66 találat a(z) háziorvos cimkére

Kormányzati bérígéret háziorvosoknak, sérelmezi az elfogadott törvényt az orvosi kamara Cikk

A kormány jövő év január 1-jétől garantálni kívánja, hogy a háziorvosok a bértáblában szereplő összegnél kevesebbet ne kereshessenek – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Koronavírus: nem kell teszt, hogy fertőzötté nyilvánítson a háziorvos Cikk

Új eljárásrendet adott ki 2020. szeptember 21-én a koronavírusjárvány kezelésére Müller Cecília tisztifőorvos és Kásler Miklós, az egészségügyért felelős miniszter. Az új eljárásrend szerint a koronavírusfertőzést PCR-teszt nélkül, a mutatott tünetek alapján is megerősítheti a háziorvos – írja a 444.hu.

Fókuszban a számlaadat-szolgáltatás Cikk

A gyakorlati élet továbbra is számtalan problémát vet fel a számlaadat-szolgáltatásban július 1-jétől alkalmazandó szabályokkal összefüggésben. Két olvasói kérdésre Kelemen László adószakértő, jogász válaszolt.

Háziorvos tárgyi áfamentes bevételének számlázása Kérdés

500 000 forint NEAK-támogatás a háziorvosoknak Kérdés

Egyszeri juttatás háziorvosnak Kérdés

Háziorvos NEAK-támogatása Kérdés

Egyéni vállalkozó háziorvos kötelező NAV regisztrációja Kérdés

Háziorvos online számlázása 2020. 07. 01-jétől Kérdés

Karantén: kinek, mikor jár táppénz? Cikk

Egészségügyi veszélyhelyzetben gyakran felmerülő kérdések – egyebek mellett –, hogy kaphat-e táppénzt a karanténban lévő, egyébként még igazoltan nem beteg személy, hogyan nyújtható be a keresőképtelenségi igazolás személyes kapcsolattartás hiányában, és miként forduljanak a háziorvoshoz a betegek légúti fertőzési tünetek esetén.

Bérkiegészítés (háziorvosi szakdolgozó) II. Kérdés

Tisztelt dr. Hajdu-Dudás Mária! Köszönöm válaszát a hasonló címmel feltett kérdésemre. Engedje meg, hogy visszakérdezzek, mert nem volt egyértelmű a válasza. Kérdésem a munkáltatót terhelő szociális hozzájárulási adóra és szakképzési hozzájárulásra vonatkozott, és nem a munkavállalótól (bruttó bérből) levont adókra, járulékokra. Helyes-e tehát az a gyakorlat, hogy a szakdolgozó bérlapján a bruttó 20 000 forint helyett bruttó 16 807 forint bérkiegészítés van feltüntetve, és ebből kerülnek levonásra az adók és az egyéni járulékok? (16 807 forint számítása: 20 000 forintból levonva a 16 807 forint után 17,5%, azaz 2941 forint szociális hozzájárulási adót és az 1,5%, azaz 252 forint szakképzési hozzájárulást) Másként fogalmazva: tartalmazza-e a 20 000 forint a munkáltató adóterheit is? Előre is megköszönöm kielégítő válaszát!

Háziorvos – számlaadás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Háziorvos humán egészségügyi tevékenységet végez, betegeket lát el. Az új szabályok alapján 2020. július 1-jétől nem mentesül a számlaadási kötelezettség alól. Teljesítheti-e kézi nyugtával kötelezettségét? Adnia kell minden egyes ellátásról számlát/nyugtát, vagy csak azon szolgáltatásairól, amelyek nem tartoznak a közszolgáltatásba, például gépjárműalkalmassági vizsgálat? Válaszukat köszönöm!

Rezsitámogatás háziorvosi szolgálat Kérdés

Tisztelt Szakértő! NEAK-kal finanszírozási szerződésben álló egészségügyi szolgáltató betéti társaság minden hónapban rezsitámogatás címen fix összegű díjazásban részesül. Az egészségügyi ellátást folytató vállalkozás részére a társadalombiztosítás (NEAK) által történő finanszírozás szolgáltatás ellenértéke, ezért azt a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (Szt.) szerint árbevételként kell elszámolni. A rezsitámogatás hasonlóan a finanszírozás elemeihez a számviteli törvény szerint szintén árbevételnek minősül (így az iparűzési adó alapját képezi)? Köszönöm!

Gépjármű-bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem segítségét. Adott egy háziorvos, aki nyugdíjas, de mint egyéni vállalkozó praktizál. Ezen kívül egy gyógyszer-kiskereskedelemmel foglalkozó betéti társaság kültagja. Szeretne vásárolni egy használt, dízel üzemanyagú gépjárművet, melyet szeretne bérbe adni az említett bt.-nek, melyben a beltag céges autóként használna. A kérdés az, hogy adózás szempontjából melyik esetben jár jobban, ha mint magánszemély vagy mint egyéni vállalkozó vásárolja meg, illetve adja bérbe a gépjárművet? (Az egyéni vállalkozásában már van egy gépjármű, melyet ő használ az orvosi tevékenységéhez.) Milyen adó megfizetésére és milyen mértékben kötelezett az egyik, valamint a másik esetben a bérbeadás után? Cégautóadót kell-e fizetnie? A bérleti díj kiszámlázása áfamentes-e, ha igen, mindkét esetben? A bérbeadással automatikusan együtt jár-e, hogy a bérbevevő mint üzembentartó szerepeljen a forgalmi engedélyben, vagy szabadon választott, és elegendő, hogy a bérleti szerződés alapján használja a gépjárművet? Valamilyen költség elszámolható-e a bérbeadással kapcsolatban a bérbeadó részéről, értem ezalatt például az amortizációt? Amennyiben igen, milyen mértékben? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel, Sipos Erika

Egészségügyi dolgozó – túlmunka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egészségügyi dolgozóknál a munkáltató által igazolt 48 órát meghaladó túlmunka – úgy tudom – növeli nyugdíjazásnál a szolgálati időt. Szeretném megkérdezni, hogy ki minősül egészségügyi dolgozónak? A munkáltató egészségügyi szolgáltató társaság, OEP-pel szerződésben lévő háziorvosi kft. Azt szeretném tudni, hogy például egészségügyi szakképesítéssel nem rendelkező adminisztrátor túlmunkáját a munkáltató elismerheti-e, és a 08-as bevallás 543. sorában szerepeltetheti-e? Köszönöm: Hegedűsné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozás – kata

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close