312 találat a(z) felújítás cimkére

Üzleti érdek Kérdés

Egy reklám- és PR-ügynökség (kft.) ügyfele egy nagy multicég külföldi anyavállalata. Az idei évben is több millió forint megrendelést teljesített a reklámcég kizárólag az anyavállalat megbízásából. 2016-ban egy "üzleti gesztust" tett a (PR) cég – megköszönve a megrendelő eddigi hűségét – felújíttatta a cégcsoport magyarországi irodáját. (A PR-cégnek nincs szerződéses kapcsolata a magyar céggel.) A felújítás részeként termékeket (irodabútorokat), valamint szolgáltatást vásárolt a magyar cég számára, ezeket a PR-cég nem számlázza tovább senkinek. Kérdésem: milyen jogcímen kell elszámolnom a könyvekben ezeket a kiadásokat? Milyen áfa-, illetve tao-kötelezettséggel jár ezek elszámolása? Köszönöm ha válaszolnak, üdvözlettel: CsK

Ingatlanforgalmazó áfa-visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ingatlanforgalmazó kft.-ként nem választottuk az értékesítést áfásan. Vásároltunk egy használt lakást egy kft.-től, fordított áfás számlát kaptunk. A felújításnál keletkezett levonható áfát jól gondolom, hogy nem lehet levonásba helyezni? Értékesítésnél mentes számlát állítok ki? Mit befolyásol, hogy fordított áfával vettem? Köszönöm.

Lakásszövetkezet Fundamenta megtakarítása Kérdés

Tisztelt Adószakértő! A következő dologgal kapcsolatban kérném a segítségét. A lakásszövetkezet 4 éves megtakarítást kötött későbbi házfelújításra, ami 2015-ben lejárt, és amit a szövetkezet abban az évben fel is használt a felújításaira. A megtakarítást a szövetkezet a lakók, tulajdonosok befizetéseiből fizette. A lejáratkor az állam által nyújtott támogatást egyéb bevételre könyveltem, a megtakarítási számlán lévő összeget pedig a felújítás számlájának kiegyenlítésre fordítottam. A kérdésem az lenne, hogy helyesen jártam-e el így, vagy kellett volna még valami tételeket könyvelnem? Előre is köszönöm a segítségét.

Áfa-visszaigénylés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemélytől egy cég irodát bérel. A helyiségben a kazánt le kell cserélni. El tudja-e számolni a kazáncserével járó költségeket (kazán, eszközök vásárlása, munkadíj) a cég, és ha igen, az áfa visszaigényelhető-e? Válaszát köszönöm.

Felújítás vagy karbantartás? Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2003. évben aktivált transzformátorházra több ízben történt felújítás, jelenleg a következő munka lett elvégezve a transzformátorház kapcsán, hibás mágneskapcsoló kondenzátor cseréje. Az elvégzett munka értéke nettó 515 ezer forint, a transzformátorház nettó értéke 6 millió forint. A szóban forgó munka felújítás vagy karbantartás? Köszönettel a választ.

Beruházás önkormányzati tulajdonon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, hogy önkormányzati törzsvagyonba tartozó ingatlanon végzett tárgyieszköz-beruházás, felújítás esetén, a beruházást végző és az önkormányzat között jogilag jöhet-e létre közös tulajdon? Ilyen beruházás, felújítás esetén a beruházás eredménye számvitelileg kinek a könyveiben jelenik meg, ki aktiválja a beruházást? Válaszát köszönöm!

Nem lakóingatlannak minősülő ingatlanon végzett felújítás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem, aki a lakóingatlannak minősülő és a lakóingatlannak nem minősülő egyes beépített ingatlan [ingatlanrész] értékesítése tevékenységre az adómentesség helyett az általános szabályok szerinti adókötelessé tételt NEM választotta, lakóingatlant vásárol. Ezután az építésügyi hatóságnál irodává minősítteti, majd felújítja. Levonható-e a felújításhoz kapcsolódó áfa? Köszönettel!

Értékcsökkenés felújításnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. a céges gépkocsijára új gumiabroncsokat vásárol. Ha jól tudom, ez felújításnak számít. Ez esetben hozzá kell aktiválni a gépkocsi bruttó értékéhez, és így megállapítani az éves értékcsökkenést. De, mi van akkor, ha a gépkocsi értéke már nulla, mert leíródott? A gumik beszerzése 100 ezer forint alatt marad. Ez esetben el lehet számolni egy összegben az értékcsökkenést? Köszönettel.

Adna pénzt a metró felújítására az EU, de… Cikk

Az Európai Bizottság kész beszállni a budapesti 3-as metróvonal felújításának finanszírozásába, ennek azonban előfeltétele a közlekedési operatív program módosítása, amit a kormánynak kell hivatalosan kezdeményeznie – közölték a BruxInfóval nevük mellőzését kérő források.

Áfa Kérdés

Két jogi személy között létrejön egy használt ingatlanra adásvétel. Az eladó bejelentkezett az áfa hatálya alá, így áfásan értékesíti az ingatlant. A vevő nem jelentkezett be az áfa hatálya alá. A vásárolt ingatlant felújítja és eladja egy magánszemélynek. Miként alakul a vásárláskor, a felújítás során vásárolt anyagok esetében és az eladáskor az áfa? Válaszát köszönöm.

Felújítás vagy karbantartás? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk üdülőjében idén a vizesblokk "felújítása" történt. A rossz állapotban levő szanitereket cseréltük le újra, egyéb (vezetékek cseréje) nem történt. Kérdésem hogy ebben az esetben ez felújításnak vagy karbantartásnak minősül? És ha felújításnak, akkor hány százalékos értékcsökkenési leírással kell számolnunk? Válaszát előre is köszönöm!

Karbantartás számvitel Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2013.09.hónapban vásároltunk egy adatgyűjtő rendszer tárgyi eszközt 10 147 000 forint nettó értéken, és 2016.06.hónapban meghibásodott benne a regisztráló kártya, melyet kicseréltek, azaz a meghibásodott regisztráló kártyát kicserélték, az új regisztráló kártyát beszerelték 475 350 forint nettó értékben, a kérdés az, hogy a szóban forgó kártyacsere karbantartás lehet-e vagy felújításnak minősül? Köszönettel a választ.

Ingatlan-felújítás, áfa-visszaigénylés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. többszintes, felújítandó ingatlant vásárolt. Az ingatlan az engedélyeztetési eljárások után részben iroda, részben lakóingatlan (39-61 százalék) besorolással szerepel a földhivatal nyilvántartásában. Felújítást követően az egész épület kompletten iroda céljára kerül bérbeadásra egy másik kft.-nek. A bérbeadásra áfa-kötelezettséget választottak. Kérdésünk: a felújítás, illetve a karbantartás során igénybe vett szolgáltatások és termékek áfája visszaigényelhető-e teljes egészében? Ha nem, akkor el kell különíteni az irodaként és lakóingatlanként nyilvántartott ingatlanrészre vonatkozó költségeket? Erre milyen módszer az elfogadható? (Például a négyzetméter-arányos elkülönítés megfelelő-e? Vannak olyan ráfordítások, például a tető komplett felújítása, melyek nem rendelhetők pontosan az egyes épületrészekhez.) Válaszát előre is köszönöm.

Ingatlanforgalmazás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft., aki alanya az áfának, de nem választotta az áfát az ingatlanértékesítésre, 2016-tól árverésen vásárol használt ingatlanokat, azokat felújítja és továbbadja. Az ingatlan ebben az esetben lakás (nem építési telek). Az áfatörvény idevonatkozó előírása alapján megfelelő az az értelmezés, hogy a fenti esetben a felújitott lakások értékesitése – függetlenül azok számától – áfamentesen történik? VG

Bérbe adott lakás felújításának elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2015-ös festés, csempézés, új hűtő, automata mosógép az éves adóbevallásnál teljes összegben költségként elszámolható,vagy csak 3 százalékos leírási kulccsal? Adózó a tulajdonos, mint magánszemély tételes költségelszámolással. Válaszát előre is köszönöm. T. László

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Osztalék elengedése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Kölcsön elengedése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Gázolaj-visszatérítés

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs