267 találat a(z) fejlesztési tartalék cimkére

Személygépkocsi vásárlása fejlesztési tartalékból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft vásárolhat-e személygépkocsit fejlesztési tartalékból? Mi a módja? Köszönettel.

Fejlesztési tartalék Kérdés

2017-ben alakult kft. szeretne a 2017. év terhére fejlesztési tartalékot képezni, mivel nagyon nyereséges. Új cégként megteheti?

Fejlesztési tartalék ingatlan Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk a korábbi években képzett fejlesztési tartalékából ingatlan eruházást kíván eszközölni. A törvényben meghatározott 4 éves fejlesztési tartalék időlimit lejártáig azonban az ingatlan nem fog elkészülni, illetve átadásra kerülni, csak a rá következendő évben. Kérdésem arra irányul, hogy az ingatlanvásárlási szerződés megkötésének időpillanatában (évében) már figyelembe vehető a fejlesztési tartalék, vagy csak kizárólag akkor, amikor az ingatlan már elkészült és a beruházás fizikailag is megvalósul? Melyik időpont a mérvadó ilyen esetben? Köszönöm.

Fejlesztési tartalék feloldása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaság a 2010. évben képzett fejlesztési tartalékot 2014-ben használta fel eszközök beruházására. Ezen eszközöket a mai napig nem aktiválták, befejezetlen beruházásként szerepelnek a könyvekben. Kérdésem, hogy a fejlesztési tartalék feloldása kapcsán terheli-e a társaságot adófizetési kötelezettség, mivel még nem aktiválta az eszközöket? Válaszukat előre is köszönöm!

Immateriális javak könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Számlázó program vásárlása esetén kerülhet-e beruházási számlára a megvásárolt szoftver, vagy azonnal a 114-es és 1149 főkönyvi számlán kell elszámolni? Ez a korábban képzett fejlesztési tartalék csökkentése szempontjából érdekes, tehát, ha könyvelhető beruházásként, akkor figyelembe lehet-e venni beruházásként, tehát a korábban képzett fejlesztési tartalék csökkentéseként? Válaszát előre is köszönöm: Molnár Ilona

Fejlesztési tartalék után kiva Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy a fejlesztési tartalékból vásárolt tárgyi eszköz adótörvény szerinti écs-jét mikor kell adóalap-növelőként a társasági adóban szerepeltetni, ha kivára tért át az adózó? Fejlesztési tartalék 2016-ban lett képezve, 2017-ben megvásárolta a tárgyi eszközt és 32018-tól kivás. Elegendő akkor, ha visszatér társasági adó hatálya alá? köszönöm, Uchály Andrea

Fejlesztési tartalék felhasználása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A fejlesztési tartalék felhasználható használt tárgyi eszköz beszerzésére is? Illetve bármelyik eszköz kategóriára, nem csak a termelőeszközökre, hanem például céges személygépkocsira, ültetvényre?

Kivaalany éves beszámolója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Három ponton szeretném megerősítő, támogató véleményét kikérni kivaalany beszámolójával kapcsolatosan. A kivaalanyoknak tudtommal minden üzleti évében ugyanúgy beszámolóközzétételi kötelezettségük van a 17KIVA bevallás benyújtása mellett. Az eredménykimutatásban az éves kiva összegét az "adófizetési kötelezettség" soron tüntetem fel? Az adózott eredményt teljes egészében fejlesztési tartalékként kezelem? Válaszát előre is hálásan köszönöm.

KIVA, fejlesztési tartalék Kérdés

2012-ben egy 7 millió forintos beruházást bérleti ingatlanberuházásként számolt el a cég. Ebből 1,5 millió forintot korábban képzett fejlesztési tartalék feloldásaként számolt el. 2013.01.01-jétől a cég kivás volt 2017.07.05-éig. 2017.07.06-ától taos ismét. 2017.11.30-án a bérelt ingatlanberuházást a könyveiből kivezette. A könyv szerinti érték kivezetéskor kb 2,8 millió forint. (esetünkben a kivatörvény szerinti számított nyilvántartási érték is ennyi). Jól gondolom-e, hogy a 2017. 12.31-én számolt taoalap 1,5 millió forinttal nő a korábban igénybe vett fejlesztési tartalék miatt? Ha most a kivezetésnél a könyv szerinti érték 0 lenne és e szerint a nyilvántartási érték is 0 lenne, akkor is nő a taoalap 1,5 millió forinttal? Köszönöm ha válaszolnak, üdvözlettel, CsK

Fel nem használt fejlesztési tartalék adójának könyvelése Kérdés

Egyik kft.-m nem használta fel a 2013-ban lekötött tartalékba átvezetett fejlesztési tartalékát. Azt tudom, hogy ennek a társasági adóját 2018.01.31-ig késedelmi pótlékkal együtt be kellett fizetni. Ez meg is történt. Kérdésem az, hogy önellenőrizni kell-e a 2013-as társasági adót? Ha nem, akkor hogyan könyveljem le ezt a kötelezettséget? Úgy gondolom, hogy ez a 2017-es eredményt nem befolyásolhatja! Most lekönyveltem a 891/461 között, de így a tárgyévi eredményem kevesebb lenne? A társaságiadó-bevallásban megtaláltam azt a sort, ahol ezt be kell vallanom, de az már a tárgyévi eredmény utáni sorban van. Várom válaszukat.

Fejlesztési tartalék a társasági adó esetén Kérdés

Ingatlant vásároltunk, a fejlesztési tartalékot felhasználtuk a 2016. évben. Az értékcsökkenést számoljuk számviteli törvény szerint és adótörvény szerint. Az adótörvény szerinti értékcsökkenést megnövelnénk a fejlesztési tartalék értékével, továbbiakban a számviteli és adótörvény szerinti értékcsökkenés nem térne el. Megtehető-e?

Fejlesztési tartalék a társasági adó esetén Kérdés

Ingatlant vásároltunk, a fejlesztési tartalékot felhasználtuk 2016 évben, Úgy gondoljuk, hogy 2017. évben a fejlesztési tartalék teljes összegével megnöveljük a társasági adót. Megtehetjük-e? köszönöm a válaszukat

Fejlesztési tartalék – értékcsökkenés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cég képez fejlesztési tartalékot, amit fel is old a következő évben, mert beruházott. Ez után két évig a beruházott eszköz adótörvény szerinti értékcsökkenésével növelte a tao-alapot. Majd a harmadik évben értékesítette ezt a tárgyi eszközt. Ez a képzés évében csökkentette a tao-alapot, a következő években csak a fele összeggel tudta emelni, azaz visszaforgatni az előre hozott értékcsökkenést. Ilyenkor ez befejezettnek tekinthető, és úgymond "megnyerte" a maradék, még el nem számolt taót? Kell az értékesítés évében a tao-bevallásban korrigálni?

Fejlesztési tartalék felhasználása kiva alatt Kérdés

2013-ban képzett fejlesztési tartalékot egy vállalkozás, melyhez kapcsolódóan beruházást hajtott végre 2017. év folyamán, de ebben az évben már kivaalany volt. Az tiszta, hogy nyilvántartást vezet, ellenőrzöm, hogy eleget tett-e a 4 éves kötelezettségének, beszerezte az eszközt. A kérdésem az lenne, hogy a könyvekben lekötött tartalékból vissza kell-e vezetni 2017-ben az összeget eredménytartalékba?

Fejlesztési tartalék képzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az érintett kft. kivás. Mérlegében 1,5 millió forint eredménytartalék van. A 2017-es adózatlan eredménye 1,4 millió forint. Ez évben maximálisan mekkora összeget, milyen módon helyezhet fejlesztési tartalékba? Az aktuális adókötelezettségét ez hogyan befolyásolja? Köszönettel várom válaszát. Székely Lajos

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyszerűsített végelszámolásnál érvényes határidők

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Kapcsolt vállalkozás kft. és egyéni vállalkozás között

Girászin János

Transzferár Üzletágvezető

Niveus Consulting Group Kft

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close