227 találat a(z) felújítás cimkére

Ingatlan értékesítése adószámos magánszemélyként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyolcórás munkaviszonnyal rendelkező magánszemély kft.-vel rendelkezik, és ingatlanforgalmazással szeretne foglalkozni. Egyelőre a magánszemély bank általi finanszírozása sokkal kedvezőbb, mint cégként történő finanszírozása, ezért abban gondolkodunk, hogy adószámos magánszemélyként kívánjuk ezt a tevékenységet folytatni. Van-e valamilyen határ arra vonatkozóan, hogy a magánszemély például egy évben hány használt ingatlant vásárolhat, illetve értékesíthet felújítás után? A sorozatjellegű értékesítés szabálya ebben az esetben érvényesülhet-e? Hol van az a határ, amikor már nem lehet adószámos magánszemélyként ezt a tevékenységet végezni, hanem csak vállalkozási formában? Milyen adóvonzata van magánszemélyként egy használt ingatlan megvásárlás, felújítás utáni értékesítésének? Előre is köszönöm. Reinhardt Éva

Tárgyi eszköz üzembehelyezése után kapott jóváírás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy 3 éves kombájnba tönkrement a motor. A garancia 2 év volt. Az elmúlt év októberében motorcsere történt. Felújításként könyveltem. Az üzembehelyezés is megtörtént. Ez év májusában kaptunk egy jóváíró számlát a kombájn motor összegéből, mert megállapították, hogy az eredeti motor gyári hibás volt. A kérdésem az lenne, hogy a bekerülési értéket kell ezzel az összeggel csökkentenem vagy egyéb bevételként könyvelődik? A motorfelújítás fejlesztési tartalékot is érint. Válaszát előre is köszönöm

55 balatoni strand újul meg az idén Cikk

Csaknem 2 milliárd forintnyi hazai támogatással 38 Balaton-parti település 55 strandján, 344 beruházás, felújítás valósul meg az idén – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója az MTI-vel szombaton.

Lakóingatlan áfája Kérdés

Egy cég (általános szabályoktól eltérő áfás tevékenységet választott ingatlaneladásra) lakóingatlanokat vásárol. 2 évnél régebbiek, így nem áfásak. Felújítja az ingatlanokat, majd eladja. A felújításokhoz kapcsolódó áfa levonható? Neki is áfa nélkül kell továbbszámlázni az ingatlanokat, hiszen továbbra sem új építésű ingatlanokról beszélünk?

Telephelyvásárlás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérem szíves tájékoztatását. Egy kft. kivett major megnevezésű külterületi ingatlant vásárolt telephely céljából. Adásvételi előszerződést kötött, és foglalót fizetett. Ezen a területen van egy épület, melynek értékét külön meg tudjuk határozni. Egyik kérdésem az, hogy ebben az esetben külön kell aktiválni a telek árát és az épületet, mivel a telekre értékcsökkenést nem lehet elszámolni? A földhivatali bejegyzés vagy a végleges adásvételi szerződés megkötésének napjával lesz a kft. tulajdona? Másik kérdésem az, hogy az épületen már most kisebb festési munkát, egy-egy ajtócserét végzett a kft., ezek elszámolásával kapcsolatban lenne kérdésem. Mivel még nincs a kft. tulajdonában, ezeket felújításként vagy karbantartásként lehet elszámolni? Előre is köszönöm szíves válaszát!

Katás egyéni vállalkozó ingatlanértékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy katás, alanyi áfamentes egyéni vállalkozó, aki magánszemélyként kíván lakóingatlant vásárolni, majd felújítás után értékesíteni. A vállalkozói tevékenysége más jellegű tevékenység. 1. Beleszámít-e az ingatlanértékesítés bevétele a vállalkozói tevékenységének katás bevételébe? 2. Beleszámít-e a bevétel az alanyi áfamentes határba? 3. Megteheti-e egyáltalán, hogy ezt a tevékenységet nem az egyéni vállalkozói tevékenysége keretein belül végzi? Ha igen, kell-e valamilyen bejelentést tenni a NAV felé a tevékenységről. 4. Van-e a 15% szja-n kívül valamilyen fizetési kötelezettsége, ha "magánszemélyként" végzi ezt a tevékenységet? 5. Kell-e áfát felszámítani az eladáskor, és levonható-e a felújítási költségek áfája akkor, ha esetleg egy általános áfakötelezettséget választott kft. keretein belül történne a tevékenység, amely nem választott adókötelessé tételt az ingatlanhasznosításra, vagy lakóingatlanról lévén szó, a törvény egyértelműen nem engedi levonni a felújítás áfáját? Köszönettel.

Tao-támogatás sport egyesületnél Kérdés

Tisztelt Adózóna! Tao-támogatás könyvelésében szeretnék segítséget kérni. Egy sport egyesület támogatást kapott az önkormányzat tulajdonában álló tornatermek felújítására. A felújítás 2017-ben fejeződött be. 2016-ban a kivitelező kiállította az 1. részszámláját, a támogatás összege nem érkezett meg 2016. évben. A kivitelező számláját hogyan könyveljem le? Hogyan tartsam nyilván a más tulajdonán végzett felújítást, amely tao-támogatásból valósul meg? 2016-ban milyen tételeket kell könyvelnem? Tanácstalan vagyok. A választ előre is köszönöm.

Fejlesztési tartalék feloldása aktiváláskor Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésre keresem a választ. A vállalkozás 40 millió forintos ingatlant vásárolt 2016-ban, amely engedélyek hiányában adott évben nem volt aktiválható (engedély: 2017.01.15.). A felújítás, átalakítás is megtörtént további kb. 10 millió forint értékben 2016-ban. Egyelőre nem tervez további beruházást a cég. 2015. évben képeztünk 10 millió forint fejlesztési tartalékot. Kérdés, hogy lehetőségünk van-e most újabb 20 millió forint fejlesztési tartalékot képezni úgy, hogy mindkét évi lekötött tartalékot (tehát együtt a 30 millió forintot) ennek az ingatlannak az aktiválásakor, azaz 2017. évben oldjuk fel? A Tao. törvény 7. § (15) bekezdés szerint: „…. Az adózó a fejlesztési tartalékot a lekötése adóévét követő négy adóévben megvalósított beruházás bekerülési értékének megfelelően oldhatja fel…” 2000. évi C. törvény a számvitelről 3. § „(4) E törvény alkalmazásában 7. beruházás: a tárgyi eszköz beszerzése, létesítése, saját vállalkozásban történő előállítása, a beszerzett tárgyi eszköz üzembe helyezése, rendeltetésszerű használatbavétele érdekében az üzembe helyezésig, a rendeltetésszerű használatbavételig végzett tevékenység…” A tao-törvény nem mondja, hogy csak a tárgyévi beruházási összeg oldható fel, és a számviteli törvény pedig beruházásnak minősít minden tevékenységet, mely az aktiválásig felmerül. Természetesen a számviteli politikában a lekötött tartalék feloldását az eszköz aktiválásának napjára határoznánk meg, és ettől később sem térnénk el.

Családi ház szigetelésének áfája Kérdés

Már meglévő családi házam födémszigetelését, falszigetelését, valamint nyílászárók cseréjét szeretném megrendelni egy vállalkozónál. A vállalkozó venne meg minden anyagot, amit beépít a szigeteléskor, és megveszi a nyílászárókat is.Ebben az esetben mennyi áfát számít fel, amikor nekem kiszámlázza az anyagokat, illetve a munkadíjat? Erre vonatkozik-e az 5 százalékos áfakulcs?

Magánszemély lakásfelújítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély lakást vásárolt, amit szeretne felújítani. Az adásvételi szerződést aláírták, de a birtokbaadás még nem történt meg. Ha most (még a birtokbavétel előtt) vásárol anyagot, ami a felújításhoz szükséges, egy későbbi esetleges értékesítéskor levonhatja-e az szja-alapból, vagy csak azokat, amelyeket a birtokbaadást követően vett? Köszönettel Emília

Műemlék helyrehozatalának áfa-visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. romos műemléket vásárolt, amelyet szeretne felújítani, majd belépődíj beszedésével megnyitná a látogatók előtt. A felújítás költségszámlái alapján visszaigényelheti-e az áfát a kft.? A belépődíj beszedésével áfás bevételhez jutva hasznosítja a helyreállított műemléket. Köszönöm válaszát: Papné Galba Márta

Fejlesztési tartalék feloldása idegen eszköz esetén Kérdés

Ügyfelem (nonprofit kft.) egy szimfonikus zenekar fenntartója, olyan hangszerek felújítására szeretné a fejlesztési tartalékot feloldani, mely hangszereknek nem ő a tulajdonosa. Az eszközök egy alapítvány könyveiben vannak, ügyfelem egy szerződés alapján használja a hangszereket, mely szerződés szerint a kft. a használatért külön nem fizet az alapítványnak, de fizeti a biztosítást, a fenntartáshoz szükséges költségeket, javítást, felújítást. Bizonytalan vagyok abban, hogy a hangszerek felújítását el lehet-e számolni a kft.-nél fejlesztési tartalék feloldására. Köszönöm ha válaszolnak, CsK

Ingatlan átalakításakor, felújításakor ezektől függ az áfa Cikk

Ingatlan átalakításával, felújításával kapcsolatos kérdésekre várt választ olvasónk. Dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

Lakásszövetkezet megtakarításának könyvelése Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Egy lakásszövetkezet 4 éves megtakarítást kötött, ami 2015-ben lejárt, és amit 2015-ben fel is használt a beruházásaira, felújításaira. Sajnos a négy év alatt a lakók által erre a célra befizetett összegek és az állami támogatás sem lettek halasztott bevételként (passzív időbeli elhatárolásként) elszámolva, hanem mint adott évi bevétel voltak a könyvelésben kimutatva. Ebben az esetben a korábbi éveket módosítani kell-e? A másik kérdésem, hogy az állami támogatást is abban az évben kell bevételként nyilvántartani, amikor megvalósulnak a beruházások, vagy a megvalósított beruházásokra elszámolt értékcsökkenéssel arányosan kell majd a passzív időbeli elhatárolásról kivezetni? Nagyon fontos most, hogy ezt tudjam, a 2016-os év zárása miatt, illetve, hogy kell-e önellenőriznem a korábbi éveket. Nagyon köszönöm előre is a gyors válaszát.

Ingyenesen használatba adott ingatlan felújítása Kérdés

T. Szakértő! Egy vagyonvédelmi társaság egy irodaház védelmét látja el. A székhelye a megrendelő engedélyével az irodaház. A vagyonvédelemre helyiségek vannak kialakítva (monitorozás, bombavédelem, keresőkutyás helyiség, pihenőszoba stb.). A helyiségekért bérleti díjat nem fizet. A szolgáltató saját költségén átépíti ezt az ingatlanrészt (falak bontása, új helyiségek kialakítása). Ebben az esetben a szolgáltató ingatlanon végzett felújítást aktivál? Terven felüli értékcsökkenés, ha a szerződés megszűnik? A szerződés szerint a tulajdonos hozzájárul azzal, hogy a költségeket a szolgáltató kell hogy állja. Mi ennek az adójogi következménye? Áfát szolgáltató visszaigényelheti (nem lakás a földhivatalban)? Át kell-e most számláznia a tulajdonos felé? Lesz-e térítés nélküli átadás a szerződés megszűnésekor, ha az eredeti állapotot nem állítja helyre? Ennek áfavonzata, illetékvonzata? Köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesület – könyvelés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pénztárgép, számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close