21 találat a(z) evás vállalkozás cimkére

Egyéni vállalkozó – bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg szünetelő evás egyéni vállalkozó lakást szeretne bérbe adni úgynevezett kereskedelmi szálláshely online foglalási rendszeren (Airbnb) keresztül. Mi lenne neki a legjobb megoldás erre vonatkozóan? Szüntesse meg a vállalkozását, és váltson ki mint magánszemély bérbeadásra adószámot? Vagy vegye fel a tevékenységi körébe a bérbeadást? Ha az utóbbit választja, akkor mint evás vállalkozó hogyan adózik utána? Köszönöm: Burián Tamásné

Evás társas vállalkozó járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nem tisztázott számomra, hogy evás "főállású" társas vállalkozónál a kötelezően fizetendő nyugdijjárulékot és egészségbiztosítási járulékot magának a vállalkozónak kell-e megfizetnie az összeg társaságba való befizetésével, vagy a társaság kötelezettsége fizetni a magánszemély társas vállalkozó helyett?

Evás vállalkozás visszatérése a tao alá Kérdés

Számviteli törvény hatálya alatt lévő evás bt. 2015. 01. 01-jével visszatért a tao hatálya alá. Kell-e 2015. 01. 01-jével nyitó mérleget készítenie, és azt könyvvizsgálóval hitelesíttetni?

Értékvesztés visszaírása evás vállalkozásnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy, a számviteli törvény hatálya alá tartozó evás vállalkozás 2013-as értékesítésből származó követelésére 2014-ben értékvesztést számolt el. 2015-ben a követelés egy részét kiegyenlítette a vevő, ezért a vállalkozó a korábbi értékvesztés megfelelő részére visszaírást számolt el. Az így elszámolt bevétel beleszámít a 2015. évi adóalapba? Ha igen, hogyan kezelhető az a körülmény, hogy a vállalkozó ezután a bevétel után a 2013. évi bevallás alapján már megfizette az adót? Válaszát előre is köszönöm.

Evás főfoglalkozású egyéni vállalkozó szja-bevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Evás főállású egyéni vállalkozónak, aki megfizeti a bérminimum utáni járulékot, kell-e 1553-as bevallást adni az szja-ról, vagy elég egy "0"-ás bevallást elküldeni? Többen más-más véleményen vagyunk ebben a témában, várom válaszotokat. Tisztelettel: Géczi Sándorné

Evás időszak – osztalék kifizetése Kérdés

Társaságunk 2015-ben az evatörvény hatálya alá tartozik, 2016-ban a taotörvény alatt működünk tovább. A 2015. évi, jóváhagyott evás osztalék kifizetésekor kell-e szja-t és ehót fizetni a tulajdonosoknak? Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel: Pauer József

Evás vállalkozás költségelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Milyen következménye lehet, ha az eva adóalanyként működő, kettős könyvvitelt vezető vállalkozás a közüzemidíj-számláit nem könyveli le költségként, azaz a számviteli nyilvántartásaiban nem szerepelteti azokat? Ez milyen ellenőrzés során derülhetne ki a hatóság számára? Köszönöm a választ!

Átalányadózás és kata: így kell elszámolniuk az év közben váltóknak Cikk

Tapasztalatok alapján gyakran okoz gondot a jövedelemszámítási szabályok alkalmazása során, amikor az egyéni vállalkozó az adóév végén vagy év közben jövedelemszámítási módot vált.

Amikor az evás cégeknek is kell áfát fizetniük Cikk

Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) alanyait fő szabály szerint nem terheli áfafizetési kötelezettség a bevételeik után. Az evát választó vállalkozásokra az áfatörvény jogutódlással történő megszűnésre vonatkozó szabályait kell alkalmazni bizonyos eltérésekkel. Az evára való áttérés fő szabály szerint nem jár áfafizetési kötelezettséggel, azonban vannak kivételek, amelyekre jelen cikkben kívánunk rávilágítani.

Bevallási hajrában az evások egy része is: itt vannak a fogódzók! Cikk

Február 25-e a bevallási határidő azoknak a vállalkozásoknak is, amelyek az egyszerűsített vállalkozási adó (eva) hatálya alá tartoznak, és bevételi nyilvántartást vezetnek. Az utolsó simítások előtt a legfontosabb tudnivalókra hívjuk fel a figyelmet.

Rokkantsági ellátás Kérdés

Rokkantsági ellátást állapítottak meg nekem. Keresőtevékenység-e, és belefér-e a 150 százalékba az eva vagy a kata szerinti vállalkozásból a kata, eva megfizetése után maradó összeg kivétele?

Egyéni vállalkozó evába lépne át Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném segítségét, mik a feltételei az egyéni vállalkozásból evás egyéni vállalkozóvá válásnak? Milyen nyomtatványon kell záróbevallást tenni év végén? Tisztelettel: Géczi Sándorné

Nyugdíjas evás társas vállalkozó járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mennyi járulékot kell fizetnie a nyugdíjas evás társas vállalkozónak, ha nem vesz fel bérjövedelmet? Üdvözlettel várom válaszát.

Tárgyi eszköz értékesítésének áfája Kérdés

Egy volt evás vállalkozás áttért a Tao tv. hatálya alá, az evás időszakban vásárolt 1 darab tehergépkocsit (áfás, amelynek az áfáját értelemszerűen nem lehetett levonandóba helyezni) bruttó értéken aktiválta az eszközei között. Áttérés után (most) értékesíteni szeretné. Áfás számlával vagy mentesen teheti ezt meg?

Vállalkozó igényelhet-e megszűnéskor munkanélküli segélyt? Kérdés

Tisztelt Szakértő. Evás magánvállalkozó (alkalmazottja nincs) munkalehetőség hiányában (jelenleg veszteséges a vállalkozása) kénytelen megszüntetni a vállalkozását. Megszüntetés után igényelhet-e munkanélküli segélyt, ha igen, mennyi időre kapja meg a segély összegét?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Egyszerűsítetett foglalkoztatás hétvégén

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Foglalkoztatási bejelentés elmulasztása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs