27 találat a(z) használt lakás cimkére

Ingatlanárak: a használt lakások nem drágultak tovább, az újak viszont igen Cikk

Idén a második negyedévben megállt a használt lakások árának emelkedése, miközben az új lakások ára országszerte nőtt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Tíz százalékos éves hozam kiadásra szánt ingatlanbefektetéssel Cikk

A mostani piaci feltételek mellett 10 százalékot meghaladó éves hozam is elérhető befektetési célú, hosszú távú kiadásra szánt ingatlan vásárlásával – derül ki a Takarék Index kutatásából.

Használt lakás értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi székhelyű kft. belföldön lévő ingatlanát (lakásként van nyilvántartva az ingatlan-nyilvántartásban) értékesíteni kívánja belföldi székhelyű áfaalany kft.-nek. Az eladó kft. már korábban a használtingatlan-értékesítésre az áfakötelezettséget választotta. Tudjuk, hogy 27% áfa felszámításával történhet az ingatlanértékesítés, de abban nem értünk egyet, hogy egyenes adóval vagy fordított áfásan történjen a számla kiállítása. Segítségét köszönöm: Csuhai Imréné

A legtöbb hitelt használt lakásokra vették fel tavaly Cikk

Tavaly tizedével nőtt a lakáshitel-állomány, a felvett lakáshitelek összege pedig harmadával, a legtöbb hitelt használt lakásokra vették fel – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

Csok használt lakásokra: kiknek, mikor kedvezhet? Cikk

A használt lakás vásárlására is igénybe vehető családi otthonteremtési kedvezmény (csok) hatására vélhetően a főváros környékén, a régióközpontokban és a fontosabb iparvárosokban fellendül a kereslet – véli Otthon Centrum. Ezzel együtt viszont a használt lakások négyzetméterárainak emelkedésével is számolni lehet.

Megugrott a lakáshitelek száma és összege Cikk

Az első hat hónapban mintegy 53 ezer lakáshitelt engedélyeztek 404 milliárd forint értékben, 2017 első fél évéhez képest az engedélyezett hitelek száma 18 százalékkal, összegük 39 százalékkal nőtt – derül ki a KSH Statisztikai tükör című kiadványából.

Használt lakás és berendezés eladásának áfája Kérdés

Tisztetl Szakértő! Egy cég főtevékenysége a használt lakás vásárlása, felújítása és értékesítése, amelyre nem választotta az áfássá tételt. A felújítással kapcsolatos anyagok áfája nem lett visszaigényelve. Az ügyvezető a cégben foglalkozik lakberendezési szolgáltatás nyújtásával is, és kitalálta hogy a felújított lakást berendezi és az esetleges vásárló megvásárolhatja berendezési tárgyakkal is a lakást, de akár üresen is. A berendezési tárgyak bútorok, lámpák, szőnyeg, tv, kanapé stb. Az a kérdés merült fel, hogy a berendezési tárgyakat külön kell-e számlázza eladáskor áfásan és visszaigényelheti-e beszerzéskor az áfát, vagy a berendezések értékesítése mellékszolgáltatásként kapcsolódik a főszolgáltatáshoz és viseli annak áfakötelezettségét, vagyis áfamentesen kerülenek kiszámlázásra? Köszönettel: Zsófia

Használt lakásokra megy a legtöbb hitel Cikk

A 2018 első két hónapjában folyósított, 109,1 milliárd forint lakáshitelből 79,3 milliárdot használt ingatlan megvételére fordítottak a háztartások, ami 72,7 százalékos részesedés a teljes tortából – írja a Világgazdaság.

Lakáscélú támogatás használt lakásra Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk alkalmazásában álló személy részére munkáltatói lakáscélú támogatást szeretnénk adni. A munkavállaló használt lakást vásárol hitel nélkül, kizárólag önerőből. Ebben az esetben is adható a támogatás?

Lakásvásárlási illeték: kedvezményről tárgyal a parlament Cikk

Egyről három évre nőhet azt az időtartam, amely alatt a korábbi lakást értékesíteni kell ahhoz, hogy annak értékét – mint illetékalap-csökkentő tényezőt – figyelembe lehessen venni az illeték megállapításakor. Az ezzel összefüggő, az illetékekről szóló törvény és az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvény módosítását kedden tárgyalta az Országgyűlés.

Újnak nem minősülő ingatlan értékesítése áfafizetés választása esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk 2014-ben építtetett egy négylakásos társasházat. 2016. év végén lejárt a 2 éves időkorlát, tehát az ingatlanok már nem új építésűek. 2017. január 1-től az ingatlanok értékesítésére és bérbeadására az áfakötelezettséget választottuk. Kérdezném, hogy az idén értékesített lakások után az áfafizetési kötelezettség 5 vagy 27 százalék? Válaszát köszönöm!

Nagyobb támogatás használt lakás vásárlásához? Lázár beszámolója a kormány döntéseiről Cikk

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) őszi kormányzati értékelésekor szóba kell hozni azt is, hogyan lehet növelni a támogatást használt lakások vásárlása esetében – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten.

Ingatlanáfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk saját tulajdonú ingatlan értékesítésével, bérbeadásával foglalkozik. Az általános szabályokat alkalmazzuk, tehát nem jelentkeztünk be a használt ingatlan esetében sem a bérbeadás sem az értékesítés esetén az áfa alá. Egy megvásárolt nagy méretű lakás átalakításával 3 db új lakást szeretnénk létre hozni, majd azt értékesíteni vagy bérbe adni. Kérdések: 1.) az így létrejött 3 db lakás mind újnak minősül vagy a meglévő, átalakított lakás "méretcsökkenéssel" de réginek minősül? 2.) az új lakások értékesítése áfaköteles, a régié áfamentes. Ha az átépítésre kerülő lakás réginek minősül, akkor az átépítési munkák, anyagok áfája mi alapján bontható meg levonható és le nem vonható áfára? 3.) Ha generálkivitelezővel szerződünk az átalakításra, akkor mivel új lakások kerülnek kialakításra, alkalmazható-e az 5%-os adómérték? A megmaradó, méretcsökkenést "elszenvedő " lakásra felmerült munkák esetében is alkalmazható az 5%? Ha nem, akkor célszerű lenne külön szerződni ezekre a munkákra? 4.) Ugyanígy az általunk történő értékesítés esetén minden lakásra alkalmazhatjuk az 5%-ot, vagy csak a két újonnan kialakított lakásra, és a méretcsökkenéssel megmaradó régire nem? 5.) Ha mégis bérbeadásra kerül a sor, akkor mi alapján lehet az előzetesen levont áfát megosztani utólag? Célszerű lenne az egyes lakásokra vonatkozóan külön külön szerződni?

Munkáltatói lakáscélú támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem segítségét annak eldöntésében, hogy az szja-törvény szerint adómentesen adható munkáltatói lakástámogatás használt lakás megvásárlásához akkor is nyújtható-e, ha a dolgozó tulajdonában van már egy másik lakás is? Azaz érvényes-e a fenti esetben a 12/2001. kormányrendelet 2. fejezet 2. § (2) bekezdésében leírt feltételnek való megfelelés? Köszönöm válaszát. PGM

Befékeztek az árak az ingatlanpiacon Cikk

Úgy tűnik, megáll az ingatlanárak növekedése a hazai ingatlanpiacon. Habár a statisztikai adatok egyelőre még csak a II. negyedévnél járnak, már ezekből is jól látszik a lassuló növekedési ütem. A szakértők szerint azóta további mérséklődés következett be, olyannyira, hogy most már csak stagnáló árakról beszélhetünk.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Családi adókedvezmény

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close