdonosok, akkor, amennyiben minden egyéb feltételt teljesítenek, jogosultak-e igénybevenni a használt lakásra vonatkozó csok-ot akkor is, ha nem szeretnék eladni a jelenleg tulajdonukat képező ingatlant. Az ingatlan tehermentes, nem örökölték és haszonélvezet sincs rajta. Válaszukat előre is köszönöm!

Használt lakás vásárlásához, bővítéshez így kaphat csok-ot Cikk

Családi otthonteremtési támogatást kérhet az a gyermeket nevelő, illetve vállaló felnőtt is, aki használt lakást vásárolna, illetve legalább egy lakószobával bővítené meglévő otthonát. Ismertetjük a feltételeket.

Itt a csok-rendelet a régi lakáshoz is – mától hatályos Cikk

A használt lakások vásárlásához, bővítéséhez biztosított családi otthonteremtési kedvezményről (csok) megjelent kormányrendelet szerint egy gyerek után 600 ezer, két gyerek után 1 millió 430 ezer, háromnál 2 millió 200 ezer, négy vagy több gyerek esetén pedig 2 millió 750 ezer forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető.

A héten kijön a használt lakásokra is a rendelet Cikk

Az a cél, hogy minden magyar család a lehető legolcsóbban saját lakáshoz jusson, ezért várhatóan már a jövő héten megjelenik az otthonteremtési program használt lakásokra vonatkozó rendelete - jelentette ki Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár vasárnap Budapesten.

A csok húzza a használt lakások kedvezményét is Cikk

Használt lakásokra is nagyobb lesz a kedvezmény – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára egy sajtótájékoztatón.

Szocpol (CSOK) használt családi háznál Kérdés

Tisztelt Szakértő! A lányom tulajdonrészt vásárolt családi házban, az eladó a nagynénje, a férjem testvére. Ez egy kétszintes családi ház, melynek felső szintjét a férjem a két gyermekünknek ajándékozta, a földszinti rész pedig a férjem és a húga tulajdonában volt 50-50 százalékban. Az adásvételi szerződés kelte 2012. 11. 06., a vételár 5 millió forint. A családi ház földszintjének akkori állapota nagyon rossz volt, a felújítása évekig tartott, családi összefogással, hitelek felvételével. A vételár kiegyenlítéséhez a lányom és a férje OTP-hitelt vettek fel. A vásárláskor és a hitel igénylésekor még két gyermekük volt, az egyikük viszont 2014. augusztus 21-én elhunyt. A harmadik gyermekük 2015. 05. 26-án született meg. A földszintet 2014.június hónapjára sikerült beköltözhető állapotba hozni családi összefogással, különböző hitelek felvételével. Amikor az adásvétel, illetve a felújítás történt, még nem volt érvényben az új kedvezmény. Kérdésem: jelen esetben igényelhető-e utólag a CSOK, és ha igen, milyen iratok szükségesek hozzá? Tisztelettel: Anderlik István Gyuláné

Használt lakások adásvétele – illeték és áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában kérem szépen a segítségét. Újonnan létrejött kft. használt lakások adásvételével kíván foglalkozni oly módon, hogy a megvásárolt lakást felújítja, majd haszonnal eladja. Kérdésem: hogyan alakul ebben az esetben az illetékfizetési kötelezettség? Az illetéktörvényből azt olvastam ki, hogy továbbértékesítési célú lakásvásárlás esetén az illeték mértéke 2 százalék, ha az egyéb feltételek is fennállnak. Megvalósul-e ebben az esetben a továbbértékesítési cél, ha a továbbértékesítés nem változatlan formában történik? Ugyanezzel az ügylettel kapcsolatban szeretném megkérdezni, hogy bár áfaszempontból adómentes a gazdasági esemény, ha mégis úgy dönt, hogy az értékesítést áfássá teszi, lehet-e értelmezni a felújítás során megvásárolt termékeket (festék, csempe) és igénybe vett szolgáltatásokat (festő, burkoló) továbbértékesítési célúnak, azaz levonható-e az előzetesen felszámított áfa? Köszönettel: Vágner Emília

Szocpol igénybevétele Kérdés

Igénybe vehető-e a szocpol, ha már vettünk használt családi házat (nem igényeltünk még szocpolt), és most eladnánk, és vennénk egy másik, korszerűbb, szintén használt családi házat vidéken (kettő kisgyermekünk van)? Köszönettel.

Amit az ingatlan fogalmáról áfa megközelítésben tudni kell Cikk

Az ingatlanokkal kapcsolatos ügyletek általában nem tartoznak a cégek általános üzletmenetébe (kivéve az ingatlanfejlesztő-beruházó cégeket), de az ügyletek jelentős értéke miatt mindenképpen körültekintéssel kell eljárni az ilyen tranzakciók során.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Közösségi értékesítés / áfaregisztráció

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Kataváltozások 2021-ben

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close