104 találat a(z) felmondási idő cimkére

Munkavégzés alól felmentett felmondási idő bére Kérdés

Az alábbi munkajogi ügyben kérném segítségét: gyes-ről visszatérő munkavállaló kéri munkaviszonyának megszüntetését munkavállalói felmondással. Felmondását a gyes leteltének napján nyújtja be, a munkaviszony megszüntetését attól számított harminc nap múlva kéri. Felmondólevelében kéri, hogy a felmondás idejére a munkáltató mentesítse őt a munkavégzés alól, valamint fizesse ki részére az elmaradt szabadságokat. Kérdéseim a következők: 1. Ha a munkáltató eltekint a felmondási idő alatti munkavégzéstől, akkor is köteles kifizetni a harminc napra járó munkabért? 2. Illetve a felmondási idő alatt kiadhatja az elmaradt szabadságokat? Válaszát megköszönve, tisztelettel: Pilisi Katalin

Felmentés munkavégzés alól: rövidíti-e a munkaviszonyt? Kérdés

Ha a munkáltató a teljes felmondási időre felmenti a munkavégzés alól a munkavállalót, akkor is a felmondási idő végével szűnik meg a munkaviszony? Vagy az utolsó munkában töltött nappal? Ha 07.31-én mond fel, akkor aznap kifizetheti a teljes felmentési időre járó bért is rögtön a munkáltató? Ezt augusztusi távolléti díjként számfejthetem 07.31-én? Köszönöm!

5 fontos tudnivaló a szabadság kiadásáról Cikk

A nyári szabadságolások apropójaként összegyűjtöttünk néhány olyan speciális szabályt, amely tapasztalatok szerint a leggyakoribb félreértések forrásai.

Nyugdíj előtt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Dolgozóm bejelentette, hogy nyugdíjba kíván vonulni. Munkáltatóként mit kell neki adnom, értve ezalatt a felmondási időt, felmentési időt? Esetleg mindkettő kell? Hány nap jár? A szabadságot az utolsó napig arányosan kell kiadnom, azt tudom. Köszönöm.

A felmondási idő számítása Cikk

Bármely fél szünteti meg a munkaviszonyt felmondással, a felmondási idő számításának nagy jelentősége van. A munkavállalónak munkát kell keresnie, ha már talált, akkor kezdenie kell az új munkahelyen, át kell adnia munkakörét, a munkáltatónak pedig be kell töltenie az esetlegesen megüresedett pozíciót, ki kell állítania az igazolásokat, el kell számolnia a munkavállalóval.

Felmondási idő, végkielégítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő. 2011. 05. 31. óta dolgozom a munkahelyemen. Az évek során volt 2 csípőprotézis műtétem, meg egy hosszabb táppénzzel járó TIA-m. Összességében, ha a táppénzes állományokat leszámítom, az 5 év biztosan megvan. Tavaly december közepén írtak ki dolgozni. Már a táppénzem alatt jelezte a főnököm, hogy felmond. Kértem, hogy a szabadságomat írja ki, és ha készen vannak a papírjaim, akkor szóljon és bemegyek aláírni. Tulajdonképpen arra számítottam, hogy 5 év után a felmondási idő 45 nap (ha jól tudom), és felgyülemlett egy csomó szabadságom is. A lényeg, hogy nem szólt a mai napig sem. Én ma megnéztem az ügyfélkapuban a bejelentéseket. Akkor döbbentem rá, hogy december 31-ével megszüntette a munkaviszonyomat. Tehát most nincs biztosításom sem. Úgy tudom, hogy 5 év után jár 2 havi végkielégítés is. Szeretném tudni, hogy ezek az információk megállják-e a helyüket, illetve az én esetemben milyen szabályok vonatkoznak? Válaszukat előre is köszönöm!

Munkaügyi bíróság által megváltoztatott felmondási idő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni, hogy a munkáltatónak, akit a bíróság a felmentési idő meghosszabbítására, valamint magasabb összegű végkielégítés kifizetésére kötelezett, akkor a kifizetett összegeket melyik év számfejtésébe (2018 vagy 2019) kell érvényesíteni? A jogviszony 2018.04.15-én szűnt meg, amit a bíróság meghosszabbított 45 nappal.

Felmondási idő alatti munkavégzés Kérdés

Idén októberben szereztem meg a nők kedvezményes nyugdíjazásához szükséges 40 év szolgálati időt, nem szerettem volna nyugdíjba menni, tovább szerettem volna dolgozmi. A létszámleépítésnél azonban ezt a munkáltató nem vette figyelembe. Kérdéseim: 22 éve ugyanazon a munkahelyen eltöltött idő után mennyi a végkielégítés ideje és összege – kormánytisztviselőnél –, jár-e felmentési idő? Mikor lehet kérvényezni a nyugdíjazást, továbbá a felmondási idő időtartama alatt lehet-e munkaviszonyt létesíteni?

Munkavállalói felmondás gyes lejárta után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gyesről visszatérő munkavállaló az első munkanapján felmondott. Főállású anyaként kívánja nevelni a három gyermekét. Kérdésünk, hogy ebben az esetben hogyan alakul a felmondási idő? Ha eltekintünk a felmondási időtől, mikor szűnik meg a jogviszonya, és mikor jelentkezhet be főállású anyaként? A felgyülemlett szabadságot természetesen megváltjuk pénzben. Köszönettel.

Mt.-ben foglaltaknál hosszabb felmondási idő kikötése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az Mt. 69. § (3) bekezdése alapján a felek az Mt. 69. § (1)–(2) bekezdéseiben foglaltaknál hosszabb, legfeljebb hathavi felmondási időben is megállapodhatnak. Jogszerű-e, ha a felek a munkaszerződésben azt rögzítik, hogy munkavállalói felmondás esetén a felmondási idő fixen 3 hónap, míg a munkáltatói felmondás esetén a felmondás idő tekintetében az Mt. szabályai irányadóak. Jogszerű-e, ha a felek a már megkötött (mind a munkáltatói, mind a munkavállalói felmondás esetére) Mt. szerinti felmondási időt rögzítő munkaszerződésüket módosítják a fentiek szerint? Tisztelettel.

Táppénz alatti felmondás Kérdés

Ha táppénz alatt mond fel a munkáltató, akkor meddig kaphatok táppénzt, illetve mikor kezdődik a felmondási idő?

Nyugdíjas munkavállaló felmondás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató – munka hiányában – szeretné elküldeni a nyugdíjas munkavállalóját, aki 2009.04.06-tól van foglalkoztatva. A nyugdíjba vonulása előtt is ennél a cégnél dolgozott 2002.06.01-2009.04.03 között. A kérdésem, hogy felmondási idő kiszámításánál a 2002 évi belépést, vagy már a nyugdíjas munkaviszony kezdetét vegyem figyelembe? Válaszát előre is köszönöm.

Felmond, és azonnal lelép a dolgozó: mitévő legyen a munkáltató? Cikk

Mit tehet a munkáltató, ha a renitens munkavállaló nem dolgozza le a felmondási idejét és/vagy nem adja át a munkakörét? Hogyan járjunk el abban az esetben, ha átadja ugyan a dolgozó a folyamatban lévő ügyeket, de akkor derül ki, hogy óriási károkat okozott a munkaviszonya fennállása alatt?

Hogyan kell számítani a felmondási időt? Kérdés

Tisztelt Szakértő! A tárgyban jelzett című cikkben http://adozona.hu/munkajog/Hogyan_kell_szamitani_a_felmondasi_idot_1NHV7L írt esetet ismerem, és több ilyennel találkoztam. Egy kérdésem lenne, hogy a felperes 2014. augusztus 12-étől keresőképtelen állománya mikor vált keresőképessé? Köszönettel.

Felmondási időtől való eltérés Kérdés

Tisztelt Adózóna! Tudtommal lehetőség van arra, hogy a munkaszerződésben a felek eltérjenek az Mt. előírásától a felmondási idő tekintetében. Az lenne a konkrét kérdés, hogy bele lehet-e foglalni a munkaszerződésbe vagy egy munkaszerződés-módosításba, hogy a munkavállaló felmondása esetén a felmondási idő nem 30 nap, hanem 90 napra hosszabbodik? Azonban a munkáltató felmondása esetén maradna az alap 30 nap, plusz a munkában töltött idő arányában letöltendő idő. Vagy csak úgy lehet eltérni, hogy mind a munkavállaló, mind a munkáltató irányában legyen eltérés? Ezt meg lehet-e változtatni egy munkaszerződés-módosítás keretén belül, vagy csak az eredeti, alap munkaszerződésben lehet kikötni?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mikor jár műszakpótlék?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close