4 találat a(z) fizetési esedékesség cimkére

Részvétel nemzetközi kiállításon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk 2020 májusában Münchenben vesz részt kiállítóként egy nemzetközi vásáron. A rendezvényt szervező cég megküldte a számláját (standbérlet, regisztrációs díj, úgynevezett hulladékkezelési díj és szolgáltatások előlege szerepelnek a bizonylaton) november 13-án. A számla dátuma november 11., a fizetési esedékesség 2020. január 31. Pontosabban ez egy olyan lehetőség, hogy költségek felszámolása nélkül egyenlíthetjük ki a számla összegét. A rendezvény 2020. május 4-8. között kerül megrendezésre. Azt szeretném megkérdezni, hogy ebben az esetben mi lesz a számla teljesítési dátuma, illetve az áfabevallásban melyik időszakban (havi áfabevallók vagyunk), és melyik sorban kell szerepeltetni a számlát. Szíves válaszát köszönöm.

Áfa 58. § számlahelyesbítés fizetési határidő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Folyamatos teljesítésű ügyletnél, számlahelyesbítés esetén (teljesítés nem hiúsult meg), milyen esetekben marad az eredeti fizetési esedékesség, és milyen esetekben kell a módosító okiraton a fizetési dátumot módosítani? Válaszát előre is köszönöm.

Három tévhit a számlakibocsátás időpontjáról Cikk

A számlakibocsátási kötelezettség időpontját illetően a közfelfogásban helytelenül elterjedt három prekoncepciót cáfolunk. A számlakibocsátási kötelezettség időpontja mellett az ügylet teljesítési időpontjával való összefüggésekre koncentrálunk.

Időszakos elszámolású ügylet, előleg Kérdés

Az ügylet leírása: Két magyar adóalany egymásnak reklámszolgáltatást nyújt. Az ügyletet egy évre kötik (január 1–december 31.), forgalmi adó szempontjából időszakos elszámolású ügyletként (58. § szerint) kezelve. Az elszámolási időszak utolsó napja minden év december 31. Az elszámolási időszak alatt négy alkalommal, minden negyedévben ugyanakkora (fix)összegben számlát (a szerződés szerinti elnevezés: „előleg”) állítanak ki egymás felé, melyet kölcsönös beszámítással (kompenzálás) egyenlítenek ki. A tényleges teljesítések (reklám megjelenések) nem feltétlenül egyeznek meg az egyes negyedéves számlázáskor, a tényleges teljesítések elszámolása (különbözet) december 31-én történik meg. Kérdéseim (a 2015. évi áfaszabályok szerint): 1. Értelmezhető-e az áfa-tv. szerint bármilyen formában az 58. § szerinti időszakos elszámolású ügylet esetén az 59. § szerinti előleg? 2. A fenti időszakos elszámolású ügylet(ek)ről kiállított „előleg”-számlák önálló teljesítésnek minősülnek-e és a fizetési esedékesség lesz az adófizetési kötelezettség keletkezésnek a napja? 3. A 15 napon belüli számla kiállítási kötelezettség az áfa szerinti teljesítési időponttól számítandó? (itt a fizetési esedékesség napja) 4. A tényleges teljesítések év végi összesítésekor felmerülő negatív előjelű) különbözet az elszámolási számlában (december 31-ei időpont szerinti) érvényesíthető? Kell-e módosítani az év közben kiállított „előleg”-számlákat?Például 4 * 100 = 400; a tényleges teljesítés 390, különbség -10.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Meghiúsult ügylet előlegének rendezése

Bunna Erika

adótanácsadó

Szálláshely-szolgáltatás

Bunna Erika

adótanácsadó

Helyi iparűzési adó

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close