267 találat a(z) fejlesztési tartalék cimkére

Fejlesztési tartalék képzése egyéni cég alapítása előtt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozás egyéni cég alapítása miatt szűnt meg. Az előírt megszűnő bevallások elkészültek, és beadásra kerültek. Kivéve a 1653-as bevallást, melynek a határideje 2017. év eleje lesz. A megszűnő egyéni vállalkozásban jelentős nyereség képződött, és magas lesz a fizetendő szja összege. Az lenne a kérdésem, hogy a 1653-as bevallásban az egyéni vállalkozó (egyéni céggé átalakulásának időpontjában) képezhet-e még fejlesztési tartalékot, amit nyilvántartásba vesz, és továbbviszi majd az egyéni cégbe? Az egyéni cég jelentős fejlesztéseket tervez, és szüksége lenne az összegre a fejlesztések megvalósításához. Válaszukat előre is köszönöm.

Személygépkocsi problémakör Kérdés

Tisztelt Szakértő, kérem segítsenek a személygépkocsi cégautóadójával kapcsolatos bizonytalanságom megszüntetésében. Konkrét kérdéseim, kérem cáfoljanak meg, vagy erősítsenek meg a megjegyzéseimben: 1. A cégautóadó nem a magánhasználatot adóztatja, hisz az szja törvény szerint az adómentes, a cégautóadó fizetési kötelezettség pedig az elszámolt költségekhez köti a fizetést. Tehát téves az a kialakult hozzáállás, hogy a magánhasználat miatt fizetjük. Jól gondolom? 2. Ha az 1. pontot jól gondolom, akkor hiába számlázzuk ki a magánhasználatot, akkor is meg kell fizetni a cégautóadót, a személygépkocsi után? Jól gondolom ezt is? Korábban volt ilyen megközelítés, ha nincs magánhasználat, akkor nem kell fizetni, de lsd. 1. pont ez már nem áll, így azzal sincs összefüggésben, hogy ki van-e számlázva, avagy nincs. 3. A nyílt végű pénzügyi lízing keretében birtokolt személygépkocsival összefüggésben, semmilyen költséget nem számolunk el, csak a lízing díjat, akkor miért kell cégautóadót fizetni, amikor aktiválva van az eszköz és a lízingdíj lényegében egyfajta hitelfinanszírozás, tehát csak cash flow kérdés, nem költség... 4. Jól gondolom, hogy a személygépkocsi nyílt végű lízing keretében történő beszerzés esetén a fejlesztési tartalékot felhasználhatjuk? Ha jól értem, a Tao törvény az elszámolt écs-hez köti a fejlesztési tartalékot és nem a tulajdonszerzéshez. Jól gondolom?

Szja fejlesztési tartalék fel nem oldott része utáni adók Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egyéni vállalkozás 2014-ben alakult, abban az évben bevételét csökkentette 150 ezer forint fejlesztési tartalék képzéssel a 1453.vbevallásában. Sajnos a tevékenység nem úgy alakult, ahogy tervezte, és egyéni vállalkozói tevékenységét megszüntette 2016. 06. 28-án. A fejlesztési tartalékból 49 776 forintot nem tudott beruházásra fordítani az aktív vállalkozása alatt, így zárta a tevékenységet. Kérdésem az lenne, hogy a fel nem használt tartalék után milyen adófizetési kötelezettsége keletkezik megszűnéskor? Köszönettel: Kiss Ildikó

Fejlesztési tartalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. a 2015-ben képzett, fejlesztési tartalékából (mely a 2015-ös mérlegben lekötött tartalékként szerepel) egy társasház teremgarázsában parkolóhelyet szeretne vásárolni. Az adásvételi szerződés szerint az ingatlan megnevezése: „mélygarázs meghatározott tulajdoni hányada a parkolóhely átruházható kizárólagos használati jogával.” A vételár a telekért fizetendő (250 ezer Ft) és a mélygarázs tulajdoni hányadáért fizetendő ( 1250 ezer Ft) összegből tevődik össze. Kérdésem, hogy szabályosan járunk-e el, ha nem a teljes összeg, hanem csak a mélygarázs tulajdoni hányadáért fizetett összeg (1250 ezer Ft) erejéig a beruházás a fejlesztési tartalékból valósul meg. Ez a társasági adótörvény 7. § (15) pontja szerinti beruházásnak/felhasználásnak minősül-e, vagyis a lekötött fejlesztési tartalékból a tulajdoni hányadért fizetendő 1250 ezer Ft-os összeg feloldható-e anélkül, hogy a törvényben meghatározott késedelmi pótlékot meg kéne fizetni a feloldott összeg után? Mivel a telek után értékcsökkenés nem számolható el, kell-e külön szerződést kötni a telekrészre, és külön a tulajdoni hányadra, vagy elég, ha majd a fejlesztési tartalék feloldásánál vesszük figyelembe azt, hogy a vételár telekárat is tartalmaz. Válaszát köszönöm!

Pölöskei Pálné részére Kérdés

Kedves Kolléga! Egyik ügyfelemmel van egy komoly csörtém, fejlesztési tartalék képzése önellenőrzés útján. Előző évekhez kellett hozzányúlnom, nőtt a társaságiadó-alapom. Ügyfelem egy 2009.01.07-ei NAV tájékoztatóra hivatkozva kéri a kedvezmény igénybe vételét. Én pedig hivatkozom egy 2014.12.04-ei adózónás cikkére, miszerint ez nem lehetséges. Tudna számomra küldeni törvényi hivatkozást, mire alapozza a kedvezmény igénybevételének kizárását? Segítségét előre is nagyon köszönöm!

Fejlesztési tartalék feloldása Kérdés

Pályázatos gépekre 2015-ben előleget fizettünk, ezzel az előleggel szemben feloldható-e a fejlesztési tartalék a 2015. évi mérleg elkészítése során? A gépek telepítésére 2016. április hóban került sor.

Kimutatás 2015-ben vagy 2016-ban? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk 2011-ben 10 millió forint fejlesztési tartalékot képzett, melyből 2015. 12. 31-éig 7 millió forint lett felhasználva. Így a 4 év letelte után 3 millió forint a fel nem használt összeg, amit 2016. 01.hóban késedelmi pótlékkal növelt összegben kellett volna visszafizetni. Ez nem történt meg, mivel túlfizetés van az adófolyószámlánkon. 2016. 04. hóban észleltük, hogy a 2011. évi taobevallásban az adóalapot nem csökkentettük a céltartalék-felhasználás következtében bevételként elszámolt összeggel, így 2011-ben 4 millió forinttal kevesebb fejlesztési tartalékot képezhettünk volna, ezért, ha most 2016. 05. hóban beadjuk a 2011. évre az önrevíziót, akkor a fel nem használt fejlesztési tartalék 0 forint lesz 2015. 12. 31-én. Kérdéseink: 1. Az önrevízió miatt a társasági adó 100 ezer forinttal nő, de mivel a hibahatások abszolút összege miatt (-4 millió forint fejlesztési tartalék, +4 millió forint eredménytartalék jelentős összegű a hiba, így a feltárás évében, 2016-ban kell kimutatni vagy 2015-ben, mivel a beszámoló-készítés időpontjáig (2016. 04. 30.) feltártam? 2. Ha csak 2016-ban kell a háromoszlopos mérlegben szerepeltetni, akkor a 2015. évi beszámolóban továbbra is lekötött tartalékként kell a 3 millió forint fel nem használt fejlesztési tartalékot kimutatni? Válaszukat előre is köszönöm.

Fejlesztési tartalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi székhelyű kft. a 2015. évi társaságiadó-alapját csökkentené az eredménytartaléknak az adóévben lekötött tartalékba átvezetett és az adóév utolsó napján lekötött, tartalékként kimutatott összegével. A következő évben Romániában telephelyet létesítene. A külföldi telephely létesítésével, vásárlásával kapcsolatos tárgyieszköz-beszerzéseit figyelembe veheti a képzett fejlesztési tartalék feloldásához? Köszönöm válaszát!

Fejlesztési tartalék II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tegnapi kérdésemre köszönöm a gyors reagálást, de számomra nem volt egyértelmű a válasz. A kérdésem az lenne, hogy társaságiadó-bevallásban, ha a cég minimum szerint adózik, mert veszteséges, akkor is be kell tenni adónövelésként a fejlesztési tartalékból vásárolt tárgyi eszköz ez évben elszámolt értékcsökkenését?

Fejlesztési tartalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég 2015-ben vásárolt tárgyi eszközre használta fel a 2012-ben erre a célra képzett fejlesztési tartalékot. 2015-ben erre a tárgyi eszközre elszámolt értékcsökkenés összegével vissza kell növelni a társasági adó alapot. Mi a teendő, ha a cég veszteséges, és jövedelem minimum szerint adózik? Ott is adóalap növelő tételként kell beállítani? Válaszát előre is köszönöm

Pénzügyi lízing, fejlesztési tartalék Kérdés

Kérdezem, hogy nyílt végű pénzügyi lízing esetén, a tárgyi eszköz ugyan a könyveinkben nyilván van tartva, az amortizációt is elszámolhatjuk, akkor a fejlesztési tartalék is felhasználható erre a konstrukcióra? Akkor is, ha az eszköz a futamidő végén se lesz a miénk, mert 3 év múlva az eszköz visszaadásra kerül a lízingbe adónak?

Fejlesztési tartalék feloldása Kérdés

Számviteli politikánk szerint a hó első napján helyezzük üzembe a beruházásokat. 2015 decemberében vásároltunk egy eszközt, melyet 2016. január 1-jén aktiválunk. Lehetséges-e az, hogy csak 2016-ban számolom el az eszköz beszerzését a fejlesztési tartalék feloldásaként? Köszönöm, ha válaszolnak, CsK

Fejlesztési tartalékról szóló kérdéshez kiegészités Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az előző kérdésemben a tényleírásból kimaradt egy fontos rész. 2014. évben 5 millió forint fejlesztési tartalékot képzett egy erre jogosult kft. 2015. évben a beruházás megvalósult, 28 millió forint értékben úgy, hogy több eszköz beszerzésére került sor, többek között egy olyanéra is, amire a vállalkozás felhasználta az 5 millió forint fejlesztési tartalékot. Az 5 millió forint fejlesztési tartalékot feloldotta. Az értékcsökkenést erre az eszközre (amely 7 millióba került) a szabályok szerint a képzett tartalékkal csökkentett összeg után számolták el. Kérdés az, hogy nem lehetséges a fennmaradó 21 millió forint – már megvalósult beruházásra – (illetve az adózás előtti eredmény 50 százalékáig) 2015. évben fejlesztési tartalékot képezni, és ezzel 2015. évben csökkenteni a taoalapot, mert az eredmény ezt lehetővé tenné? A jogszabály ismertetésétől eltekintenénk, azt ismerjük, csak vita alakult ki a jogszabály értelmezése kapcsán. Előre is köszönöm a választ.

Fejlesztési tartalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2014. évben 5.millió forint fejlesztési tartalékot képzett egy erre jogosult kft. 2015. évben a beruházás megvalósult, 28 millió forint értékben. Az 5 millió forint fejlesztési tartalék feloldásra került. Az értékcsökkenést a szabályok szerint a képzett tartalékkal csökkentett összeg után számolták el. Kérdés az, hogy nem lehetséges a fennmaradó 23 millió forint, már megvalósult beruházásra (illetve az adózás előtti eredmény 50 százalékáig) 2015. évben fejlesztési tartalékot képezni, és ezzel 2015. évben csökkenteni a taoalapot, mert az eredmény ezt lehetővé tenné? Előre is köszönöm a választ.

Fejlesztési tartalék feloldása zárt végű pénzügyi lízing esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég a képzett fejlesztési tartalékot feloldhatja-e, ha zárt végű pénzügyi lízing keretében személygépkocsit lízingel? Továbbá a lízingdijakban lévő kamatra érvényesíthet-e adókedvezményt ? Üdvözlettel várom válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Rokkantsági ellátás 2 jövedelmének adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Követelésapport

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Befektetői részjegy visszavásárlása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close