267 találat a(z) fejlesztési tartalék cimkére

Értékcsökkenés elszámolása az szja-ban. Speciális szabályok Cikk

Az értékcsökkenési leírás elszámolásával kapcsolatosan fontos tudni, hogy egyes tárgyi eszközök esetében speciális szabályokat kell/lehet alkalmazni.

Egyéni vállalkozónál fejlesztési tartalék és más kedvezmények érvényesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy építőanyag-kereskedelemmel foglalkozó egyéni vállalkozó 2019-ben vásárolt 2 db tehergépkocsit nettó 50-50 millió forint értékben. Ezekkel részben normál közúti fuvarozást végez, részben pedig a tőle megvásárolt építőanyagokat fuvarozza a vevők részére. 1. Az egyéni vállalkozó felhasználja a 2018-ban képzett fejlesztési tartalékot a járművekre. 2. Ugyanezen tehergépkocsira érvényesíthet-e kkv beruházási kedvezményt [szja-törvény 49/B § (6) d)] ÉS 3. Nettó érték kedvezményt [szja-törvény 49/C § (6) a)] is? 4. Jól gondolom-e, hogy ha fejlesztési tartalékot old fel az eszközre, akkor arra amortizáció nem számolható el? 5. Arra vonatkozóan van NAV írásos tájékoztatóm, hogy a kkv beruházási kedvezmény és a nettó érték kedvezmény érvényesíthető ugyanazon eszközre. Ha kapok egy elérhetőséget, csatolva küldöm. Arra vagyok tehát leginkább kíváncsi, hogy érvényesíthető-e a fentieken felül a fejlesztési tartalék kedvezménye, és hogy számolhat-e el értékcsökkenést vagy sem? Megköszönném gyors válaszukat, mert a 1953-as bevallás elkészítéséhez szükségem lenne az információra. Köszönettel: Gulyás Erika

Fejlesztési tartalék 2020. májustól Kérdés

Tisztelt Szakértők! A cikkhez kapcsolódó kérdésem lenne. Csak a 2019. évben kezdő társaságoknál lehet alkalmazni a 100 százalék fejlesztési tartalék képzést a 2019-es adóévre vagy minden, régebben alakult társaságnak is? https://adozona.hu/koronavirus_jarvany/Majustol_valtoztak_a_fejlesztesi_tartalek_k_YIF3WM Köszönettel

Teljes társaságiadó-mentesség járhat az újra befektetett profitra Cikk

Törvényjavaslatot nyújtott be a kormány a parlamentnek, hogy egyes adózási tárgyú törvényeknek a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében szükséges módosításairól. A javaslat biztosítja, hogy a fejlesztési tartalék összegét az egész adózás előtti nyereségből le lehet írni. Emellett azokat az adókönnyítő intézkedéseket is tartalmazza, amelyek csak úgy tudnak érdemi segítséget nyújtani a vállalkozásoknak, ha a veszélyhelyzetet követően is hatályban maradnak.

Feljesztési tartalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy taós cég 2019. december 18-án haszongépjárművet vásárolt. A lízingszerződése is megérkezett még decemberben. Kérdésem: lehet-e úgy, hogy csak január 1-jén aktiválja a haszongépjárművet, s ezért a 2019. évben fejlesztési tartalékot képez, amit a 2020. évben fel is használ, vagy mivel az előleget még 2019-ben megfizette, ami a vételár 10%-a volt, ezért nem lehet áthozni a 2020 évre? Előre is köszönöm.

Egyéni vállalkozó – fejlesztési tartalék feloldása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfakörbe tartozó egyéni vállalkozó (vállalkozói szja) a 2018. évben fejlesztési tartalékot képzett. A vállalkozó a 2019. évben nyílt végű pénzügyi konstrukcióban beszerzett egy személygépkocsit, mely felvételre került a vállalkozó tárgyi eszközei közé. Azt szeretném kérdezni, hogy a nyílt végű pénzügyi lízing keretében beszerzett személygépkocsi után milyen összegű vagy mértékű értékcsökkenés számolható el, illetve korábban képzett fejlesztési tartalék összege feloldható-e a nyílt végű pénzügyi lízing keretében beszerzett személygépkocsi esetén? Válaszát előre is köszönöm!

Fejlesztési tartalék + kiva Kérdés

Kedves Szakértő! 2017-ben fejlesztési tartalékot képeztünk a cégnél. 2018. 07. 01-jétől beléptünk a Kkiva adózás hatálya alá. Kérdésünk az, hogy jogosultak vagyunk-e 4 évig ezt felhasználni, vagy önrevízióval fizessük vissza a társaságiadó-kedvezményt ?

Egyéni vállalkozó – fejlesztési tartalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy egyéni vállalkozás esetén önellenőrzéssel kell helyesbíteni a 2017. adóévet? Utólagosan önellenőrzés keretein belül képezhető fejlesztési tartalék a 2017. évben?

Fejlesztési tartalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kazánfelújítás történt az idén egy 2018. évben vásárolt ingatlanon. Az ingatlant – szervíz és szalon – bérbe adja a tulajdonos. A kazánfelújításról szóló számla a tulajdonos cég nevére szól. Az ingatlan megvásárlásakor nem kerültek külön felvezetésre a tárgyi eszközök (gépészet stb.), hanem az mind az ingatlan bekerülési értékeként került a 123-as főkönyv alatt aktiválásra. A számviteli törvény szerint 3%-ot, Adótv. szerint 5%-ot számoltunk el eddig. Kérdésem, hogy a kazánfelújítás esetében – mivel azt csak az ingatlanhoz tudom ez esetben aktiválni – fel tudom-e használni a korábban megképzett fejlesztési tartalékot?

Fejlesztési tartalék és kkv beruházási kedvezmény igénybevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk 2017–2018. adóévben fejlesztési tartalékot képzett (társasági adótörvény 7. § f. pont szerint), melynek felhasználására a 2019-es adóévben került sor. Ezzel kapcsolatban merült fel a kérdésünk, hogy ugyanezen eszközökre tekintettel jogosultak vagyunk-e a társaságiadó-törvény 7. § zs) pontjában megfogalmazott kedvezmény igénybevételére is (a törvényben megfogalmazott többi feltételnek megfelel a társaságunk, illetve a beszerzett eszköz is). Előre is köszönjük válaszát! Tisztelettel: Á.

Fejlesztési tartalék feloldása támogatásból megvalósult beruházásra Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasággal foglalkozó egyéni vállalkozó a takarmánytároló épületét felújíttatta, korszerűsíttette. A felújítás 2019-ben megtörtént. A felújításra az egyéni vállalkozó támogatást igényelt, a támogatás összegét viszont csak 2020-ban kapta meg. A támogatástartalom a beruházási érték 50 százaléka. A vállalkozó 2016-ban fejlesztési tartalékot képzett. Kérdésem, hogy feloldható-e a fejlesztési tartalék erre a beruházásra? Ha igen, melyik évben és milyen mértékben? Válaszukat előre is köszönöm!

Fejlesztési tartalék feloldása visszamenőleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég 2015-ben képezett fejlesztési tartalékot, melyet eddig nem oldott fel, holott 2017-ben vásárolt egy lakást. Lehet-e ezt utólag beszámítani és feloldani? Az értékcsökkenés miatt önellenőrizni kellene a 2017. és 2018. évi társaságiadó-bevallást, ha egyáltalán van mód rá, hogy ezt visszamenőleg meg lehet csinálni.

Kivás cég egyszerűsített végelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kivás cég egyszerűsített végelszámolását bejelentettük január elején. Készítjük a 2019.12.31-ei, tevékenységet lezáró beszámolót. A kiva alatti (2019.12.31-ig) eredménytartalék: +2000 eFt. Osztalékot a kft. nem kapott, 90 eFt a tárgyi eszközök könyv szerinti értéke. A 2019-es év -1500 eFt adózott eredménnyel zár. 1. 1910 eFt lekötött tartalékot kell kimutatnunk a 19.12.31-ei tevékenységet lezáró beszámolóban? 2. Amennyiben 150 napon belül sikerül a végelszámolást lezárni, akkor az 1910 eFt-os lekötött tartalékot, mint fel nem használt fejlesztési tartalékot kell 9 százalékkal leadózni? 3. A kekötött tartalék ilyenkor feloldásra kerül, és visszamegy az eredménytartalékba? Azaz már összeadódik az összes eredmény, és akár mínusz is lehet? 4. A 2019. év mínusz 1500 eFt-os eredménye majd a vagyon tagok felé történő kiadásánál fog mutatkozni, és csökkenteni fogja annak szja- és szochoalapját? Köszönöm szépen a válaszát! Tisztelettel: Hné Zsuzsi

Fellesztési tartalék – kiva Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. 2020-tól a kiva szerint adózik. Kérdésem, hogy a 2019-es záró taobevallásban képezhet-e fejlesztési tartalékot? Köszönettel!

Fejlesztési tartalék tőkeleszállításkor Kérdés

Egy kft. 30 milliós jegyzett tőkéjét 3 millióra lecsökkenti, felhasználható eredménytartalékon 34 millió, a lekötött tartalékon szintén fejlesztési célra képzett 34 millió található saját tőke részeként. A kérdés arra irányul, hogy mi lesz ennek a fejlesztési tartaléknak a sorsa. Ezt is arányosítani kell-e a tőke leszállításakor (ennek az előírása törvényi előírás miatt történt)? (Vagyis ha ezt is arányosítom, lecsökkentem, akkor a még meg nem fizetett társasági adót is be kell fizetni, az oszalékadón kívül?) Köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bt. osztalékot kap kft.-től

Szipszer Tamás

adószakértő

Kata új szabályok

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás feleség

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close