107 találat a(z) felmondási idő cimkére

Nyugdíj Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kapcsolódva a https://adozona.hu/kerdesek/2019_12_6_Nyugdij_hqh kérdésemhez és a válaszhoz, a következő új kérdésem van. Az Mt. szerint nyugdíjasnak minősülök 2020. 10. 10-én. A vállalat mikor mondhat fel, már előtte, vagy csak a következő munkanappal? A felmondást követően (40 év munkaviszony a cégnél) jár-e a 90 nap felmondási idő? Tisztelettel: Mérő Péter

Felmondási idő munkavállalói felmondás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha munkavállaló felmondással megszünteti a munkaviszonyát és a munkáltató nem kíván élni a 30 napos felmondási idő letöltésével, akkor automatikusan megszűnhet-e a munkaviszony a felmondás közlésének a napjával vagy a munkáltatónak be kell nyelnie a 30 napos felmondási időre járó bér és cafetériafizetési kötelezettséggel, illetve a felmondási idő alatt keletkezett plusz szabadság kötelezettségeit? Ez a cég számára kész ráfizetés. Ha megszünteti a felmondás közlésének napjával a cég a munkaviszonyt, a munkavállaló megtámadhatja-e a kiléptetést a felmondási idő hiánya miatt? És mi van abban az esetben, ha a munkáltató már kiadott egy tudomásulvételről szóló nyilatkozatot, melyben megírta, hogy a felmondási idő letöltésére igényt tart, azonban az előzetesen jóváhagyott szabadságait kiveheti, de a munkáltató meggondolja magát, mert a munkavállaló már csak a levegőt rontja és inkább már nem is akarja látni őt? Írhat-e jogilag meg nem támadható módon újabb tudomásulvételt, hogy bár a felmondási idő 30 nap, a munkáltató lehetővé teszi, hogy már előbb megszűnjön a munkaviszony x időponttal - ami nem a felmondás közlésének a dátuma? Sajnos nem találok erre vonatkozó egyértelmű állásfoglalásokat. Szíves válaszát előre is nagyon köszönöm!

Felmondási idő táppénz alatt Kérdés

Egy munkavállaló felmondási idő alatt táppénzre került. A felmondási idő a táppénz miatt mikor fejeződik be? A táppénz befejezésével lesz vége?

Munkavégzés alól felmentett felmondási idő bére Kérdés

Az alábbi munkajogi ügyben kérném segítségét: gyes-ről visszatérő munkavállaló kéri munkaviszonyának megszüntetését munkavállalói felmondással. Felmondását a gyes leteltének napján nyújtja be, a munkaviszony megszüntetését attól számított harminc nap múlva kéri. Felmondólevelében kéri, hogy a felmondás idejére a munkáltató mentesítse őt a munkavégzés alól, valamint fizesse ki részére az elmaradt szabadságokat. Kérdéseim a következők: 1. Ha a munkáltató eltekint a felmondási idő alatti munkavégzéstől, akkor is köteles kifizetni a harminc napra járó munkabért? 2. Illetve a felmondási idő alatt kiadhatja az elmaradt szabadságokat? Válaszát megköszönve, tisztelettel: Pilisi Katalin

Felmentés munkavégzés alól: rövidíti-e a munkaviszonyt? Kérdés

Ha a munkáltató a teljes felmondási időre felmenti a munkavégzés alól a munkavállalót, akkor is a felmondási idő végével szűnik meg a munkaviszony? Vagy az utolsó munkában töltött nappal? Ha 07.31-én mond fel, akkor aznap kifizetheti a teljes felmentési időre járó bért is rögtön a munkáltató? Ezt augusztusi távolléti díjként számfejthetem 07.31-én? Köszönöm!

5 fontos tudnivaló a szabadság kiadásáról Cikk

A nyári szabadságolások apropójaként összegyűjtöttünk néhány olyan speciális szabályt, amely tapasztalatok szerint a leggyakoribb félreértések forrásai.

Nyugdíj előtt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Dolgozóm bejelentette, hogy nyugdíjba kíván vonulni. Munkáltatóként mit kell neki adnom, értve ezalatt a felmondási időt, felmentési időt? Esetleg mindkettő kell? Hány nap jár? A szabadságot az utolsó napig arányosan kell kiadnom, azt tudom. Köszönöm.

A felmondási idő számítása Cikk

Bármely fél szünteti meg a munkaviszonyt felmondással, a felmondási idő számításának nagy jelentősége van. A munkavállalónak munkát kell keresnie, ha már talált, akkor kezdenie kell az új munkahelyen, át kell adnia munkakörét, a munkáltatónak pedig be kell töltenie az esetlegesen megüresedett pozíciót, ki kell állítania az igazolásokat, el kell számolnia a munkavállalóval.

Felmondási idő, végkielégítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő. 2011. 05. 31. óta dolgozom a munkahelyemen. Az évek során volt 2 csípőprotézis műtétem, meg egy hosszabb táppénzzel járó TIA-m. Összességében, ha a táppénzes állományokat leszámítom, az 5 év biztosan megvan. Tavaly december közepén írtak ki dolgozni. Már a táppénzem alatt jelezte a főnököm, hogy felmond. Kértem, hogy a szabadságomat írja ki, és ha készen vannak a papírjaim, akkor szóljon és bemegyek aláírni. Tulajdonképpen arra számítottam, hogy 5 év után a felmondási idő 45 nap (ha jól tudom), és felgyülemlett egy csomó szabadságom is. A lényeg, hogy nem szólt a mai napig sem. Én ma megnéztem az ügyfélkapuban a bejelentéseket. Akkor döbbentem rá, hogy december 31-ével megszüntette a munkaviszonyomat. Tehát most nincs biztosításom sem. Úgy tudom, hogy 5 év után jár 2 havi végkielégítés is. Szeretném tudni, hogy ezek az információk megállják-e a helyüket, illetve az én esetemben milyen szabályok vonatkoznak? Válaszukat előre is köszönöm!

Munkaügyi bíróság által megváltoztatott felmondási idő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni, hogy a munkáltatónak, akit a bíróság a felmentési idő meghosszabbítására, valamint magasabb összegű végkielégítés kifizetésére kötelezett, akkor a kifizetett összegeket melyik év számfejtésébe (2018 vagy 2019) kell érvényesíteni? A jogviszony 2018.04.15-én szűnt meg, amit a bíróság meghosszabbított 45 nappal.

Felmondási idő alatti munkavégzés Kérdés

Idén októberben szereztem meg a nők kedvezményes nyugdíjazásához szükséges 40 év szolgálati időt, nem szerettem volna nyugdíjba menni, tovább szerettem volna dolgozmi. A létszámleépítésnél azonban ezt a munkáltató nem vette figyelembe. Kérdéseim: 22 éve ugyanazon a munkahelyen eltöltött idő után mennyi a végkielégítés ideje és összege – kormánytisztviselőnél –, jár-e felmentési idő? Mikor lehet kérvényezni a nyugdíjazást, továbbá a felmondási idő időtartama alatt lehet-e munkaviszonyt létesíteni?

Munkavállalói felmondás gyes lejárta után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gyesről visszatérő munkavállaló az első munkanapján felmondott. Főállású anyaként kívánja nevelni a három gyermekét. Kérdésünk, hogy ebben az esetben hogyan alakul a felmondási idő? Ha eltekintünk a felmondási időtől, mikor szűnik meg a jogviszonya, és mikor jelentkezhet be főállású anyaként? A felgyülemlett szabadságot természetesen megváltjuk pénzben. Köszönettel.

Mt.-ben foglaltaknál hosszabb felmondási idő kikötése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az Mt. 69. § (3) bekezdése alapján a felek az Mt. 69. § (1)–(2) bekezdéseiben foglaltaknál hosszabb, legfeljebb hathavi felmondási időben is megállapodhatnak. Jogszerű-e, ha a felek a munkaszerződésben azt rögzítik, hogy munkavállalói felmondás esetén a felmondási idő fixen 3 hónap, míg a munkáltatói felmondás esetén a felmondás idő tekintetében az Mt. szabályai irányadóak. Jogszerű-e, ha a felek a már megkötött (mind a munkáltatói, mind a munkavállalói felmondás esetére) Mt. szerinti felmondási időt rögzítő munkaszerződésüket módosítják a fentiek szerint? Tisztelettel.

Táppénz alatti felmondás Kérdés

Ha táppénz alatt mond fel a munkáltató, akkor meddig kaphatok táppénzt, illetve mikor kezdődik a felmondási idő?

Nyugdíjas munkavállaló felmondás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató – munka hiányában – szeretné elküldeni a nyugdíjas munkavállalóját, aki 2009.04.06-tól van foglalkoztatva. A nyugdíjba vonulása előtt is ennél a cégnél dolgozott 2002.06.01-2009.04.03 között. A kérdésem, hogy felmondási idő kiszámításánál a 2002 évi belépést, vagy már a nyugdíjas munkaviszony kezdetét vegyem figyelembe? Válaszát előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szoftvervásárlás Ausztriában

Kelemen László

adószakértő, jogász

Előlegszámla lejelentése a NAV felé

Kelemen László

adószakértő, jogász

Személy- vagy tehergépkocsi

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close