64 találat a(z) házipénztár cimkére

Házipénztár vezetése Kérdés

Kedves Szakértő! Kétszemélyes kft.-t működtetünk, nincs külön pénztáros, az ügyvezető kezeli a házipénztárt. Kérdésünk az lenne, hogy kötelező-e a cégnek, tehát ez esetben az ügyvezetőnek vezetni a házipénztárt, vagy megállapodás alapján és a számviteli politikában is rögzítve a könyvelő is vezetheti-e? A vezetés módja hogyan célszerű és szakszerű: kézzel vagy számítógéppel történjen? Köszönjük a választ.

Bevételi-kiadási bizonylat vezetése Kérdés

Kedves Szakértő! Egyszemélyes kft.-t könyvelek, ahol nincs külön pénztáros, az ügyvezető kezeli a házi pénztárt. A cégnél a számviteli politikában, illetve a pénzkezelési szabályzatban azt rögzítettük, hogy a készpénzfizetési számlákhoz kiadási-bevételi pénztárbizonylatot külön nem írunk, hanem azt a pénztárral szemben a számla alapján költségként és bevételként elszámoljuk. Véleményünk szerint szükségtelen és értelmetlen a pénztárbizonylat vezetése, hisz nincs is, aki például utalványozza azt. Helyes-e ez a gyakorlat, ugyanis egyes könyvelők szerint minden készpénzes számlához kiadási-bevételit kell írni? Köszönjük a választ.

Alapítvány Kérdés

Mennyi az a készpénz, ami lehet a házipénztárban?

Alapítványi kérdés Kérdés

Az alábbi kérdésekben kérném segítségét: 1. Alapítvány esetében a pénztárban mennyi pénz lehet? 2. Az alapítvány adhat-e kölcsönt? Várom válaszát!

Milliókat tart cége házipénztárában? Nagyon ráfaraghat Cikk

Mennyi pénz lehet egy magyarországi kft. házipénztárában, lehet-e ennek összege 10, vagy akár 20 millió forint is, ami nagyjából egy évig parkolna a cégnél? Ha igen, milyen körülmények között szükséges tárolni a pénzt, hogy azt az adóellenőrök is elfogadják? – kérdezte olvasónk. Pölöskei Pálné okleveles adószakértő és okleveles könyvvizsgáló szakértőnk válaszolt.

Céges pénzek magáncélú használatának veszélyei Cikk

Kis cégeknél, családi vállalkozásoknál nagyon gyakori, hogy a társaság tagjai sajátjukként használják a céges pénzeket. Ennek egyenes következménye az üres, de papíron felduzzasztott házipénztár, ami miatt az adózó vagyonvizsgálatot és bírságokat is kockáztat.

Házipénztár-maximum Kérdés

Tisztelt Szakértők! Az lenne a kérdésem, hogy egy magyar kft. házipénztárában mennyi lehet maximum? Azt tudom, hogy a számviteli törvényben lehet szabályozni, de lehet-e mondjuk 10 millió vagy 20 millió a házipénztárban? Ha igen, milyen körülmények között szükséges tárolni, hogy az adóellenőrök is elfogadják? A 10 millió, vagy esetleg a 20 millió maximum egy évnyi időtartamra vonatkozna. A cégnek egyébként havi nettó árbevétele 11 millió fforint Igazából egy tagnak adott 40 millió forint kölcsön a probléma, mivel ketyeg folyamatosan a kamat 2012 októberétől. A kölcsön visszafizetése 2014-ben elkezdődik osztalékokból, egyéb jövedelemből. Ha lehet, jogszabályhivatkozást is kérnék. Köszönöm a segítséget.

Felszámolás: súlyos bűncselekményt követhet el, ha ezeket nem tudja Cikk

Mind a vállalkozás ügyvezetőjének, mind a könyvelőjének óriási problémát okozhat, ha felkészületlenül éri őket a cég felszámolása, s nincsenek tisztában azzal, milyen kötelezettségeknek kell eleget tenniük. Márpedig a tapasztalatok azt mutatják, hogy eléggé hiányosak az érintettek ismeretei ezen a téren. "Jobb félni, mint megijedni", a fizetésképtelenséggel fenyegető helyzet esetén haladéktalanul át kell nézni a vállalkozás könyvelését.

Deviza- vagy valutapénztár Kérdés

Egy kft. külföldről szerzi be az alapanyagot? Euróban, készpénzzel fizet. Kell vezetnie deviza- vagy valuta pénztárat? Vagy más nyilvántartási kötelezettsége van?

Evás kft. bevételeinek könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy evás egyszemélyes kft. minden hónapban bruttó 200 ezer forintról állít ki számlát, az adót megfizeti, majd az adózott pénz a bankszámlán keresztül a cég pénzárába kerül. Ha jól értelmezem az evatörvényt, nincs szja-, eho- és taofizetési kötelezettsége a társas vállalkozónak, vagyis az a pénz adózott jövedelem a magánszemélynél. És a társaságnál? Ha igen, hogyan kell könyvelni a pénztárból való pénz kivételét a magánszemély részére? Köszönöm a segítséget.

Zárómérleg felszámolás előtt evás társaságoknál II. Kérdés

Korábbi kérdésem a következő volt: "Tisztelt Szakértő! Ha egy eva hatálya alá tartozó kft.-t felszámolnak, a felszámolást megelőző nappal mérleget szükséges készíteni: hogyan vezethetem ki az evás eredményeket? A pénztárnak pozitív egyenlege van, esetleg a 413-al szemben? Gondolom, a felvett pénz a számláról már adózott jövedelem. Ez esetleg akkor is így van, ha a társaság nem fizette meg a kibocsájtott számlák után az evát? Köszönöm a segítséget." SZAKÉRTŐ VÁLASZA: "A Csőd. tv. (1991 évi XLIX. tv.) előírásai [4. § (1), 34. § (1)-(2) bek.; 40, §, 57. §] alapján álláspontom, hogy a felszámolás kezdő napjától a tagok részére kifizetés jogszerűen nem történhet. A felszámolási zárómérleget, ugyanis a felszámolás kezdő napját megelőző nappal – utólag – kell elkészíteni, s ekkor már a felszámolás megkezdődött. A pénztárban lévő pénz a felszámolási eljárás körébe tartozó vagyon lesz, amelyből a tagok a kielégítési sorrendben az utolsó helyen szerepelnek." Tisztelt Szakértő! Pontosítanám a kérdést. A felszámolást megkezdő nap 2013. 11. 20. 2013. 11. 19-i nappal mérleget szükséges készíteni a felszámolónak. A házipénztárban szereplő pénzt hogyan lehet kivezetni, ha a bevételeit, mint evás cég bevalotta. Köszönöm.

Betörés a kft. székhelyén Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! A kft. székhelyére 2013 decemberében betörtek. Nagy összegű készpénzt vittek el, ami nagyrészt a kft. házipénztárában volt. Eddig az időpontig a kft-nek 2 millió forint tagi kölcsön tartozása volt. Azonban december hónapban ki tudott venni a vállalkozás bankjából 2,5 millió forintot. Ebből akarta törleszteni december 31-ig az összes fennálló tagi kölcsönét. Azonban a pénzfelvét után néhány nappal kirabolták. Erről rendőrségi jegyzőkönyv készült. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben csak a házipénztár összege csökken a jegyzőkönyvben felvett összeggel? A tagi kölcsön összege változatlan marad? Vagy esetleg veszteségként le lehet írni az elrabolt összeget? Köszönöm. Tisztelettel: Marcsi

Tagi kölcsön, virtuális házipénztári milliók - felhívás ellenőrzésre Cikk

„Ezt tedd, ha adóellenőrzésre vágysz!” Egy kolléganőm egyszer ilyen címmel írt listát az ügyfeleinek. A cégek elcsúszását okozó banánhéjak közt első helyen a tagi kölcsön állt.

Egyéni vállalkozó házipénztára Kérdés

Azt tudom, hogy az egyéni vállalkozó nem tartozik a számviteli törvény hatálya alá, így pénzkezelési szabályzat sem kell. Az lenne a kérdésem, hogy van-e szabályozva, hogy az egyéni vállalkozó mennyi pénzt tarthat a házipénztárban? Köszönöm szépen.

Adózóna-konferencia a házipénztár-kezelési szabályokról Cikk

A házipénztár-kezeléssel kapcsolatos új előírások, erősen kihatnak és meghatározzák a vállalkozások mindennapi életét, működését. Előadónk első kézből nyújt segítséget konferenciánk során a megváltozott jogszabályok helyes értelmezésében illetve azok szabályos alkalmazásában.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalékfizetési határozat megszűntetése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Honkongi szoftverszámla

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close