70 találat a(z) háromszögügylet cimkére

Háromszögügylet kapcsolt vállalkozás esetén Kérdés

Tisztelt Tanácsadó! Magyarországi cégünk a holland kapcsolt vállalkozásunktól vásárol biztonságtechnikai termékeket, amelyeket továbbszámláz az ausztriai vevőnknek. A terméket közvetlenül a vevőnek Ausztriába szállítják el Hollandiából. Az lenne a kérdésem, hogy ez az ügylet háromszögügyletnek minősül-e? Ha a holland kapcsolt vállalkozás nem írja rá a számlára, hogy háromszögügylet, 0%-os áfával számláz felénk, akkor azt hogyan/hol kell az áfabevallásban megjelenítenem? És az általam az ausztriai vevő kiállított számláján milyen áfakódot/megnevezést tüntessek fel? Ha a holland szállító szállítási díjat is feltüntet a számlán (a termék szállításának díját), akkor a szállítási díj áfaügyileg osztja-e a termék sorsát? Azaz ugyanúgy jelentsem az áfabevallásban a szolgáltatást, mint a terméket, és ugyanolyan áfakóddal számlázzam tovább? Köszönettel: Kiss Anita

Háromszögügylet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar adóalany kft. terméket vásárol egy olasz, szintén adóalanytól, amit továbbértékesít egy szlovák adóalanynak. Egyik cégnek sincs más országban telephelye. Az olasz eladónak Ausztriában van egy raktára, a termék onnan megy közvetlenül Szlovákiába. A számlázás viszont olasz cég-magyar cég-szlovák cég vonalon történik, tehát nem követi a termék útját. A fuvardíjat a magyar közbenső vevő fizeti. Kérdésem, hogy megfelel-e ez az ügylet a háromszögügylet feltételeinek? Okoz-e valamilyen problémát, hogy a termék nem Olaszországból, hanem az olasz eladó Ausztriában lévő raktárából indul?

Háromszögügylet vagy láncügylet, áfakulcs ? Kérdés

Az ügyletben három kft. vesz részt - „A” cég: magyarországi kft., közösségi adószámmal, termékértékesítő, - „B” cég: svájci gazdasági társaság német közösségi adószámmal, nincs letelepedve Németországban, közbenső cég, termékbeszerző „A” cégtől, termékértékesítő „C” cégnek, - „C” cég: horvát gazdasági társaság, közösségi adószámmal, termékbeszerző „B” cégtől. A segítségüket szeretném kérni abban, milyen áfakulccsal készíti el a számlát a magyarországi kft. („A” cég), a svájci partner („B”) cég részére, ha a szállítmány közvetlenül a magyar kft.-től kerül kiszállításra Horvátországba ? - ha a szállítást a magyar cég intézi, - ha a szállítást a svájci cég intézi, - ha a szállítást a horvát partner intézi. Következő kérdés az lenne, ha magánszemélyek részére értékesít ugyanez a svájci cég egy csomagküldő szolgáltatáson keresztül. A magyarországi kft („A” cég) által gyártott terméket Németországba szállítatja ki és onnan az EU területére értékesít. - milyen ÁFA kulccsal számláz a magyar kft, ha a szállítást a magyar kft intézi - milyen ÁFA kulccsal számláz a magyar kft, ha a szállítást a svájci cég intézi Tisztelettel köszönöm előre is a válaszukat

Export fuvar és háromszögügylet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem magyarországi áfaalany kft., Németországból Csehországba, Romániába "B" szereplőként értékesít háromszögügyletben termékeket. A fuvart ügyfelem rendeli meg, és a fuvarozó direktben Németországból Csehországba/Romániába szállítja az árukat. Kérdésem, hogy a 2019. 01. 01-jétől érvényes Áfa tv. 102. § 3. pontja alapján akkor is exportőrnek minősül-e magyar ügyfelem, ha a fentiek alapján közvetlenül nem találkozik az áruval, és ebben az esetben is a fuvarozótól áfamentes számlát kell-e kapnunk? Segítségét előre is köszönöm.

EU - áfa Kérdés

Tisztelt Tanácsadó! Kiegészíteném a kérdésünket az alábbiakkal: 1. Gyógyszeralapanyagot szerzünk be Németországból, és Olaszországban értékesítjük. DE-HU-IT számla kapcsolat, DE-IT termékmozgás. Magyarországra nem kerül a termék, azt közvetlenül a vevőnkhöz szállítjuk. Ez megfelel-e a háromszög-, illetve láncügylet fogalmának, keletkeztet-e németországi adószám kiváltási kötelezettséget? 2. Lengyelországból gyógyszeralapanyagot szerzünk be, Németországban harmadik fél által tároljuk, majd Olaszországba értékesítjük. (gyűjtőfuvar, a kedvezőbb szállítási feltételek miatt). A számla PL-HU-IT, a termékmozgás PL-DE-IT. Keletkeztet-e a tranzakció német adószámos kötelezettséget? Válaszukat előre is köszönjük! Üdvözlettel, Lovász Anna

Láncügylet, háromszögügylet? Kérdés

Üdvözlöm, az alábbi kérdésben kérem segítségüket. Egy magyar adóalany terméket vásárol német adóalanytól. A német adóalany a terméket márkaképviselettől és egy lengyel adóalanytól vásárolja. Az érintettek rendelkeznek érvényes közösségi adószámmal. A magyar adóalany ezt a terméket továbbértékesíti egy andorrai cégnek. A magyar adóalany intézi a szállítást saját költségére, nem számlázza tovább. Mire figyeljünk a számlázásnál abban az esetben, ha a termék bejön Magyarországra (vámszabadterületre, az áru nem kerül átcsomagolásra), illetve ha Németországból, Lengyelországból egyenesen Andorrára kerül átszállításra? Válaszukat előre is köszönöm!

Háromszögügylet – fogas kérdés az áfában Cikk

Pár héttel ezelőtt meghozott ítéletében az Európai Bíróság rugalmasan értelmezte az úgynevezett „háromszögügyletekre” vonatkozó áfaszabályokat. Míg az adózó javára döntő ítélet adótervezési lehetőséget biztosít nemzetközi áruértékesítés és fuvarozás szereplői számára, az ötletekkel csínján kell bánni – véli a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Áfamentes háromszögügylet: mi szerepeljen a számlán? Cikk

Mi szerepeljen hivatkozásként az áfamentesség alátámasztására a háromszögügylet során végzett, EU-n belüli termékértékesítésről kiállított számlán? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Kelemen László adószakértő, jogász válaszolt.

Számlaadatok Kérdés

A háromszögügylet során végzett EU-n belüli termékértékesítésről kiállított számlán mi kell, hogy szerepeljen hivatkozásként az áfamentesség alátámasztására? Ugyanilyen ügyletnél, ha szolgáltatásnyújtásról állítunk ki számlát, mi a hivatkozás? Harmadik ország számára termék értékesítéséről kiállított számlán az áfamentességre milyen hivatkozást kell feltüntetni? Harmadik országnak nyújtott szolgáltatásról kiállított számlán mi szerepeljen hivatkozásként?

Háromszögügylet-e vagy sem? Kérdés

Tisztelt Szakértő! EU-n kívüli vevőnk kérésére az általunk előállított terméket a vevő megrendelőjének szállítjuk Csehországba. A számlázás úgy történik, hogy a vevőnk rendelkezik cseh adószámmal és erre az adószámára kéri a számlát áfa nélkül és feltüntetve a háromszögügyletre vonatkozó utalást. Most olyan kérése van, hogy a terméket ne Csehországba, hanem Lengyelországba szállítsuk – de továbbra is a cseh adószámára állítsuk ki a számlát. Helyes-e ebben az esetben a korábbi számlázási gyakorlatunk és feltüntethetjük-e a számlán a háromszögügylet tényét?

Háromszög ügylet Kérdés

„A” német, „B” magyar, „C” román közösségi adószámmal rendelkező adóalanyok. Egymás országában nem rendelkeznek közösségi adószámmal. A „C” szereplő megrendeli a terméket „B”-től, aki a megrendelést továbbítja „A” felé. A megrendelés visszaigazolása megtörténik „B” részére „A”-tól. Számla érkezik „A”-tól a „B”-nek (dátum: 2018.03.06.), illetve „B” haszonnal értékesíti „C”-nek (számla telj: 2018.03.09.). A termék Magyarországon áthalad, de nem pakolják le a kamionról, csak Romániában „C”-nél. CMR-en a német a feladó, a magyar a vevő, a lerakóhely viszont a román fél. A fuvarozás közvetlenül „A”-ból a „C” –nek megy. A fuvart a „C” román partner rendeli román szállítmányozó partnerétől saját költségére. Kérdésem az, hogy a fenti ügylet háromszög ügylet? A „B” magyar közbenső szereplőnek minősül? Az 1865-ös bevallás 88. sorában a német beszerzést, a 89. sorban a román értékesítést kell jelölni? Illetve az összesítő nyilatkozatban a „közbenső vevő” jelölést alkalmazzuk? Válaszukat előre is köszönöm.

Bejelentkezés, számlázás láncügyletnél Cikk

Olvasónk több országot érintő szállítási, értékesítési folyamat áfájáról és számlakezeléséről kérdezett. Dr. Kelemen László adószakértő, jogász válaszolt.

Háromszögügylet számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértők! Cégünk háromszögügylet középső szereplője. Ezen esetben a számla kiállítása azzal a dátummal kell hogy megtörténjen részünkről, mint B szereplő részéről a C szereplő részére, amilyen dátummal a terméket feladó A szereplő számláz felénk? A számlára hivatkozásként rá kell írni, hogy az ügylet után a C szereplő teljesíti a saját tagállamában a befizetést? Köszönettel Horváth Andrea

Háromszögügylet pontosítása Kérdés

Tisztelt Verbai Tamás! Meglehet, hogy nem egy kérdésre adott válaszára gondoltunk, így elbeszélünk egymás mellett. Én a november 1-jén megjelent német-osztrák-magyar láncügylet (háromszögügylet) vonatkozásában feltett olvasói kérdésre adott válaszára gondoltam. (http://adozona.hu/afa/Haromszogugylet_es_afaregisztracio_celorsza_KZBAR9#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_daily&utm_content=201609_old_subscribed) Kérem, ennek ismeretében minősíteni a felvetésem. Köszönettel: Pap Attila

Háromszögügylet? Kérdés

Tisztelt Verbai Tamás! A háromszögügyletben adott válaszában sajnos nem tért ki a kérdező által kihangsúlyozott részletre, miszerint a közbenső osztrák adóalanynak (B) Mo-on kizárólag adóregisztrációja van, gazdasági célú letelepedettség nélkül, azaz nincs állandó telephelye Mo-on. Ez pedig olvasatomban nem zárja ki a háromszögügyletkénti kezelést, mivel az Áfa tv. 91. §-a kifejezetten gazdasági célú letelepedést említ a kizáró feltételek közt. Üdvözlettel: Pap Attila

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó megszüntetés utáni kata

Szipszer Tamás

adószakértő

Alanyi áfamentesség és tagi kivét

Szipszer Tamás

adószakértő

Kivás társaság hipabevallása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close