606 találat a(z) fordított áfa cimkére

Áfa Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy közösségi adószámmal rendelkező magyar cég használt tehervagonokat vásárol egy szintén közösségi adószámmal rendelkező magyar cégtől. A tehervagonok az Unió másik tagállamában vannak, az átadás is ebben a másik tagállamban történik. Az eladó magyar cég szerintünk fordított áfával (a vevő az áfafizetésre kötelezett) számlázza ki a vagonokat (Áfa. tv. 25. §), amit a vevő magyar cég az áfabevallásában fizetendő és levonható adóként is bevall, mivel az ügylet a vállalkozási tevékenységéhez kapcsolódik. A vevő a tulajdonában lévő vagonokat az Unió egy másik tagállamában adja bérbe egy magyar cégnek, egyenes adósan, 27%-os áfával növelten (Áfa. tv. 37. §). A bérbeadás hosszú távra vonatkozik. Kérjük szíves segítségüket a fenti ügyletek áfabeli megítélésében! Jól értelmezzük-e a törvény ide vonatkozó paragrafusait, illetve melyik paragrafus vonatkozik erre a két esetre?

Áfaarányosítás 142. § szerinti bevétellel együtt Kérdés

T. Szakértől! Cégünk végez egyenes áfás (27 százalékos) tevékenységet, tárgyi adómentes 6. § (1) biztosításügynöki jutalékot és 142. § munkaerő-kölcsönzést, ami FAD-os. Az lenne a kérdésem, hogy a számlálóban (és ezáltal a nevezőben is) szerepeltethető-e a fordított áfás munkaerő-kölcsönzés árbevételének összege is; hiszen tulajdonképpen az is adóköteles , csak a vevő fizeti; illetve ha ehhez a bevételhez levonható áfa van, akkor ugyanúgy levonható az egyéb feltételek fennállása esetén (akár még az építőiparban is).. A 86. § (1) bek. állandó jelleggel végezzük, azt azért számoljuk bele. Tehát teljesen egyenértékűként a 142. § szerinti árbevételnek is benne van a helye, akár az összes többi adónál. Köszönettel PA

Fordított adózás, áfalevonás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk alvállalkozót bízott meg építési engedéllyel rendelkező beruházáshoz gépészeti munkával, akinek előleget fizettünk. Az előlegszámlák kiállításra kerültek. A szerződésben foglalt munkák elkészültek, a teljesítés igazolása megtörtént. Az alvállalkozó adószámát közben a NAV törölte. Kérdésem: hogy az áfa (fordított) számla hiányában, bizonylat alapján az áfabevallásba beállítható és levonható-e? Köszönettel!

Áfa elektronikai hulladék értékesítésekor Cikk

„Társaságunk kisebb értékű (eredeti piaci ár 20-30 ezer forint) elektronikai hulladék értékesítését tervezi (saját, de már leselejtezett termékek). Ezek akkumulátort is tartalmaznak. Fordított adózással kell a számlát ezek kapcsán kiállítani? Csak magát az akkumulátort találtam meg az áfatörvényben. De nem külön értékesítenénk az akkumulátort, nem is szétszedhető a termék. Az ilyen termékek veszélyes hulladéknak minősülnek?” Olvasói kérdésre Tüske Zsuzsanna vámszakértő válaszolt.

Hulladék értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk kisebb értékű (eredeti piaci ár 20-30 ezer forint) elektronikai hulladék értékesítést tervez (saját, de már leselejtezett termékek). Ezek akkumulátort is tartalmaznak. Fordított adózással kell a számlát ezek kapcsán kiállítani? Csak magát az akkumulátort találtam meg az áfatörvényben. De itt nem külön értékesítenénk az akkumulátort, nem is szétszedhető a termék. Az ilyen termékek veszélyes hulladéknak minősülnek? Válaszukat előre is köszönöm.

Ingyenes vetőmag – fordított áfa Kérdés

Kedves Szakértő ! Az alábbi kérdésre adott válaszban az nem szerepel, hogy az átvevőnél be kell-e vallani (a számlán megjegyzésben szerepel a térítés nélküli átadás és a piaci érték). Köszönettel. https://adozona.hu/kerdesek/2016_11_15_Vetomag_terites_nelkuli_atadasa_duj

Egyenes vagy fordított adózás? Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Egy őstermelő magánszemély pályázat útján falusi szálláshely kialakítása cimszó alatt az MVH-tól támogatást nyert kb. 50 millió forint értékben 60 százalékos intenzitással. Az őstermelő az adószáma szerint áfaalany. Közbeszerzés volt a kivitelezési munkára, melyet a cégem nyert el. A közbeszerző a szerződésben egyenes adózási eljárást írt, és a szerződésben is az van. Az MVH is áfával növelt összeget ítélt meg részére. A könyvelők azt mondják, hogy ez forditott adózású. Kérem tisztelettel ezen kérdés megválaszolását.

Osztrák környezetvédelmi adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alapanyagot vásárolunk (zúzott követ) egy osztrák partnertől. A beérkezett számlán környezetvédelmi adó címén tonnánként 0,24 €-t számolnak fel. Kérdésem, hogy a közösségen belüli beszerzés fordított áfa alapjába beletartozik ez a tétel is, vagy mint adó, nem része az áfa bevallásnak?

Használt lakás értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi székhelyű kft. belföldön lévő ingatlanát (lakásként van nyilvántartva az ingatlan-nyilvántartásban) értékesíteni kívánja belföldi székhelyű áfaalany kft.-nek. Az eladó kft. már korábban a használtingatlan-értékesítésre az áfakötelezettséget választotta. Tudjuk, hogy 27% áfa felszámításával történhet az ingatlanértékesítés, de abban nem értünk egyet, hogy egyenes adóval vagy fordított áfásan történjen a számla kiállítása. Segítségét köszönöm: Csuhai Imréné

Áfa önellenőrzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2017. március hónapban kiállításra került építési munkáról egy számla egyenes adózással. Most, 2019-ben kiderült, hogy ezt a számlát – mivel építésiengedély-köteles volt a munka – fordított áfásan kellett volna kiállítani. 2019. február hónapban az eredeti számla sztornózásra került, és kiállítottuk a fordított áfás számlát. Azt szeretnénk kérdezni, hogy a sztornó számlát és a fordított áfás számlát melyik időszaki áfabevallásban – 2017.03. hó vagy 2019. február hó – kellene szerepeltetni mind a vevő, mind a szállító oldaláról? Köszönettel.

Fordított áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két adóalany között zajlott le egy fordított áfás ingatlanértékesítés; viszont a kérdésem az, hogy a vevő vonatkozásában, alanyi jogon beállítható az áfa a levonások közé, vagy be kell jelentkezni az ingatlannal kapcsolatban az áfakörbe és csak akkor állítható be az áfa a levonások közé?! Nagyon megköszönném, ha segítene.

Áfa önellenőrzése Kérdés

2017 márciusában hozott az ügyfél magánszemély nevére kiállított osztrák számlát, mi azt áfásan lekönyveltük, mert nem volt EU-s adószám. Ügyfelünk rájött, hogy rossz névre írta a számlát, és még azon mód – 2017. március 30--val – javította, tehát írt egy azonos összegű, minuszos előjelű számlát a magánszemélynek, és egy számlát a megfelelő névre. A dolog szépséghibája, hogy ezeket a számlákat bennehagyta a számlatömbjében. Ez egy egyeztetés során derült ki, 2018 decemberében. Az önellenőrzést 2017. I. negyedévére kell elvégeznem (én így gondolom, de nem vagyok benne biztos)?

Építőipari fordított áfa bevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1.) Építőiprai kft. megnyert egy munkát (közbeszerzés) és fordított áfás számlát állít ki a megbízónak. Hol kell szerepeltetni a 1965 bevallásban? 2. ) A megnyert munka egy részét alvállalkozásba adja ki. Az alvállalkozótól forditott áfás számlát kap. Helyes ez így, ha igen, ezt a 1965 áfabevallásban hol helyezem el, és kell-e erről részletező jelentést adnom? 3.) Az építőipari kft. veszi meg az anyagot is a munkához, és ezen számlák áfáját visszaigényli. Amikor számláz, a szerződés szerinti összegeket számlázza, mindent forditott áfásam. Helyes ez így? Köszönettel.

Fordított áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelem az alábbi számlát kapta. Kérem a segitségét, hogyan kell az áfát bevallani. A számla alapján a cég, amelytől a számlát kapták, az nem uniós, de a szövegben szerepel a fordított áfa. A számlát küldő: Envato Pty Ltd. 8007 Victoria Australia EU VAT Number: EU826409867. A számlán még szerepel a cégem uniós adószáma is. A 60-as összesitő elszámolásban nem fogadta el a közölt adószámot, nincs ilyen országjelzés. A számla tartalma: webes oldalszerkesztéshez program. Kérem a segítségét, hogy helyesen járjak el. Köszönettel: Kardos Lászlóné könyvelő

Fordított áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőben szeretnék tanácsot – állásfoglalást kérni: "A" cég ingatlant újít fel, melyre kért és kapott építési engedélyt. "B" céggel szerződést kötne beépített konyhabútor és szekrények beszerzésére és beépítésére – ebbe az ingatlanba – . Ebben az esetben a szerződésben a vállalási árat fordított adózású tevékenységként kell szerepeltetni vagy normál adózással? Mielőbbi válaszukat várva köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Kiva – ingatlanértékesítés

Szipszer Tamás

adószakértő

Ebrendészet

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs