359 találat a(z) harmadik ország cimkére

Láncértékesítés harmadik országok között Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar cégként olyan láncügylet részesei vagyunk, amelyben Koreából beszerzett (Vietnámban gyártott) árunkat Montenegróba értékesítjük. Az áru Koreában feladva, Montenegróba érkezik. Kollégáink között vita alakult ki arról, hogy ez a közösség területét nem érintő árutovábbítás a helyes adózás érdekében teremt-e olyan feltételt, amely szerint Koreában vagy Montenegróban be kell jelentkeznünk az adózás alá. Úgy gondoljuk, hogy közbenső cégként választhatjuk akár az eladókénti fuvarozást, ekkor a teljesítés helye Montenegró, és ott kell adóznunk, vagyis Montenegrói áfás számlát kell kiállítanunk, vagy értékesítő fuvarozóként koreai adószám kellene? A vezetőség nagyon szorgalmazza az értékesítési számla kiállítását montenegrói partnerünk felé (úgy tudjuk, az áru még a tengeren utazik), és az a külső vélemények hatására meghozott döntés, hogy a számla teljesítési ideje a fuvarozás megkezdése, az áfát exportáfaként bevallva, adómentes exportról állítjuk ki a számlát, és feltüntetjük, hogy "az áfa területi hatályán kívül esik", továbbá az "adó megfizetésére a vevő köteles". Ezzel a viszonylag egyszerű megoldással kapcsolatban is felmerültek ellentétek, mert van olyan vélemény, amely szerint ehhez szükséges a vevő (montenegrói cég) nyilatkozata, de abban sem értünk egyet, hogy ennek a nyilatkozatnak (ha kell) mit kell tartalmaznia. A mi adómentes exportértékesítésünket milyen bizonylat igazolja? Hagyományosan nem export, mert Magyarországra (és a közösségbe sem) kerül az áru.

Harmadik országba nyújtott szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Korábban tettem fel kérdést harmadik országba nyújtott szolgáltatással kapcsolatban. Az adott szolgáltatás szállításra előkészítő szolgáltatás, magyar kft. nyújtotta amerikai társaságnak. A teljesítés helye a partner székhelye, jelen esetben Amerika, és ebben az esetben a számlát a magyar kft. áfamentesen állítja ki, megjelölve rajta, hogy az áfatörvény területi hatályán kívüli. A magyar cég áfabevallásában feltünteti a kiállított összeget a bevallás 91. sorában. Eddig rendben is van. De felvetődött bennem a kérdés, hogy ezen kívül a magyar cégnek van-e egyéb kötelezettsége? Bejelentési, bevallási, adófizetési? (Erre sajnos a választ adó nem tért ki, így elbizonytalanodtam.) Segítségét köszönöm!

Belföldi vagy közösségen kívüli értékesítés? Cikk

Nemzetközi cég az általa gyártott készterméket dán anyavállalatának számlázza. Az árut távol-keleti partnereinek közvetlenül a gyártó cég küldi ki. Az unióból az anyacég által kiállított számlával lép ki az áru. Ebben az esetben a gyártó által az anyacég felé kiállított számla megfelel a közösség területén kívüli értékesítés feltételeinek (áfabevallás 01. sor)? Változtat-e a fentieken, ha az anyavállalat rendelkezik magyar adószámmal? – kérdezte olvasónk. Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Áfa – vámjogi képviselet mellett Kérdés

T. Adózóna! A következő kérdésem lenne: Egy magyar kft. harmadik országból hoz elektronikai berendezéseket, eszközöket, majd ezeket továbbértékesíti szintén egy EU-n kívüli (harmadik) országba. Az áru vámudvarba kerül, és innen megy tovább a vevőhöz. Vámjogi képviselő látja el az ide vonatkozó feladatokat. A vámjogi képviselőtől megkapjuk a kiviteli értesítőket és kiléptetési igazolást, hogy az áru elhagyta az EU-t. (Tudomásunk szerint, a vámjogi képviselő bevallásokat küld a NAV-nak, az adott tranzakciókról.) Kérdések: 1. Számla érkezik harmadik országból és a magyar beszerző egy másik EU-n kívüli országba számláz és oda is megy az áru. Magyar fél a fuvarozó! Az áfabevallásban hol kell ezt feltüntetni, ha egyáltalán kell? (A vámjogi képviselő által megtett bevallás elegendő?) 2. Számla érkezik harmadik országból, a magyar beszerző egy másik EU-s országba számláz, aki továbbszámláz egy EU-n kívüli országba és az áru egyenesen a harmadik országba megy. Magyar fél a fuvarozó! A kérdés ugyanaz: Az áfabevallásban hol kell ezt feltüntetni, ha egyáltalán kell? (A vámjogi képviselő által megtett bevallás elegendő?) Köszönettel

Áfa orosz szolgáltató számlájában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar kft.-nek egy orosz cég végez szakértői munkát (vasúti kocsik tesztelését) Oroszországban. Kérdésünk: hogyan kell eljárni az áfa tekintetében? Az orosz cég az orosz szabályok szerint 20 százalékos áfakulccsal akarja kiállítani a számlát. Ha ez így helyes, hogyan tudjuk visszaigényelni az áfát? Válaszát köszönöm.

Áfa vámjogi képviselet mellett Kérdés

Tisztelt Adózóna! A következő kérdésem lenne: Magyar kft. harmadik országból hoz elektronikai berendezéseket, eszközöket, majd azokat továbbértékesíti, szintén EU-n kívüli (harmadik) országba. Az áru vámudvarba kerül, és onnan megy tovább a vevőhöz. (Magyarországra nem érkezik.) Vámjogi képviselő látja el az ide vonatkozó feladatokat. A vámjogi képviselőtől megkapjuk a kiviteli értesítőket és a kiléptetési igazolást, hogy az áru elhagyta az EU-t. (Tudomásunk szerint, a vámjogi képviselő bevallásokat küld a NAV-nak az adott tranzakciókról.) Kérdések: 1.) Számla érkezik harmadik országból, és a magyar beszerző egy másik EU-n kívüli országba számláz, és oda is megy az áru. Magyar fél a fuvarozó! Az áfabevallásban hol kell ezt feltüntetni, ha egyáltalán kell? (Ha a vámjogi képviselő már megtette ezt?) 2.) Számla érkezik harmadik országból, a magyar beszerző egy másik EU-s országbeli cégnek számláz, amely továbbszámláz egy EU-n kívüli országba, és az áru egyenesen a harmadik országba megy. Magyar fél a fuvarozó. A kérdés ugyanaz: Az áfabevallásban hol kell ezt feltüntetni, ha egyáltalán kell? (Ha a vámjogi képviselő már megtette ezt?) Köszönettel.

Közösségen kívüli beszerzés, EU-ból szállítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közösségi adószámmal rendelkező magyarországi cég, EU-n kívülről (Moldávia) szerez be gépeket, úgy hogy a megrendelt termék EU-ból (Hollandia) érkezik közvetlenül Magyarországra. A moldáviai cég vásárolja meg a terméket Hollandiából és értékesíti felénk, de az áru érkezése Hollandiából közvetlenül hozzánk történik. A szállítás megrendelője lehetünk mi is és a moldván cég is! Ezekben az esetekben ki az áfafizetésre kötelezett? Válaszát Köszönöm.

Import szolgáltatás, áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bellföldi székhelyű áfaalany társaságunk harmadik országban nem ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatást nyújt, belföldi áfaalany társaság részére. A szolgáltatásához társaságunk harmadik országbeli helyi alvállalkozót vesz igénybe egyes résztevékenységek ellátására. A harmadik országbeli megbízott társaság által nyújtott, társaságunk által igénybe vett import szolgáltatás milyen áfa illetőséggel adózik? Milyen áfatartalommal adózik az ügylet? Köszönettel!

Harmadik országból történő beszerzés Kérdés

Van egy magyar cég, amely Szerbiából szerez be árut, amit egy speditőrön keresztül hoznák be az országba, vámkezelést is Ő végezné el. A számlát pedig a szerb cég a Németországban lévő telephelyének állítja ki és a Németországban lévő cég számlázza tovább a magyar cégnek. Vagyis: Szerbiából érkezik az áru, Magyarországon vámoltatják és helyezik forgalomba, viszont a számlát a német cég állítja ki közösségi beszerzés címén. Tehát a magyar cég hivatalosan nincs is kapcsolatban a szerb céggel, a megrendelést német cégnek adja le, a német cég számláz, viszont az árú Szerbiából érkezik. Kinek hogyan kell az áfát megfizetni, és hol, a vámkezelés során felmerült áfát kinek kell megfizetnie, és visszaigényelnie. Köszönöm előre is a segítségüket.

Alanyi mentes vállalkozó szolgáltatásértékesítése Kérdés

Egy áfa alanyi mentes egyéni vállalkozó weblapokat és programokat készít. Ezeket néha értékesíteni kívánja az EU-n belül és harmadik országba is. Illetve vannak szolgáltatás-beszerzései harmadik országból. A kérdéseim a következők: – Kell-e rendelkeznie közösségi adószámmal, ha ezek csak esetlegesek és kis összegűek? – Az EU-s értékesítései után kell-e alanyi mentesként áfabevallást adnia, összesítő nyilatkozatot beadnia? – A harmadik országbeli értékesítése, beszerzése miatt kell-e áfabevallást beadnia?

Harmadik ország export áfája Kérdés

Tisztelt Adózóna! A kérdésem a következő, melyben segítségüket kérem: Magyarországon vásárolt kereskedelmi árut (melynek áfáját visszaigényeljük) harmadik országba, Svájcba exportáljuk. Ha a kiállításra kerülő számlát áfamentesen készítjük el, helyesen tesszük-e? Várom mielőbbi szíves válaszukat.

Szerverszolgáltatás harmadik országbeli partnernek – áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk szerverparkot üzemeltet. A szerveren lévő szoftvereket és adatokat egy svájci székhelyű cég (adóalany) használja. Bérelt vonalon keresztül jelentkeznek rá a szerverre a munkavégzéshez, és az adataikat is itt tárolják. A szerverek működéséhez szükséges programok a mi tulajdonunk, a többi program a svájci cég tulajdonában van. A szerverek karbantartása, üzemeltetése, a hibaelhárítás a mi, vagy magyar alvállalkozó partnerünk feladata. Kérdésem: milyen áfakulccsal kell számlázi a webhoszting-szolgáltatást a svájci partner részére? Alkalmazható-e az áfatörvény 37. paragrafusa, mely szerint a teljesítés helye az a hely, ahol a szolgáltatást igénybevevő gazdasági céllal letelepedett, vagy eltérő rendelkezés vonatkozik erre a tevékenységre? Köszönöm.

Harmadik országból igénybe vett szolgáltatás áfája Cikk

Egy magyarországi cég harmadik országbeli ügyvédi irodától vesz igénybe szolgáltatást, amelyről kiállított számla tartalmaz áfát. Ezt az áfát vissza lehet igényelni? Ha igen, milyen procedúrával? Olvasónk kérdéseire Bunna Erika adótanácsadó válaszolt.

Harmadik országba nyújtott szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Harmadik országban lévő adóalanynak nyújtunk egy speciális szolgáltatást. A vevő által tőlünk megrendelt termék előállításához szerzünk be gyártószerszámokat, amelyeket a harmadik országban letelepedett vevőnknek áfásan számlázunk ki. A szerszámot itt Magyarországon, a telephelyünkön használjuk, de a vevő megtéríti az árát. A szerszámon az életciklusa alatt módosítást kellett végrehajtani a vevő kérésére. A módosítást szolgáltatásként szeretnék a vevőnek kiszámlázni. Mivel olyan eszközhöz kapcsolódik, ami itt van nálunk, és korábban áfásan számláztunk ki, a módosítást, mint szolgáltatást is áfásan kellene számlázni vagy áfamentesen? A válaszukat előre is köszönöm!

Import fuvar számlázása belföldi adóalanynak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunkat megbízta egy belföldi társaság egy harmadik országból (Svájc) – EU-ba (Románia) történő fuvarozással. A számlát ebben az esetben a belföldi partnerünknek 27 százalék áfával növelten, vagy az import vámolás miatt áfamentesen kell kiállítsuk? Köszönöm

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

USA-ba távmunka

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Küldöldi kiküldetés

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Vállalkozásból kivont vagyon – monacói illetőségű tag

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs