76 találat a(z) fizetési határidő cimkére

Számlacsere Kérdés

Vállalkozóként teljesítettük az elvállalt munkákat, és eddig három számlát állítottunk ki a megrendelőmnek. Mindegyik összege meghaladja a 300 ezer forintot. A megrendelő most azt kéri, hogy ezeket a számlákat semmisítsem meg, és egyezzünk meg egy új fizetési határidőben, s akkor ő fizet. Mi viszont azt gondoljuk, hogy a már kiadott, átvett, majd fizetés nélkül visszaküldött számlámat nem szabad megsemmisíteni vagy összetépni és újakat kiállítani? Jól tudom? Abba belemennénk, hogy legyen új fizetési határidő, s erről megállapodjunk, de új számlákat nem akarok ugyanarról az ügyről kiállítani. Várom szíves válaszukat.

Fizetési határidő szállítási szerződések esetében Kérdés

Tisztelt Szakértő! Értékesítéssel foglalkozó kft. szállítási szerződést kötne egy másik céggel, de a fizetési határidő hosszában nem tudnak megegyezni. A vevő ragaszkodik a 90 napos fizetési határidőhöz. Tudomásunk szerint ezt nem kötelező elfogadni, mivel a Ptk. szerint 60 napos az általános fizetési határidő, melytől csak kölcsönös megállapodással lehet eltérni. Pontosan milyen törvények szabályozzák a fizetési határidő mértékét? Van jogszabály arra vonatkozóan, hogy jogos a vevő igénye a 90 napos fizetési határidőre? Tisztelettel: Goschlerné Éva, Merkuranus Bt.

Most kell fizetni az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat Cikk

Az élelmiszerlánc szereplőinek (növénytermesztőknek, állattenyésztőknek, élelmiszer-előállítóknak és -forgalmazóknak) május végéig kellett benyújtaniuk az élelmiszerlánc-felügyeleti díjról szóló bevallásukat; az ekkor megállapított összeget két egyenlő részletben, július 31-éig, valamint 2019. január 31-éig kell elutalniuk a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elkülönített fizetési számlájára – közölte a Nébih.

Több ügylet számlázása: termékértékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértők! Megtehetik-e termékértékesítés esetén az eladók, hogy egy vevővel időszakos elszámolásban állapodnak meg, és eszerint számláznak? Tehát 10 db szállítólevél időpontja június különböző napjaira esik. A rajtuk szereplő tételekről készült számla kelte 06. 29., a teljesítés időpontja 07. 29., fizetési határidő 07. 29. Helyes-e így a számlázás?

Előlegszámla kompenzálása. Kérdés

Egyik ügyfél a mezőgazdasági termeléshez szükséges anyagok szállitói számláját megkapta novemberi fizetési határidővel. A szállitó a későbbi termékeladásról előlegszámla kiállítását kéri, melyet az általa kiállitott számlával kompenzálna, melynek a fizetési határideje még nem járt le. Jogszerü-e ez a beszámitás?

Szállítószámla fizetési határidejének rögzítése a nyilvántartásokban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk a bejövő szállítószámlák fizetési határidejét szerződés szerint a beérkezéstől számított 30. napra állapítja meg. Ez a dátum általában nem egyezik meg a számlán szereplő fizetési határidővel (postázás ideje miatt stb.). A számítógépes nyilvántartásunkban a beérkezéstől számított 30. napot adjuk meg fizetési határidőnek a pontos átutalás miatt. Problémát jelent-e ez a fajta nyilvántartás?

Folyamatos szolgáltatás heti számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk üdülőjét a szakszervezet üzemelteti. Eddig havonta történt az elszámolás, s üdülő használati díjat számláztunk nekik. A teljesítési dátum a hónap utolsó napja volt, a számla kiállításának napja, amikor kiállítottuk következő hónapban a számlát, a fizetési határidő pedig számla kiállítása+30 nap. Ilyen számlák kiállítására a nyári időszakban kerül sor (3-4 számla/év). Most szeretnének áttérni a heti elszámolásra. A nyaraltatási turnusok szombattól szombatig tartanak, s minden pénteken adnának erről adatot a számlázáshoz, s rákövetkező héten hétfőn számláznánk. Kérdésem, hogy ez ilyen formában folyamatos szolgáltatásnak minősül vagy sem? Ha folyamatos szolgáltatásnak minősül, és heti elszámolás van, ebben az esetben a teljesítést követően számláznánk. A számla teljesítés dátumának meg kellene egyeznie a fizetési határidővel? Hogyan kellene helyesen eljárnunk? Milyen teljesítési dátummal állíthatjuk ki a heti számlákat? Válaszát előre is köszönöm!

Kamarai hozzájárulás: fizetési határidő közeleg Cikk

A gazdálkodó szervezeteknek a 2018. évi kamarai hozzájárulást 2018. március 31-éig kell megfizetniük, hívja fel a figyelmet honlapján a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara.

Skontó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mely dátum számít a skontó teljesítésekor? A szerződésünk szerint a fizetési határidő 60 naptári napon belül átutalással, vagy 2 százalék skontó esetén 30 naptári nap. A bankszámlánkra a számlakiállítás utáni 31. napon érkezett meg az árbevétel. El kell-e így is fogadnunk a skontót, a csökkentett összeget? Előre is köszönöm válaszát.

Pénzforgalmi áfás adóalany levonási jogának keletkezése Kérdés

Pénzforgalmi adózó adóalany, havi áfás. A közüzemi számláit (amelyeknek a teljesítési időpontja a fizetési határidő, az áfatörvény 58. paragrafusa alapján, és jellemzően a számla kiállítója nem pénzforgalmi adózó) a határidő előtt fizeti ki. Mikor keletkezik az áfalevonási jog, a kifizetéskor, vagy a fizetési határidő/teljesítési időpontban? Melyik hónapban vonható le az áfa, ha a kifizetés tárgyhó, a számla fizetési határideje tárgyhót követő időszakra esik?

Nébih: fizetési határidő közeleg! Cikk

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja az érintettek figyelmét, hogy közeledik 2018. január 31-e, a 2017. évi élelmiszerlánc-felügyeleti díj második részletének befizetési határideje. A fizetési értesítő a Nébih bevallási felületén (portal.nebih.gov.hu/Ügyfélprofil) érhető el. A díj átutalása kizárólag az e célra elkülönített fizetési számlára teljesíthető.

Év végi számla Kérdés

2017. december 11-én kelt számlában decemberi és januári szolgáltatás is van. Teljesítés a fizetési határidő: 2018.01.29 Szállítóként melyik évben könyvelem? Válaszukat köszönöm.

Folyamatos teljesítésű ügylet meghatározása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Annak meghatározásában szeretném a szaktanácsát kérni, hogy az alábbi két ügyletet áfateljesítés szempontjából folyamatos teljesítésű szolgáltatásnak kell-e tekinteni. 1. Vállalkozás ügyfelei részére – a cégvezető számára – vállalatvezetési, kontrolling jellegű döntéstámogató üzletviteli tanácsadást végez az aktuálisan felmerülő kérdések megoldásában. A szerződésben tanácsadási óradíjban, havidíjban állapodnak meg. Az ügyfél által elfogadott teljesítési igazolás alapján jogosult számlázni arra az időszakra, melyben teljesítés történt. 2. Vállalkozás saját munkaerő hiányában üzemének működtetéséhez másik vállalkozással köt szerződést. Havi díjban állapodnak meg, azzal, hogy az elszámolás napja a hónap utolsó napja. A számlán a teljesítés napja a hónap/időszak utolsó napja, kelte a hónapot követő második nap. Fizetési határidő a számla kelte plusz 10 nap. Helyes-e így a számla kiállítása, vagy a folyamatos teljesítésű szolgáltatásokra vonatkozóan (áfateljesítés = fizetési határidő) kell a számlát kiállítani? Köszönöm válaszát.

Fordított áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fordítottáfa-fizetési kötelezettséggel (munkaerő kölcsönzés – időszaki elszámolás) kapcsolatban szeretnénk megkérdezni: egy január havi időszakban teljesített szolgáltatás esetében mikor áll be az adófizetési kötelezettség? Február 15. vagy március 15.? A teljesítést követő hónap tizenötödik napját hogy kell értelmezni? A számlán ilyen esetben mit kell teljesítési időpontnak feltüntetni, különös tekintettel, ha késve kerül a számla kiállításra? Attól függetlenül a fizetési határidőt, hogy fordított az áfafizetési kötelezettség? Köszönettel: Nova-Audit Kft.

Időszakos elszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelem fuvarozással foglalkozik. Az egyik nagy üzemanyag-értékesítő cégnél ügyfélkártyával rendelkezik. A cég havonta kétszer számláz, egyszer 15-én, az addig felmerült tankolásokat számlázza ki, majd egyszer hónap utolsó napján a hónap második felében történt tankolásokat. Egy számla nagyságrendileg 70 oldal, több tízmillió forint bruttó értékkel. A számlának nincs teljesítés dátuma, csak számla kelte és fizetési határideje. Kérdésem lenne, hogy melyik áfabevallásban kell szerepeltetni? A számla kelte szerinti időszakban, vagy pedig a számla fizetési határidejének időszakában? Válaszát előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

300 euró alatti EU-s termékértékesítés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Számla dátuma, könyvelési periódus, áfa visszaigénylése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Számlaadat-szolgáltatás alóli mentesség

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close