80 találat a(z) gépjármű cimkére

Továbbértékesítésre beszerzett gépjármű áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk használtcikk-kereskedelem tekintetében különbözeti adózást választott. Amennyiben EU-n belülről szerez be gépjárművet továbbértékesítésre, melyik országban és mikor kell megfizetnie az áfát? Változik-e ez a 10 000 eurós értékhatártól függően? Köszönöm válaszát

Taxis kft. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. taxis tevékenységet folytat. A személygépkocsi üzembentartója a kft. tulajdonosa más. A gépkocsi üzemeltetési költségeit a kft. nevére kiállított számlák alapján számoljuk el. Kérdésem: terheli-e cégautóadó-fizetési kötelezettség a kft.-t? Válaszát előre is megköszönve. Vadoba József

Gépjármű-ajándékozás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Van egy 6 éves autóm, amelyet már évek óta a fiam használ. Szeretném átíratni a nevére. Ezzel kapcsolatban lenne kérdésem, hogy minek minősül ez adózás és illeték szempontjából. Kinek milyen adót vagy illetéket kell fizetnie? Én úgy értettem a törvényt, hogy egyenesági kapcsolatban nincs semmilyen illeték. Adózási vonzata sincs? Van-e a gépkocsi átíráson kívül valamilyen bejelentési kötelezettség ezzel kapcsolatban? Üdvözlettel, Pintér Tamás

Illeték Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a segítségét kérni a következő kérdésben. Leendő ügyfelünk az Unióból kíván használt autókat behozni, majd azokat értékesíteni Magyarországon. Azt az információt kapta, hogy ha ezt a tevékenységet mint kft. végzi, illetékmentesség illeti meg, viszont ha ugyanezt a tevékenységet egyéni vállalkozóként végezné, akkor viszont illetékfizetési kötelezettség terheli. Valóban tesz különbséget a jogszabály illetékfizetési szempontból a két vállalkozási forma között? Üdvözlettel: Cséva

Könyvvizsgálat, pénzintézeti minősítés Kérdés

Az általunk könyvelt társaságnál értékhatár miatt nem kötelező a könyvvizsgálat, azonban az egyik társaság könyvvizsgálót kiván választani, de nem tudjuk, hogy szükséges-e a pénzintézeti minősítés a könyvvizsgálónak, ha a főtevékenysége 6492 egyéb hitelnyújtás, zálogházat üzemeltet, közvetített hitellel, az MNB-nél levő aktív státusza alapján kiemelt közvetítő. A másik társaság, ahol szintén aktív státusznál pénzpiaci ügynök, a főtevékenysége 4511 személygépjármű-kereskedelem. Használtgépjármű-kereskedő, biztosításokat közvetít. Kérdésem: szükséges-e a fenti tevékenységű társaságoknál pénzintézeti könyvvizsgálói minősítésű könyvvizsgáló választása, vagy választhatnak olyat is, akinek nincs ilyen minősítése, csak kamarai tag könyvvizsgáló?

Apport utáni áfafizetés II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Köszönöm a gyors válaszát. A válasz kapcsán még egy kiegészítő információval szeretném a kérdésemet kiegészíteni, hogy az apportot kapó társaság gépjármű-bérbeadással foglalkozik, és az apportként kapott személygépkocsit is bérbe kívánja adni. (Vagyis az áfatörvény 125. § (2) b) pontja szerint az áfa levonható). Ezen információk ismeretében is keletkezik e áfa fizetési kötelezettség. Köszönettel: Judit

Adó- és illetékcsökkentést javasol az új autókra a GVH Cikk

A Gazdasági Versenyhivatal az új gépjárművek forgalomba helyezésével és üzemben tartásával összefüggő költségek (például: regisztrációs adó, illeték) csökkentését javasolja az új autók, ezen belül a környezetkímélőbb típusok vásárlásának ösztönzése érdekében, mindez ugyanis egyebek mellett kedvező hatást gyakorolna a gazdaság fehéredésére – derül ki a GVH piacelemzési tanulmányából, amelyet szerdán juttatott el a hivatal az MTI-hez.

Gépjármű kölcsönadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném szíves segítségét az alábbi esetben: intézményként vásároltunk egy a vezetővel együtt 9 személy szállítására alkalmas (a környező településekről iskolába bejáró gyermekek szállítására) gépjárművet .A sofőr menetlevelet vezet és az üzemanyagot a NAV által meghatározott üzemanyagnorma átalány alapján számoljuk el, az intézmény nevére szóló számlák alapján. A kérdés ahhoz kapcsolódik, mi a teendő abban az esetben, amennyiben a fenntartó és a fenntartó más intézményei kölcsön kérik ingyenesen a gépjárművet, nem az intézményhez kapcsolódó útra? Hogyan vezeti a sofőr a menetlevelet, az üzemanyag-elszámolás hogyan történik, ki tankol? Adózás szempontjából hogyan jár el helyesen az intézmény? köszönöm a segítséget.

Vegyes üzemű tehergépjármű Kérdés

Tehergépjármű-vásárlás előtt kérdezték: benzin-, gáz vegyes üzemű teherautót vásárolnának, van CNG cseppfolyós földgáz és LPG cseppfolyós propán bután gáz üzemű, benzinüzemmel kombinálva. Az áfa a gáz "tankolásról " levonható a vállalkozásban?

Gépjárműilleték, adóalap növelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozásnak vissza kellett fizetnie a gépjárműilletéket, mert nem érték el a mentesség határát. A bejelentést időben megtették, az illetéket a NAV kivetette. Kérdésem: az illeték 50% növelt összegéből az 50% adóalap-növelő tétel lesz? Valamint a végrehajtási illeték adóalap-növelő tétel? Köszönettel.

Gépjármű tartósbérlet Kérdés

Tisztelt Szakértők! Ha egy kft. "Általános konstrukciójú, határozott futamidejű gépjármű tartósbérlet"-re köt szerződést, hogyan számoljuk el a számvitelben az induló bérleti díjat (amely egy magas összeg) és utána a havi bérleti díjakat? Lehet egyből bérleti díjként elszámolni? Ezek áfáját az üzleti használat arányában levonhatjuk-e? A futamidő végén a gépkocsit vissza kell adni a bérbeadónak, valamint a bérbeadó tartja nyilván tárgyi eszközként is. A bérlő sem tulajdonosként, sem üzembentartóként nem szerepel a forgalmi engedélyben. Válaszukat köszönöm.

Sportegyesületnél alkalmazásban állók és tagok útiköltség-térítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amatőr labdarúgó sportegyesületünknél az edzőknek, illetve néhány igazolt játékosnak kiküldetési rendelvény alapján fizetjük az edzésekre és a bajnoki meccsekre való járással kapcsolatosan az útiköltséget. Az utazás saját gépkocsijukkal történik. A költségeket a hivatalos NAV üzemanyagár alapján számoljuk ki, a 60/1992. Korm. rendeletet alkalmazva az üzemanyagköltségre, illetve ezen túl még 9 Ft/km (illetve idéntől 15 Ft/km) kocsifutást is fizetünk. Ezzel kapcsolatosan a kérdéseim: 1. Fizethetjük-e annak az edzőnek a fentiek alapján a kocsifutást adómentesen, akit munkaviszony keretében alkalmazunk? Az edző egyben az egyesület igazolt játékosa is (viszont nem tagja a sportegyesületnek). 2. Fizethetünk-e annak az edzőnek a fentiek alapján kocsifutást adómentesen, akit munkaviszony keretében alkalmazunk, de nem igazolt játékosa és nem is tagja az egyesületnek? 3. Fizethetjük-e annak az igazolt játékosnak a fentiek alapján a kocsifutást adómentesen, aki nem tagja a sportegyesületnek (csak MLSZ játékengedélye van nálunk)? 4. Fizethetjük-e az egyesületünk tagjainak, vezetőségi tagjainak a kocsifutást a fentiek alapján, akik tagjai a sportegyesületnek (de nincsenek alkalmazásban)? Válaszát előre is köszönöm.

Munkába járás költségtérítése az szja- és az áfa-törvény szemszögéből Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk 1 db személygépkocsit bérel 5 fő dolgozója számára munkába járás céljából. A dolgozók lakóhelye és a munkavégzés helye között nincs közvetlen tömegközlekedés, bejárásuk más módon nem biztosítható. 1. kérdés: Esetünkben az érintett 5 dolgozó részére a 15 Ft/km költségtérítés adható-e külön-külön adómentesen? Van-e lehetőségünk a személygépkocsi bérleti díját és a felmerült üzemanyagköltséget elszámolni? vagy 2. kérdés: A bejáráshoz szükséges személygépkocsi tekinthető-e csoportos személyszállításra alkalmas járműnek? Ha igen, akkor milyen formában számolható el a gépkocsira költség (pl: autópálya-matrica, üzemanyagköltség)? Így a bérleti díj áfája visszaigényelhető-e? Ha igen, akkor milyen mértékben? Szükséges-e ebben az esetben útnyilvántartás vezetése? 3. kérdés: A fenti esetben mi tekinthető szabályszerű eljárásnak, mely jogszabályhely(ek) pontosítják a helyes elszámolást? Válaszát előre is köszönöm.

Regisztrációs adó 2016 Kérdés

Közösségi új személygépkocsi beszerzés esetén a magyarországi forgalombahelyezéskor a forgalmi engedély szerint a kereskedő a regisztrációs adó alanya. A Magyarországon forgalomba helyezett EU-s beszerzésű személygépkocsit a kereskedő külföldre, az EU-ban vagy más nem EU-s országban értékesíti. A regisztrációs adót nem igényli vissza, a külföldi vevő a regisztrációs adót az eladási árban kifizeti. Mi ebben az esetben a regisztrációs adó helyes könyvelése? Köszönettel: NLN Könyvelő Kft.

Olasz autó honosításakor áfa, ha nem cserél gazdát Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tájékoztatását szeretném kérni a következő ügyben. Olaszországban 2013-ban újonnan vásárolt és kifizetett, egyedi készítése miatt 2014-ben üzembe helyezett gépjárművet szerettünk volna honosíttatni 2016-ban az eredeti tulajdonos nevére (vagyis nem történt tulajdonosváltás), amikor a kilométeróra állása több, mint 70 000 volt. Az eljáró ügyintéző azonban az áfatörvény "új autó" definíciója helyett a regisztrációs adó törvény "új autó" fogalma alapján meg kívánta fizettetni az áfát az érintett gépjárműre. A kérdésünk: van-e törvényi alapja, hogy értékesítés nélkül, egy másik közösségi országból saját névre történő regisztráció során áfát kell fizetni egy, a regisztrációs adó törvény definíciója szerint új autónak, az áfatörvény szerinti definíció szerint használt autónak minősülő gépkocsi után? Véleményüket milyen jogszabályra alapozzák? Kérdésünket mind az adóhivatal, mind a vám szakterület munkatársainak feltettük az érintett ügy intézése során, de mindenütt azt a választ kaptuk, hogy nem mondható meg egyértelműen, hogy az érintett szituációban van-e áfa vagy nincs. Munkájukat előre is köszönöm. Tisztelettel: Jancsó Katalin

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Közhasznú alapítványnak tartós adomány

Pölöskei Pálné

adószakértő

Beszámoló – kapcsolt vállalkozás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close