48 találat a(z) felelősség cimkére

Beltag személyes közreműködés nélkül, kültag ügyvezetőként? Cikk

Bt. tagjai alapításkor dönthetnek-e úgy, hogy a kültag lesz a vezető tisztségviselő, ezen felül személyesen közreműködik (tényleges munkát végez), viszont a beltag sem ügyvezető nem lesz, sem más módon nem végez tevékenységet a társaságban, csupán az osztalékra tart igényt? – kérdezte olvasónk. dr. Szeiler Nikolett, ügyvéd, adótanácsadó szakértőnk válaszolt.

Vezetői felelősség: új szabály jön, új problémákat generálva Cikk

Az új Ptk. két évvel ezelőtti bevezetésekor a legnagyobb vihart a vezető tisztségviselők felelősségének újraszabályozása kavarta. A Ptk.-t idén júliusban megint módosítják, és ez érinti a felelősségi szabályokat is. Könnyen előfordulhat viszont, hogy ez több problémát generál majd, mint amennyit megold: a törvénytervezet szerint a vezető tisztségviselő felelőssége akkor is megállapítható lesz majd, ha a kár a társaság szerződésének szándékos megszegéséből ered. Feltehetően új gyakorlati problémákat vet fel a módosított szabály alkalmazása − véli a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Mérlegkészítés Kérdés

Munkajogi viták: itt a lista, mikor dönt a bíróság, és mikor nem Cikk

Kiemelkedően fontos terület a munkajogban, hogy a munkavállalók milyen ügyekben tudják érvényesíteni az érdekeiket. Ezeket a kérdéseket több oldalról is érdemes megvilágítani. Elsőként azt kell tisztázni, mit is tekint a jog munkajogi igénynek. Ezt követően pedig azt nézzük meg, hogy ezeket az igényeket milyen fórumon lehet érvényesíteni.

Könyvelői felelősség Kérdés

Milliárdos kártérítést róttak ki az ügyvezetőre Cikk

Túl drágán, túl sokat vásárolt acélhulladékból a társaság ügyvezetője, ezért munkáltatója másfél milliárdos kártérítést szabott ki rá. Az ügy végigjárta az igazságszolgáltatás fokozatait, végül a Kúria döntött.

Elhunyt vállalkozó felelőssége Kérdés

Örökösödés Kérdés

Elhunyt tag ügyvezető Kérdés

Bt. kültagja Kérdés

Vezető tisztségviselők felelőssége: bizonytalanságok az adózásban Cikk

Az új Ptk. hatályba lépése után rémhíráradat indult a gazdasági társaságok vezető tisztségviselőinek „drasztikus felelősségnövekedéséről”. Valójában azonban nem a radikális újraszabályozás és az ennek következtében megnövekedett jogi felelősség, hanem a jelenleg még bizonytalan adókezelés jelenti a valódi kockázatot. A módosítás ugyanis adózási bizonytalanságot okoz, melyet a jogalkotó a vonatkozó jogszabály módosításával oldhatna fel. Addig is, míg ez megtörténik, szükség lenne az adóhatóság átfogó állásfoglalására – írja a LeitnerLeitner blogjában Siklós Márta és dr. Szecskay András.

Kell-e félni az új Ptk. felelősségi szabályai miatt? Cikk

Indokolatlan pánik alakult ki a március 15-től hatályos új Polgári törvénykönyvben (Ptk.) a korábbinál szigorúbb cégvezetői felelősségi szabályok miatt jogi szakértők szerint.

Ezért idegesek a cégvezetők Cikk

Évi százezer forintos díj alatt nincs olyan biztosítás a piacon, ami fizet az új Ptk. alapján a magánvagyonával is felelős, károkozó cégvezető helyett – írja Cégvezetői felelősségbiztosítás című cikkében a HVG.

Régi és új Ptk.: mikor, melyiket kell alkalmazni? Cikk

Március 15-én hatályba lépett az új Polgári törvénykönyv, de a korábbi rendelkezéseket is még évekig, sőt, akár évtizedekig alkalmazni kell. Külön törvény rendelkezik arról, hogy az új magánjogi kódex előírásaira mikor kell átérni. Sok esetben különös körültekintést fog igényelni, hogy a felek megállapítsák, jogviszonyukra melyik szabályt kell alkalmazni. A Deloitte Legal hírlevele az alábbiakban a várhatóan leggyakrabban előforduló kérdéseket emeli ki.

Cégvezetők figyelem: nő a felelősség a vállalat által okozott kárért Cikk

Március 15-étől válik hatályossá az új Polgári törvénykönyv (Ptk.), amely a biztosítások területén is jelentős változásokat hoz. Érinti az ajánlattételt, a kötvényesítést, az állománykezelést, a termékfejlesztést és a kárrendezést, valamint az ezeket támogató informatikai rendszereket is. Az egyik legkomolyabb horderejű módosítás ugyanakkor a cégvezetők felelősségi körére vonatkozik – hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Megbízási díj

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Katás vállalkozó alkalmi munkavállalója táppénz alatt

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Kft. tulajdonos személyes közreműködés

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 április
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close