9 találat a(z) főiskolás cimkére

Főiskolás tag Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy főiskolás, aki egy kft.-ben tag (nem vezető tisztségviselő), emellett őstermelőként a bevétel után járulékot fizet. Kérdésem, hogy a kft.-ben kell-e fizetnie járulékot a minimálbér után. Köszönöm válaszát!

Nappali főiskolás utáni adókedvezmény figyelembevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Három eltartott gyermekből kettő nappali tagizatos főiskolás, a harmadik kedvezményezett eltartott. Az egyik főiskolás kötelező szakmai gyakorlaton vesz rész, ami hérom hónapos. Augusztus hónapra minimálbér alatt kapott juttatást (nem vontak tőle ssem szja-t, sem járulékot) de szeptember hónapban a minimálbér feletti fizetést kapott (ekkor a minimálbér feletti részt már terhelte levonás). Ugyanez várható október hónapban is. Kérdés: a szülő a családi adókedvezmény szempontjából beszámíthatónak veheti ezt a gyermeket? Ha igen, hány hónapra? Kedvezményérvényesítés megszüntetését kell-e kérnie a munkáltatótól, ha igen, melyik hónaptól? Előreláthatóan ez a munkahely a nappali főiskola mellett további hónapra is igényt tartana a főiskolás munkavégzésére. Ekkor hogyan alakul a továbbiakban a családi adókedvezmény? Köszönettel várom válaszát.

Családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném szíves segítségét a családi kedvezmény 3 gyermeknél történő helyes kiszámításában. Egy gyermek középiskolás (A családi kedvezmény egész évre jár), egy gyermek főiskolás (eltartott), egy gyermek főiskolás, részben eltartott, tanulói jogviszonya 01-02. hó, majd 09-12. hó volt, a rendelkezésre álló adatlap alapján munkaviszonya, és ebből rendszeres jövedelme volt 2015. 01. 19-2015. 09. 11-ig, mint tanulónak, és már nem tanulónak. Az anya szeretné a családi kedvezményt érvényesíteni. A harmadik főiskolás tanulót, aki munkaviszonnyal is rendelkezett, segédmunkás munkakörben dolgozott, 105 000 forint/hó bérért, melyik hónapokban lehet figyelembe venni, melyik hónapokban lehet a 206 250 forint a számolás alapja? Mely hónapokban 62 500 forint? A családi pótlék folyósításáról nem tudok semmit. Köszönöm a segítséget.

Családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném szíves segítségét a családi kedvezmény helyes számításánál: – 1 gyermek középiskolás /családi kedvezmény egész évre jár/ – 1 gyermek főiskolás /családi kedvezmény egész évre jár/ – 1 gyermek főiskolás tanulói jogviszonya január-február majd szeptembertől decemberig rendelkezésre álló adatlap alapján munkaviszonya, és ebből rendszeres jövedelme volt 2015 .01. 19-2015. 09. 11-ig, mint tanuló és már nem tanuló. Az anya szeretné a családi kedvezményt érvényesíteni, a harmadik főiskolás tanulót/aki munkaviszonnyal is rendelkezett, segédmunkás munkakörben dolgozott, 150 000 forint/hó, melyik hónapokban lehet figyelembe venni, melyik hónapokban lehet a 206 250 forint a számolás alapja?Mely hónapokban 62 500 forint? A családi pótlék folyósításáról nem tudok semmit, nem tudom közben visszamondta, módosította-e az anya? Köszönöm a segítséget.

Beltag ügyvezető 36 órás munkaviszony mellett Kérdés

Betéti társaság beltagja amikor elvállalta az ügyvezetőséget, főiskolára járt ezért nem lett bejelentve biztosítottként a T1041-es nyomtatványon, és nem vett fel semmilyen jövedelmet. Közben a főiskola után azonnal 36 órát meghaladó jogviszonyban munkát vállalt, de maradt beltag, nyilatkozott, hogy nem kér juttatást, csak az osztalékot az ügyvezetői feladataiért. Nem is vett fel jövedelmet, és nem is jelentették be a T1041-es nyomtatványon sem megbízásos jogviszonnyal, sem munkaviszonyban. Hogyan kell ez esetben jogszabály szerint eljárni, kötelező-e valamilyen díjazásban részesíteni (biztosítási jogviszonyban kell-e lennie a bt.-vel), és kötelező-e utána közterhet fizetni?

Családi gazdaság tagja Kérdés

Családi gazdaság tagja, aki főiskolai tanulmányokat folytat, őstermelői igazolványa nincs, milyen járulékokat köteles fizetni?

Családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a családi adókedvezmény összegének megállapítására vonatkozik. Egy házaspár három gyermeket nevel. Egy általános iskolás, aki után egész évben kapták a családi pótlékot, egy középiskolás (1994. 05. 08-án született), aki után 1-8. hóig kapták a családi pótlékot, egy nappali tagozatos főiskolás, aki tanulmányait 2014. szeptemberben kezdte.(1990. 07. 18-án született). Kérdésem az lenne, hogy hogyan alakul a családi kedvezmény összegének megállapítása? Konkrét számokkal szeretném a választ, nem csak jogszabályi hivatkozással. Gondolok itt arra, hogy melyik hónapra hány fő után, milyen összegben lehet figyelembe venni a családi adókedvezményt. Szíves válaszukat köszönöm.

Együttműködési megállapodás felsőoktatásban 2014. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretnénk a segítségüket kérni. „Együttműködési megállapodás gyakorlatigényes alapképzési szak keretében folytatott gyakorlati képzés szervezésére (a felsőoktatásról szóló 2005 évi CXXXIX. Tv. alapján, annak hatálya alatt a Főiskolával 2012. szeptember 1-je előtt hallgatói jogviszonyt létesítő hallgatók esetében)” címmel kívánunk együttműködési megállapodást kötni 2014.09.08.-2014.12.05-ig, de a főiskola által hivatkozott törvényeket már hatályon kívül helyezték 2012. 09. 01-től. A hallgató 2011 szeptemberében kezdte tanulmányait. A szerződésben az alábbi pont is szerepel: „ A hallgatók részére legalább hetente a kötelező legkisebb minimálbér havi összegének 15 %-nak megfelelő munkabért kell fizetni. /93.000Ft/” Opcionálisan kitölthető ez a pont. Ftv. 48. § (3) bekezdés. Kérdésünk, hogy a 2012. 09. 01-ei dátum hogyan értelmezhető esetünkben? – Van-e bejelentési kötelezettség a NAV felé? – Kell-e munkabért fizetni járulékokkal együtt? – A szakképzési hozzájárulási kötelezettségünket valóban teljesíthetjük ebben a formában? /2011. évi CLV. 5. § b) pontja nincs már hatályban, amire a megállapodás hivatkozott. Nem tudjuk, hogy a 2012. 09. 01. előtti szabályokat kell alkalmazni? A munka törvénykönyvére való hivatkozásoknál is vannak eltérések a jelenleg hatályos törvényhez képest: 104. § (1)-(4) bekezdés, 124. § (1) bekezdés, 125. § (1)-(2) bekezdés, eltérés: a hatályos törvényben nincs (1)-(2) bekezdés. A cégnek milyen megállapodást kell kötnie a hallgatóval, mit kell annak tartalmaznia? Köszönjük a segítséget!

Főiskolás őstermelő járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Több éve vagyok az édesanyámmal közös őstermelői igazolvány alapján őstermelő. 2013. szeptember hónaptól nappali atgozaton vagyok, hallgató igazolásom van erről. Az őstermelésből származó bevételünk elszámolása után az én részemre eső rész 3 millió forint volt 2012. évben. Kérdésem: főállású őstermelőnek minősülök-e, és így kell nekem járulékot fizetnem a 3 millió forint 20 százaléka után, vagy a hallgatói jogviszonyom miatt nincs fizetési és bevallási kötelezettségem? Az adóhatóságtól már több féle választ kaptam. Válaszát köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Duális hallgató díjazása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Nyugdíjas egyéni vállalkozó – egyszeri juttatás

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close