33 találat a(z) folyószámla cimkére

Megosztott áfafizetés: jövőre kötelező lesz Romániában Cikk

Rendeletet fogadott el a román kormány augusztus végi ülésén a megosztott áfabefizetés (TVA) 2018. január 1-jei bevezetéséről – adta hírül a Transindex az Agerpres hírügynökségre hivatkozva.

Befektetési célú értékpapír Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás befektetési célú értékpapírt vásárolt a számlavezető bankjánál. Az értékpapír nem tartalmazott kamatot. A beszerzéskori árat a 18-as főkönyvi számra könyveltük. A bank havonta küldött értékpapírszámla kivonatot, melyen szerepelt a befektetési alap mennyisége és piaci értéke - ezen számviteli bizonylatokat nem könyveltük. A befektetéshez kapcsolódó banki költségeket havonta a folyószámláján számolták el, ezt a 87-es számlaosztályba könyveltük. A befektetés lejárt és jóváírásra került egy összeg (nagyobb, mint a beszerzéskori érték volt) a vállalkozás folyószámláján. Hogyan könyveljük a jóváírt összeget? Mivel az értékpapírszámla nem került könyvelésre, így az átvezetési számlát nem tudjuk beiktatni, szükséges lenne vagy a folyószámlán elszámolható? Köszönettel:

Kft. hitelének törlesztése lakossági folyószámláról Kérdés

Az alábbiakban kérem a segítésüket: Egy kft. kimerítette a folyószámlahitel-keret összegét. Mivel a következő időszakra nem kapta meg az újabb folyószámlahitelt, a pénzintézet átvezette azt hitelbe. Majd a tagok lakossági folyószámlájáról egyenlíti ki a pénzintézet a törlesztőrészleteket, mivel a tagok voltak a kezesek. Helyesen könyvelem-e, ha a lakossági folyószámláról leemelt és a kft. hitelszámláján jóváírt összeget a taggal szembeni kötelezettségként írom elő, megkülönböztetve a tagi kölcsöntől? Válaszukat köszönöm.

Katás vállalkozó számlanyitása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésekre szeretnék választ kapni: 1. Katás egyéni vállalkozónak szükséges-e külön vállalkozói folyószámlát nyitnia, illetve fenntartania, amennyiben két pénznemben (forint, illetve euró) várható bevétel? 2. Számlázás esetén használható-e a lakossági folyószámla? 3. A bevétel-nyilvántartásnál kell-e havi számlakivonatot mellékelni? 4. Szükséges-e a számlakivonatokat megőrizni? Válaszukat előre is köszönöm..

Társaságiadó-folyószámla egyeztetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy a 2015. évi társaságiadó-bevallás lekönyvelésekor a különbözetként megjelent összegnél a NAV miért veszi figyelembe a 2016. 01. 20-án előírt előleg összegét? Válaszát köszönöm. Bognárné

Személyijövedelemadó-bevallás II. Kérdés

Köszönöm válaszát! A korábban feltett kérdésemet számszerűsíteném. 2014. évben a visszaigénylés összege 60, ami a vállalkozó folyószámláján van a kötelezettség oldalon negatív előjellel, mivel nyilatkozata szerint ezen összegnek a kiutalását nem kérte, a későbbi kötelezettségre hagyta a folyószámlán. 2015. évben a bevallása az alábbiak szerint alakult: a bevallás 64. sor adófizetési kötelezettség 181, bevallás 70. sor I. negyedévi előleg 0 (nem fizetett a rajta hagyott összeg miatt), bevallás 71. sor II. negyedév előleg 57, bevallás 72. sor III. negyedévi előleg 58, bevallás 73. sor IV. negyedévi előleg 58, bevallás 74. sor befizetett előleg összesen 173 (57+58+58), bevallás 77. sor még fizetendő adó 8. A folyószámlán még rajta van a 60, amit nem szerepeltettünk az előlegek között (2014. évi). Az Ön leírása szerint, ha a 60 túlfizetésből levonom a 8 fizetendő adót, marad 52 túlfizetés. Kérdésem: az 52 túlfizetést hogyan tudom rendezni? A vállalkozó az összeget szeretné visszakapni. Várom megtisztelő válaszát!

Jogszerű-e a NAV eljárása? Kérdés

Kérem szíves válaszukat: jogszerű-e a NAV eljárása? 1/ A megyei illetékhivatal 1991-ben köztartozásra jelzálogot alapított örökségemen. 2/ Ezt az 1990. Art kizárta. Eljárásuk téves jogszabály alkalmazása miatt jogszabálysértő. 3/ 22 év múlva a NAV felhivást intézett hozzám: „Folyószámláját felülvizsgálva megállapítottam, hogy Önnek” összességében 679 000 forintt tartozása van. „Hátraléka végrehajtható, így az eljáró adóhatóság további értesítés nélkül... stb.”. 4/ Az eBev nyilvántartásban a hivatkozott adósság 1996-2011. között egyetlen évben sem szerepelt. 5/ A NAV a 2012. évi folyószámlát úgy készitette el, hogy a jelzálog alapján kiszámolta a kumulált késedelmi kamatot, s annak összegét 2012. évi nyitóegyenlegként jegyezte be a folyószámlára (a 2011. évi záró egyenleg 566 forint értéke mellett). Pótlékszámitást nem mellékelt. A tőketartozást szintén 2012. 01. 01. esedékességgel rögzitette (korábbi években ez is 0 értékű). 6/ Még további változás is történt: Valószínűleg 2012. 11. 28. előtt a tőketartozást évközi adónemzárás/-nyitás címén lenullázta. Azt újból csak a 2013. évi nyitóegyenlegként tüntette fel. 7/ A jelzálognak a végrehajtási eszközök közül való kizárása az Art.161. § (8) módosítása miatt 2012. 11. 29-éig volt érvényben, az azt követő időpontokban bejegyzett, adók módjára behajtandó köztartozásra már jogszerű az adóigazgatási jelzálog alapítása és a végrehajtás. A tőketartozás 2013. évi újrakönyvelése megadta az alapot az új törvényi szabályozás szerinti megítélésnek.

Január 1-jétől integrált adószámla, 5-ig eBEV-szünet Cikk

2016. január 1-jétől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (a továbbiakban: NAV) egységes folyószámlán (adószámlán) tartja nyilván az adószakmai és a vámszakmai tevékenységéhez kapcsolódó, az adózókra, illetve ügyfelekre vonatkozó adatokat, tette közzé a NAV.

Áfaátvezetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az áfaátvezetéssel kapcsolatban lenne kérdésem. 2015.október 20-án adtuk be az áfabevallást, melyen átvezetést kértünk a különböző adónemekre. Még eddig ellenőrzést nem kaptunk. Szochóra jelentős összeget vezettettünk át. Egyéni vállalkozóról van szó. A vállalkozás eredményét a 2015. évben érintené, de az átvezetés (75 nap) csak 2016. január 4-én jár le. Mivel a NAV folyószámlán 2016-ban jelenik meg az átvezetés, akkor csak 2016-ban lehet költségnek lekönyvelni, vagy mivel a 2015. évet érinti, ebben az évben kell könyvelni? Néztem az Art 37. § (2) bekezdést, de erre vonatkozóan nem tudom értelmezni. Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel: Bankóné

Adó- és vámügyek kezelése: ez lesz januártól Cikk

Januártól egységes lesz a vállalkozások adó-, illetve vámfolyószámlája, azt egyben vezeti a NAV – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Inkasszált volna az adóhatóság, de a bank megtagadta Cikk

Különös esetről kellett döntenie a Kúriának: számlavezető bank sorozatosan elmulasztotta az adótartozással rendelkező ügyfelével szemben kibocsátott adóhatósági végrehajtást.

Fontos levél jön a NAV-tól Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) megkezdte a folyószámla-kivonatok és a késedelmipótlék-értesítők kiküldését. Október végéig több mint másfél millióan kapnak értesítést az adóhivataltól.

Ajándékozási illeték Kérdés

Tisztelt Hölgyem / Uram! Az édesapa lakossági folyószámlán keresztül pénzt ajándékozott fiának. Ha jól tudom, az ügylet illetékmentességet élvez. Viszont: bejelentési kötelezettség ez esetben fennáll? Ha igen, akkor kinek kell bejelentenie, a megajándékozottnak? Ha ez 2 éve történt, akkor lesz esetleges következménye annak, hogy elmulasztották bejelenteni? Válaszukat előre is köszönöm!

Kiva-számítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kiva-kalkulációkat végzek a cégeimnél és abban szeretném a tanácsát kérni, hogyan kell számításba venni, ha valakinek van folyószámla-hitelkerete, amit felhasznált és emiatt negatív a banki egyenlege? Hogyan kell ebben az esetben a pénzeszköz-állományt megállapítani? Köszönettel: Benkő Eszter

Matolcsy véget vetett a folyószámla-költségtérítésnek Cikk

A nemzetgazdasági miniszter megszüntette azt a gyakorlatot, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium és háttérintézményeinek vezetői folyószámlaköltség-térítést kapjanak.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó euróban fizethet-e ki egyéni vállalkozói kivétet?

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Térítés nélküli gyógyászati eszköz könyvelése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Előre értékesítés lehetősége

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs