267 találat a(z) fejlesztési tartalék cimkére

Kiva adózási kérdései Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társaság 2017. évben lép be a kiva alá, kérdéseim: 1. A társaság tao időszak alatt fejlesztési tartalékot képzett. A beruházás 2017. évben kiva időszak alatt történik. - bármilyen eszközökre le lehet vonni a fejlesztési tartalékot? - a kivából való kilépés esetén a 28. § 4a. pontjában meghatározott esetben erre az eszközre újra fejlesztési tartalékot kell képezni, ha kilép majd a cég a kiva alól? 2. A társaság tao időszak alatt fejlesztési tartalékot képzett, az új beruházás 2017. évben kiva időszak alatt történik. - ezzel az új beruházás értékével 2017. évben csökkentheti a személyi jellegű adó alapján a 20. § 7. pontja szerint, és a tao alatt keletkezett fejlesztési tartalékot is feloldhatja? 3. Ha a 20. § 7. pontja szerint új beruházás történik a kiva alatt és értéke nagyobb, mint a tárgyévi személyi jellegű kifizetések összege, akkor a különbözet csökkentheti a következő évek kiva alapját? 4. A társaság a kiva belépés előtt előleget fizetett egy beruházásra. A beruházás 2017. évben, a kiva időszak alatt valósul meg, akkor mivel lehet csökkentetni a 20. § 7. pontja alapján a személyi jellegű kifizetések összegét? A levonás függ attól, hogy a beruházást hitelből fizetik? 5. A társaság 2017. év folyamán lép be a kiva alá, akkor a 20. § 3/c. pontja értelmében a pénztár nyitó egyenlegének a 2016.12.31. mérlegben kimutatott értéket lehet figyelembe venni? Köszönöm. Krisztiánné

Kata Kérdés

Egyéni vállalkozó (szja vállalkozói jövedelem szerint adózó) 2017.01.01-től kata hatálya alá tartozik. Kérdésem, hogy 2016. évi szja bevallásban képezhet-e fejlesztési tartalékot annak ellenére, hogy 2017. februárban, az szja bevallás benyújtásakor már ismert, hogy 2017-től a kata hatálya alá tartozik? Mivel a kata hatálya alatt is nyilvántartást kell vezetni a képzett fejlesztési tartalék előírt időben történő felhasználásáról, tehát ellenőrizhető a beruházásra fordított összeg, ezért úgy gondolom nincs akadálya. Jól gondolom vagy vitatható? Köszönettel.

Kivára áttérés előtt fejlesztési tartalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem a segítséget az alábbi kérdésben. Egy cég 2017-től szeretne áttérni kivára, ugyanakkor a leendő beruházásaira tekintettel szeretne élni a fejlesztési tartalék adóalap-csökkentési lehetőségével is. 2016-os társaságiadó-bevallásban vehet-e figyelembe fejlesztésitartalék-képzés miatt adóalap-csökkentő tételt, ha 2017.01.01-től át akar térni kivára? Ha nem, akkor lehetséges-e az 2017.02.01. dátummal történő áttéréssel. Válaszát előre is köszönöm!

Kisvállalkozások: beruházni vagy inkább tartalékot képezni? Cikk

Januártól változnak a kisvállalkozói kedvezményekre vonatkozó adószabályok. Érdemes megfontolni, hogy még az idén vagy már csak jövőre ruháznak be a vállalkozások.

Kiva Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. 10 fővel, korrekt bérekkel, 80 millió forintos árbevétellel, idén veszteséggel rendelkezik. Azonban jelentős a fejlesztési tartaléka, amit 2-3 éven belül el kell fogyasztania. A kivába lépés felé hajlunk, de a neten valaki azt írta, hogy ne válassza fejlesztési tartalékos, mert nem előnyös a számára! Van Önnek arra javaslata, hogy miért hangzott ez el? Köszönöm szépen a válaszát! Tisztelettel, Hadusovzkyné

Fejlesztési tartalék felhasználása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném kérdezni, hogy ha egy egyéni vállalkozó a 2013. évi adóbevallásban érvényesítette az 50 százalékos fejlesztési adókedvezményt, akkor ennek a fejlesztési tartaléknak az utolsó felhasználási éve 2016 vagy 2017. december 31.?

Egyéni vállalkozó fejlesztési tartalék képzésének időpontja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az volna a kérdésem, hogy ha az egyéni vállalkozó a 2013. évi adóbevallásában, melyet 2014 februárjában fejlesztési tartalék összege után érvényesít a kedvezményt, akkor ezen fejlesztési tartalék felhasználásának a határideje 2016.?

Kártérítés önellenőrzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Projektcég feladata olyan földterületek felkutatása, amelyek egy adott növénykultúra termesztésére alkalmasak. Ha bármely földterületről a telepítést követően bebizonyosodik, hogy alkalmatlan a növénykultúra termesztésére, akkor a projektcégnek kártérítési kötelezettsége keletkezett a megbízó felé. Fentiek miatt a projektcégnek 2011. évben 24 millió forint, 2012. évben 23 millió forint kártérítési kötelezettsége keletkezett a megbízó felé. A kártérítésre 2016. évben derült fény, ezért az előző években nem szerepel a könyvelésben, és nem vették figyelembe az adott évi társasági adó megállapításakor sem. A projektcég 2011. évi társaságiadó-fizetési kötelezettsége 100 ezer forint volt. (Nem a jövedelemminimum szerint adózott.) 2012. évben a cég társaságiadó-fizetési kötelezettsége 686 ezer forint volt, és ekkor képzett 6 millió forintos fejlesztési tartalékot is. (Nem a jövedelemminimum szerint adózott.) 2013. évben a fejlesztési tartalékból feloldott 3 millió forintot. Kérdésünk, hogy mi a teendő a fejlesztés tartalékkal? Önellenőrzés esetén a fejlesztési tartalékot teljes egészében vissza kell vezetni, a 2012. évi képzése és a 2013. évi feloldása vonatkozásában is? Kérdés még, hogy a 2011. évben és a 2012. évben keletkezett veszteséget önellenőrzés esetén hogyan lehet felhasználni, visszamenőleg igénybe lehet-e venni, vagy azt a 2016. évi beszámolóban lehet először érvényesíteni? Üdvözlettel: Kisfaludyné

Egyéni vállalkozás szüneteltetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyenes adózású, áfás egyéni vállalkozó a 2016. év közben szünetelteti a tevékenységét (2016. december 31-én is szünetelni fog). 2014-ben fejlesztési tartalékot képzett, melynek jelentős részét a szüneteltetés kezdő napjáig nem használta fel. Kérdésem: a fel nem használt fejlesztési tartalék összegével mi a teendő? Mikor, és milyen bevalláson kell azt szerepeltetni? Van-e valamilyen szankció a fel nem használt részre? Köszönöm válaszát.

Átjelentkezés katába Kérdés

Vállalkozói jövedelem szerint adózó egyéni vállalkozó 2017-től a katát választaná.Van függőben képzett fejlesztési tartalék, a felhasználásra előírt határidő 2017 utáni években esedékes. Kérdésem: mi a teendő az átlépéskor? Esetleg jogszabályi hivatkozást tudna mondani? Köszönöm.

Fejlesztési tartalék felhasználása Kérdés

Kft. személygépkocsit vásárol. Kérdésem: a fejlesztési tartalék feloldásra felhasználható-e, ha megfizeti a cégautóadót, illetve milyen feltételnek kell még megfelelni?

Fejlesztési tartalék feloldásának bizonylata? Kérdés

Tisztelt Szakértő! A fejlesztési tartalék feloldása mikor történhet meg és milyen bizonylattal? Értelmezésem szerint azokra az eszközbeszerzésekre, beruházásokra, melyek után terv szerinti értékcsökkenési leírás elszámolható, beleértve az ingatlanhoz kapcsolódó vagyoni jogokra is. A feloldás a beruházás létesítésekor, nem pedig az üzembe helyezéskor számolható el. Áthúzódó beruházások esetén ez abban az évben, amikor a 161 beruházási számlára került a beszerzés, nem pedig az üzem behelyezés időpontjában. Bizonylata a beruházáshoz kapcsolódó számlák (ezek mellékletei) egyéb számviteli bizonylatok. Az üzembe helyezéssel egyidejű feloldás helyes megoldás?

Fejlesztési tartalék öröklése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kiváláskor, ha a jogelőd (továbbműködő) korábban fejlesztési tartalékot különített el, és az átalakulásig még nem használta fel, akkor az átalakulási vagyonmérlegében (vagyonmegosztásában) hogyan oszthatják fel egymás között a jogutódok a fel nem használt fejlesztési tartalékot, abban az esetben, ha kedvezményezett az átalakulás? Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel: Szekeres Zsolt

Kapott támogatás elszámolása egyéni vállalkozónál Kérdés

Egyéni vállalkozó pályázaton gépvásárláshoz támogatást kapott. Hogyan kell könyvelni a kapott támogatást? Adóköteles-e? A gépre az értékcsökkenést hogyan lehet elszámolni? (Fejlesztési tartalékot is igénybe vett.)

Fejlesztési tartalék önellenőrzése Kérdés

Abban az esetben, ha a társaságiadó-bevallásban nem változik semmi, önellenőrizhető (megszüntethető) a lekötött tartalék összege?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Rokkantsági ellátás 2 jövedelmének adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Követelésapport

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Befektetői részjegy visszavásárlása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close